Sveikutės,
peržiūrėjau keletą puslapių ir neradau tokio sūrių virimo būdo, kurį naudojau šiemet. Todėl dalinuosi - gal kuriai padės.
Imu kibirą antaninių obuolių, juos supjaustau nenulupusi - išeina kokie 8 litrai (du puodai 5 ir 3 litrų). Verdu be cukraus ir Zepter puoduose - nesvyla. Žodžiu, užstatau mažiausią ugnį (viryklė dujinė) ir atidengtuose puoduose verdu. Retkarčiais pamaišau prabėgdama pro šalį
Verdu kelias dienas, kai tik būnu namie. Obuolių masės smarkiai sumažėja, tada baigiu virti viename puode.
Kol obuoliai verda (beje, nesitaško visai, taškėsi, kai virdavau su cukrumi ir sirupu) susipjaustau skiltelėmis ir susidžiovinu kokių saldesnių obuolių. Juos džiovinu el. džiovyklėje. Vienam virimui (iš vieno kibiro obuolių) sudžiovinu vieną džiovyklę (5 padėklus) obuolių. Kartais padžiovinu ir antrą, kai turiu laiko.
Tada, kai obuolių masė yra jau pakankamai sukietėjusi - perbraukus šaukštu per puodo dugną masė išlaiko formą - sudedu džiovintus obuolius ir dar kiek paverdu.
Iš drobės esu pasisiuvusi du didelius sūrmaišius - į kiekvieną telpa apie 1,5 l košės. Sukrečiu masę (karštą) į sūrmaišius, sudedu į kepimo skardą, uždedu lentelę ir paslegiu - uždedu puodą su vandeniu. Palieku nakčiai.
Kitą dieną sūrius dedu ant kepimo popieriaus ir padedu ant grotelių 75 laipsnių orkaitėje. Tarp durelių įkišu medinį šaukštą, kad neužsidarytų. Taip džiovinu kelias dienas, įjungiu, kai turiu laiko.
Nereikėtų išdžiovinti kietai - bus sunku nuimti sūrmaišį. Nuėmusi sūrmaišius, dar padžiovinu. Tada suvynioju į kepimo popierių ir laikau šaldytuve.
Šiemet jau padariau 10 didelių sūrių, 11 ir 12 dar procese. Sūriai gavosi rūgštoki, bet mano šeimai patinka. Pagalvojau, kad norint saldesnio, galima cukraus įmaišyti pačioje pabaigoje. Nes verdant su cukrumi iš karto, jis karamelizuojasi ir labai svyla.
Sėkmės visoms sūrių virėjoms