Mano tai baigia jau visi sūriai išnykti, turbūt reikės dar kelis kartus virti
QUOTE(ksena7 @ 2010 11 11, 12:24)
Obuolių sūris man įgijo ypatingą prasmę- pjaustėm obuolius kartu su mamyte, o jau virti teko tik man vienai. Pateikiau sūriuką kaip simbolį per keturnedėlį...
Obuolių sūris man įgijo ypatingą prasmę- pjaustėm obuolius kartu su mamyte, o jau virti teko tik man vienai. Pateikiau sūriuką kaip simbolį per keturnedėlį...
Sveikos, jau galvojau, kad ši tema šiais metais jau neaktuali, o pasirodo, kad aktualumas dar niekur nedingsta.
Šiandien išviriau eilinę obuoliukų partiją sūriukams, šaldytuve paslėgiau (šaldytuve prieš išėmimą iš maišelių, greičiausia, aš viena laikau šaldytuve). Paskui, kaip visada, laikysiu kambario temperatūroje, keičiant popierių ir marles/plonus virtuvinius rankšluosčius, o paskui (maždaug po savaitės) kaitinsiu orkaitėje, kaip grybus su šiek tiek atidarytomis durelėmis, bet, taupydama dujas, įsigudrinau kaitinti tik po pagaminto orkaitėje maisto. Paskui džiovinu paguldytus kambario temperatūroje, apvyniojus marle ar kepimo popieriumi, ir nuolat vartant, bei išimant iš įpakavimo, t.y. vėdinu, kad nesupelytų. Pasikartojau, nes mačiau klausimus Silstai apie šaldytuvą ir orkaitę. O šiaip, šaldytuve laikyti išdžiovintų sūriukų nepatarčiau, nes šaldytuve yra drėgmės. Nebent nėra kur laikyti, ir planuojama greitai sūriukus suvalgyti.
Atskaymas į klausimą (nors šis atsakymas yra temos pradžioje): Kokio tirštumo turi būti obuolių masė? Obuolių masė turi būti tokio tirštumo, kad atitraukus mediniu šaukštu masę nuo puodo krašto, masė negrįžtų į savo vietą, t.y. prie puodo krašto, o būtų ten, kur buvo ,,pastatyta". Bet, kad taip būtų, iš pradžių sultys turi būti gerai nugarintos iki putų (maždaug apie 1 val, jei sultys nuo 3,5 kg supjaustytų obuoliukų). Jei sultys nugarintos ne iki galo, tai dažniausia, paskui reikia virti masę labai ilgai, o rezultatas būna vistiek prastas.
Mano namiškiams labiausiai patinka sūriukai su riešutais, tad šiandien irgi su riešutais gaminau. Gaminu ne firminiame puode, o paprastame, panašiame į Bergoff, bet kuris daug daug pigesnis už minėtą (akcijų metų tokiems ne Bergoff puodams parduotuvėse yra sumažintos kainos). Manyčiau, kad geriau gaminti aliuminiame, nei emaliuotame, kurio emalė sugadinama jau po pirmo virimo ir neaišku, kas po ta emale slepiasi. Senesniais laikais beveik visas maistas buvo gaminamas aliuminiuose puoduose ir žmonės, kurie valgė iš tų puodų gyvi iki šiol (esu tarp šių žmonių). Bet dabar po ES leidžiamų priedų ne tik maistui, bet ir kt produkcijai, mažai kas gali pasigirti gera sveikata, nes jau nuo kūdikystės vaikai įgyja alergijas visokias ir t.t.
Sūriukus dar planuoju gaminti, nes labai populiarūs ir ilgai neužsilaiko.
O aš paskutinį kartą viriau sūrį su svarainiais. Kas mėgsta rūgštelę, turėtų patikti. Tik jau buvau išsigandusi, kai prieš galą įdėjau svarainius (prieš tai jie mirko stiklainyje su cukrum; norėjau tik sulčių, gaila buvo svarainius palikti nepanaudotus). Taigi, ir viriau, ir perviriau, tirštumas kaip ir nieko, bet atvėsusi masė nekaip atrodė. Vis tiek sukrėčiau į maišelį, supurčiau, pamėčiau į stalą, kad neliktų oro tarpų ir paslėgiau. Kitą rytą išverčiau (beveik košę ) ant drobės ir padėjau ant radiatoriaus. Mano nuostabai, po poros dienų jis sustingo, o dabar yra gana normalus sūris.
Patarkit mergaites,ar norit pasidaryti suri obuoliu butinai reikalingi antaniniai obuoliai?Nes dabar sklepe taip pradejo kirmyti obuoliai o ju yra ivairiu rusiu tai galvoju ar tiktu
Patarkit mergaites,ar norit pasidaryti suri obuoliu butinai reikalingi antaniniai obuoliai?Nes dabar sklepe taip pradejo kirmyti obuoliai o ju yra ivairiu rusiu tai galvoju ar tiktu
sveikos, seniai buvau užsukus, bet matau temukė apmirus mano sūrių atsargos per Kalėdas baigėsi, lauksiu dabar kito rudens ir turbūt reikės daryti... trigubą normą