Erdvus, grazioje aplinkoje taunhauzas ( kotedzas ) manau daugeliui butu idealus variantas, taciau Lietuvoje ju pasiula ypac nyki palyginus su vakarais. Erve kaip name, aplinka tvarko bendrijos nusamdyta firma, 3-4 arai vejos, netoliese parkelis, tvenkinys, zaidimo aiksteles vaikams, teniso kortai, baseinas. Tiktu manau ir butu ir namu megejoms
Niii, man kotedžas - 'užtiūnintas' butas. Jei noriu namo, tai kaimynai iš abiejų šonų ir 3-4 arai manęs netenkina.
O jei rimtai, tai šiuo metu esu 'kankinama' didelęs vidinės dilemos: namas ar butas. Tai, ačiū Dievui, kad situacija nepalanki pirkimui, tai turiu laiko tai dilemai spręsti.
Šiaip esu miesto vaikas: gimiau, augau miesto centre. Tiesa, ne Vilniaus - Klaipėdos, bet vis tiek. Dabar gyvenu 15 min. pėščiomis paupiu iki Vilniaus Katedros. Kaifas. Vyras nusprendė, kad jam į darbą greičiau pėščiomis, nei mašina (ne kamščių metu) ir pusvalandį iki Seimo mankština kojas... Sūnų į darželį rudenį leisim - 7 min. pėščiomis, 3 - mašina. Renkam dukrai mokyklą - kur dursi, ten nebloga, o viena jų - per kiemą...
Per virtuvės langą aš ją matau, bet nežinau, kada išdrįsiu ją vieną išleisti vien dėl lifto name...
Nueinu kitoj gatvės pusėj (praktiškai su šlepetėm) į parduotuvę ir širdis skauda perkant E prifarširuotas dešras ir mokant 'biešanus' pinigus už apvytusias salotas. Vyras sako: "Sakau, perkam žemės, statom ūkį, auginam karves, grūdus ir turėsi tu tuos savo ekologiškus produktus." Na, karvės karvėmis, bet kokių bazilikų visai norėtųsi po langais turėt... Ir vaikus norėtųsi išleist pažaist į savo nuosavą uždarą kiemą, o tuo metu 'ant smūgio' susitvarkyti namus, kuriuose neūžia viesulas, vardu Vytukas.
Tai va tokia mano dilema. Palaikau ir nepalaikau vienu metu abi puses. Laukiu, kad likimas viską sudėliotų į savo vietas.
O jei rimtai, tai šiuo metu esu 'kankinama' didelęs vidinės dilemos: namas ar butas. Tai, ačiū Dievui, kad situacija nepalanki pirkimui, tai turiu laiko tai dilemai spręsti.
Šiaip esu miesto vaikas: gimiau, augau miesto centre. Tiesa, ne Vilniaus - Klaipėdos, bet vis tiek. Dabar gyvenu 15 min. pėščiomis paupiu iki Vilniaus Katedros. Kaifas. Vyras nusprendė, kad jam į darbą greičiau pėščiomis, nei mašina (ne kamščių metu) ir pusvalandį iki Seimo mankština kojas... Sūnų į darželį rudenį leisim - 7 min. pėščiomis, 3 - mašina. Renkam dukrai mokyklą - kur dursi, ten nebloga, o viena jų - per kiemą...
Per virtuvės langą aš ją matau, bet nežinau, kada išdrįsiu ją vieną išleisti vien dėl lifto name...
Nueinu kitoj gatvės pusėj (praktiškai su šlepetėm) į parduotuvę ir širdis skauda perkant E prifarširuotas dešras ir mokant 'biešanus' pinigus už apvytusias salotas. Vyras sako: "Sakau, perkam žemės, statom ūkį, auginam karves, grūdus ir turėsi tu tuos savo ekologiškus produktus." Na, karvės karvėmis, bet kokių bazilikų visai norėtųsi po langais turėt... Ir vaikus norėtųsi išleist pažaist į savo nuosavą uždarą kiemą, o tuo metu 'ant smūgio' susitvarkyti namus, kuriuose neūžia viesulas, vardu Vytukas.
Tai va tokia mano dilema. Palaikau ir nepalaikau vienu metu abi puses. Laukiu, kad likimas viską sudėliotų į savo vietas.
QUOTE(axa @ 2008 06 16, 13:50)
man rodos, kad 5 iš 100 gyvendami bute nesvajoja apie nuosavą namą,
ir 5 iš 100 gyvendami name svajoja apie butą...
- deja namas yra mažai kam įkandamas, todėl svajonė ir lieka svajone.
ir 5 iš 100 gyvendami name svajoja apie butą...
- deja namas yra mažai kam įkandamas, todėl svajonė ir lieka svajone.
svajoja,nes nera patyre ka tai reiskia,kiek tvarkymo,energijos,darbo,pinigu reikia i ta nama ideti.Kas turi pinigu iki valiai nusisamdyti namu tvarkytoja-darkytoja tam nereikia sukti galvos,ir agurkelius uzaugins ir soda priziures ir pieva nupjaus ir gelynus ispustys,bet...ar daug milijonieriu Lietuvoje??????Visi kiti plusa patys
O namas daugeliui ikandamas,nebutina statytis miesto centre.
Papildyta:
QUOTE(mamutas @ 2008 06 16, 14:45)
Va del senamiesčio (to tikrojo, pačio centro) tai nežinau. Įsivaizduoju, kad ten faina, ypač civilizacijos mėgėjams, ir toks klasikinis butas turėtų būti brangesnis už mano namą mieste ar bent jau identiška kaina.
Buto kaina senamiestyje,bent jau sostineje tikrai perzengia namo kaina
bet tarkim musu seimoje tas butas ir liks kartoms....mes niekada neparduosime,(tikiuosi ir vaikai taip galvos),nes nama isigyti galime,o vat buta senamiestyje nusipirkti darosi nebeimanoma.Aura gyvenant senamiestyje yra visiskai kitokia,kas nepatyre- nesupras
Papildyta:
QUOTE(westa @ 2008 06 16, 14:58)
jolita.martyna neįsivaizduoju bent jau mūsų senamiestyje nei didelių kiemų, nei parkų nei aikštelių .. apart ankštų gavelių ir numy...per jūros šventę kampų nieko ten daugiau nematau .. gal vėlgi miestų skirtumai čia.. bet senamiestis, sorry, tai tikrai ne pirma vieta, kurioj norėčiau gyventi
vat Vilniuje yra senamiestyje,kaip minejau aura kitokia,kaimynai kitokie...
Kiekvienam savo.
ir as tokia patirti turejau vaikysteje gyvenant nuosavame name. Dar plius paminesiu,kad norinti diealios tvarkos,aplinkos(o as tokia megstanti kad viskas butu idealiai grazu) grazios,kiek reikia darbo ideti,tai tada nebelieka laiko nueiti i teatra,kina ar siaip ramiaia,graziai sus seima pasedeti,nes ...nuolat reiktu kuopti didelius namus,tvarkyti aplinka ir nuolat investuoti i tai.
nu sorry, as samdysiu firma, kad aplinka tvarkytu, namu tvarkytoja viduj valyt, nezadu namui laiko savo skirt daugiau, nei bute gyvendama
agurkelius uzaugins ir soda priziures ir pieva nupjaus ir gelynus ispustys
na cia primityvus pavyzdys, as pvz. nezadu nei agurkeliu, nei gelynu veist
O zode nupjaut, medzius apgenet nedaug kai nuoja samdytis Tikrai pazistu ne viena jauna seima, kuri name gyvena , tai kazkaip ne vieni nesiskundzia, kad aplinkos tvarkymas laika suestu. Nebent seimininkas flegma, ir, kaip minejot, pomidorus ir agurkus sodina bet cia jau jo pasirinkimas
vat Vilniuje yra senamiestyje,kaip minejau aura kitokia,kaimynai kitokie...
Mano mociute gyvena senamiesty, tai kartais uzsuku pas ja. Gyvena tikram senamiesty, ne kokiam stoties rajone. Nu neduok dieve tokiu kaimynu Viena bobute, atsisakanti uz bet ka moket, vienas alchasas, pora butu nuomojami, bet savininkai nieko nenori girdet apie kokias namo problemas, nes ten negyvena. Taip kad cia eilinis subjektyvus apibendrinimas, daznai neturintis nieko bendro su realybe.
QUOTE(axa @ 2008 06 16, 16:47)
1. Vežiojimas ir važinėjimas - vienintelis minusas kurio nepaneigsi, bet sutik - vienas dalykas kai gyveni laukuose, o kitas kai iki stotelės 50m, o iki mokyklos 1 km
2. Mano visi draugai ir bendradarbiai vaikus vežioja, nors gyvena mieste. Jei mokykla šalia, tai koks nors būrelis ar baseinas vis tiek kitame miesto gale. Važinėjimo išvengti neina, nors jo sutikim ir mažiau.
3. Be to - žiūrinti toli į ateitį - tai kad paauglys priklausomas nuo tėvų ir važinėjimo, yra kaip tik didelis pliusas, nes taip jam sumažėja galimybių trintis vakarais su draugeliais ir užsiimti nesąmonėm...
----------------------------
4. ki namo važiuoti man nuo darbo bus 25- 30min.
Tiek pat laiko užtrukčiau važiuoti iki Senamiesčio.
Bet... važiuojant į Senamiestį, nėra nė vieno normalaus PC pakeliui - tektų daryti didelį ratą ir brautis į po darbo perpildytus PC.
O važiuojant į namą - pakeliui Maxima bazė, kurioje po darbo gali ramiai be eilių apsipirkti
Taip kad jei padarytume eksperimentą, ar startavę 17val pvz nuo Verslo trikampio su normaliu shopingu anksčiau pasiektume Senamiestį, ar mano būsimą namą - statyčiau už savo sklypą
1. Bet kita vertus, būtent dauguma nuosavų namų išsidėstę toli toli nuo visko. Vienetai gali džiaugtis gera vieta, gerais atstumais. Manyk, kad tiesiog pasisekė Bet masėms vien iki viešojo tr. stotelės mažiausiai 1 - 2 km ir daugiau. Kiti namų gyventojai vaikus vežioja į darželius ar mokyklas, esančias šalia jų darbovietės. Sutaupo laiko ir pinigų kurui.
"" Gyvenant bute vaikų darželis tam pačiam kvartale, mokykla už 100 m, PC pagerinta Maxima ar Rimi, ar Iki, ar Norfa, ar dar turgelis ar maxi turgus - tam pačiam arba kitam kvartale. Pėsčiom 5 - 10 min. kelio. Mano atveju centras su visomis parduotuvėmis kelios minutės kelio ar mažiau.
2. Vieni vežioja, o kiti suteikia galimybę ir puoselėja savarankiškumą. Vaikai patys važinėja iki būrelių ir nieko. Be to planuojant būrelius, galima pasirinkti tą, kuris arčiau namų. Juk racionaliau ir paprasčiau. Kartais tėveliais ieško subinėje vinių (sorry) ir ieško stebuklingų būrelių už jūrų marių, o nemato tų, kas yra artimesniame perimetre
''' Mano atveju daug gerų būrelių Mokytojų namuose, tenisas Sereikiškių parke, anglų k profai Naugarduko g. ir pan. Jei reikia kažkur nuvežti, sugaištu max 10 - 15 min. važiavimui, priklausomai nuo lokacijos ir šviesoforų.
3. Tėvams gal ir pliusas, bet kiek pažįstu tokių tėvų, jie jau paaugliams perka motorolerius, po to automobilius, kad anie būtų savarankiški. Būti tėvelių vaikeliu paaugliui yra pažeminimas, prisiminkit savo paauglystę. O jei paauglys maištaujantis, jam nepadės nei vežiojimas, nei nuolatinė kontrolė. Juo nepasitikima - tai viena pagrindinių problemų. Paauglys tampa priklausomas nuo mamos/tėvo laiko, noro, gerumo, jei reikia susisiekti su jo draugais, mėgstamomis vietomis. Ar tai yra gerai? Šiaip tai žiauri kronika
4. Neparašei apie rajoną, iš kurio važinėtum. Nes kiti važinėjimams sugaišta dvigubai daugiau laiko.
''' aš palyginimui iš Justiniškių, Viršuliškių į centrą atvažiuoju per 5 - 10 min., jei kamštis - dvigubai ilgiau. Centre į darbą važiuoju apie 5 - 8 min, priklauso nuo šviesoforų. Jokiuose kamščiuose nestoviu, nes jų nebūna. Vieną kitą gausesnį auto susibūrimą kamščiu nevadinu, nes jis išsiblaško vos keliomis minutėmis ilgiau už įprastą eismą.
O mane nuo centro tiesiog purto ,kai reikia tvarkyti kokius nors reikalus tai vis atidelioju iki paskutines minutes,man tos zmoniu mases,auto kamsciai,sausakimsos automobiliu aiksteles
Taigi,kiek zmoniu tiek pomegiu ir nuomoniu
Taigi,kiek zmoniu tiek pomegiu ir nuomoniu
Todėl kad kai žmogus nežino gatvių gatvelių, nemoka strategiškai mąstyti maršrutų, tiesiog nežino to centro, jam jis yra baisus. Todėl jis užstringa tokioje vietoje, kurią kiti tiesiog apvažiuoja gerokai iš anksto ir nestringa.
O man baisūs miegamieji rajonai. Nes ten ne tik kad nėra kur vietos prisiparkuoti, bet ir gatvių vingrybės painesnės. Namai namai, betonas betonas, jokio grožio.
Namą parduoti sunkiau nei butą. Namas dažniausiai atitinka individualius poreikius, kurie labiau priimtini individui, nei masėms. Ypač specifinė architektūra, eksterjeras ir interjeras. Taigi, potencialių klientų gerokai sumažėja.
O man baisūs miegamieji rajonai. Nes ten ne tik kad nėra kur vietos prisiparkuoti, bet ir gatvių vingrybės painesnės. Namai namai, betonas betonas, jokio grožio.
Namą parduoti sunkiau nei butą. Namas dažniausiai atitinka individualius poreikius, kurie labiau priimtini individui, nei masėms. Ypač specifinė architektūra, eksterjeras ir interjeras. Taigi, potencialių klientų gerokai sumažėja.
Idomus visu motyvai del to kas geriau namas ar butas.
Cia gal net beprasmiska gincytis. Bet paskaitineti idomu.
Na as manau kad neimanoma lyginti buto su namu.
Vienas pazistamas statesi nama. Sugalvojo pastatyti maza. Jis sake kad namas jam reikalingas tik siek tiek didesnis uz buta. Na ir pasistate 100 kv m nama. Tvarkymo tikrai ten nedaugiau nei bute. Lauke tik zolyte pasejo. jokiu darzu ir geliu sodinti ir priziureti nereikia:) O zolyte kiemo vaizdo tikrai nesugadina. Cia visiems tiems, kurie sako kad turint nama visa laisvalaiki jam reikia skirti.
Del vaiku ir ju veziojimo. Labai daug pazistu zmoniu kurie ir bute gyvendami vezioja vaikus i darzelius ir mokyklas.
Bet didziausias namo privalumas (na bent jau man) tai ekonomiskumas. Man islaikyti 200 kv m nama kainuoja vos ne perpus pigiau nei tevams sumoketi uz triju kambariu buta (cia labiausiai del sildymo). Gyvendamas name gali jaustis zymiai "laisvesnis" - kiek nori tiek sildai . Na nzn ar tiksliai tas zodis cia tinka
Cia gal net beprasmiska gincytis. Bet paskaitineti idomu.
Na as manau kad neimanoma lyginti buto su namu.
Vienas pazistamas statesi nama. Sugalvojo pastatyti maza. Jis sake kad namas jam reikalingas tik siek tiek didesnis uz buta. Na ir pasistate 100 kv m nama. Tvarkymo tikrai ten nedaugiau nei bute. Lauke tik zolyte pasejo. jokiu darzu ir geliu sodinti ir priziureti nereikia:) O zolyte kiemo vaizdo tikrai nesugadina. Cia visiems tiems, kurie sako kad turint nama visa laisvalaiki jam reikia skirti.
Del vaiku ir ju veziojimo. Labai daug pazistu zmoniu kurie ir bute gyvendami vezioja vaikus i darzelius ir mokyklas.
Bet didziausias namo privalumas (na bent jau man) tai ekonomiskumas. Man islaikyti 200 kv m nama kainuoja vos ne perpus pigiau nei tevams sumoketi uz triju kambariu buta (cia labiausiai del sildymo). Gyvendamas name gali jaustis zymiai "laisvesnis" - kiek nori tiek sildai . Na nzn ar tiksliai tas zodis cia tinka
O prie namo išlaikymo pridedi pvz. kuro išlaidas, aplinkos priežiūros išlaidas? Ar skaičiuoji tik tiek, kiek moki už elektrą, šildymą, kanalizaciją, šiukšlių išvežimą.
Nes dauguma skaičiuodami namo išlaikymą, kažkodėl pamiršta kitas išlaidas, kurių neturi pvz. butas.
Pamiršta kuro sąnaudas, pamiršta, kad namas reikalauja ir kosmetinio išorinio remonto, vidinių patvarkymų. Gerai, jei namas pastatytas kokybiškai. O jei ne? Praktiškai kas 5 - 7 m. namas reikalauja kosmetinio makiažo, o kas 10 m. ir rimtesnių investicijų.
Nes dauguma skaičiuodami namo išlaikymą, kažkodėl pamiršta kitas išlaidas, kurių neturi pvz. butas.
Pamiršta kuro sąnaudas, pamiršta, kad namas reikalauja ir kosmetinio išorinio remonto, vidinių patvarkymų. Gerai, jei namas pastatytas kokybiškai. O jei ne? Praktiškai kas 5 - 7 m. namas reikalauja kosmetinio makiažo, o kas 10 m. ir rimtesnių investicijų.
QUOTE(Subjektyvi @ 2008 06 17, 13:08)
O prie namo išlaikymo pridedi pvz. kuro išlaidas, aplinkos priežiūros išlaidas? Ar skaičiuoji tik tiek, kiek moki už elektrą, šildymą, kanalizaciją, šiukšlių išvežimą.
O prie buto kuro islaidos neprisideda? As i darba vaziuoju is namo o keli bendradarbiai is buto. Man vaziuoti 12 km, o jiems apie 8. As atvaziuoju per 20-30 min. Jie vaziuoja 45 (automobiliu) ir apie 1 val autobusu. Beveik visi vaziuoja i darba automobiliu. Tai kuras jiems nekainuoja???
Kuro islaidos nepriklauso nuo to ar gyvenate name ar bute.
Del aplinkos tvarkymo - nesigincysiu, bet islaidu dydis priklauso nuo to kokios aplinkos norite. Man uztenka graziuos pieveles, o tai neatima labai daug laiko ir ne taip baisiai kainuoja.
Vidaus remonto reikalauja tiek butas tiek namas. Del isores - perkant arba statant reikia kokybe ziureti
QUOTE(voveriena @ 2008 06 17, 05:47)
Mano mociute gyvena senamiesty, tai kartais uzsuku pas ja. Gyvena tikram senamiesty, ne kokiam stoties rajone. Nu neduok dieve tokiu kaimynu Viena bobute, atsisakanti uz bet ka moket, vienas alchasas, pora butu nuomojami, bet savininkai nieko nenori girdet apie kokias namo problemas, nes ten negyvena. Taip kad cia eilinis subjektyvus apibendrinimas, daznai neturintis nieko bendro su realybe.
o kokioje gatveje gyvena,jei cia Vilniuje..is ties idomu