QUOTE(Dario @ 2010 10 31, 14:06)
Truputi isiterpsiu del "protingo namo". Pilnai automatizuoti nama ir centralizuoti jo valdyma internetu ar per GSM nesiulyciau. Sitoj vietoj yra nesaugu. Pati sistema turinti priejima is isores jau savaime yra nesaugi. Tuo puikiai ir nesunkiai gali pasinaudoti tretieji asmenys. Telefona galima pamesti, gali pavogti, galima isilauzti i operacine sistema. Kuo naglesne sistema, tuo daugiau ir lengviau gali buti pridaroma zalos.
Siuometu savo GSM signalizacijos pagalba as galiu valdyti sildyma, vedinima, pasiklausyti kas vyksta namuose. Taip pat gauti visa informacija apie davikliu bukle 8 kanalais. Tai yra keli simtai litu ir ar tikslinga dar kazkuo isplesti iki labai labai naglos ir brangios nepamatuotai? Jau ir dabar ta sistema nera saugi. Nors ji valdosi tik is mano telefono ir kiekviena komanda paleidziama tik su slaptazodziu, bet kiekviena karta reikia prasitrint telefono atminti, kad issiustu SMS sarase neliktu slaptazodzio, nes pametus telefona betkas galetu valdyti sistema, isigauti i namus, valdytu garazo vartus, zinotu kada kas yra namuose ir pan. Telefonas turi buti irgi be operacines sistemos, kad per pastaraja neilystu.
Kitas aspektas. Jei sistema bendra visam namui ir ji suges, pakibs (o taip nutinka) ka tada daryti? Nesat namie, sildymo nevaldot, vedinimo taip pat, ka tada daryt jei kazkas ijungta nesustabdomai ar nepavyksta ijungti, o jus kelioneje? Tas patogumas vieno pultelio gali stipriai atsirugti.
Siuo aspektu as turbut pritarsiu Kaban, kad primytivesne valdymo automatika bus kurkas patikimiau ir nesumazins patogumo. Na kad ir savaitinis valdiklis vedinimui, vejos laistymui ir pan. Dali daznesnio valdymo reikalaujanciu patogumu galima puikiai pakabinti ant GSM signalkes ir valdyt per GSM tinkla. Statyti serveri su viso namo valdymu ir valdyti ji internetu kazkaip poreikio nematau. Brangu, sudetinga, o ir nauda ar neisvengiamybe nelaikau.
Visa kita gali automatizuotos sistemos ir ju nebutinai apjungti ir padaryti nama prieinama visiems. Tas manau liecia sildyma, vedinima, zaliuzes, apsvietima. Juk kasdien reguliuot nereikia. Uz mus reguliuoja elementari automatika.
Tas superautomatizuotas patogumas man kaip studijavusiam IS projektavima atrodo perdaug nepatikimas. Man reikia daugiau saugumo ir privatumo. Protingas sistemas as mieliau keisciau i automatizuotas, be OS.
Kaban be visa ko linkęs viską supaprastinti iki rėlių lygio - žaliuzėm laiko rėlė. "rinkos lyderių" (čia tie, kurie mano esą verti 100k) žaliuzės valdomos pagal orų stotelę - esant tam tikram apšviestumui ar išorės temperatūrai derinant su procesais viduje (tuščia/kažkas namie) - taip suprantamas PROTINGAS namas, kuris pats susipranta kada ir ką reikia atlikti. Didžiausią naudą matau rekupo ir šildymo (aišku ir žaliuzių) automatizavime - tikrai bus sutaupytų kwh.
Pagrindinis nesutarimas dėl valdymo - man nereikia internetinio, nematau didelio pliuso, jei softas bus tam tikro lygio - sistema pati supras ką daryti. Aš, o lyg ir EVOY, manom, kad labai patogu turėti vieningą darbastalį, kur viskas išdėstyta kartu, nereik bėgt prie rekupo valdiklio ir ten aiškint ko noriu, po to prie šildymo, ir dar "pamokyt" rėmes kada ir kiek žaliuzes kilnoti. Be šios sistemos žaliuzės turės savo ON/OFF, rekupas - standartinį valdiklį, apsaugos pultas irgi žybsės žaliom akelėm kažkur kertėj, bet tai tik extra atvejui - visa tai bus centralizuota "laptope" ar "tabletėj" - IT silpnoji mano vieta.
Dėl GSM - irgi nepabandęs negaliu garantuoti, bet naudą matau tik "ė, už 20min aš grįšiu", bet tai gal tik po ilgo tarpo kai nieko nebuvo namie - "pasirūpink klimatu pagal užduotus parametrus" nes per dieną-dvi niekas labai nebus pakitę...
Realiai pats valdymas beveik nereikalingas - uždavei parametrus ir tegul softas atidirba savo investicijas. Nemanau kad kazdien kis norai ir standartai.
Taip suprantu protingą, protaujantį namą. Nepamirškim
realios galimybės šią sistemą ne tik pamatyti, bet ir pačiupinėti.
Papildyta:QUOTE(EVOY© @ 2010 10 31, 15:39)
Jei atkreipėte dėmesį- tai ir lietuviško saito nėra... Tokia politika... Gal gamintojas žino ką tai tokio marketinge, ko mes nežinome? Bet kuriuo atveju- kažkaip tai parsiduoda tie jų rekupai??? O Pasyvių namų sektoriuje- netgi labai neblogai parsiduoda???
Jei vis dėlto pakartotumėte mano žygį per google.pl - pamatysit didelį skirtumą tarp vakarų europos rinkų, jei tiksliai - tai Airija, UK, SE, Norvegija, taip pat DE, ir rytų - beveik zero. Reklama plačiai prieinama vakariečiams, o rytams - tik kontaktai. Išvada - kokybė bent jau gera (iš pradedančiojo liaupsės atrodytų niekinės) o kainų lygis - vakarų kišenei. Nebent patyliukais, kad pinigingi dėdės nesužinotų ir nepasijustų išdurti, mes norim prekiauti ir rytuose, už rytų rinkose konkurencingas kainas. Tuomet dideli šansai gauti gerą daiktą už ekskliuzyvinę kainą? beveik "po blato"