QUOTE(GiedrėM @ 2010 10 12, 18:48)
O kaip stablige galima užsikrėsti nudegus, nušalus, nusiplikius, jei į žaizdą nepatenka mėšlo? Tarkim, namie užsipylus karštos arbatos?
Statistika yra maždaug tokia (kažkurioj temoj rašė dange ir aš pati esu mačiusi kažkokioj popierinėj spaudoj): kasmet Lietuvoj iki 10 atvejų, dauguma baigiasi mirtimi, bet serga suaugę kaimo žmonės, kurie tikriausiai nepasiskiepijo pakartotinai stabligės-difterijos vakcina ir, manau, prasidūrę koją su mėšlinom šakėm neskuba į ligoninę, o pavalę su spiritu ir užbintavę laukia, kol sugis.
To "kažkokio profilaktinio serumo" kažin, ar kiekvienoj ligoninėj bus ir ar kiekvienoj ligoninėj matys reikalą jį suleist.
Statistika yra maždaug tokia (kažkurioj temoj rašė dange ir aš pati esu mačiusi kažkokioj popierinėj spaudoj): kasmet Lietuvoj iki 10 atvejų, dauguma baigiasi mirtimi, bet serga suaugę kaimo žmonės, kurie tikriausiai nepasiskiepijo pakartotinai stabligės-difterijos vakcina ir, manau, prasidūrę koją su mėšlinom šakėm neskuba į ligoninę, o pavalę su spiritu ir užbintavę laukia, kol sugis.
To "kažkokio profilaktinio serumo" kažin, ar kiekvienoj ligoninėj bus ir ar kiekvienoj ligoninėj matys reikalą jį suleist.
Prieš porą metų esu mačiusi ir teko slaugyti tokią vieną pacientę 50 -metų, kuri ne kokiam kaime, o mieste su dviračiu važiavo, tiesa, neasfaltuotu keliu, sumėtė ir nugriuvusi susižeidė, nusibrozdino kojas, lūžo rankos dilbis. Tuoj pat ji kreipėsi į ne bet kokią ambulatoriją, o į apskrities 3 -lygio ligoninę Ranką sugipsavo, prieš stabligę jokio serumo jai nesuleido(abejoju, ar tokį turėjo), po pusės paros kreipėsi vėl į ligoninę, skundėsi, kad surakintas kaklas, ją išvarė namo, o kai dar vėliau greitoji atvežė, buvo jau kritinės būklės. Vyras tos moters pasiturintis žmogus, prirašė skundų, gerai pašokdino visus, tai moteriai net atskiras postas buvo įsteigtas, tas serumas prieš stabligę iš kažkur buvo atskraidintas, žodžiu, didelėmis pastangomis, ši moteriškė išgyveno su žiauria neurologija, bet po geros reabilitacijos su ja turėtų būti viskas tvarkoj Ligos anamnezėje buvo parašyta, kad ji niekada jokiais skiepais savo gyvenime nebuvo skiepyta. Pati sau galvoju, jei nesirevakcinuosi, tai vaikystėje kad ir pasiskiepysi, senatvėje savęs nuo to neapsaugosi Mano dukros dabar laukia 6 -7metų stabligės( ir +) ir MMR revakcinacija. Pradėjau daugiau skaityti apie MMR, tai bent jau iki 12 metų atidėsiu ar iš vis nebeskiepysiu, o stablige paskiepysiu prieš pat mokyklą, jei nepersigalvosiu