QUOTE(Vilienė @ 2011 04 29, 08:32)
Mano nuomone 400 m3/h yra švaistūniškas vėdinimas...
Jei, prieš kažką rašant, pažiūrėtumėte žmogaus atsiustą nuorodą - pastebėtumėte kad kalba eina ne apie vėdinimą, o apie papildomą šildymo sistemą.
QUOTE(Vilienė @ 2011 04 29, 08:32)
....Palaikau vakarietiškus standartus: po min 30m3/h gyventojui, bent ne mažiau kaip po 40m3/h iš kiekvieno sanmazgo +60m3/h iš virtuvės ir min n=0.3/h-1. Tokiu atveju viso namo vėdinimas susiveda į ~200 m3/h (priklausomai nuo dydžio bei gyventojų skaičiaus).
Mažiau kūbų - mažiau triukšmo - mažesni nuostoliai dėl ventiliacijos.
Iš esmės jūsų propaguojamas vakarietiškas standartas ne kažin kiek skiriasi nuo lietuviško - 30m3/h vienam žmogui prieš lietuviškus 36m3/h. Minimalios apykaitos normos Lietuvoje manau taikyti neteks, nes kambariai labai maži. Jei žmogui reikia paduoti, tarkim, 30m3/h - tai toks oro kiekis 15m2 ploto kambaryje sudarys 0.75 karto/val. apykaita (kas yra 2.5 karto daugiau negu jūsų siūloma n=0.3/h-1).
O dar man labai įdomu kaip jus sugebėsite viso namo vėdinimą atlikti su 200 m3/h?
Pamirškime paviršutiniškus pasisakymus ir pedantiškai suskaičiuokime:
Tevų miegamasis - 2*36=72 m3/h
vaiko kambarys - 1*36=36
vaiko kambarys - 1*36=36
svečių kambarys/kabinėtas - 2*36=72
svetainė - 4*36=144
-------------------------------------------------
viso: 360 m3/h
(dovanokite, bet aš paėmiau galiojančia pas mus normą - 36m3/h)
O gal siūlysite išjunginėti vėdinimą atskirose patalpose tuo metu kai ten nėrą žmonių? Ar pusite šviežią orą tik į mėgiamuosius ir tikėsitės kad jis kažkokiu stebuklingu būdu keliaudamas iš miegamojo į šalia esančią vonią praskris pro svetainę?!
Tai teorija, o iš patirties galiu pasakyti, kad reikia turėti galimybę 2-3 kartus padidinti apykaitą:
- Vaikai mėgsta pasikviesti draugus, užsidaro su jais savo kambariuose ir neišlenda kelias valandas. Kaip manote, ar labai šviežias ten oras?
- Mes bent kartą per savaitę turime svečių. Kai svetainėje susirenką 6 žmonės po pusvalandžio jau norėsi atidaryti langą.
- kai yra kas nors kepama, kvapai išsivėdina labai lietai. Po 2-3 val. dar galima užuosti kvapą
Tai gaunasi kad, mažai kubų - reiškia mažai galimybių, o nuostoliai kur kas mažesnį nei tada kai atidarinėsite langus bandant išvėdinti patalpas. (O triukšmas priklauso ne nuo rekuperatoriaus dydžio o nuo to kiek tvarkingai pritaikytos triukšmo slopinimo priemonės).