Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas nuosavame name - 3

QUOTE(Giedruolė @ 2010 12 22, 15:10)
Truputį neteisingai suprantate. Jei rekupe sumontuotas 0,5kW el šildytuvas tai nereiškia kad tik tiek jam ir reikės. Tokiam oro kiekiui šitoks galingumas sugebės pakelti oro temperatūrą tik 4C. tarkim mažinam tokioj situacijoj oro kiekį iki 150m3/h tai sugebės pakelti 10C. Esmė tame, kad sumontuotas šildytuvas 1kW jums suteikia daugiau garantijų kad prie -20C gausite 150m3/h oro. Iš kitos pusės susiprogramuokite ypatingai šaltomis dienomis kitokius veikimo režimus (minimalius) ir išsiversite su 0,5kW suvartojimu nors sumontuotas bus 1,5kW. Jei rekupai išvis be pradinio pašildymo, tai yra kiti priešužšaliminiai sprendimai, kaip pvz. sumažinti ar išvis atjungti oro tiekimą kol ištraukimas atitirpins šilumokaitį; by-pass oro padavimas, kol vykta atitirpinimas šilumoaityje; žinoma žemės šilumokaičiai.
Dėl pačio šilumokaičio efektyvumo vaikymosi. >90proc efektyvumai pateikiami prie palankių sąlygų. Jei įvertinsime suveikusias priešužšalimines priemones per metus jo efektyvumas krenta iki 50proc. Žodžiu gal žemas efektyvumas prie palankių sąlygų nėra blogai jei šilumokaitis dirbs prie kuo mažesnių temp.
Grand labai keistai jūs čia viską pradėjote. pats viską skaičiuojate ir vertinate, bet kai pvz. Vilienė pateikė el. sąnaudų ir filtrų ir šilumokaičių kainų analizę surastiems brandams - nepatinka... Ką noriu pasakyti, jei pasisakys tik nusivylę RVS turėtojai, tai nereiškia kad RVS blogai, galbūt pas juos buvo priimtas klaidingas sprendimas.

Kaip tai neteisingai supratau? Aš gi ir rašau, kiek maksimaliai rekūpo kaloriferis prisuktų elektros (beje, net ir pati firmą rekomenduoja vertinti sustemos našumą esant -21 laiko oro temperatūrai, t.y. niekas neima Afrikos klimato), bet nuo maksimumo numetu net 50 proc. ir vis tiek suma su filtrais siekia apie 150 Lt per mėnesį. Tai kur čia blogai: jei nuo maksimalių sąnaudų (693 W - rekūpas ir kaloriferis drauge per 1 val.) aš minusuoju net 50 proc. ir vis tiek išeina didelė suma. Be to, skaitykit atidžiau - aš neskau, kad rekūpas neapsimoka, yra blogis ir aš jo nedarysiu. Gal aš kaip tik jį žadu daryti, tačiau visuomet noriu viską suskaičiuoti ir užmesti maksimumą, nes jei praktikoje gausiu daug mažiau, manysiu, kad viskas gerai. Daug blogiau kai suprojektuoja minimumui, o praktikoje išeina maksimumai.

Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 22, 15:39)
Kaip tai neteisingai supratau? Aš gi ir rašau, kiek maksimaliai rekūpo kaloriferis prisuktų elektros (beje, net ir pati firmą rekomenduoja vertinti sustemos našumą esant -21 laiko oro temperatūrai, t.y. niekas neima Afrikos klimato), bet nuo maksimumo numetu net 50 proc. ir vis tiek suma su filtrais siekia apie 150 Lt per mėnesį. Tai kur čia blogai: jei nuo maksimalių sąnaudų (693 W  - rekūpas ir kaloriferis drauge per 1 val.) aš minusuoju net 50 proc. ir vis tiek išeina didelė suma. Be to, skaitykit atidžiau - aš neskau, kad rekūpas neapsimoka, yra blogis ir aš jo nedarysiu. Gal aš kaip tik jį žadu daryti, tačiau visuomet noriu viską suskaičiuoti ir užmesti maksimumą, nes jei praktikoje gausiu daug mažiau, manysiu, kad viskas gerai. Daug blogiau kai suprojektuoja  minimumui, o praktikoje išeina maksimumai.

Rekupas dirbs maksimaliu režimu tik jei namie vestuves iškelsite. Normaliomis sąlygomis jums užteks 150-180m3/h čia jei namas labai sandarus ir nebus natūralios ventiliacijos per kiauras atitvaras bei langus. Jūsų pateiktas HR su tokiu debitu deklaruoja 30-38W kas yra 30-38wh arba 0,3-0,38KWh po 32 ar 45ct. Plius atveju "vsie ušli na front" rekupo W gali artėti prie 0.
Dar priklauso,kurį vėdinimo standartą pasirinksite: PN ar lietuvišką, bet lietuvišką mes jau apšaukėm švaistūnišku smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kaban @ 2010 12 22, 15:36)
Viena puse suskaiciavote - o kita jums "atrodo".. Skaicius plz..

Būtent taip. Jei būtent šis rekūpas per mėnesį man prisuka 150 Lt elektros, tai išeina net 1 kūbas malkų. Skiltyje apie KK aš nurodžiau vienos firmos KK katilą, kuris yra ganėtinai komfortiškas, nors ir nepigus. Būtent jo pagalbą nuostolinę šilumą, kurią prarasčiau dėl vedinimo, aš tikrai šiuo katilo pagalba galėčiau pagaminti daug pigiau ir dar nuo 150 Lt liktų apie 50-80 Lt.

Šiuo metu projektuoju namą ir turiu tokį pasirinkimą: KK (už 21 500 Lt plius grindinis šildymas arba radiotoriai dar apie 15 000 Lt, bet ventiliacija mechaninė arba Aereco - 9500 Lt. Viso - apie 46 000 Lt).

Antras variantas. Statau pasyvų namą (beje jo individualų projektą jau turiu tik nežinau kaip įdėti - galėčiau tikrai parodyti), t.y. daug vatos, geri langai, dedu rekupą (17 000 Lt) ir papildomiems šilumos nuotoliams bei kaip atsarginį variantą darai židinį su ortakiais ar židinį su grindiniu šildymu, bet ne per visą grindų plotą, o tik palei pastato perimetrą. Šiuo atveju sutaupo katilinės ploto (apie 10 000 Lt), KK (apie 21 500 Lt). Šie pinigai sueina brangesniems langams, vatai/neoporui/smeigėms, židiniui ir saulės kolektoriams ir t.t.

Todėl aš ir noriu žinoti, kiek kuri sistema man kainuoja, kiek valgo pinigų ar paveš ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 22, 15:33)
Turiu ir pigesnių firmų pasiūlymus su Amalvos rekupu, bet visa sistema (montavimas ir detalės) vis tiek svyruoja nuo 12 000 iki 15 000 Lt. Ir kodėl aš turiu versti atgal, jei pateikiu konkretaus įrenginio konkrečius skaičiavimus. Šiuo atveju noriu išnagrinėti man konkrečios firmos pateiktą konkrečią sistemą. Leistų forumas, įmesčiau visą sąmatą su brėžiniais ir t.t.

Jus darote didele klaida, kaip ir su sildymo sistemomis: issiunciate laiska visiems prekybininkams ir laukiate tikslios sumos (zinau, nes gavom jau is Jusu pries tai laiska).
Dar karta siulau - susiraskite produkta kuris jums patinka/tinka, atsivezkite atstova/pajunginetoja/darbuotoja pas save ir paprasykite kad paskaiciuotu, nustebtumet kaip pasikeistu kaina

Antra klaida - elektros sanaudos (niekas nesako - jas reikia skaiciuot), bet nereikia pamirsti jog jeigu prietaisas turi "elektros" tai tik pagerina jo nasuma
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 22, 15:47)
Rekupas dirbs maksimaliu režimu tik jei namie vestuves iškelsite. Normaliomis sąlygomis jums užteks 150-180m3/h čia jei namas labai sandarus ir nebus natūralios ventiliacijos per kiauras atitvaras bei langus. Jūsų pateiktas HR su tokiu debitu deklaruoja 30-38W kas yra 30-38wh arba 0,3-0,38KWh po 32 ar 45ct. Plius atveju "vsie ušli na front" rekupo W gali artėti prie 0.
Dar priklauso,kurį vėdinimo standartą pasirinksite: PN ar lietuvišką, bet lietuvišką mes jau apšaukėm švaistūnišku smile.gif

O ar nepaprasčiau skaičiuoti rekupo maksimumą (ką aš ir padariau) ir nuo tos sumos numesti bent 50 proc. (tą ir padariau). Kaip jūs galite garantuoti, kad rekupas filtruos tik 130-180 m3/h? Iš kur tokie skaičiai? Tai daugiau ar mažiau spėjimai ir teorija. Todėl ir mano prielaida, kad nuo maks. elektros sąnaudų (apie 195 Lt) metam 50 proc. ir turim apie 100 Lt su filtrais. Kur čia klaida?

Beje, jei šio 380 m3/h, tai jūsų pateiktu atveju (180 m3/h) ir išeina tie patys 50 proc. Niekur nematau klaidos ir blogio? Tas pats tik per kitą galą.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 22, 15:39)
Kaip tai neteisingai supratau? Aš gi ir rašau, kiek maksimaliai rekūpo kaloriferis prisuktų elektros (beje, net ir pati firmą rekomenduoja vertinti sustemos našumą esant -21 laiko oro temperatūrai, t.y. niekas neima Afrikos klimato), bet nuo maksimumo numetu net 50 proc. ir vis tiek suma su filtrais siekia apie 150 Lt per mėnesį. Tai kur čia blogai: jei nuo maksimalių sąnaudų (693 W  - rekūpas ir kaloriferis drauge per 1 val.) aš minusuoju net 50 proc. ir vis tiek išeina didelė suma. Be to, skaitykit atidžiau - aš neskau, kad rekūpas neapsimoka, yra blogis ir aš jo nedarysiu. Gal aš kaip tik jį žadu daryti, tačiau visuomet noriu viską suskaičiuoti ir užmesti maksimumą, nes jei praktikoje gausiu daug mažiau, manysiu, kad viskas gerai. Daug blogiau kai suprojektuoja  minimumui, o praktikoje išeina maksimumai.

tai aš ir negalvoju jūs įsirengsit rekupą ar ne tiesiog, norit vartotojų nuomonės, bet būsimų vartotojų analiės nepriimat kaip duodančios bent kažkiek naudos ir informacijos.
Maksimaliai rekupas žinoma gali prisukti tiek kiek į jį bus suinstaliuota, tik pasidomėkit ar tas 0,5kW neskirtas tai pačiai Afrikai (juokauju, bet piečiau nei lietuvai tai tikrai). Ir noriu pakeisti jūsų supratimą, kad nebūtinai 1,5kW turi ir sukti, galima mažinant oro kiekį mažinti ir šildytuvo el. suvartojimą, bet tuo pačiu būsit garantuiotas kad rekupas dirbs prie -21C. Ar Jums šį rekupą suprojektavę paminėjo gal kokį kiekį oro paduos prie tokios lauko temperatūros? Pvz. turint tokio galingumo šildytuvą prie lauko -21C ir norint pašildyti maždaug iki -2C (tarkim prie tokios temp. neužšąla šilumokaitis) per rekupą bus galima praleisti tik 80m3/h. Iš to pačio seka kad tokiu atveju el. sąnaudos ventiliatoriams sumažės. Išvada jūsų skaičiuotė klaidinga. Ir klausimas kaip ten pas jus buvo projektuota, pagal maksimumą ar pagal minimumą...
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2010 12 22, 15:59)
tai aš ir negalvoju jūs įsirengsit rekupą ar ne tiesiog, norit vartotojų nuomonės, bet būsimų vartotojų analiės nepriimat kaip duodančios bent kažkiek naudos ir informacijos.
Maksimaliai rekupas žinoma gali prisukti tiek kiek į jį bus suinstaliuota, tik pasidomėkit ar tas 0,5kW neskirtas tai pačiai Afrikai (juokauju, bet piečiau nei lietuvai tai tikrai). Ir noriu pakeisti jūsų supratimą, kad nebūtinai 1,5kW turi ir sukti, galima mažinant oro kiekį mažinti ir šildytuvo el. suvartojimą, bet tuo pačiu būsit garantuiotas kad rekupas dirbs prie -21C. Ar Jums šį rekupą suprojektavę paminėjo gal kokį kiekį oro paduos prie tokios lauko temperatūros? Pvz. turint tokio galingumo šildytuvą prie lauko -21C ir norint pašildyti maždaug iki -2C (tarkim prie tokios temp. neužšąla šilumokaitis) per rekupą bus galima praleisti tik 80m3/h. Iš to pačio seka kad tokiu atveju el. sąnaudos ventiliatoriams sumažės. Išvada jūsų skaičiuotė klaidinga. Ir klausimas kaip ten pas jus buvo projektuota, pagal maksimumą ar pagal minimumą...

Jiems buvo nusiųsti namo brėžiniai ir jie skaičiaviamo patalpos tūrį. Pateiktą pasiūlymą aš jau įvardinau. Manau skaičiavimais su filtrų keitimu sistema prisuka apie 200 Lt elektros, todėl numečiau bent 50 proc. Išejo apie 100 Lt. Tikrai nemanau, kad reikia numėtinėti nuo maksimumo 80 proc. ir galvoti, kad sistema prisuks elektros tik už 40-50 Lt. Nematau esminės klaidos.
Atsakyti
Kaip ten bebūtų tai ir lieka skaičiavimais kas jums diskusijos pradžioje kėlė didžiulį nepasitenkinimą. Jei jums 100Lt daug, gal vertėtų paieškoti rekupo su pigesniais filtrais?... O kiti jums panašią kainą suskaičiavę? nes aš atsimenu kai skaičiuodavom tai statistiškai įrangos kaina su likusiom medžiagom ir darbais sudarydavo maždaug 50:50 proporcijas. Manau dar turite kur gerokai nusiderėti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2010 12 22, 16:30)
Kaip ten bebūtų tai ir lieka skaičiavimais kas jums diskusijos pradžioje kėlė didžiulį nepasitenkinimą. Jei jums 100Lt daug, gal vertėtų paieškoti rekupo su pigesniais filtrais?... O kiti jums panašią kainą suskaičiavę? nes aš atsimenu kai skaičiuodavom tai statistiškai įrangos kaina su likusiom medžiagom ir darbais sudarydavo maždaug 50:50 proporcijas. Manau dar turite kur gerokai nusiderėti smile.gif

Be šios firmos man skaičiavo tik dar viena firma, kurios pateikta kaina su Amalvos rekūpu buvo 12-15 000 Lt. Iš esmės nėra didelio skirtumo. Greičiau tik mokesčių klausimas. smile.gif
Atsakyti
mechanine sistema be rekupo irgi suvartoja tiek pat elektros kaip ir su rekupu (na gal biski maziau, rekupas visgi sukelia papildoma pasipriesinima)

jei nera noro jungti tenus - galima irengti zemes kolektoriu arba saules kolektoriu orui, arba zidinio pasildima, arba nuo esancios SS, arba tiesiog atjungti tu metu rekupu, ir naudotis tik vedinimu

klausimai: 1. konkreciai Grand suskaiciavo kiek silumos ispus jo mechanine nerekupinta ventiliacija prie tu paciu m3 apyvartos? matyt ne.. ir man rodos 1 kubu malku cia neapseisi

2.kas nors skaiciavo pozeminiu kolektoriu efektingumo.. o tai kai paziuri kai geotermininkai daro 600m kilpu ir zaidzia nuo -3 iki +3, o cia 30m zmogus ikase ir is -10 gauna +5 - tai man kazkaip nesuprantoma.. beje geoterminiam yra rezimas kolektoriau atsaldymo - kaip ir pripazystoma kad jis uzzalo.. o kai oro zemes kolektorius uzzals - tai jam kaip ir sakes? velgi - niekas neskaiciavo, bet rekomendacijos pilasi kaip is kiauro kibiro..

Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 22, 15:54)
O ar nepaprasčiau skaičiuoti rekupo maksimumą (ką aš ir padariau) ir nuo tos sumos numesti bent 50 proc. (tą ir padariau). Kaip jūs galite garantuoti, kad rekupas filtruos tik 130-180 m3/h? Iš kur tokie skaičiai? Tai daugiau ar mažiau spėjimai ir teorija. Todėl ir mano prielaida, kad nuo maks. elektros sąnaudų (apie 195 Lt) metam 50 proc. ir turim apie 100 Lt su filtrais. Kur čia klaida?

Beje, jei šio 380 m3/h, tai jūsų pateiktu atveju (180 m3/h) ir išeina tie patys 50 proc. Niekur nematau klaidos ir blogio? Tas pats tik per kitą galą.

Jei skaičiuojat maksimumą kurį naudosite du kartus per metus - tada dar į išlaidas pridėkim dvi poras batų žmonai, atostogas Maljorkoje, ką čia dar pridėjus, ko kazdien nereikia g.gif ? ir tikėkimės teisingų rezultatų.
Su spėliojimais atsargiai: 150-180 (ne 130-180) m3/h gaunami tokiu būdu (bl kaip mažam vaikui, jau nusibos likusiems forumiečiams, ne kartą dėliota forume) šeimos galvų skaičius x 30m3/h bet ne mažiau nei (WC skaičius x 40m3/h+virtuvių skaičius x 60m3/h). Jei esate daugiavaikis (otec-heroin, muž materi heroini) jumis dėl to labai žaviuosi ir tikiuosi sugebėsite galvų skaičių pasidauginti pats smile.gif
Mano pvz: 5g x 30m3/h = 150m3/h; 3WC x 40 + 1virt x 60 = 180m3/h. Todėl minimalus ventiliacijos poreikis pagal PN standartą yra 180m3/h. Rekupas sukasi "ant 180", atėjo svečių - duodam "gazo": sekanti valdiklio padala, 240m3/h. Visi į darbą - rekupas ilsėtis, tik automatinis pasileidimas pusvalandžiui iki kažkas grįžta.
Namo vestuvėms/vardynoms nenuomosiu, tai jūsų skaičiuojamasis max gali ir likti tik popieriuje. Ok, per naujus bus kompanija, gal papleškinsim neatsargiau smile.gif
Dėl standartų aprašymo - atsiverskit 5-6 puslapius atgal (nebegaliu; kantrybė baigės). Ten Gieruolė,Evoy, aš ir dar keli nariai priėjom realių išvadų. Netinka PN - rasite lietuviško/mišraus tipo šalininkų postų. Nepakenktų ir posto "į vienus vartus" dar kartą ramaus, studijuojančio pobūdžio paskaitymas. Labai praverstų!
Papildyta:
QUOTE(kaban @ 2010 12 22, 18:40)
2.kas nors skaiciavo pozeminiu kolektoriu efektingumo.. o tai kai paziuri kai geotermininkai daro 600m kilpu ir zaidzia nuo -3 iki +3, o cia 30m zmogus ikase ir is -10 gauna +5 - tai man kazkaip nesuprantoma.. beje geoterminiam yra rezimas kolektoriau atsaldymo - kaip ir pripazystoma kad jis uzzalo.. o kai oro zemes kolektorius uzzals - tai jam kaip ir sakes? velgi - niekas neskaiciavo, bet rekomendacijos pilasi kaip is kiauro kibiro..

Ieškom savanorio su atitinkamu išsilavinimu. Reikalavimai: matematikos (aukštosios; be integralų neapsieis) fizikos žinios. Turiu puikų kandidatą - gerb. Kaban.
Primeskit pats:
namui reikia apie 200m3/h, bet ekstremaliu atveju iki 300-400m3/h.
1,6-2,0m gylyje grunto temperatūra yra apie +6C...+10C - galėčiau atkasti tikslius Olsztyn'o ŽŪ universiteto duomenis. Reikia suprojektuoti vamzdinę sistemą, kad ja tekantis oras iš -25C įėjime pavirstų +2C išėjime. Žinodamas vamzdžio bei grunto šiluminius laidumus gaukite reikiamą sąlyčio plotą - aš nesunkiai jį paversiu skerspjūvio perimetru x vamzdžio ilgiu. Pridedam atsargos koeficientus ir vualia - projektas vertas apdovanojimo smile.gif Vam slabo?
Dėl geoterminio - manau čia viskas dėl specifinės šilumos: glikolio ji gal šimtais kartų didesnė? Orą lengva pašildyti, o glikolis per 600m pratekėjęs vos drugnas. Ir dar perdavimo plotas: kur 30m d110 ir 600m d18(?) vamzdžio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 22 gruodžio 2010 - 18:12
QUOTE(Grand @ 2010 12 22, 15:48)
Būtent taip. Jei būtent šis rekūpas per mėnesį man prisuka 150 Lt elektros, tai išeina net 1 kūbas malkų. Skiltyje apie KK aš nurodžiau vienos firmos KK katilą, kuris yra ganėtinai komfortiškas, nors ir nepigus. Būtent jo pagalbą nuostolinę šilumą, kurią prarasčiau dėl vedinimo, aš tikrai šiuo katilo pagalba galėčiau pagaminti daug pigiau ir dar nuo 150 Lt liktų apie 50-80 Lt.

Šiuo metu projektuoju namą ir turiu tokį pasirinkimą: KK (už 21 500 Lt plius grindinis šildymas arba radiotoriai dar apie 15 000 Lt, bet ventiliacija mechaninė arba Aereco - 9500 Lt. Viso - apie 46 000 Lt).

Kolega, iš ties mane stebini su kainų extreemu. Nesileisk būti kvailinamas. Kaip sakoma kas yra kaina? Tai sugebėjimas rasti durnių, kuris sutiktų ją mokėti. Jei neieškosi alternatyvų, nusimausi paskutinius triusikus.... jei ne tiekėjui, tai bankui. Nors antra vertus kai kurie žmonės tokiu būdu realizuoja savo liguistas fantazijas ir pabūna nors penkias minutes milijonieriumi...
Atsakyti