Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas nuosavame name - 3

QUOTE(Vilienė @ 2010 12 07, 14:12)
Kaip puiku, kad temoje atsirado profesionalas, tai labai padės pereiti nuo "gal","manau", "sakė" prie realios praktikos.
Dėl HN (higienos normų): man atrodo naudojatės klasikine (senąją) metodika, siejančia ventiliacijos poreikį su pastato tūriu/grindų plotu. PN (pasyvaus namo) rekomendacijos - 30m3/h gyventojui. Kaip pakomentuotumėte šį skirtumą?
Jei imti 30m3/h labai įmanoma su 350m3/h ventiliuoti ir daugiau nei 270m2 - nors ir tie 270m2 atrodo labai prabangiai vidutinei 4-5 asmenų šeimai kuriai turėtų užtekti 150-180m3/h. Dar argumentas - Boeing skrydžio metu tiekia tik 12-13m3/h. Kur tiesa apie HN?

Higieninėse normoe yra nurodomas oro kiekis pagal žmonių skaičių, ARBA pagal patalpos plotą, ir skaičiuojama priklausomai nuo to, kuris skaičius yra didesnis. Higieninės normos numato ne tik paduodamo oro kiekius, bet ir vienam žmogui reikalingą pastato plotą. Tik nemanau, kad rasime daug žmonių, kurie savo šeimai statomame name skirs sau ir savo šeimos nariams tik minimalų sanitarinėmis normomis nustatytą gyvenamą plotą, o iš esmės ir jo teoriškai pakanka biggrin.gif . Manau sutiksite, kad jei į 300 m2 pastata paduosite tokį pat kiekį oro, kaip ir į 100 m2, rezultatas skirsis, nesvarbu, kad ir viename ir kitame gyvens ta pati 3-4 asmenų šeima. Vėdinimą ir oro kokybę patalpose įtakoja ne tik patalpose esančių žmonių skaičius. Oro kokybei turi įtakos ir baldų, grindų ir sienų dangų į aplinką išskiriamos medžiagos; buityje naudojamos valymo, plovimo ir kitos cheminės medžiagos; galiausiai - iš aplinkos patenkanti drėgmė ir t.t.

Boinguose vėdinimo sistemų įrenginėti neteko biggrin.gif , bet pavyzdžiui laivuose, teko dirbti ir ten normos tiek oro kiekiams, tiek vėdinimo sistemos išskiriamo triukšmo leistinoms vertėms gerokai skiriasi nuo to, kas yra taikoma pastatuose.

Skaičiai, kuriuos pateikiau ankstesnėje žinutėje yra pagrįsti, kaip Jūs ir išsireiškėte, ne spelionėmis "gal","manau", "sakė", o praktine patirtimi. Klientams, įsirengusiems vėdinimo sistemą mažai rūpi, kokie oro kiekiai yra tiekiami lėktuvuose, ar ko reikalauja higieninės normos. Jiems galutiniame taške rūpi, ar sistema atliks savo darbą, tai yra "ar jausis grynas oras". O praktika rodo, kad kai patalpose oro apykaita yra mažesnė, nei 1 kartas per valandą, žmonės subjektyviai vertina, kad oras nėra pakankamai grynas. Tuo ir remiasi tie kiekiai, kuriuos aš rekomendavau.
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2010 12 07, 14:28)
Viskas tvarkoj jei namas vienos erdvės ir jame gyvena 4žmonės. tai ir oro užteks 120m3/h. Bet realiai name būna 4-5 kambariai kurių kiekviename 1-4 žmonės. juk miegamajame miegosit dviese, vadinasi 60m3/, o svetainėje susirinksit visi vadinasi 120m3/h, vaikų kambarius tarkim skaičiuojam po 30m3/h, štai ir gaunasi 240-270m3/h... Ar geriau reikiamą oro kiekį 120m3/h (jei 4žmonės) išdalinam namo (gyvenamųjųpatalpų) m2-ui ir gaunasi kad į miegamąjį paduosit apie 30m3/h. tai kuris iš judviejų gaus savo porciją, o kuris ne? ar aukosit abiejų komfortą ir naktį gausit po 15m3/h. O dar pagal tendensijas užsistatysit rekupo galingumą ant 60-70proc. kas liks? Šiuo atžvilgiu man vokiečių skaičiuotė nepatinka. Reikia oro kiekius vertinti pagal keletą faktorių, žmonių skaičius (atskiroj patalpoj) kvadratūrą, apykaitą ir rinktis pačią nepatogiausią - toks yra reikalavimas. Aš su juo sutinku.

Tai gal verta pagalvoti apie "gyventojų persekiojimo" sprendimus - kuda figa tuda dym? smile.gif Ar papraščiausiai kaip diametras+išputimo anga išbalansuoja procentaliai debitus po kambarius ir taip "iki grabo lentos"?
Papildyta:
QUOTE(EVOY© @ 2010 12 07, 14:37)
Giedruolė taipogi profas. Buvo dar ir berods VSKaunas (niko tiksliai nepamenu). Taip kad, su visa priklausančia pagarba Kirtiss- šiuo metu jie du.
Papildyta:

Gieruolė truputi apleido profesionalią temą verysad.gif Kad ji profesionalė - neabejoju, tik pasigedau jos temoj, tik tokia problemėlė.
Papildyta:
QUOTE(Kirtiss @ 2010 12 07, 15:08)
Skaičiai, kuriuos pateikiau ankstesnėje žinutėje yra pagrįsti...

Neturėjau tikslo kritikuoti - tik norėjau pamatyti dar vieną, profesionalią nuomonę.
Darau išvadą - šviežią orą, žmonės, kaip šilumą, priima ir supranta individualiai - kiekvienas turi skirtingo lygio poreikius. Todėl susidaro tokie dideli HN skirtumai?

Gal pabandysiu dar kartą - ar turite savo "favoritą" tarp rekuperatorių? Supratau postą apie "kiekvienam - savo", bet tarkim savam 120-150m2 namui ką rinktumėtės?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 07 gruodžio 2010 - 14:21
Giedruolė grįžo į rinką biggrin.gif tai dažnai spėja tik perskaityti, o jei kas nors teisybę rašo ir aš jai pritariu tai tada tyliu smile.gif O į dažnai užverdančius ginčus tarp trolių, mumių, sektos vadų ir pan. (gražių čia visokių pavadinimų galima rasti) visiškai neturiu noro veltis. Tokia jau aš biggrin.gif Aš tik šeimoje arši biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2010 12 07, 17:27)
Giedruolė grįžo į rinką biggrin.gif tai dažnai spėja tik perskaityti, o jei kas nors teisybę rašo ir aš jai pritariu tai tada tyliu smile.gif O į dažnai užverdančius ginčus tarp trolių, mumių, sektos vadų ir pan. (gražių čia visokių pavadinimų galima rasti) visiškai neturiu noro veltis. Tokia jau aš biggrin.gif Aš tik šeimoje arši biggrin.gif

Aršių netrūkstam - vis naujų atsiranda, verčiamės be jūsų smile.gif
Komentarai ir papildymai yra tiek pat vertingi kaip ir prieštaravimai smile.gif netylėkit smile.gif
Atsakyti
o kokia nuomonė apie paul-rekuperatorius paul
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo narvid: 07 gruodžio 2010 - 18:48
QUOTE(narvid @ 2010 12 07, 19:45)
o kokia nuomonė apie paul-rekuperatorius paul

Turėtumėt konkrečiau klausti - PAUL gama pakankamai plati. Gal kurį tai nusižiūrėjote? Aš turiu labai rimtą įtarimą, kad už spaudą viršelyje "tinkamas pasyviajam namui. dr.W.Feist" pirkdami sumokėsime 1000-1500LTL. Turiu pasiūlymą Focus200 aparatui - jei ne kaina rimtai apie jį galvočiau - efektyvumas labai neblogas, elektros sąnaudos irgi gražiai atrodo.
Papildyta:
QUOTE(Kirtiss @ 2010 12 07, 15:08)
Higieninėse normoe yra nurodomas oro kiekis pagal žmonių skaičių, ARBA pagal patalpos plotą, ir skaičiuojama priklausomai nuo to, kuris skaičius yra didesnis.

Visiems, ne tik profesionalams, įdomus dokumentas: ventiliacijos projektavimas PN.
Gal sutapimas, kad pavyzdy 4 asmenys gyvena normalaus dydžio name, bet vis tik būtina sąlyga užsibrėžiamas CO2 kiekis ore. 30m3/h x žmonių skaičius ARBA minimalūs debitai iš virtuvės ir WC, papildoma sąlyga - pasikeitimas ne mažiau 0,3n-1 Užmestik akį patys, ką aš čia kartojuos...
Gerb. Kaban pamatys spalvotą diagramą, kuri daugiau įlies aiškumo į "120-15=105" problemą smile.gif
Gyvi kondensato šalinimo iš žemės šilumokaičio pavyzdžiai.
Dviejų tipų šilumokaičių palyginimas: Evoy favoritas vanduo/glikolis vs orinė sistema.
Ot kartais verta savom kompe pasiknaisioti - dokumentas parsisiųstas prieš metus! smile.gif
Atsakyti
Tas pats autorius apie šildymą PN
Atsakyti
Labas vakaras, daznai skaitineju sia tema, bet mazai ka suprantu doh.gif . Irenginejame su vyru savo nuosava nama, noretume isirengti vedinimo sistema, bet neturime zalio supratimo nuo ko pradeti ieskoti ko mums reikia blush2.gif . Musu namas medinis, 2 aukstu (apie 250 kv.m), po visu namu yra rusys. Gal ka parekumenduotumete? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 07, 21:08)

Abi nuorodos labai man labai įdomios 4u.gif Pirmąją ir aš parsisiuntus maždaug prieš metus ir tik per kompo apvalymą neseniai aptikau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2010 12 07, 22:40)
Abi nuorodos labai man labai įdomios  4u.gif  Pirmąją ir aš parsisiuntus maždaug prieš metus ir tik per kompo apvalymą neseniai aptikau biggrin.gif

Kokie komentarai dėl 30m3/h ARBA min debitų iš WC+virtuvė? Nes ten pavyzdyje n 0,43 o šiandiem išreikšta nuomonė kad n turi būti apie 1. Kodėl toks didelis skirtumas?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 12 07, 22:08)

Nu nespjauna i granules g.gif
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2010 12 07, 23:26)
Nu nespjauna i granules  g.gif

Kur tau danas spjaus - žalia, atsinaujinanti energija smile.gif Tik investicijos didelės. Taip pat nespjauna ir į miesto šiluminius tinklus, pastebėjot?
Labiausiai nustebino miegamojo temperatūros mažinimo būdas - praverti langą. Pabandytų čia ir dabar smile.gif Taip kad komfortui teks atskirti šildymą ir ventiliaciją, arba statyti kiekvienam kambariui savą vandeninį šildytuvą.
Tik dabar atkreipiau dėmesį į jūsų "logo" - aaa aišku iš kur tokia meilė granulėms smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 08 gruodžio 2010 - 08:16