Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka - 59

QUOTE(vida777 @ 2010 10 28, 20:24)
Panasu, kad lietuviu apzeldinimo stilius dar artimiausia simtmeti nesikeis  lotuliukas.gif .
Musu seneliu zeme buvo visa valgymui skirta, pas mano tevus, vietoj vejos bulves ir burokai augo, kad turetume ko valgyti... Ziuriu, kad ir po sia diena vis dar isalkusiu yra biggrin.gif .

O dėl ko reikėtų viską keisti, jeigu kai kuriuos lietuvius tas viskas visiškai tenkina? O ar ne keistokai atrodo japoniškas sodas kur nors Pagiriuose? Dar esu mačiusi Žemaitijos kaime pakelėj primėtyta, priguldyta tokių molinių amforų, nei šis nei tas, ale taigi ale Graikija ten daryta, vadinas... doh.gif
Na, nevertinam savo šaknų, niekinam. Gal be reikalo? Kažkaip labai jau mazochistiškai ir negražiai skamba, kai apie save taip kalbam. Žinokit, niekuo nenusileidžiam kitiems europiečiams, nebet savigarba.
Kuo burokas prastesnis už kokį raudonlapį klevą? Burokas netgi valgomas. bigsmile.gif Aš didžiuojuosi savo seneliais, kurie puikių vaikų pulką sugebėjo užauginti iš tų bulbių beigi burokų.
Ai, supykau. bash.gif
Gyvenam pertekliaus ir taikos laikais, bepiga tyčiotis iš visko.
Pagaliau kiekvienas sau estetas. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EGZEMPLIORIUS: 29 spalio 2010 - 10:06
QUOTE(EGZEMPLIORIUS @ 2010 10 29, 11:01)
Pagaliau kiekvienas sau estetas.

Va dėl šito sakinio pritariu, kiekvienas mes pasirenkam kam burokas, o kam orchidėja.
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2010 10 28, 15:41)

Jūsų galerija nuostabi 4u.gif
Atsakyti
Merginos, toks klausimelis iskilo del lysviu darze. kai kurios turite tokia lysves aptvertas lentomis (gal galima taip issireiksti). as irgi tokia turiu viena prie tvoros kur auga prieskoniai. bet man iskilo klausimas del viso darzo su tokiomios lysvemis: jus tas lentas rudeniui nuimat ar kaip? kaip jus lysves sukasat? klausiu, nes , tarkim, mes pavasari ismetom komposta is dezes ir su kultivatoriuku viska gerai perkultivuojam. tai dabar galvoju, kaip su tokiom lysvem g.gif nes sukasti su kompostu nera taip jau ir lengva... o darzo norisi grazaus... ir aisku kuo maziau vargo lotuliukas.gif tai vis suku ta galva kaip cia padarius smile.gif
Atsakyti
QUOTE(laumė @ 2010 10 29, 10:57)
Merginos, toks klausimelis iskilo del lysviu darze. kai kurios turite tokia lysves aptvertas lentomis (gal galima taip issireiksti). as irgi tokia turiu viena prie tvoros kur auga prieskoniai. bet man iskilo klausimas del viso darzo su tokiomios lysvemis: jus  tas lentas rudeniui nuimat ar kaip? kaip jus lysves sukasat? klausiu, nes , tarkim, mes pavasari ismetom komposta is dezes ir su kultivatoriuku viska gerai perkultivuojam. tai dabar galvoju, kaip su tokiom lysvem  g.gif nes sukasti su kompostu nera taip jau ir lengva... o darzo norisi grazaus... ir aisku kuo maziau vargo  lotuliukas.gif tai vis suku ta galva kaip cia padarius  smile.gif

toks daržas ne arą užima biggrin.gif su šake perkratau jei reikia, o šiaip ten darosi jau vien puri žemė nuo komposto, kur beveik nieko daryt nereik - raviu be kauptuko, rankom pasklaidau minkštą dirvą.

O dėl lietuviškumo - man ir serenčiai gražūs ir nasturtos - jos ryškiai švietė tarp agurkų antroj vasaros pusėj, saulėgrąžos išvis nuostabios, dar atradimas - cukinijų žiedai bigsmile.gif puošė ir daržą ir salotų bliūdus. Nebūtina gražumui į daržą sodinti rožės, ar pakraščiui, kuris turi būti tankus ir gražus - buroko, tiesiog susiskirstai zonas ir sodini - kur vien tik akiai, kur ir akiai ir liežuviui. Niuansėlis - ten kur turi būti labai gražu, ryškūs žiedai, lepesni augaliukai - reikės tręšti, o pritrąšuotų valgyti jau nesinori. Pas mano močiutę tarp flioksų ir jurginų irgi neaugo valgomi reikalai, nebent kvepiantys, savos zonos ir sodybose buvo - kiemas su žolyte, pakraščiais gėlynais, jazminais ir alyvom, o už tvorelės - daržas, sodas su vaismedžiais ir vaiskrūmiais, niekas burokų prie verandos nesodindavo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo raganele: 29 spalio 2010 - 11:22
QUOTE(EGZEMPLIORIUS @ 2010 10 29, 10:01)
O dėl ko reikėtų viską keisti, jeigu kai kuriuos lietuvius tas viskas visiškai tenkina? O ar ne keistokai atrodo japoniškas sodas kur nors Pagiriuose? Dar esu mačiusi Žemaitijos kaime pakelėj primėtyta, priguldyta tokių molinių amforų, nei šis nei tas, ale taigi ale Graikija ten daryta, vadinas...  doh.gif
Na, nevertinam savo šaknų, niekinam. Gal be reikalo? Kažkaip labai jau mazochistiškai ir negražiai skamba, kai apie save taip kalbam. Žinokit, niekuo nenusileidžiam kitiems europiečiams, nebet savigarba.
Kuo burokas prastesnis už kokį raudonlapį klevą? Burokas netgi valgomas.  bigsmile.gif Aš didžiuojuosi savo seneliais, kurie puikių vaikų pulką sugebėjo užauginti iš tų bulbių beigi burokų.
Ai, supykau. bash.gif
Pagaliau kiekvienas sau estetas.  biggrin.gif

as nesakiau, kad butina viska keisti, o pasidariau (garsiai) isvada, kokios tos lietuviu tradicijos buvo, yra, ir kaip sakiau, turbut dar ilgai bus.
Nors...daznai issirutulioja diskusija, kad lietuviai, palyginus su kitomis europos ar azijos salimis, neturi savito stiliaus. Pasirodo, turi biggrin.gif !
O kai bandoma kazkas is svetur kopijuoti (ypac neprofesionaliai), ir ne kazkokios mums priimtinos detales, o visa svetimos tautos/kulturos atributika, tada jau sorry. Bet visgi ir su tautinem augalinem kulturom perlenkti nereiketu, tikrai nebutina visa arba didziaja sklypo dali paversti skrandziui naudingu plotu (ir nesakau, kad visi taip daro, bet, pasitaiko).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 29 spalio 2010 - 11:14
QUOTE(EGZEMPLIORIUS @ 2010 10 29, 11:01)
O dėl ko reikėtų viską keisti, jeigu kai kuriuos lietuvius tas viskas visiškai tenkina? O ar ne keistokai atrodo japoniškas sodas kur nors Pagiriuose? Dar esu mačiusi Žemaitijos kaime pakelėj primėtyta, priguldyta tokių molinių amforų, nei šis nei tas, ale taigi ale Graikija ten daryta, vadinas...  doh.gif
Kuo burokas prastesnis už kokį raudonlapį klevą? Burokas netgi valgomas.  bigsmile.gif Aš didžiuojuosi savo seneliais, kurie puikių vaikų pulką sugebėjo užauginti iš tų bulbių beigi burokų.
Ai, supykau. bash.gif
Pagaliau kiekvienas sau estetas.  biggrin.gif

As irgi supykau.
Ale gi kiek galima? Per tris menesius, o gal du, jau trecia kart sukyla banga kaip cia mes lietuvisku saknu ir stiliaus nevertinam, kaip mes tyciojames is visko ir pan.
Nera lietuviskos apzeldinimo kulturos. Tai viena. Yra tik KAIMISKOJI kultura, tai antra. Nes nemaziau 50 metu nebuvo jokio apzeldinimo kulturos miestuose. Ka ten 50m...ir tai akivaizdu, kai burokelis sulyginamas su klevu (nors dekor. veisliu burokeliai gali buti drasiai sodinami tarp daugiameciu del lapu spalvingumo, bet kalba vistiek ne apie suvalgyma).
Trecia - niekas is nieko nesitycioja. Buvo kritiskas savo nuomones issakymas. Ir ketvirta - Lietuvoje dar daug kico ir daug mastymo 'kaip yr, taip gerai'. Man atrodo, kad cia patarimus rasantys zmones bando bent kruopele tai keisti i geraja puse. Ale kaip sako senoliai 'ne kiekvienam pabaznam..' turbut.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 29 spalio 2010 - 11:20
ne, nu keisti Jus zmones! Gerai cia Egzempliorius pasake, kad didziausia musu beda, kad nesugebame saves vertinti! nu ir tobula tos bulves ir tie burokai, ir geles tarp ju nuostabios!
sakot Lietuvoje "dar daug kico". O kas kicinio tame, kad zmones nori ne tik vizualiai patrauklius bet ir naudingus augalus auginti? ar norit pasakyt, kad vokiski sodai ir sodeliai su ju mazaja skulptura tai ne kicas? angliski darzeliai ar prancuziski sodeliai su iskarpytom tujom ir spygliuociais tai jau grozio ir estetikos virsune? Beje, tie patys uzsienieciai pirmiausia ka parodys savo sklype, tai agurociu ar burokeliu lysve, krapukus tarp geliu augancius ir dziaugsis, kad va cia as pats uzsiauginau ir pats suvalgysiu. kur tik randa laizva ploteli, ten ir kisa koki kopusta. isivaizdavimas, kad grazu gali buti tik dvieju centimetru zolyte ir keli spugliuociu krumeliai, o visa tai kas pas mociutes nuo seno aplink namus augo tai jau beskonybe ir kicas yra paprasciausias nepilnavertiskumo kompleksas.
ir jei zmogui yra grazu serenciai tarp agurkeliu, vadinasi tai ir yra tobuliausias pasaulyje vaizdelis!
Atsakyti
QUOTE(laumė @ 2010 10 29, 11:57)
Merginos, toks klausimelis iskilo del lysviu darze. kai kurios turite tokia lysves aptvertas lentomis (gal galima taip issireiksti). as irgi tokia turiu viena prie tvoros kur auga prieskoniai. bet man iskilo klausimas del viso darzo su tokiomios lysvemis: jus  tas lentas rudeniui nuimat ar kaip? kaip jus lysves sukasat? klausiu, nes , tarkim, mes pavasari ismetom komposta is dezes ir su kultivatoriuku viska gerai perkultivuojam. tai dabar galvoju, kaip su tokiom lysvem  g.gif nes sukasti su kompostu nera taip jau ir lengva... o darzo norisi grazaus... ir aisku kuo maziau vargo  lotuliukas.gif tai vis suku ta galva kaip cia padarius  smile.gif

Pas mane tai prieskoniu darzelis. Kitu kulturu neauginu, nes man neidomu. Gal ir kvaila priezastis, bet tikrai neidomu biggrin.gif Gerybiu gaunam is kaimo.
Lentu ziemai nenuimam. Apraviu rankomis, tiek ten to ir ravejimo. Malonus pasikapstymas.
Didelio darzo tokiu principu nekonstruociau.

Ziuriu vel ta pati tema uzvire doh.gif Bet ne veltui yra patarle, kad batsiuvys be batu lieka. Tad tiesiog linkiu, kad daug moksliskai projektuojant, taip nenutiktu. Nes kiek macius dizaineriskos aplinkos, gana daznai man ji kaip tik kaimiska pasirodo...
Beje, pati runkeliu, bulviu augint irgi nesiruosiu lotuliukas.gif neidomu man mirksiukas.gif
Atsakyti
Kiek pamenu, tai sioje temoje niekada neissivysto normali diskusija doh.gif . Vis kazkoks svaidymasis Dievui i langus arba i pievas.
Prie ko cia zmoniu keistumas, kazkokie proteviu nuvertinimai, nepilnavertiskumas blink.gif ...

Kicas ir yra kicas, tai ne serenciai tarp agurkeliu ar burokeliu, o visokios plastmases, dazyti mulciai, ir dekorai. Ir jie, deja, ne is musu proteviu ateje, o dazniausiai is Kinijos!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 29 spalio 2010 - 13:39
QUOTE(vanda_zydi @ 2010 10 29, 12:10)
ne, nu keisti Jus zmones! Gerai cia Egzempliorius pasake, kad didziausia musu beda, kad nesugebame saves vertinti! nu ir tobula tos bulves ir tie burokai, ir geles tarp ju nuostabios!
sakot Lietuvoje "dar daug kico". O kas kicinio tame, kad zmones nori ne tik vizualiai patrauklius bet ir naudingus augalus auginti? ar norit pasakyt, kad vokiski sodai ir sodeliai su ju mazaja skulptura tai ne kicas? angliski darzeliai ar prancuziski sodeliai su iskarpytom tujom ir spygliuociais tai jau grozio ir estetikos virsune? Beje, tie patys uzsienieciai pirmiausia ka parodys savo sklype, tai agurociu ar burokeliu lysve, krapukus tarp geliu augancius ir dziaugsis, kad va cia as pats uzsiauginau ir pats suvalgysiu. kur tik randa laizva ploteli, ten ir kisa koki kopusta.  isivaizdavimas, kad grazu gali buti tik dvieju centimetru zolyte ir keli spugliuociu krumeliai, o visa tai kas pas mociutes nuo seno aplink namus augo tai jau beskonybe ir kicas yra paprasciausias nepilnavertiskumo kompleksas.
ir jei zmogui yra grazu serenciai tarp agurkeliu, vadinasi tai ir yra tobuliausias pasaulyje vaizdelis!

atsiprašau, visi mokam piešti(vaikystėj visi bandėm), bet dailininkais dėl to savęs nelaikome, augalus taip pat sodinti gali visi, bet padaryti tai estetiskai reikia talento ir žinių. o užsikabinti už pavienių žodžių ir audringai reaguoti nereikėtų, nes man atrodo neteisingai supratot kas buvo pasakyta postu aukščiau.
Atsakyti
Kažkaip nelabai suprantu kur čia problema. Tik labai juokingai skamba , kad burokėlis, tai jau lietuviško darželio šedevras ir tautos želdinimo tradicijos. Užėjo kažkokie nekalbadieniai ir tingiu rašyt, bet jau jeigu kalbant apie etnografinį želdinimą, tai burokėliai visgi būdavo atskirti nuo gėlynų ir augalynų. Kas labai nustebino etnografijos paskaitose, kad lietuviai sodybas želdino būtent dėl grožio. mirksiukas.gif

O su dabartiniais augaliukais galima netgi labai sėkmingai suderinti valgoma su gražu ir svarbiausia dera tarpusavy. mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(vida777 @ 2010 10 29, 14:20)
Kiek pamenu, tai sioje temoje niekada neissivysto normali diskusija  doh.gif . Vis kazkoks svaidymasis Dievui i langus arba i pievas.
Prie ko cia zmoniu keistumas, kazkokie proteviu nuvertinimai, nepilnavertiskumas  blink.gif ...

Kicas ir yra kicas, tai ne serenciai tarp agurkeliu ar burokeliu, o visokios plastmases, dazyti mulciai, ir dekorai. Ir jie, deja, ne is musu proteviu ateje, o dazniausiai is Kinijos!

drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ledum: 29 spalio 2010 - 14:56