Labas mielosios, noriu pasidalinti savo priedais duonytės kepimui. Akropolyje nusipirkau tokį kiaurą metalinį puodelį su sietuku miltam sijoti. Puodelio kratyti nereikia, tik rankenėlę spaudai. Ir pagaliau radau laikmatį su skambučiu. Pirkau Ukmergės senukų pirmame aukšte - kur laikrodžiai. Toks elektoninis, eina pirmyn ar atgal iki 99.99min. (12 lt). Puiku užstatau duonytę, taimerį nustatau 99min. ir supypsėjus (iki prieš paskutinio kildinimo) išimu menteles.
O dabar noriu pasiklausti tų kurios mėgino ruginį raugą namuose gamintis. Jau du išmečiau - nesupelyjo, bet pirmą dieną padvigubėjus tešlai, ir dadėjus miltų daugiau nebekyla.
gal kas turite patarimų?
QUOTE(jblmami @ 2007 06 02, 22:02)
Mano vaikai ir vyras labai jau konservatyvus. Kepu pagrinde "palangos" duona ir tai tik kas 3 diena. O pusryciams dazniausiai bandeles. Jei neturiu laiko tai paprastas mielines bandeles, pabarstytas fermentiniu suriu ar kokiom seklom. O kai turiu laiko darau varskes- aliejaus tesla ir kepu idarytas bandeles. Bet tai viskas ranku darbas, jokia duonkepe nepadeda.
Orkaiteje kepamos duonos tesla turi buti ne tokia skysta kaip duonkepej. O siaip viskas tas pats
Orkaiteje kepamos duonos tesla turi buti ne tokia skysta kaip duonkepej. O siaip viskas tas pats
o gali idet palangos duonos recepta,skirta kepti duonkepej?aciu
Na va, pabandėme tą raugą - normali, l.skani plikyta duona (panaši į Gudelių plikytą ) - ir bėje duonkepėje skanesnė
Valio, valio išėjo juoda duonytė. Tiesa iš trečio karto. Pati kvaila du raugus išmečiau, o trečią palikau ir kaip pradėjo kilti.... Raugai nesmirdėjo, nepelyjo ir nekilo. Raugą dariau tik ruginių miltų ir vandens. Užplikiusi kmynus ir druską, tiesa dar linų sėmenų, šaukštelį miežių ir apynių salyklo (na iš giros pokelio), ir kalendros truputi įdėjusi palaukiau kol atvėso. Maišiau kombainu ir nebeturėjau laiko kepti, tai uždengusi palikau kitai dienai. Ryte tešla dar daugiau buvo pakilusi. Pamaniau kas bus tas, suverčiau duonkepėn ir įjungiau prancūziškos duonos programą. Tešla atrodė per skysta dar kiek miltų įpyliau. Blogai mentelių neišėmiau. Na per skystą tešlą palikau, bet kita vertus pabijojau kad neišeitų labai tanki duonutė. Viršaus nepašlakščiau, tai kiek suskilinėjo, ir aliejaus formon pamiršau įpilti na formos sutepimui, bet duonytė kuo piukiausiai išsiėmė. Man pasirodė nerūgšti, bet namiškiai sakė, kad jaučiasi duonos rūgštelė. Tikrai labai skani gal kiek į bočių panaši.
Taigi įmanoma išsikepti ir duonkepėje. Tešla duonkepėje keistai maišėsi. Toks įspūdis kad mentelės mala, mala tik po savim. Na tešla nesivarto. Bet tai tik pirmas blynas. Jei būčiau daugiau miltų pylusi, duonytė turbūt būtų išėjusi ne tokia porėta, labiau tanki. Raugo nepsilikau, nes per mažai pasidariau. Ai galvojau vėl teks išmesti, bet turbūt vėl mėginsiu.
Taigi eksperimentuokite ir tikrai pavyks. Sėkmės!
Taigi įmanoma išsikepti ir duonkepėje. Tešla duonkepėje keistai maišėsi. Toks įspūdis kad mentelės mala, mala tik po savim. Na tešla nesivarto. Bet tai tik pirmas blynas. Jei būčiau daugiau miltų pylusi, duonytė turbūt būtų išėjusi ne tokia porėta, labiau tanki. Raugo nepsilikau, nes per mažai pasidariau. Ai galvojau vėl teks išmesti, bet turbūt vėl mėginsiu.
Taigi eksperimentuokite ir tikrai pavyks. Sėkmės!
QUOTE(segtukas @ 2008 04 07, 09:30)
Valio, valio išėjo juoda duonytė.
Gal gali parašyti proporcijas kokiomis raugą gaminaisi? O duona juoda ar plikyta? jeigu dar sykį kepsi - įmesk nuotraukytę, a? Norime pasigrožėti ir receptuko paprašyti
Siandien kepiau balta duona, kadangi megstu saldzia, tai dejau biski daugiau cukraus, nei nurodyta recepte ir vandens...
Duona su varskyte
(produktus sudeti pagal rekomindacijas... mano atveju:)
150 ml vandens
50 gr. sviesto
1 a. s. druskos
1.5 v. s. cukraus
200 gr. varskes surio (as dejau vaikiska varskyte)
3 stiklines miltu
2 a. s. sausu mieliu
Rezimas pagrindinis, dydis - mazos duonos...
Duona su varskyte
(produktus sudeti pagal rekomindacijas... mano atveju:)
150 ml vandens
50 gr. sviesto
1 a. s. druskos
1.5 v. s. cukraus
200 gr. varskes surio (as dejau vaikiska varskyte)
3 stiklines miltu
2 a. s. sausu mieliu
Rezimas pagrindinis, dydis - mazos duonos...
QUOTE(Mama_Tania @ 2008 04 13, 19:33)
Siandien kepiau balta duona, kadangi megstu saldzia, tai dejau biski daugiau cukraus, nei nurodyta recepte ir vandens...
Skaniai atrodo Reikės pabandyti, jaučiu skonis, kaip pyrago
QUOTE(Anafora @ 2008 04 13, 20:24)
Skaniai atrodo Reikės pabandyti, jaučiu skonis, kaip pyrago
tikrai labai skanu, ypac su pienu (naminiu)
rytoj vel kepsiu
Labas mamos, raugą dariau 60/60 gr ruginių miltų ir vandens. Laikiau vonioje pridengusi po gyvatuku. Sekančias dvi dienas dapylinėjau 30/30 gr. r.m/ v. Ketvirtą dieną dar nekilo, tai patirštinau tešlą kiek įpylusi miltų ir indą dar įstačiau į karšto vandens vonelę vėl po gyvatuku. Ir sekanti rytą raugas buvo toks och och pasikėlęs.
Duonytė gavosi juoda, nes naudojau tik ruginius miltus, o plykiau tik kmynus su priedais. Kaip anksčiau buvo rašyta, taikiau savo duonytės svoriui skaičiavimais raugas sudaro 30% miltų ir vandens svorio. Taigi miltai mažinami 2/3 svorio, vanduo 1/3 raugo svorio.
Na dar nemoku fotkių permetinėti, bet kai išmoksiu, tai būtinai įmesiu ir keksą. Anksčiau rašiau, kad kepu duonkepėje. Tai paskutinysis kaip pailgas tortas išėjo - dukters gimtadieniui. Iškepusi padalinau į tris dalis, pertepiau kremu (tokį jogurtinį Akropolyje pirkau), ir aptepusi viršų apibarsčiau žinot kuom - ogi šokoladiniais pusryčių ryžiais. Pavadinau pyragą ežiuku.
Duonytė gavosi juoda, nes naudojau tik ruginius miltus, o plykiau tik kmynus su priedais. Kaip anksčiau buvo rašyta, taikiau savo duonytės svoriui skaičiavimais raugas sudaro 30% miltų ir vandens svorio. Taigi miltai mažinami 2/3 svorio, vanduo 1/3 raugo svorio.
Na dar nemoku fotkių permetinėti, bet kai išmoksiu, tai būtinai įmesiu ir keksą. Anksčiau rašiau, kad kepu duonkepėje. Tai paskutinysis kaip pailgas tortas išėjo - dukters gimtadieniui. Iškepusi padalinau į tris dalis, pertepiau kremu (tokį jogurtinį Akropolyje pirkau), ir aptepusi viršų apibarsčiau žinot kuom - ogi šokoladiniais pusryčių ryžiais. Pavadinau pyragą ežiuku.
[quote=segtukas,2008 04 15, 11:04]
Labas mamos, raugą dariau 60/60 gr ruginių miltų ir vandens. Laikiau vonioje pridengusi po gyvatuku. Sekančias dvi dienas dapylinėjau 30/30 gr. r.m/ v. Ketvirtą dieną dar nekilo, tai patirštinau tešlą kiek įpylusi miltų ir indą dar įstačiau į karšto vandens vonelę vėl po gyvatuku. Ir sekanti rytą raugas buvo toks och och pasikėlęs.
Na, atleisk, bet netikiu, kad pavyko Tau juoda duonele (dar tokia kaip bociu) namie (duonkepeje) issikepti. Jeigu is konditeriniu gaminiu gali iskepti tik keksa, tai kazkaip labai abejoju, kad duona iskepei. Tai tokia mano skeptiska nuomone, atleisk, as cia nepiktai rasau, tiesiog nenoriu, kad kitus skaitytojus klaidintum. O druskos ir cukraus irgi i duona deti nereikia, ar kaip cia suprasti? Ir receptas Tavo labai jau neaiskus, mazdaug kazkas gavosi, bet nezinau kaip ir kazin, ar gausis antra karta...
Labas mamos, raugą dariau 60/60 gr ruginių miltų ir vandens. Laikiau vonioje pridengusi po gyvatuku. Sekančias dvi dienas dapylinėjau 30/30 gr. r.m/ v. Ketvirtą dieną dar nekilo, tai patirštinau tešlą kiek įpylusi miltų ir indą dar įstačiau į karšto vandens vonelę vėl po gyvatuku. Ir sekanti rytą raugas buvo toks och och pasikėlęs.
Na, atleisk, bet netikiu, kad pavyko Tau juoda duonele (dar tokia kaip bociu) namie (duonkepeje) issikepti. Jeigu is konditeriniu gaminiu gali iskepti tik keksa, tai kazkaip labai abejoju, kad duona iskepei. Tai tokia mano skeptiska nuomone, atleisk, as cia nepiktai rasau, tiesiog nenoriu, kad kitus skaitytojus klaidintum. O druskos ir cukraus irgi i duona deti nereikia, ar kaip cia suprasti? Ir receptas Tavo labai jau neaiskus, mazdaug kazkas gavosi, bet nezinau kaip ir kazin, ar gausis antra karta...
QUOTE(Mama_Tania @ 2008 04 13, 20:33)
Siandien kepiau balta duona, kadangi megstu saldzia, tai dejau biski daugiau cukraus, nei nurodyta recepte ir vandens...
Kepu ir as dabar ta "duonute"-pyraga...Tik kazkaip su skysciais proporcijos turbut gerokai ne tos...,nes as dapyliau vandens ne truputi daugiau..,o gerokai...
O siaip atdodo skaniai Parasysiu kai iskeps...as dar dejau dziovintu vaisiu misini... Laukiu