QUOTE(rutulux @ 2008 01 25, 07:19)
tadu pirksim naujas
Su raugu Portukė dabar eksperimentuoja, pažadėjo parašyt, tai laukiu. O šiaip neužmačiau niekur jo pirkt. Nebent kokioj kepykloj, ksip čia kažkas rašė.
As vis dar taupausi tikrai senovinei ruginei duonai. Kai buvau maza mociute kepdavo, bet zinote kiek man tada rupedavo
, o dabar nebera ko paklausti. Pamenu, kad dedavo virtas grustas bulves i tesla, pamenu, kad kelis kartus perminkydavo ir kaip raugindavo vonioje ant sildomu grindu padejusi puoda su tesla. Pamenu, kap mes su seserim turedavo priskinti ajeru lapu ir ant ju kepdavo ta duona, o ant suformuotos duonos kepalo pries kepant visada slapia ranka padarydavo kryziaus zenkla. Ieskausi informacijos apie raugo gamyba ir duonos kepima. Dabar tai tapo viena is mano ideju "FIX", kad butinai reiketu atkasti gamybos ipatumus ir procesa.
Pasidalinsiu informacija kuria turiu:
raugo gamyba
http://i260.photobuc...itux/raugas.jpg
Svarbu tureti orkaite, kuri ikaista 250 laipsniu karscio ir daugiau. As isbandziau netgi savo rauga darydama: ruginiu miltu ir vandens misini (plius imaisiau isvirta bulve, mociutes patarimas) laikiau uzdengta su drobine sluoste ant sauletos palanges, taigi, siltai - ir kasdien pridedavau truputeli miltu ir pamaisydavau. Jeigu tesla pradeda " mesti" burbuliukus - gerai, o jeigu susidaro oranzinis pelesis - mesti lauk ir is naujo bandyti.
"Pasakodama apie tešlos maišymą, O. Rudienė teigia, kad kiekviena šeimininkė tai vis kitaip daranti. Ji į duonkubilį įpila apie 0,5-1 l verdančio vandens, supjausto galvelę svogūno ir česnako. Pridengia ir šiek tiek palaiko. Taip išdezinfekuoja, be to, labai skani duona būnanti.
Tada skystį išpila. Tešlą užmaišo įpylusi apie 1 l karšto vandens ir įdėjusi maždaug trečdalį viso reikiamo kiekio ruginių miltų. Jų, kaip ir druskos, cukraus, kmynų, deda iš akies, nesveria. Reikia jausti, kiek ko reikia, taip pat ir kiek kepalų krosnyje telpa, kiek nori iškepti. Užmaišiusi užkloja ir palaiko apie porą valandų, tada vėl ima šilto vandens, praskiedžia, į skystą masę vėl įdeda apie porą rieškučių miltų, išmaišo, ant viršaus dar pabarsto miltų, apkloja. Padeda šiltai. Tešla pradeda rūgti. Kitą rytą vėl ją išmaišo, deda miltus.
Taip daroma tris dienas. Kai išrūgsta, minkoma, kol tešla nebelimpa prie rankų. Leidžiama dar pakilti, galiausiai daromi kepalai, pašaunami krosnin. Kiek kūrenti? Šeimininkė sako, kad karštis geras tada, kai visi jos kampai pasidaro balti, o žarstekliu pamaišius žarijas, iš apačios mažos kibirkštėlės eina. Turi pajausti, kad karštis geras."
Su elektrine duonkepe niekaip neiskepsite. Bandziau kelis jusu pateiktus rugines duonos receptus, bet jos sulyginus su namine rugine kazkoks surogatas
, o iseiviai butent ir pasiilgsta tikros lietuviskos namines rugines duonos.
Va, dar prisiminiau, kad TeleBimBam duoneles sventeje pasakojo, kad rauga galima pasidaryti uzplykius dziovintas duonos plutas sutrynus su ruginiais miltais, minejo ir slakeli kefyro (del pieno bakteriju isimetimo)