QUOTE(nesvarbu1 @ 2005 03 16, 20:53)
Sveiki,
Tik va ko negaliu rasti internete, tai duonos recepto... Ta proga nusprendžiau prisiregistruoti ir paklausti, labiausia mėgstu tai juodą keptą ant ajerų... Įsivaizduoju, kad juodą duoną kepą iš ruginių miltų? Bet va kaip? Gal žinote kas nors?
Tik va ko negaliu rasti internete, tai duonos recepto... Ta proga nusprendžiau prisiregistruoti ir paklausti, labiausia mėgstu tai juodą keptą ant ajerų... Įsivaizduoju, kad juodą duoną kepą iš ruginių miltų? Bet va kaip? Gal žinote kas nors?
Bet ruginiu miltu gauti gali?
Ruginei duonai iskepti reikia miltu, vandens, druskos ir RAUGO.To galima ir pasigaminti, bet labai daug peckiojimosi, ir ne visada pasiseka.
Taigi: 1 kg miltu, puse litro vandens, 10g druskos + raugo.
Siltam vandeny isleistas raugas labai gerai sumaisomas su trecdaliu miltu, apibarstoma miltais, uzdengiama ir paliekama siltoj vietoj rugti- per nakti (12 val).Tada suberiami likusieji miltai, druska, labai gerai isminkoma , pavirsius su vandeniu isglostomas, uzdengiama ir paliekama kilti.Suformuojamas kepalas, kiek pakildomas.Iskepus pavirsius suvilgomas saltu vandeniu, uzdengiama drobule ir paliekama atausti.
Si recepta man po ilgu zirzimu atsiunte is Lietuvos moteris, kuri pati kepa.Man kartais gaunasi, kartais ne.Manau, kad raugas kaltas.As ji perku Reformhaus paruosta skysta.
Kiek man isaiskino, ruginiai miltai sunku minkyti, su masina nesigauna, reikia minkyt rankom, kimba, tysta, todel dedama kvietiniu miltu, kurie kildomi su mielem, o ruginiai nuo mieliu nekyla.Minkyti reikia ilgai, bet kai labai nori, dantis sukandi...As tai kepu su kvietiniais miltais (20%) pamaisyta ir zadu eksperimentuoti grynai rugines issikepti.Automate kepta duona buna dregnesne.Man orkaiteje kepant gaudavosi labai stora kieta pluta.Dedavau ir indeli su vandeniu i orkaite, kaip man patare, nepadejo.
Pabandyk, gal Tau geriau gausis.As uzklausiau apie Bociu duona, bet jokio atsako, kaip matai...