Na, mano duonelė su sėklom, tik gavosi labai nekokybiška foto, nes apšvietimas virtuvėj blogas
O aš vis dar tebesidžiaugiu rugine duona kepta su raugu Tiesa, liko tik kriaukšleliai, nes laaaabai skani, aromatinga gavosi - tiesiog vienam vakarui gryžau į vaikystę, kai pas močiutę ant stalo garuodavo šilta ruginė duona, kurios norėdavosi kuo daugiau suvalgyti, o močiutė vis stabdydavo, sakydama, kad ruginę duoną reikia valgyti po kepimo tik "ant ryto, vaikeli" .
Kepiau pagal ŠĮ receptą, tik vietoj mielių naudojau 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Visgi miltų galėjo būti daugiau, nes tešla gavosi skystoka - maišant duonkepėje panašėjo į blynų tešlą, bet sonio nesugadino
Jei mėgstate ruginę duoną, siūlau pabandyti
O čia mano skanėsto vaizdelis
Nomke, o kaip tau ragas laikosi?? Aš šiandien bandysiu " pamaitinti" dalį, žiūrėsiu , kas gausis
Kepiau pagal ŠĮ receptą, tik vietoj mielių naudojau 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Visgi miltų galėjo būti daugiau, nes tešla gavosi skystoka - maišant duonkepėje panašėjo į blynų tešlą, bet sonio nesugadino
Jei mėgstate ruginę duoną, siūlau pabandyti
O čia mano skanėsto vaizdelis
Nomke, o kaip tau ragas laikosi?? Aš šiandien bandysiu " pamaitinti" dalį, žiūrėsiu , kas gausis
Portuke, skaniai atrodo labai
O aš nežinau, iš kur raugo gaut Kaune. Jei kas sužinosit, rašykit
Įtariu, kad su raugu yra sveikesnė ne isu mielėm...
O aš nežinau, iš kur raugo gaut Kaune. Jei kas sužinosit, rašykit
Įtariu, kad su raugu yra sveikesnė ne isu mielėm...
Kaip skaniai atrodooo! Ir ash noreciau tokios ishsikept... Reiks pabandyt ish kur nors raugo gaut, pasidalinciau tada Portuke, o tu ja duonkepeij kepeij ar ne? Forma kokia taijs ne duonkepine
Papildyta:
Portuke, greit ishversk recepteli, baigiu nusilauzht akis ir liezuvy beskaitydama...
Papildyta:
Portuke, greit ishversk recepteli, baigiu nusilauzht akis ir liezuvy beskaitydama...
QUOTE(Katu @ 2007 02 22, 11:24)
Portuke, skaniai atrodo labai
O aš nežinau, iš kur raugo gaut Kaune. Jei kas sužinosit, rašykit
Įtariu, kad su raugu yra sveikesnė ne isu mielėm...
O aš nežinau, iš kur raugo gaut Kaune. Jei kas sužinosit, rašykit
Įtariu, kad su raugu yra sveikesnė ne isu mielėm...
Na kiek žinau, tai su raugu kažkuo sveikesnė, bet kuo ir kodėltai nežinau
QUOTE(Baisa @ 2007 02 22, 11:34)
Kaip skaniai atrodooo! Ir ash noreciau tokios ishsikept... Reiks pabandyt ish kur nors raugo gaut, pasidalinciau tada Portuke, o tu ja duonkepeij kepeij ar ne? Forma kokia taijs ne duonkepine
Papildyta:
Portuke, greit ishversk recepteli, baigiu nusilauzht akis ir liezuvy beskaitydama...
Papildyta:
Portuke, greit ishversk recepteli, baigiu nusilauzht akis ir liezuvy beskaitydama...
Nuorodoje esančiam recepte naudojamos mielės, bet mieles galima keisti ir raugu. Kadangi nomke pasidalino savo turimu raugu, tai aš su juo ir kepiau
O kepiau tai ne duonkepej, nes tą duonelę reikėjo kelis kart kildint, tai su duonkepe nesigauna taip. Joje tik tešlą maišiau.
Receptuką galėsiu vėliau įdėt išverstą dabar mano klykiantis džiaugsmas dantis augina, tai visq dieną tenka atiduot jam
Tikrai, taip skaniai atrodo...niam. Mano raugas laikosi puikiai, šaldytuve. Beje, Portuke, aš ta raugą buvau jau pamaitinusi viena karta, tik pamiršau tau pasakyti Aš irgi kepiau duona su raugu, bet kadangi kepiau duonkepėje, tai dėjau ir mieliu (kažkur buvau išskaičius, kad kepant duonkepėje reikia dėti ir mieliu, nes kitaip neiškils). Gavosi tamsi, skani duona. Vakare pabandysiu įdėti nuotrauka. Recepto nėra, nes dariau eksperimentą, bet forta turi užsirašiusi ko kiek dėjau, jei netingės, gal parašys. Kepykloje paaiškino, kad kuo daugiau rauga maitinant, duona darysis vis šviesesnė ir šviesesnė, todėl po kurio laiko reiks gauti naujo, šviežio raugo.
Katu, raugo galima gauti bet kurioje kepykloje kur kepa juoda (tamsia, taip pat rugine) duoną.
Katu, raugo galima gauti bet kurioje kepykloje kur kepa juoda (tamsia, taip pat rugine) duoną.
QUOTE(nomke7 @ 2007 02 22, 14:22)
Katu, raugo galima gauti bet kurioje kepykloje kur kepa juoda (tamsia, taip pat rugine) duoną.
O tai ten jo duoda/parduoda kiekvienam paprasiusiam is gatves?
QUOTE(Katu @ 2007 02 22, 15:13)
O tai ten jo duoda/parduoda kiekvienam paprasiusiam is gatves?
Pas mus taip gavosi. Vyras nuvarė į duonos kepykla ir apsauginiui pareiškė: man reikia raugo, o apsauginis nusiuntė i cecha. Ten jam ir davė (nemokamai). Tiesa, buvo savaitgalis ir kepykloje manau nebuvo valdžios.
Pagaliau prisėdau įvykdyti pažadą - įdedu išverstą ruginės duonelės receptą
Ruginė duona su kmynais
Originalas ČIA
Skystai tešlai:
¾ puodelio duonos miltų (117g)
¾ puodelio ruginių miltų (95g)
½ a. š. tirpių mielių
1 ½ v. š. cukraus
½ v.š. medaus
1 ½ puodelio vandens, kambario temp.
Mikserio puodelyje sumaišyti visus ingredientus mediniu šaukštu.
Miltų mišiniui:
2 ¼ puodelio duonos miltų (351g)
½ plius 1/8 a.š. sausų mielių
2 v.š. kmynų
½ v.š druskos
½ v.š augalinio aliejaus
kukurūzų miltų pabarstymui
Puodelyje sumaišyti miltus, mieles ir kmynus ir šaukštu sudėti ant skystos tešlos ir palikti valandai kambario temperatūroje. Po to perkelti nakčiai į šaldytuvą.
Sekantį rytą išimti mišinį iš šaldytuvo likus valandai iki maišymo.
Mikseriu tešlos maišymo antgaliais 1. min. sumaišyti tešlą 2 greičiu, pridėti druską ir aliejų i rmaišyti 10 min. 4 greičiu. Tešla turi būti lygi ir elastinga, vos lipti prie pirštų.
Perdėti tešlą į riebalais išteptą indą ir leisti tešlai pakilti 1 ½ - 2 val. tešla turi padigubėti. Tada tešlą pasidėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir labai lengvai rankomis ištempti stačiakampį. Sulenkti tešlą į tris lygias dalis vieną dalį lenkti į vidurį, priešingą dalį uždengti ant viršaus (kaip verslo laišką). Padėti tešlą atgal į puodelį dar bent 45 min.
Suformuoti iš tešlos rutulį, uždengti jį puodelių ir leisti pakilti 1val.
Įkaitinti orkaitę iki 230 C. Duonos kepaliuko viršuje padaryti įpjovas, pabarstyti kukurūzų miltais ir kepaliuką dėti į orkaitę. Į orkaitės apačią įdėti inda su ledo kubeliais. Kepti 15 min. , tuomet sumažinti temperatūrą iki 200C ir kepti 30 40 min.
Mano komentarai:
Mieles keičiau raugu - 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Skystąją tešlos dalį sumaišiusi per naktį palikau kambario temperatūroje, o paskui pridėjusi sausą miltų mišinį minkiau duonkepėje. Aliejų ir druską idėjau baiginatis minkymui. Kaip jau minėjau, tešla gavosi kiek per skysta, kitą kartą miltų sumažinsiu tik 1/3.
Galvoju šią duonelę pabandyt ir su mielėm kept. Mums ji labai patiko - mėgstam ruginę duoną
papildyta:
nomke, tai gerai,kad raugą buvai pamaitinusi,nes būčiau pražiopsojusi Pasirodo ruginį raugą reikia maitinti ne rečiau kaip kas 7-10 dienų. Ir raugas tikrai pašviesėjo - vadinasi jame buvo papildomų "dažiklių", ne tik rugių sėlenėlės. Panašu, kad jame salyklo kažkiek yra - juk salyklą ir deda duonos spalvai patamsinti ir mikštumui padidinti. Ryt bandysiu dar viena receptėlį, tai bandysiu įdėti truputį salyklo.
Beje, aš irgi skaičiau, kad kepant su raugu duoną duonkepėje, reikia trupučio mielių,nes per trumpas kildinimo ciklas, kad raugas tešlą iškeltų. O mielių kiekis irgi pasirodo gali būti mažinamas atvirkščiai proporcingai kildinimo laikui (kuo ilgiau leidžiam tešlai kilt, tuo mažiau mielių galima dėti).
Ruginė duona su kmynais
Originalas ČIA
Skystai tešlai:
¾ puodelio duonos miltų (117g)
¾ puodelio ruginių miltų (95g)
½ a. š. tirpių mielių
1 ½ v. š. cukraus
½ v.š. medaus
1 ½ puodelio vandens, kambario temp.
Mikserio puodelyje sumaišyti visus ingredientus mediniu šaukštu.
Miltų mišiniui:
2 ¼ puodelio duonos miltų (351g)
½ plius 1/8 a.š. sausų mielių
2 v.š. kmynų
½ v.š druskos
½ v.š augalinio aliejaus
kukurūzų miltų pabarstymui
Puodelyje sumaišyti miltus, mieles ir kmynus ir šaukštu sudėti ant skystos tešlos ir palikti valandai kambario temperatūroje. Po to perkelti nakčiai į šaldytuvą.
Sekantį rytą išimti mišinį iš šaldytuvo likus valandai iki maišymo.
Mikseriu tešlos maišymo antgaliais 1. min. sumaišyti tešlą 2 greičiu, pridėti druską ir aliejų i rmaišyti 10 min. 4 greičiu. Tešla turi būti lygi ir elastinga, vos lipti prie pirštų.
Perdėti tešlą į riebalais išteptą indą ir leisti tešlai pakilti 1 ½ - 2 val. tešla turi padigubėti. Tada tešlą pasidėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir labai lengvai rankomis ištempti stačiakampį. Sulenkti tešlą į tris lygias dalis vieną dalį lenkti į vidurį, priešingą dalį uždengti ant viršaus (kaip verslo laišką). Padėti tešlą atgal į puodelį dar bent 45 min.
Suformuoti iš tešlos rutulį, uždengti jį puodelių ir leisti pakilti 1val.
Įkaitinti orkaitę iki 230 C. Duonos kepaliuko viršuje padaryti įpjovas, pabarstyti kukurūzų miltais ir kepaliuką dėti į orkaitę. Į orkaitės apačią įdėti inda su ledo kubeliais. Kepti 15 min. , tuomet sumažinti temperatūrą iki 200C ir kepti 30 40 min.
Mano komentarai:
Mieles keičiau raugu - 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Skystąją tešlos dalį sumaišiusi per naktį palikau kambario temperatūroje, o paskui pridėjusi sausą miltų mišinį minkiau duonkepėje. Aliejų ir druską idėjau baiginatis minkymui. Kaip jau minėjau, tešla gavosi kiek per skysta, kitą kartą miltų sumažinsiu tik 1/3.
Galvoju šią duonelę pabandyt ir su mielėm kept. Mums ji labai patiko - mėgstam ruginę duoną
papildyta:
nomke, tai gerai,kad raugą buvai pamaitinusi,nes būčiau pražiopsojusi Pasirodo ruginį raugą reikia maitinti ne rečiau kaip kas 7-10 dienų. Ir raugas tikrai pašviesėjo - vadinasi jame buvo papildomų "dažiklių", ne tik rugių sėlenėlės. Panašu, kad jame salyklo kažkiek yra - juk salyklą ir deda duonos spalvai patamsinti ir mikštumui padidinti. Ryt bandysiu dar viena receptėlį, tai bandysiu įdėti truputį salyklo.
Beje, aš irgi skaičiau, kad kepant su raugu duoną duonkepėje, reikia trupučio mielių,nes per trumpas kildinimo ciklas, kad raugas tešlą iškeltų. O mielių kiekis irgi pasirodo gali būti mažinamas atvirkščiai proporcingai kildinimo laikui (kuo ilgiau leidžiam tešlai kilt, tuo mažiau mielių galima dėti).
O as vakar kepiau Nomedos rugine duona ,savo nuoziura dar idejau-sauksta juodo sezamo,sauksta kmynu,sauksta moliugu seklu,sauksta dziovintu krapu...ir (padariau atradima)2 saukstus prieskoniu misinio sviestui ir varskes masei-namuose kepant buvo toks nerealus kvapas,o skonis vyras sako tik tokia ir kepk.
Nomedos rugine duona:
50gr.raugo
50gr.sviesto
2a.s.druskos
2v.s.cukraus
320ml.pieno
200gr.ruginiu miltu
70gr.rupiu kvietiniu miltu
210gr.kvietiniu miltu
4gr.mieliu
Prieskoniu pagal skoni ir poreikius(kmynai,sezama,ciobreliai.irt.t.)
Dabar einu kepti duona,nes Nomke zadejo vakare pradegustuot
Nomedos rugine duona:
50gr.raugo
50gr.sviesto
2a.s.druskos
2v.s.cukraus
320ml.pieno
200gr.ruginiu miltu
70gr.rupiu kvietiniu miltu
210gr.kvietiniu miltu
4gr.mieliu
Prieskoniu pagal skoni ir poreikius(kmynai,sezama,ciobreliai.irt.t.)
Dabar einu kepti duona,nes Nomke zadejo vakare pradegustuot
Kaip manot, ar gautusi kas nors, jei rauga gaminciausi pati pagal si recepta:
http://www.sintagma....2256AE0005DC7F6
galeciau nusipirkt ir raugu prekiaujanciose imonese, bet man 30 kg tikrai nereikia
http://www.sintagma....2256AE0005DC7F6
galeciau nusipirkt ir raugu prekiaujanciose imonese, bet man 30 kg tikrai nereikia
QUOTE(Katu @ 2007 02 23, 12:39)
Kaip manot, ar gautusi kas nors, jei rauga gaminciausi pati pagal si recepta:
Pabandyti, manau, galima. Portuke, tu teisingai pastebejai, i si rauga dejo salykla, vyras dar lauke, kol ipils ir ismaisys. O kur tu pirkai salykla? I ta duona, kur parase forta, mieliu galima deti daugiau (ypac, jei jos stipriai apdziuvusios, tai net iki 10 gr.). I visas duonas su ruginiais miltais visada dedu ir dziovinto ciobrelio, man nerealiai patinka tas kvapas.