Duonos gaminimas:
Visi ingredientai sumaišomi dubenyje. Uždenkite ir palikite 12-18 valandų.
Keksinė kepimo forma 26-30 cm sutepama aliejumi, pabarstoma sėlenomis rugių. Tešlą perdedame į formą ir pabarstome viršų miltais, atidedame augti (po 30-60 min užpildo formą).
Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. t
Iš apačios užpilkite 1 puodelis ledo kubelių.
Įdėkite duoną į orkaitę.
Po 10 minučių, sumažinti temperatūrą iki 210 laipsnių Celsijaus ir kepti dar 30-40 minučių.
Miltai kvietiniai į pabaigą, reik naujų užsipirkti, bet kiek beskaitau nesuprantu kokius pirkti kadangi imčiau didesnį kiekį tai negaliu užsipirkti visokių rūšių maišais, truputį per daug. iš skaitymo supratau, kad sveikiausi pilno grūdo miltai, gal tokius ir imti nataliuncik terra pipete ar dažnai naudojat tokius?
QUOTE(Sense @ 2010 10 26, 13:02)
Miltai kvietiniai į pabaigą, reik naujų užsipirkti, bet kiek beskaitau nesuprantu kokius pirkti kadangi imčiau didesnį kiekį tai negaliu užsipirkti visokių rūšių maišais, truputį per daug. iš skaitymo supratau, kad sveikiausi pilno grūdo miltai, gal tokius ir imti nataliuncik terra pipete ar dažnai naudojat tokius?
Aš naudoju tik pirmos rūšies (812D)Šiaulių malūno miltus ir rupius kvietinius Ustukių malūno. O iš ruginių, tai naudoju rupius ruginius. Aukščiausios rūšies jokių miltų nenaudoju. Pilno grūdo labai geri duonai!
Savaitgalį kepiau Ciabata
Receptą ėmiau iš tokios knygos Artisan Bread in 5 Minutes.
Esmė tame, kad duonos tešlos paruošimas užtrunka labai trumpai. Kept reik orkaitėj čia Tešlą galima laikyti šaldytuve iki dviejų savaičių.
Taigis ciabatai receptas buvo toks (čia rec beveik 2kg duonelės. Aš mažinau viską per pusę)
3 puodeliai šilto vandens
1+ 1/2 šaukšto mielių
1+ 1/2 šaukšto druskos
6 + 1/2 puodelio miltų
Iš produktų išminkyti tešlą. Tešlą reik išmaišyti greitai tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Užminkius idėti į dubenį ir palikti 2val. Tada galima kepti iš karto duonelę. Kepaliukus reik formuot šlapiom rankom ir greitai (max per minutę).paliekat pakilt 20min (kol orkaitė įkais). Tada įkaitinti orkaitę iki 230C , įdėti bliudą su vandeniu. Duonele kepti apie 20Min arba kol gražiai paruduos....
Jei kepat ne iš visos tešlos, likusią tešlą dedat į šaldytuvą ir laukiat kito karto.... Išraukus formuojat iškarto kepaliuką....
Įdomi tokia technika. Turiu parsisiuntus visą knygą... Daug visokių receptukų yra....
Receptą ėmiau iš tokios knygos Artisan Bread in 5 Minutes.
Esmė tame, kad duonos tešlos paruošimas užtrunka labai trumpai. Kept reik orkaitėj čia Tešlą galima laikyti šaldytuve iki dviejų savaičių.
Taigis ciabatai receptas buvo toks (čia rec beveik 2kg duonelės. Aš mažinau viską per pusę)
3 puodeliai šilto vandens
1+ 1/2 šaukšto mielių
1+ 1/2 šaukšto druskos
6 + 1/2 puodelio miltų
Iš produktų išminkyti tešlą. Tešlą reik išmaišyti greitai tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Užminkius idėti į dubenį ir palikti 2val. Tada galima kepti iš karto duonelę. Kepaliukus reik formuot šlapiom rankom ir greitai (max per minutę).paliekat pakilt 20min (kol orkaitė įkais). Tada įkaitinti orkaitę iki 230C , įdėti bliudą su vandeniu. Duonele kepti apie 20Min arba kol gražiai paruduos....
Jei kepat ne iš visos tešlos, likusią tešlą dedat į šaldytuvą ir laukiat kito karto.... Išraukus formuojat iškarto kepaliuką....
Įdomi tokia technika. Turiu parsisiuntus visą knygą... Daug visokių receptukų yra....
QUOTE(Sense @ 2010 10 26, 13:02)
Miltai kvietiniai į pabaigą, reik naujų užsipirkti, bet kiek beskaitau nesuprantu kokius pirkti kadangi imčiau didesnį kiekį tai negaliu užsipirkti visokių rūšių maišais, truputį per daug. iš skaitymo supratau, kad sveikiausi pilno grūdo miltai, gal tokius ir imti nataliuncik terra pipete ar dažnai naudojat tokius?
Pilno grūdo miltai gal net geresni nei 812, nes raugas geresnis gaunasi, tik juos reikia maišyti su 550 ar I rūšies miltais (baltoms duonoms). Kiek skaičiau receptų vien tik iš pilno grūdo miltų mažai kas kepa, paprastai daro mišinius. Bet jų gerai turėti.
Pati juodą duoną kepu iš 812C ir ruginių pasijotų miltų, nes tokius gavau. Baltus gaminius darau iš 550C miltų (bandelės su sezamu).
Matai, kai pirkau tiesiog ėmiau miltus mažesnėmis pakuotėmis po 25 kg, o ne tokius kokių labiau norėčiau, bet po 50 kg, nes paskui vargas išdalinti...
O šiaip tai visada turiu po ranka ruginių, kvietinių, miežinių kruopų, iš jų darau plikinį duonai, arba sumalu kavamale, jei prireikia.
laurechka, sveikinu, turiu atsisiuntus ir aš kelis receptus šitų autorių, tik dar nieko nekepiau, bet smagu, kad naudoji profesionalią literatūrą.
QUOTE(Sense @ 2010 10 26, 13:02)
Miltai kvietiniai į pabaigą, reik naujų užsipirkti, bet kiek beskaitau nesuprantu kokius pirkti kadangi imčiau didesnį kiekį tai negaliu užsipirkti visokių rūšių maišais, truputį per daug. iš skaitymo supratau, kad sveikiausi pilno grūdo miltai, gal tokius ir imti nataliuncik terra pipete ar dažnai naudojat tokius?
Kvietinius miltus duonai dabar naudoju550D, anksčiau maišiau su 812, o iš ruginiu naudoju pasijotus, pilno grūdo(bet kaip rašė pipete reikia maišyt) ir skaldytus grudus (jie man pati pačiausi)
Jei nori imt didesni kieki, tada patarčiau su kuo nors kooperuotis ir pasidalint, bet imt nors dviejų rūšių (parašyk man į AŽ, nes norim t.p. ruginius imt)
laurechka, kokios skylės
Na, technika ten jų įdomi tokia...
QUOTE(laurechka @ 2010 10 26, 15:31)
Savaitgalį kepiau Ciabata
Įdomi tokia technika. Turiu parsisiuntus visą knygą... Daug visokių receptukų yra....
Įdomi tokia technika. Turiu parsisiuntus visą knygą... Daug visokių receptukų yra....
Labai skaniai atrodo! Gal galit parašyt nuorodą iš kur galima parsisiųsti knygą?
QUOTE(Terra2 @ 2010 10 26, 19:30)
Labai skaniai atrodo! Gal galit parašyt nuorodą iš kur galima parsisiųsti knygą?
man ir idomu, ar knyga pirkote ar atsisiuntete el variantu...
Pagaliau ir man pavyko iskepti balta duonele truputuka sukrito, bet nebetiek kaip pirmus kartus, recepta naudojau is duonkepes info knygos.
Perziurejau ir laurechka nurodyta puslapi, kelis video labai skaniai atrodo ju duoneles...
Perziurejau ir laurechka nurodyta puslapi, kelis video labai skaniai atrodo ju duoneles...
Sveikutės!
Vakar dienos "Lietuvos ryte" buvo straipsnis apie naminės duonos virusą(gerąja prasme). Jei kam įdomu, galima paskaityti čia: http://www.lrytas.lt...d...1026&view=2
Vakar dienos "Lietuvos ryte" buvo straipsnis apie naminės duonos virusą(gerąja prasme). Jei kam įdomu, galima paskaityti čia: http://www.lrytas.lt...d...1026&view=2