Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam duonelę pačios

QUOTE(Vasara gimusi @ 2010 10 23, 00:32)
Tai kad va niekaip nerandu priezasties. Gal sakau ta Spelta kokios itakos turi,kad man ji nepakyla arba pakyla ir nukrenta. Bet paskaiciau dar,kad ir kambario temperatura kazkiek itakoja sekminga kepima, tai pas mus salta namuose,atseit tada pries tai reik pasildyt ta duonkepe,bet kaip neparasyta. Nes nebezinau ka itart.  O kokias mieles dedat?Sausas?Ir ant miltu?O su kokia programa kepat?nes bandziau ir 1 ir 3 ir baltai duonai skirta.

Hm, įdomi situacija pas jus g.gif Aš tai tokių miltų nesu bandžiusi, tik paprastus 812D, o jie tokie patys iš pažiūros, kaip ir paprasti kvietiniai?
Šiaip viską darot lyg ir teisingai. Dėkit pradžioj skystus produktus, tada miltus, o pabaigoje sausas mieles. Bandykit jų pusę šaukštelio mažiau dėt. Kepkit 1 programa. Minkant žiūrėkit, kokia tešla darosi. Turi gautis gražus rutuliukas. Pačiupinėkite, jei labai limpa, tada dar miltų šiek tiek įdėkite mirksiukas.gif O jei labai kieta tešla, tuomet vandenuko truputį dapilkit. Kol duonkepė minko, galima tą tešlą koreguoti. Pasibaigus minkymui labai neatidarinėkite duonkepės, o kai jau ptradės kepti (t.y. laikrodukas rodys 1.30), tuomet jokių būdu neatidarykite duonkepės. Turi gautis. Nebent čia miltai kokie kitokie g.gif Beje, vandenį pilkite drungną. O duonkepės šildyt nereikia, ji pati pagal kambario temperatūra pašyla, kiek reikia, jau proceso metu. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vasara gimusi @ 2010 10 23, 10:16)
Jei nesunku,tai noriu. Pabandysiu kvietinius kokiais kitais pakeist g.gif studijuoju nuo ryto visas tema,konspekta susirasiau ka dar galiu pakeist,eisiu vel bandyt lotuliukas.gif

Speltos duonelė su sezamais ~750gr.Pilno grūdo programa

350ml.šalto vandens
7gr.mielių
(dėjau sausas spec.duonai)
330gr.kvietiniai special miltai(sudėtis:kvietiniai išsijoti miltai,miežių salyklas,miltų apdorojimo medžiaga,askorbo rūgštis)gal kas panašaus ir LT yra...
230gr.speltos miltų(pas mane buvo pilno grūdo)
1v.š.tamsaus sezamų ar kokio kito pikantiško aliejaus (pyliau alyvuogių)
1 a.š.druskos.
Sezamų sėklų
(pagal savo skonį)

P.S.dar pyliau spec sirupą duonai su salyklu,tai gal visai tiktų užplikytas salyklas+1v.š.cukraus

Gamybos procesas:

1.Supilti vandenį,sezamų ar kokį kitą pikantišką aliejų ir mieles,sudėti ir miltus visus.

2.Kruopščiai išmaišyti tešlą,16 min.be druskos.Pridėti druską ir dar pamaišyti 2 min.(tai atlikau su makaronų tešlos minkymo programa).

3.Kildinti tešlą po plėvele mažiausiai dvi val.,jei tešla pakyla iki indo kraštų sugrųsti ja atgal.(čia jau įjungiau pilno grūdo programą,dar kartą išsimaišė,pakildino ir iškepė.Po pirmo kildinimo šlapia ranka suglostom ir pabarstom sezamų sėklomis)

4.Galim kepti pasirinktinai kokia forma norim.Leisti pakilti dvigubai ,pabarstyti sezamų sėklomis ir tada jau kepti...

Mažos pracūziškos:- 225C laipsniu orkaiteje apie 12-16 min.priklausomai nuo dydžio.
Baguetes:-250C laipsnių orkaitėje kepti 5 min. sumažinti iki 220C ir dar pakepti 8-11 min.priklauso nuo dydžio.
Prancūziška duona:-250C orkaitėje kepam 5 min.,sumažinam iki 220C ir kepam dar 13-20 min.priklauso nuo dydžio.

Čia rekomenduoja pamatuot duonos vidaus temperatūra,tai jei kas turit virtuvinį termometrą,pravers.
Taigi iškepusios duonelės temperatūra turi būti 97C karščio.

P.S.viską dariau su duonkepe ir iš pusės normos(čia parašiau triačdalį normos,nes man ir iš tos pusės išlipo per kraštus ir pradėjo svilti prie kaitinimo elemento,tai kol sutvarkiau visa aparatą,kol nuvaliau visus degėsius,tešla nė trupučio nesukrito ir gavosi tikrai skani duona,beveik 1,5 kg.)
Čia originalus receptas:

1l.š.vandens
25gr.mielių
1kg.kvietinių special miltų
~700gr.speltos miltų
2v.š.sezamų ar kokio kito pikantiško aliejaus
30gr.druskos
Sezamų sėklų pagal skonį
Skanaus,tik prižiūrėkit tešlą,nes man dar nei viena tešla taip nekilo,kaip ši....Deja foto neturiu o iš duoneles tik galiukas beliko blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingridamis: 23 spalio 2010 - 14:38
LinaGuste, Ingridamis - aciu uz patarimus 4u.gif
Siandien bandziau pagal sita:
380g kvietiniu miltų (vietoj ju - Spelta ir truputis ryziu miltu)
250ml vandens
45g moliūgų sėklų alėjų (pyliau 20 ml. moliugu seklu,nes daugiau neturejau ir 20ml alyvuogiu)
2v.š. cukraus
1a.š. druskos
1.5a.š. mielių (dejau nepilna arbatini)
Ir ka. Mano dziaugsmui - duona pakilo ir bent jau nesukrito,bet vis dar nelabai valgoma lotuliukas.gif Plutele virsuje jau visai nebloga gavosi,nekieta,graziai apskrudus,o va sonai ir apacia vis dar mediniai. Vidus irgi visai nieko ir is bedos jau gal ir suvalgysiu (jei atvesusi nesustabares lotuliukas.gif ) Tai tiek. Ryt vel bandysiu laime lotuliukas.gif Bet viduje labai poreta, kaip ciabatta g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vasara gimusi: 23 spalio 2010 - 15:30
QUOTE(Vasara gimusi @ 2010 10 23, 15:25)
LinaGuste, Ingridamis - aciu uz patarimus 4u.gif
Siandien bandziau pagal sita:
380g kvietiniu miltų (vietoj ju - Spelta ir truputis ryziu miltu)
250ml vandens
45g moliūgų sėklų alėjų (pyliau 20 ml. moliugu seklu,nes daugiau neturejau ir 20ml alyvuogiu)
2v.š. cukraus
1a.š. druskos
1.5a.š. mielių (dejau nepilna arbatini)
Ir ka. Mano dziaugsmui - duona pakilo ir bent jau nesukrito,bet vis dar nelabai valgoma lotuliukas.gif Plutele virsuje jau visai nebloga gavosi,nekieta,graziai apskrudus,o va sonai ir apacia vis dar mediniai. Vidus irgi visai nieko ir is bedos jau gal ir suvalgysiu (jei atvesusi nesustabares lotuliukas.gif ) Tai tiek. Ryt vel bandysiu laime lotuliukas.gif Bet viduje labai poreta, kaip ciabatta g.gif

Dar silta idek i maisiuka ir pamatysi bus minkstute
Kazi kaip gautusi jei vien tik su speltos miltais?gal pabandyt g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingridamis: 23 spalio 2010 - 15:37
Sakykit, o kur yra receptas *mamytes* duona - kokio dydžio ten ji gaunas? ax.gif norėčiau pabandyt, ale nežinau kokį svorį duonkepėje užstatyt blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Sinuhas @ 2010 10 23, 15:56)
Sakykit, o kur yra receptas *mamytes* duona - kokio dydžio ten ji gaunas? ax.gif norėčiau pabandyt, ale nežinau kokį svorį duonkepėje užstatyt blush2.gif

as kepiau su pilno grudo programa ir 1.250 gr,svorio,man gavosi puikiai,kaip is tikruju tai nezinau,bet iskepusi nepasveriau.... blush2.gif
Atsakyti
sveikos,
siandien norejau iskepti duona su grudais ir istraukus grudus apakau blink.gif kirmeles.. pirkau delonoj ir net neatidariau maisiuku... blink.gif blink.gif blink.gif
Atsakyti
QUOTE(Sinuhas @ 2010 10 23, 16:56)
Sakykit, o kur yra receptas *mamytes* duona - kokio dydžio ten ji gaunas? ax.gif norėčiau pabandyt, ale nežinau kokį svorį duonkepėje užstatyt blush2.gif


suskaičiuokit kiek ko reikia ir žinosit, kokį svorį užstatyt 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vasara gimusi @ 2010 10 23, 16:25)
LinaGuste, Ingridamis - aciu uz patarimus 4u.gif
Siandien bandziau pagal sita:
380g kvietiniu miltų (vietoj ju - Spelta ir truputis ryziu miltu)
250ml vandens
45g moliūgų sėklų alėjų (pyliau 20 ml. moliugu seklu,nes daugiau neturejau ir 20ml alyvuogiu)
2v.š. cukraus
1a.š. druskos
1.5a.š. mielių (dejau nepilna arbatini)
Ir ka. Mano dziaugsmui - duona pakilo ir bent jau nesukrito,bet vis dar nelabai valgoma lotuliukas.gif Plutele virsuje jau visai nebloga gavosi,nekieta,graziai apskrudus,o va sonai ir apacia vis dar mediniai. Vidus irgi visai nieko ir is bedos jau gal ir suvalgysiu (jei atvesusi nesustabares lotuliukas.gif ) Tai tiek. Ryt vel bandysiu laime lotuliukas.gif Bet viduje labai poreta, kaip ciabatta g.gif

Na va, jau geriau thumbup.gif O dėl purėtumo, tai gal vis gi mažiau vandens reikėtų g.gif Nors ne specė aš... Pagal tešlą reik bandyt žiūrėt.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 10 23, 17:22)
suskaičiuokit kiek ko reikia ir žinosit, kokį svorį užstatyt  4u.gif

gal gali tiksliau paaiskinti?cia tik miltus paskaiciuoti ar visus produktus,net vandeni?
Atsakyti
QUOTE(Ingridamis @ 2010 10 23, 19:13)
gal gali tiksliau paaiskinti?cia tik miltus paskaiciuoti ar visus produktus,net vandeni?

viską skaičiuojat ir vandenį, juk niekas niekur nedingsta, neišgaruoja gi vanduo 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 10 23, 18:48)
viską skaičiuojat ir vandenį, juk niekas niekur nedingsta, neišgaruoja gi vanduo  4u.gif

Tai taip iseina,jeigu sudejusi visus produktus pasisveriu inda ir zinau kokio svorio duonele bus,taip?Ir tokiam svoriui programa parinkti kiek sveria visa produktu mase(aisku minusavus indo svori)
Atsakyti