Na, kiek bandziau, dazniausiai Terros plikyta kvietine, tai ismaise
Sveikutės darbštuolės!
Šiandien kepiau duonelę, kuri burnoj "tirpsta". Aš visada kepu iš dvigubos normos, tai išėjo "trynukai" (trys kepaliukai). Kepiau formose, kurios daugiausia tinka keksams, nors skaitosi formos duonai. Parašysiu ir receptą, gal kuri išbandys.
400gr ruginio raugo (apie 80gr "starterio", pamaitinto 200gr rupiais ruginiais miltais+250ml drungno vandens)
100gr - ruginių miltų
200gr - kvietinių Irušiies miltų
600gr - rupių kvietinių miltų
460ml- drungno vandens
3v.š. kmynų
1v.š druskos
3v.š. aliejaus
Kmynus užplikinau verdančiu vandeniu(460ml) ir laukiau kol atvės ir liks drungnas.
Nuo raugo atsidėjau porą šaukštų "starteriui", ir visus produktus minkiau rankomis apie 20min. , nes neturiu kombaino. Palikau tešlą 20min. "pailsėti". Tada tešlą padalinau į tris apylygias dalis ir suformavau kepaliukus. Sudėjau į formas, uždengiau rankšluoščiu ir palikau kilti. Pakilo dvigubai per 2,5val. kambario temperatūroje. Tada pašoviau į įkaitintą(iki 200*) orkaitę, apačioje į indą pripyliau verdančio vandens. Po 10min. sumažinau temperatūrą iki 180* ir kepiau apie 1 val. Va , kas gavosi:
Panašiu receptu, kepu kvietinę duoną su ruginiu raugu. Tik miltų jau reikia 200gr ruginių ir 600gr kvietinių Irušies. Visa kita tas pats.
Šiandien kepiau duonelę, kuri burnoj "tirpsta". Aš visada kepu iš dvigubos normos, tai išėjo "trynukai" (trys kepaliukai). Kepiau formose, kurios daugiausia tinka keksams, nors skaitosi formos duonai. Parašysiu ir receptą, gal kuri išbandys.
400gr ruginio raugo (apie 80gr "starterio", pamaitinto 200gr rupiais ruginiais miltais+250ml drungno vandens)
100gr - ruginių miltų
200gr - kvietinių Irušiies miltų
600gr - rupių kvietinių miltų
460ml- drungno vandens
3v.š. kmynų
1v.š druskos
3v.š. aliejaus
Kmynus užplikinau verdančiu vandeniu(460ml) ir laukiau kol atvės ir liks drungnas.
Nuo raugo atsidėjau porą šaukštų "starteriui", ir visus produktus minkiau rankomis apie 20min. , nes neturiu kombaino. Palikau tešlą 20min. "pailsėti". Tada tešlą padalinau į tris apylygias dalis ir suformavau kepaliukus. Sudėjau į formas, uždengiau rankšluoščiu ir palikau kilti. Pakilo dvigubai per 2,5val. kambario temperatūroje. Tada pašoviau į įkaitintą(iki 200*) orkaitę, apačioje į indą pripyliau verdančio vandens. Po 10min. sumažinau temperatūrą iki 180* ir kepiau apie 1 val. Va , kas gavosi:
Panašiu receptu, kepu kvietinę duoną su ruginiu raugu. Tik miltų jau reikia 200gr ruginių ir 600gr kvietinių Irušies. Visa kita tas pats.
Sveikos mamytes!
Terra2, na super! Labai graziai atrodo As tai butinai pabandysiu, gal ir siandien, raugas pas mane pastoviai yra, bet as bandysiu duonkepei kept
Terra2, na super! Labai graziai atrodo As tai butinai pabandysiu, gal ir siandien, raugas pas mane pastoviai yra, bet as bandysiu duonkepei kept
Terra2, atrodo fantastiskai, grazuoliai tokie tie trynukai skaitau recepta ir idomu, kad nera nei cukraus nei medaus taip ir turi buti?
QUOTE(Margareta @ 2010 09 30, 19:34)
Terra2, atrodo fantastiskai, grazuoliai tokie tie trynukai skaitau recepta ir idomu, kad nera nei cukraus nei medaus taip ir turi buti?
Ačiū, kad pavadinot mano trynukus gražuoliais! Kai kepu duoną , tai niekada nededu nei cukraus nei medaus. Man artimesnis toks kaimiškas skonis. Aš iš vis laikaus tokio principo, kad kuo mažiau visokių priedų. Jei turėčiau virtuvinį kombainą, kuris minko tešlą, tai ir aliejaus nepilčiau. Labai suintrigavo Nataliunčik su tuo kombainu. Jau buvau primiršus savo svajonę, dabar vėl atgijo sena žaizda. Labai intensyviai galvoju, kad reikia įsigyti, tik kad va neturiu kur pastatyti. Viskas ir taip užpildyta.
QUOTE(Terra2 @ 2010 10 01, 08:17)
Ačiū, kad pavadinot mano trynukus gražuoliais! Kai kepu duoną , tai niekada nededu nei cukraus nei medaus. Man artimesnis toks kaimiškas skonis. Aš iš vis laikaus tokio principo, kad kuo mažiau visokių priedų. Jei turėčiau virtuvinį kombainą, kuris minko tešlą, tai ir aliejaus nepilčiau. Labai suintrigavo Nataliunčik su tuo kombainu. Jau buvau primiršus savo svajonę, dabar vėl atgijo sena žaizda. Labai intensyviai galvoju, kad reikia įsigyti, tik kad va neturiu kur pastatyti. Viskas ir taip užpildyta.
gal ir gerai, akd nededat, nes aš visuomet dedu medaus (nes turiu tėčio naminio, o šiaip jo nemėgstu), druskos, kokių grūdų ir kmynų, tai mano tą duoną vieną ir valgo visi kaip kokį pyragą. Jau vis didesnį kepalą darau ir vis tiek kas trečią dieną kepu, nors anksčiau parduotuvėj puskepalį pirkdavom ir tam pačiam laikui užtekdavo
sveikos, noriu pasiguosti ir sulaukti patarimų
na, niekaip nesusišneku su savo duonkepe Štai tokios problemos (kepiau Nataliuncik siųstą purujį batoną):
1) nustatau duonkepėje mažiausią skrudinimo lygį, vis tiek duonos pluta kaip plyta kieta, be to, duoną pjaunant, ji trupa;
2) tešla iškilo, tačiau nepasiskirstė tolygiai, tad kepalas gavosi kuprotas, o ties mentelėmis tešla šiek tiek susmegusi;
Tą patį receptą bandžiau triskart. Pirmąjį kepiau su mielėm iš mažo pakučio, o kitus du iš didelio raudono "Fermipan". Gerai gavosi tik pirmą kartą, kitus du ne. Tad, sakau, gal mielės netinkamos? Kokias jūs naudojat?
Patarkit, nes labai noriu batono minkšta plutele!
Ir dar viena bėda - ar įmanoma duonkepėj išsikepti juodos raugintos duonos? Anksčiau aš kepdavau orkaitėje, o paruoštą kepaliuką raugindavau kambario temperatūroje ~12 val. O kaip ją kepti duonkepėje, nes ji ten galės rūgti ne daugiau 2 valandų.
na, niekaip nesusišneku su savo duonkepe Štai tokios problemos (kepiau Nataliuncik siųstą purujį batoną):
1) nustatau duonkepėje mažiausią skrudinimo lygį, vis tiek duonos pluta kaip plyta kieta, be to, duoną pjaunant, ji trupa;
2) tešla iškilo, tačiau nepasiskirstė tolygiai, tad kepalas gavosi kuprotas, o ties mentelėmis tešla šiek tiek susmegusi;
Tą patį receptą bandžiau triskart. Pirmąjį kepiau su mielėm iš mažo pakučio, o kitus du iš didelio raudono "Fermipan". Gerai gavosi tik pirmą kartą, kitus du ne. Tad, sakau, gal mielės netinkamos? Kokias jūs naudojat?
Patarkit, nes labai noriu batono minkšta plutele!
Ir dar viena bėda - ar įmanoma duonkepėj išsikepti juodos raugintos duonos? Anksčiau aš kepdavau orkaitėje, o paruoštą kepaliuką raugindavau kambario temperatūroje ~12 val. O kaip ją kepti duonkepėje, nes ji ten galės rūgti ne daugiau 2 valandų.
Terra2, dar karta aciu uz receptuka tokia skani duonyte isejo, bet as proporcijos per pus mazesnes padariau, o siandien mama uzsisake toki pat duonyte sau, tai dar viena darau. Cia tokia duonyte, kaip as ir norejau pabandyt iskept labai panasi kaip pas ukininkus
JusRuMa, nors as ir kepeja su nedideliu stazu bet galiu pasakyt, kad duonkepyje kepiau juoda duona, tesla palikdavau nakciai duonkepes kibiriuke, o ryte kepiau, yra ten programos- teslai, o po to tik kepymui Labai gerai isejo
Del mieles, tai as nauduoju tik Fermipan, man kaskaip viskas gerai iseina, na o del batono kaip skaniai iskept, tai nieko negaliu pasakyt, dar nebandziau kepiau tik Pyne, labai skaniai isejo
Del plutos, tai pas mane irgi kietoka buna, bet as paskui i maiseli duona dedu ir tada minksta pasidaro, gal as ir neteisingai darau
JusRuMa, nors as ir kepeja su nedideliu stazu bet galiu pasakyt, kad duonkepyje kepiau juoda duona, tesla palikdavau nakciai duonkepes kibiriuke, o ryte kepiau, yra ten programos- teslai, o po to tik kepymui Labai gerai isejo
Del mieles, tai as nauduoju tik Fermipan, man kaskaip viskas gerai iseina, na o del batono kaip skaniai iskept, tai nieko negaliu pasakyt, dar nebandziau kepiau tik Pyne, labai skaniai isejo
Del plutos, tai pas mane irgi kietoka buna, bet as paskui i maiseli duona dedu ir tada minksta pasidaro, gal as ir neteisingai darau
Jau kaip skaniai atrodo Terra2 duonelės seilės tysta... Iš karto noras pačiai išsikepti. Tik reiks porcijas pamažint, nes trijų kepalėlių nebus kam suvalgyt
QUOTE(Inesska @ 2010 10 01, 14:11)
Terra2, dar karta aciu uz receptuka tokia skani duonyte isejo, bet as proporcijos per pus mazesnes padariau, o siandien mama uzsisake toki pat duonyte sau, tai dar viena darau. Cia tokia duonyte, kaip as ir norejau pabandyt iskept labai panasi kaip pas ukininkus
Labai džiaugiuosi, kad patiko. Tą kaimiškos duonos skonį padeda išgauti būtent užplikyti kmynai.
Niki, žinoma, kad kiekį pasirinkit pagal savo apetito dydį. Aš tai duoną kepu kas dvi savaites, nes išsikepusi didesnę normą , laikau šaldiklyje po pusę kepaliuko. Ir visada turiu šviežią duonytę.
QUOTE(JusRuMa @ 2010 10 01, 10:31)
Tą patį receptą bandžiau triskart. Pirmąjį kepiau su mielėm iš mažo pakučio, o kitus du iš didelio raudono "Fermipan". Gerai gavosi tik pirmą kartą, kitus du ne. Tad, sakau, gal mielės netinkamos? Kokias jūs naudojat?
Patarkit, nes labai noriu batono minkšta plutele!
va va vis lenda ir lenda kepejos su ta pacia problema kadangi as si reikala jau istyriau tai galiu pasakyti, kad mieles is to raudomo poko yra aktyvesnes. del to man irgi duonos gaudavosi susmegusios. as ju porcija mazinu pusiau bet tai ot galetu rasyti ant pakuotes, kad tos mieles kitokios
QUOTE(JusRuMa @ 2010 10 01, 11:31)
2) tešla iškilo, tačiau nepasiskirstė tolygiai, tad kepalas gavosi kuprotas, o ties mentelėmis tešla šiek tiek susmegusi;
Patarkit, nes labai noriu batono minkšta plutele!
Ir dar viena bėda - ar įmanoma duonkepėj išsikepti juodos raugintos duonos? Anksčiau aš kepdavau orkaitėje, o paruoštą kepaliuką raugindavau kambario temperatūroje ~12 val. O kaip ją kepti duonkepėje, nes ji ten galės rūgti ne daugiau 2 valandų.
Patarkit, nes labai noriu batono minkšta plutele!
Ir dar viena bėda - ar įmanoma duonkepėj išsikepti juodos raugintos duonos? Anksčiau aš kepdavau orkaitėje, o paruoštą kepaliuką raugindavau kambario temperatūroje ~12 val. O kaip ją kepti duonkepėje, nes ji ten galės rūgti ne daugiau 2 valandų.
Apie mieles jau atsake, tos is didelio pakelio yra aktyvesnes, tai ju reikia maziau. Baigiantis pakeliui, mieliu kieki pastebejau reikia padidinti.
del kuprotumo, tai as kiek palyginu su ranka, kai po paskutinio maisymo isimu menteles,
Del minkstos pluteles , man kaip tik patinka, kai ji tokia traskanti. Dar silta (bet ne karsta) idek i maiseli, atsiras dregmes ir turetu suminksteti.
Apie juoda rauginta duona irgi atsake, junk maisymo programa, palik kiek reikia, o po to kepimo programa.
Ir siaip:
jei perskaitytumet nors viena tema (bet kuria) nuo pirmo iki penkiasdesimto puslapio, rastumet daug labai naudingu dalyku.