Įkraunama...
Įkraunama...

Cukrinis diabetas ir nėštumas

QUOTE(Taurė @ 2007 10 06, 18:36)
Aš sirgau gestaciniu diabetu pirmo nėštumo metu ( per antrą nėštumą nesirgau  bigsmile.gif  )
Pavyko cukrų suvaldyti vien dietos pagalba. Labai daug ko negalima valgyti, net sunku patikėti, kad pvz. kenkia ryžiai, bulvės, vištos odelė, balta duona ir tt, dauguma vaisių ir tt. ( obuolį 1 per dieną ir tt)

O is kitos puses...kaip su tokiu maistu palaikyti normalia sveikata - kad hemoglobinas butu normoj, kad leliui visko uztektu? papildai sintetiniai? g.gif paradoksai cia gaunasi su tais GD ir ju gydymais
Atsakyti
QUOTE(Taurė @ 2007 10 06, 15:36)
Aš sirgau gestaciniu diabetu pirmo nėštumo metu ( per antrą nėštumą nesirgau  bigsmile.gif  )

Jei ką klauskit. Niujorke ( čia gyvenu) labai griežtai kontroliuojamos nėščios su gestaciniu diabetu.

Gal kokiu sveiko maisto recepteliu butu galima suzinoti bigsmile.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Catrin @ 2007 10 06, 10:42)
O is kitos puses...kaip su tokiu maistu palaikyti normalia sveikata - kad hemoglobinas butu normoj, kad leliui visko uztektu? papildai sintetiniai? g.gif  paradoksai cia gaunasi su tais GD ir ju gydymais

Nemanau, kad atsisakius batono, curkaus ir riebalų pakenksi savo sveikatai doh.gif
Cukraus organizmas vistiek kažkiek gaus su vaisiais, kurių saikingai suvalgysi kasdien.
Riebalų irgi organizmas gaus su ta pačia sveikai paruošta mėsa ar žuvim. Tas pačias bulves ir ryžius galima valgyti, tik po labai ne daug, dėl vaizdo.
Beje, sergant diabetu labai svarbu VALGYTI LAIKU. Kiek pamenu man reikėdavo valygit 8 ryto, po to 12 dienos, tada 3 ir 6. Gerti daug vandens.
Negalima gerti sulčių. Aš kartais "sugriešindavau", išgerdavau sulčių, stipriai skiestų vandeniu. Dar iki šiol skiedžiu, labai pripratau smile.gif

Laikytis dietos labai svarbu. Dietą aš suprantu ne kaip badavimą, o kaip sveiką maitinimąsi.
Atsakyti
QUOTE(SiDo @ 2007 10 06, 11:42)
Gal kokiu sveiko maisto recepteliu butu galima suzinoti bigsmile.gif  ax.gif

Kad nieko ypatingo ir gudraus nereik galvoti. Pvz. jei kepi šeimai vištą orkaitėje, dėk vos lašą alyvų aliejaus ant skardos, kad tik pateptum skardą. Šeimai dėsi bulvių, sau pasigarink daržovių. Kai šeimai dėsi maistą į lėkštes, sau išsirink gabalėlį vištienos BE ODOS, vieną bulvikę "dėl kvapo" ir garintų daržovių, ar pakeptų toje pačioje orkaitėje. Jei gali išvengti tos bulvikes, tai tik pliusas tau lotuliukas.gif Aš ne visados sugebėdavau atsispirti blush2.gif
Maždaug taip ir maitiniesi išimdama tai, kas kenkia, o tai kas kenkia tikrai ne gyvybiškai svarbu.
Labai gerai gaminti mėsytę garpuodyje, riebalų išvis nereikia, o ir skanu su daržovėm thumbup.gif
Pusryčiam labai mėgdavau rudą duonytę su kiaušinių salotom ( kiaušinis su majonezu ir svogūniuku) ir rieke pomidoro thumbup.gif Po tokio sumištinio ir kavos puodelio balinto pienu daktarė niekad nerasdavo padidinto cukraus thumbup.gif Labai svarbu porcijos, negalima persivalgyti doh.gif

Diabetininkų vaikai gimsta labai dideli jei nėštumo metu nekontroliuojamas cukrus. Gimus kūdikiui visados patikrinamas kūdikio cukrus. Tikrinimas vyksta parą, žiūrima ar kūdikio organizmas teisingai skaido cukrų. Jei mamos cukrus peraukštas vaiko automatiškai peržemas ir tt. Žodžiu nejuokas. Buvo liūdna kai mano mergytė visą parą gulėjo neonantaliniame skyriuje, pastoviai tikrinamas jos kraujukas ir tt. Nors ir sveika buvo, bet tikrinti privalėjo.
Kiek man teko stebėti, Lietuvoje kūdikiai gimsta daug didesni. Tikiu, kad dažnai tai būna nepastebėto diabeto pasekmė. Teko girdėti, kad kaikurios ginekologės net nesiūlo nėščiai pasitikrinti dėl gestacinio diabeto, nes jos šeimoje niekas nesirgo umn.gif:
Atsakyti
QUOTE(Taurė @ 2007 10 07, 00:37)
Kiek man teko stebėti, Lietuvoje kūdikiai gimsta daug didesni. Tikiu, kad dažnai tai būna nepastebėto diabeto pasekmė. Teko girdėti, kad kaikurios ginekologės net nesiūlo nėščiai pasitikrinti dėl gestacinio diabeto, nes jos šeimoje niekas nesirgo umn.gif:

Pritarciau, nes man paciai diabeta rado visai atsitiktinai - kai jau visa menesi laikesi ketonai slapime ir niekaip (nei su daugybe vandens, nei saldumynu nevalgymu) nepavyko ju isplauti, tada susiprotejo padaryti ggt testa doh.gif O dabar mano vaikui labai veluoja kalba ir as kartais galvoju - o gal del nekontroliuoto diabeto unsure.gif
Atsakyti
Taure, o kuomet vaikas yra tame neonatologiniam, tau jo net neatnesa, kad galetum pazindyt blink.gif ?
Ir dar klausimas - rasei, akd sulciu negalima...o svieziai spaustu? ka tik isgeriau stikline sulciu - morka+obuoliukas+moliugas ir siek tiek citrinos...
Atsakyti
QUOTE(Catrin @ 2007 10 07, 12:45)
Taure, o kuomet vaikas yra tame neonatologiniam, tau jo net neatnesa, kad

Įsiterpsiu ax.gif Pvz. man neatnešė iki kito ryto (išpjovė 15,41 val.). Maitino gliukoze.
Atsakyti
QUOTE(SiDo @ 2007 10 07, 03:42)
Pritarciau, nes man paciai diabeta rado visai atsitiktinai - kai jau visa menesi laikesi ketonai slapime ir niekaip (nei su daugybe vandens, nei saldumynu nevalgymu) nepavyko ju isplauti, tada susiprotejo padaryti ggt testa doh.gif O dabar mano vaikui labai veluoja kalba ir as kartais galvoju - o gal del nekontroliuoto diabeto unsure.gif

Labai liūdna, kad yra tokių aplaidžių gydytojų. Curkaus tyrimas turi būti privalomas maždaug 25 nėštumo savaitę. JAV tai privalomas testas. Gestacinis diabetas gali nutikti betkam.
Net nežinau, ar galimos tokios pasekmės kaip kalbos vėlavimas. Bet faktas, kad diabetininkės kūdikis dažniau linkęs turėti kvėpavimo sutrikimų tik gimęs. Reiktų vėl pasiskaityti, nes jau esu primiršus kas ir kaip. Labai bijojau, kad su antru nėštumu nebūtų vėl, bet tyrė 2 kartus, pradžioje ir apie 25 sav. ir nebuvo clap.gif:
Ir dar liūdnas dalykas, kad moteris, turėjusi gestacinį diabetą yra rizikos grupėje vėliau susirgti pastoviu diabetu verysad.gif
QUOTE(Catrin @ 2007 10 07, 05:45)
Taure, o kuomet vaikas yra tame neonatologiniam, tau jo net neatnesa, kad galetum pazindyt blink.gif ?
Ir dar klausimas - rasei, akd sulciu negalima...o svieziai spaustu? ka tik isgeriau stikline sulciu - morka+obuoliukas+moliugas ir siek tiek citrinos...

Deja ne, bent jau pas mus. Kūdikis būna prijungtas prie daugybės aparatų, atjungia pamažu visus tik praėjus 24 h. Bet galėjau ateiti pati ir maitinti.
Maniškė gimus kvėpavimo problemų neturėjo, cukrus jos kraujyje buvo normalus ( dėl mano griežtos dietos), bet daktarai stebėjo kaip ji įsisavina maistą, žiūrėjo kraujo rodiklius po maitinimų, stebėjo širdies ritmą, kvepavimą ir tt. Tiesiog sako, kad diabetininkių leliukai daugiau linkę visokiems netikėtumams. Matyt tam ir apsidraudžia gydytojai.

pagalvok pati, kad vaisių galima suvalgyti tik pvz. 1 obuolį, tai ir apskaičiuok kiek išgėrei. Kiekis labai daug ką reiškia. Jei išgėrei vienu kartu labai daug, tai nieko gero, nes vaisuose irgi yra cukraus.
Dar prisiminiau, kaip suvalgiau 2 jogurtus blush2.gif ir žinoma gavau velnių kai cukrų patikrino daktarė doh.gif Aš eidavau kiekvieną antradienį tikrinis cukraus į kliniką. Tuo metu patikrindavo ar mano mašinėlė nerodė klaidų ir žinoma patikrindaco cukrų. Tai va ir gavau tada už tuos 2 jogurtus doh.gif

O jūs neturit kuo pasimatuoti namuose cukraus ? aš matuodavau po kiekvieno valgymo praėjus valandai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(gitanak @ 2007 10 07, 09:25)
Įsiterpsiu  ax.gif Pvz. man neatnešė iki kito ryto (išpjovė 15,41 val.). Maitino gliukoze.

Ar nebuvo tavo leliukui peržemas cukraus kieks kraujyje ? Maniškei negirdė gliukozės, bet ji gimė su normaliu curkaus kiekiu.
Atsakyti
Atsiprašau už tokį įsiterpimą, bet ne diabetininininininininkių, o diabetikių, sergančių diabetu.... blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Taurė @ 2007 10 08, 03:54)

O jūs neturit kuo pasimatuoti namuose cukraus ? aš matuodavau po kiekvieno valgymo praėjus valandai  unsure.gif

Turim, bet man liepe matuoti praejus 2 val,o ne valandai po pusryciu, pietu ir vakarienes:)

Va pasigirsiu - issirasiau siandien juosteliu pas siemos daktara, dabar galiu matuotis i valias (tikiuosi, aparatas gerai rodo ax.gif )... Turim isnaudoti visas mums, GD sergancioms nestuke.gif priklausancias lengvatas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Taurė @ 2007 10 08, 00:54)
Net nežinau, ar galimos tokios pasekmės kaip kalbos vėlavimas. Bet faktas, kad diabetininkės kūdikis dažniau linkęs turėti kvėpavimo sutrikimų tik gimęs. Reiktų vėl pasiskaityti, nes jau esu primiršus kas ir kaip.

As viename straipsnyje radau, kad CD ir GD sirgusiu mamu vaikai linke tureti psichoneurologiniu sutrikimu. Nezinau, kas tureta omeny po situo sakiniu, bet siek tiek nerimo jis man dave unsure.gif

QUOTE(Catrin @ 2007 10 08, 06:17)
Va pasigirsiu - issirasiau siandien juosteliu pas siemos daktara, dabar galiu matuotis i valias (tikiuosi, aparatas gerai rodo ax.gif )... Turim isnaudoti visas mums, GD sergancioms  nestuke.gif  priklausancias lengvatas smile.gif

Teisingai Catrin 4u.gif
Atsakyti