Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jau ruošiatės gimsiančio vaikelio maitinimui?

QUOTE(just me @ 2012 10 16, 20:11)
sveikos,kai pirma karta pastojau,neturejau jokiu knygu ar kitos info apie vaiku maitinima,bet mums labai nuskilo.Gamta mane apdovanojo ax.gif nes pienuko turejau  tiek daug kad pirmuosius metus vaikui pavalgius dar nusitraukdavau po 0,5l 3kartus per diena. O pieno turejau iki kol mazylei suejo 4metai. Tai tikiuosi,kad ir su antru vaikeliu bus taip pat ax.gif

O, tai mergyte iki pat 4 metuku ir maitinai?
Atsakyti
na jo blush2.gif nuo 3metuku jai mano pienukas buvo kaip pasiskaninimas po rimto maisto. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(just me @ 2012 10 16, 19:11)
sveikos,kai pirma karta pastojau,neturejau jokiu knygu ar kitos info apie vaiku maitinima,bet mums labai nuskilo.Gamta mane apdovanojo ax.gif nes pienuko turejau   tiek daug kad pirmuosius metus vaikui pavalgius dar nusitraukdavau po 0,5l 3kartus per diena. O pieno turejau iki kol mazylei suejo 4metai. Tai tikiuosi,kad ir su antru vaikeliu bus taip pat ax.gif

Miela just me,

Pienas mamos krūtyse gaminamas tol, kol jo reikia. Tai vadinama „paklausos ir pasiūlos dėsniu“. Poreikis – naujo pieno „užsakymas“ – gali būti pareikštas dviem būdais: (1) natūraliu, t.y., pačiam kūdikiui žindant krūtį, ir (2) dirbtiniu, t.y., pieną iš krūties ištraukiant rankomis arba pientraukiu.
Kai po žindymo (natūralaus užsakymo) atliekamas dar ir likusio pieno dirbtinis ištraukimas (papildomas užsakymas), krūtis verčiama ir toliau gaminti pieno daugiau negu reikia kūdikiui, t.y., vykdyti perteklinę pieno gamybą.
Jeigu krūtyje prieš kūdikio žindymą pieno yra gerokai daugiau, negu reikia kūdikio atsigėrimui ir pasisotinimui, tai po žindymo joje pasilieka būtent riebiausiasis „galinis“ pienas.
Pienas motinos krūtyje nėra visas vienodas. Pradžioje išbėga „pradinis“ pienas iš pieno ančių ir stambiųjų latakų (16 pav.), kuris yra santykinai saldesnis (paskatinimui žįsti) ir gerokai liesesnis-vandeningesnis (atsigėrimui), negu žindymo pabaigoje iš smulkiųjų latakėlių ir alveolių atbėgantis daug riebesnis (būna, jog net kelis kartus) „galinis“ pienas – sotumui.

user posted image

Maitinantis pradiniu liesesniuoju pienu, kūdikiui, kad pasisotintų, reikia išžįsti didesnį bendrą pieno kiekį, negu būtų reikėję, jeigu kūdikis žįsdamas būtų gavęs abu - „pradinį“ ir „galinį“ pieną. Labiau pripildomas mažylio skrandis – gali būti didesnis polinkis atpylinėti. Be to, vandeningesnis „pradinis“ pienas (kuris ir santykinai saldesnis) greičiau keliauja kūdikio žarnynu ir galiniame žarnyno segmente susiformuoja skystesnės išmatos (gali atrodyti, jog kūdikis viduriuoja), o nuo jose likusio santykinai didesnio neįsisavinto pieno cukraus laktozės kiekio įsivyrauja stipresnis rūgimas su gausiu pilvuką pučiančiu ir dieglius sukeliančiu dujų išsiskyrimu.
Pagaliau ar ir pačiai mamai naudinga nuolat savo krūtyse gaminti per daug pieno? Jam ne tik vietos reikia daugiau (tempiama krūtų oda), bet ir sveria daugiau – krūtys gali labiau nukarti...
Gamtoje pienas dirbtinai neištraukinėjamas. Ten mamos prisitaiko tik prie individualių natūralių kūdikio poreikių, kurie ir žindymo atžvilgiu tęsiasi įvairiai – metus, du, tris... - priklausomai nuo kiekvieno vaiko individualių asmeninių savybių.
Atsakyti
noriu paklausti patyrusių - jei dabar jau speneliai jautrūs ir skausmingi (ypač lietimui, o savaitė 17ta eina) - ar tai reiškia, kad ir vėliau bus jautrūs.
Su primu vaiku maitinti nepavyko dėl daugybės klaidų, o kai pienelio buvo, vaikas tiesiog nebeemė krūties verysad.gif

norėčiau šį kartą pati maitinti, nors palaikymo labai nėra (mat jei kartą nepavyko, tai ir antrą nepavyks). Pamenu, kad su pirmu vaiku iki skausmo skaudėdavo spenelius, ypač pradėjus žindyti - iki ašarų kartais. unsure.gif

ar šiuo klausimu galima kažkaip pasiruošti g.gif
Atsakyti
Laba diena,kad speneliai neskaudetu yra spec. Bepanthen tepaliukas speneliams, labai geras dalykas,pati isbandziau. Nakciai patepdavau spenelius ir ryte jokio skausmo. Ji galima tepti ir nesciosioms.
Atsakyti
QUOTE(darijusha @ 2012 10 23, 09:47)
noriu paklausti patyrusių - jei dabar jau speneliai jautrūs ir skausmingi (ypač lietimui, o savaitė 17ta eina) - ar tai reiškia, kad ir vėliau bus jautrūs.
Su primu vaiku maitinti nepavyko dėl daugybės klaidų, o kai pienelio buvo, vaikas tiesiog nebeemė krūties  verysad.gif

norėčiau šį kartą pati maitinti, nors palaikymo labai nėra (mat jei kartą nepavyko, tai ir antrą nepavyks). Pamenu, kad su pirmu vaiku iki skausmo skaudėdavo spenelius, ypač pradėjus žindyti - iki ašarų kartais.  unsure.gif

ar šiuo klausimu galima kažkaip pasiruošti  g.gif

Viskas jums pasiseks, tik maziau bijokite ir pergyvenkite 4u.gif
Pirmomis savaitemis po gimdymo dazniausiai laaaabai skauda spenelius maitinant, bet tereikia perkenteti si laikotarpi, tada jau galesite megautis zindymu biggrin.gif Man pirmomis dienomis labai padejo Multi-mam kompresiukai ir avent kremukas speneliams, o nescia nieko nedariau. Pagimdzius pirmaja tepiau Bepanten tepaliuka. Bet kompresiukaus ypac rekomenduoju 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*Alegria* @ 2012 10 23, 22:07)
Multi-mam kompresiukai

šitie kompresiukai gėris thumbup.gif

Kai laukiausi vaikelio maitinimui niekaip nesiruošiau, (manau, kad kai kur duodami patarimai apsitrint šiurkščiu rankšluosčiu ar kepmpine yra tiesiog mitas).

Pats geriausias pasiruošimas tai rimtas psichologinis pasiryžimas maitinti tik savo pieneliu, svarbiausia , kad mama būtų rami ir perniek nepergyventų ar užtenka pienelio, nepultų vaiko sverti po maitinimų, kad sužinotų kiek suvalgė kleckutis. Svarbu nepamiršti gerti daug skysčių, šilta arbata paskatins laktaciją, o jei krūtis kieta ir sunkiai bėga pienelis tiesiog uždėkite šiltą rankšluostį ar ką panašaus, kad palengvėtų pienelio išbėgimas, dažnai būna, kad kai pradeda pienukas gamintis po priešpienio krūtis būna labai pilna ir kieta, tada vaikeliui tiesiog būna sunku apžioti spenelį, tada truputį nusitraukite pienuko, kad krūtis suminkštėtų ir vaikelis galės legviau žysti.

O kai dar būnant ligoninėje vaikutis besimokindamas žysti "apkramto" mama, tai po kiekvieno maitinimo, nesidrovėdamos darykite oro vonias, naudokite Multi-mam kompresiukai ir tepaliukus ir nuolatos keiskite maitinimo padėtį, tikrai atrasite tokią , kuri bus jums abiems patogiausia, be to kas kiekvieną maitinimą vaikeliui duokite žysti krūtis pakaitomis.

Svarbiausia tikėti ir pasitikėti savimi, būti ramiai, ir nepasiduoti aplinkinių neigiamam spaudimui, kurio šiais laikais, kaip bebūtų gaila vis dar sulaukiama.

Tikrai bus tokių dienų, kai jums atrodys, kad pienelio yra per mažai, bet vistiek duokite vaikučiui žysti krūtį, kad natūraliai būtų skatinama pieno kiekio gamyba 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Valentukė: 24 spalio 2012 - 10:34
Su pirmuoju lėliuku ilgai truko kol prisišaukėm pienelį. Nusikamavau ir aš, ir dukrelė, bet šiaip ne taip pavyko.
Su antruoju, priešpienis atsirado, dar prieš gimdymą. Antrasis vaikiukas gimė cezariu ar parą jam teko gyventi vaikų kambaryje, bet po to dėl maitinimo nebuvo jokių problemų, pienelio jau buvo sočiai prisikaupę.
Dabar laukiuosi trečio, masažuoju pabrinkusias jautrias krūtis ir spenelius. Tuomet netaip jaučiasi tempimas, atsipalaiduoja krūtinė. Dabar jau pasirodė priešpienio lašeliai, tad tikiuosi gimus mažiukui nebus sudėtinga jam matintis.
Pirmus du vaikus maitinau ilgiau nei metai, tad ir dabar tikiuosi panašiai pavyks.
Atsakyti
QUOTE
Žinutė nukreipta iš gyd.K.Vitkauskas


Gyd.K.Vitkauskas
QUOTE
darijusha:noriu paklausti patyrusių - jei dabar jau speneliai jautrūs ir skausmingi (ypač lietimui, o savaitė 17ta eina) - ar tai reiškia, kad ir vėliau bus jautrūs... Pamenu, kad su pirmu vaiku iki skausmo skaudėdavo spenelius, ypač pradėjus žindyti - iki ašarų kartais. unsure.gif ar šiuo klausimu galima kažkaip pasiruošti g.gif

QUOTE
*Alegria*: Pirmomis savaitemis po gimdymo dazniausiai laaaabai skauda spenelius maitinant, bet tereikia perkenteti si laikotarpi, tada jau galesite megautis zindymu biggrin.gif

QUOTE
Valentukė: ...dar būnant ligoninėje vaikutis besimokindamas žysti "apkramto" mamą..

Taip, tai tiesa, daugumos nėščiųjų speneliai pasidaro jautresni. Gali būti, jog tuo padidėjusiu jautrumu lietimui pasireiškia ir gamtos noras, kas speneliui būtų duota laisvė, kad spenelis ir krūtis nebūtų suspaudžiama, bet leidžiama jai laisvai padidėti ir ruoštis būsimam pieno gaminimui ir kūdikio žindymui.
Dar gali būti, jog ir po gimdymo kuriam laikui išliekantis padidėjęs spenelių dirglumas yra susijęs su signalizavimu mamai apie tai gerai ar blogai kūdikis prigludo ir apžiojo krūtį. Juk labiausiai skauda, kai kūdikis apžioja per mažai ir tas jautrusis spenelis atsiduria tarp kūdikio dantenų ir būna nekantriai maigomas/”kramtomas” bei siurbiamas (20 b pav.).

user posted image

O mažiausiai arba visai neskauda, kai krūtis apžiojama pakankamai plačiai ir spenelis atsiduria kūdikio burnos gilumoje, tarp lygaus gomurio iš viršaus ir liežuvio apačioje (20 a pav.). Tuo, kad pavyktų būtent taip padaryti, mamą su vaiku paruošia taip pat pati gamta:
(1) naujagimis artėdamas prie krūties plačiai išsižioja. Taip jis daro dėl įgimto “ieškojimo reflekso (21 pav.)

user posted image

(2) mamos krūtys tuoj po gimdymo dar būna ganėtinai minkštos ir naujagimui lengva apžioti tiek daug/plačiai, kiek reikia. Kaip jau minėjau, spenelio skausmas žindant yra yra labai svarbus gamtos sugalvotas signalas apie blogai, t.y., nepakankamai plačiai apžiotą spenelį. Tuomet kūdikį prie krūties reikia glausti iš naujo ir iš naujo (minkštą krūtį galima ir “pasmailinti” suėmus ranka) tol, kol jam pavyks priglusti gerai ir ŽĮSTI (20 a pav.), o ne blogai apžioti tik spenelį ir ČIULPTI (20 b pav.)
Taigi svarbiausias Jūsų pasiruošimas sėkmingam žindymui be spenelių skausmų ir bus (A) šito dalyko išmanymas, (cool.gif žindymo pradėjimas tuojau po gimdymo, ir © žinojimas, jog naujagimio sugebėjimo (mokėjimo) plačiai išsižioti ir krūtį gerai apžioti nereikėtų sugadinti bet kokių čiulptukų kišimu jam į burną, nes tuomet kūdikis įpras/išmoks čiulpti ir gali nebemokėti/nebenorėti žįsti. O tada skaudės...
Atsakyti
Miela Svajūne,

ačiū labai labai už pagalbą paskelbiant mano atsakymus, kol aš pats negalėjau to daryti aciuks.gif
Atsakyti
Laba diena, Daktare,
Jūsų knygą perskaičiau su malonumu, tikrai gavau žinių ,kurių neturėjau pirmojo nėštumo metu.(galbūt būčiau maitinusi savo mergaitę ). Norėčiau padėkoti už informatyvią knygą,rekomenduosiu ją visom būsimom mamytėms.

Kadangi laukiuosi antro vaikelio , man žindymas šiuo metu pati opiausia problema. Paaiškinsiu kodėl. Kadangi pirmosios negalėjau maitinti,dėl žinių stokos ir dėl problemos krūtų spenelių , kadangi jie yra visiškai įtraukti. Esu nusipirkusi Avent Niplette spenelių koreguoklį kuris man visiškai nepasiteisino ,nes spaneliai momentaliai suleda atgal , todėl labai jaudinuosi kad neišeis žindyti ir antrosios savo atžalos, ko as labai nenorėčiau. Jūsų knygoje skaičiau kad anspenių nepatariate naudoti, bet juk geriau su jais nei išvis nemaitinti ar ne? Nes kitokių būdų nesugalvoju kaip vaikutį išmokyti paimti krūtį.
Atsakyti
Miela Musonija,

Įtrauktu speneliu laikomas toks, kuris, suspaudžiant krūties areolę tarp pirštų, ne išsikiša į priekį, kaip normalus ar plokščias spenelis, o įsitraukia gilyn. Tuomet spenelio kraštai, dalinai ar visai susiglausdami, gali užspausti latakėlių angeles ir trukdyti pienui ištekėti iš krūties.

Dauguma moterų su įtrauktais speneliais gali sėkmingai žindyti savo kūdikius.
Spenelio išvaizda, kol jis dar nėra burnoje, gali labai skirtis nuo jo formos kūdikiui žindant. Juk kūdikis žinda ne vien tik spenelį. Vaikutis apžioja ir už spenelio esantį tamsesnįjį laukelį – areolę. Taip kūdikio burnoje suformuojamas „žindymo spenys“, kurio ilgio tik maždaug trečdalį sudaro spenelis. Daugeliu atveju spenelio įdubimas nėra toks didelis, jog trukdytų kūdikiui gerai priglusti prie krūties ir įtraukti spenelį giliai į burną. Tik reikia leisti naujagimiui pradėti žįsti tuojau po gimimo, kol mamos krūtis dar yra minkšta ir ją lengva plačiai apžioti. Moters, ypač pagimdžiusios, spenelis ir krūtis yra elastingi. Spenelio ir aplinkiniai audiniai lengvai ištempiami. Šitoks spenelio „paklusnumas“ žindančiam kūdikiui padeda paaiškinti, kodėl spenelio įsitraukimas paprastai sumažėja po kelių žindymo savaičių ar mėnesių. Yra pastebėtas dėsningumas, jog su kiekvienu vėlesniu nėštumu spenelių įsitraukimas būna mažesnis.

Taip, antspenio naudoti nepatariu.
Pienas iš įtraukto spenelio gali ištekėti tada, kai spenelio galas nesuspaudžiamas. O taip būna, kai krūtis gerai, t.y., pakankamai plačiai apžiojama ir spenelis atsiduria giliau burnoje, kur daugiau erdvės jo galo duobutei atsidaryti, kai raumeninė kūdikio liežuvio banga išspaudžia/ištrėškia pieną, negu būnant suspaustam ankštame siaurajame antspenio gale. Taigi žindykite taip, kaip liepė motulė gamta – nuoga krūtimi, ir leiskite kūdikiui apžioti daug(!) krūties.

Jūs visiškai teisi - svarbiausias pasiruošimas – laiku/iš anksto įgytos žinios thumbup.gif
Atsakyti