Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jau ruošiatės gimsiančio vaikelio maitinimui?

QUOTE(gyd.K.Vitkauskas @ 2011 10 09, 21:31)
Miela Olchik,

Neišsigąskite, savo mamytės kraujas jos naujagimiui/kūdikiui nėra nuodas. Net ir pats motinos pienas/priešpienis yra padaromas iš jos kraujo, yra tarsi to kraujo filtratas. Ne viena gentis šiame pasaulyje bmotinos pieną vadina “baltuoju krauju”.
Pienui/priešpieniui pagaminti reikalingos medžiagos į pieno liaukutes – alveoles patenka iš supančio smulkių kraujagyslių – kapiliarų tinklo. Išties kiekviena pieną gaminančią ląstelę laktocitą nuo kapiliarais tekančio kraujo skiria tik pusiau pralaidi sienelė, turinti praleisti ką reikia ir sulaikyti ko nereikia. Nereikia per daug baltųjų kraujo ląstelių – leukocitų, ir visai nereikia raudonųjų ląstelių. Jeigu jų vis dėlto į pieną patenka, ir ypač jeigu patenka daug – tai reiškia, jog dėl  kažkokių priežasčių sienelių tarp kraujo ir laktocitų pralaidumas pasidarė per didelis. Gal būt tai susiję su laikinais pokyčiais mamos organizme dėl hormonų svyravimų ar medikamentų naudojimo, kartai – vitaminų trūkumo. Tarp priemonių, mažinančių per didelį kapiliarų pralaidumą, paminėčiau vitaminus C ir P; vartoti patogus galėtų būti jų derinukas tabletėse “askorutinas”.

Kol piešpienis labai kruvinas, rekomenduojama kūdikio nežindyti (bet ir nedraudžiama), o krūtis per tą laiką išmelžti dirbtinai rankomis ar pientraukiu (bent kas tris valandas), kad būtų skatinama tolesnė pieno gamyba ir kad nesidarytų pieno sąstovis, kurį siauruose latakėliuose iš sulipusių eritrocitų susiformavę krešuliukai dar labiau komplikuotų. O vėliau, kraujo priemaišų sumažėjus, žindykite drąsiai.

Beje, kruvinas kraujas gali pasidaryti ir kraujui į pieną patenkant ir žaisdelių spenelyje, kurios dažniausiai atsiranda kūdikį blogai/netinkamai priglaudžiant prie krūties, kai savo burna apžioja tik spenelį ir jį traumuoja, maigydamas tarp dantenų ir siurbdamas.


Labai dėkoju jums už išsamį atsakymą.Vakar keletą kartų nutraukinėjau iš krūties,nes jau atsiranda pienas ir visi kartai buvo be kraujingų ar rudų išskyrų.Dar šiandien pabendravome su šavo šeimos daktaro sesele,tai taip pat išgirdau kad galiu drąsiai maitiniti smile.gif esu labai laiminga nes to labai norėjau smile.gif
Dar kartą dėkuj jums už labai naudingą ir išsamį informaciją 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(VinDi @ 2011 10 10, 09:36)
TRUPUTĮ PAPILDYSIU:

Ačiū gydytojau už tikrai platų ir išsamų atsakymą, kuriuo pasidalinau su kitom mamom. Ir iškilo dar klausimų:
1. Įdomu, ar gali būti pas mamą pienligė, bet nepersiduoti vaikui?
2. Ar galima sau padėti be specialistų pagalbos?
3. Didžiausias mamų nusiskundimas, kad ružavi speneliai ir skaudanti krūtinė, o maitinant ypač skauda... Tai jau grėsmė?

Medikai vienai mamai išrašė stiprius antibiotikus su baisiais šalutiniais poveikiais, mama tikrai pasimetusi ir nežino ką daryti... Nenori nutraukti maitinimo, bet jau nevilty, kad pradeda apie tai galvoti - reikia tikrai pagalbos patariant.

Iš anksto ačiū už atsakymus.

Miela VinDi,

1. Praktiškai dažniau pienligę sukeliančių candida grybelių užkratas ant mamos spenelių patenka iš krūtį žindančio kūdikio burnos. Tačiau pasitaiko, kad tie grybeliai čia atnešami ir kitu keliu, pvz., nešvariomis rankomis ar per užterštus drabužius. Tokiu atveju paprastai būna tik laiko klausimas kada jie pateks ir ant žindančio kūdikio burnos gleivinės.
2. Specifiniai grybelius naikinantys preparatai yra receptiniai vaistai. Kol jų nebūdavo, gydydavo šarminančiais tirpalais, pvz., geriamosios sodos 5 procentų tirpalo (1 arbatis šaukštelis ištirpinamas 100 ml vandens) pavilgais (bent 4 kartus per dieną), nes šarminė aplinka nepalanki candida grybeliams. Tačiau poveikis gali būti mažiau veiksmingas.
3. Ir spenelių paraudimas bei jų skausmingumas žindymo metu yra tarp pienligės požymių. Tačiau šie simptomai galimi ir dėl spenelių traumavimo, kai kūdikis netinkamai priglunda prie krūties ir apžioja ją per siaurai, burna apimdamas tik spenelį. Geras prigludimas yra toks, kai apžiojamas ir aplink spenelį esantis tamsesnysis laukelis, ar jo diduma (jeigu tas laukelis platus).

Dėl antibiotikų skyrimo. Yra įvairių antibiotikų, taigi galima/reikėtų gydytojui pasakyti kad mama yra maitinanti ir prašyti skirti tokį antibiotiką, kuris su žindymu suderinamas. O jeigu mama serga kažkokia ypatinga liga, kurią gydyti įmanoma tik tais “stipriaiss antibiotikais su baisiais šalutiniais poveikiais“ , tai belieka patarti mamai per gydymo jai laikotarpį pieną iš krūtų reguliariai (maždaug kas tris valandas) ištraukinėti rankomis ar pientraukiu. Taip būtų išsaugota laktacija/ pieno gamyba iki pasveikimo, kai mama kūdikį vėl galėtų žindyti pati.
Atsakyti
Laba diena,

Su didziausiu malonumu skaitau Jusu knyga! Taip pat dziaugiuosi galedama suderinti savo darbus ir maitinti naturaliai suneli.

Noreciau Jusu pasiteirauti, ar suderinamas zindymas ir nestumas tuo pat metu?
Sunui siuo metu 16 men., o pilvelio gyventojui apie 8 savaites. Tad, kai jis atkeliaus i pasauli, sunui turetu buti 23men. Noreciau ji ismaitinti kuo ilgiau.

Iki 14men. zindziau, tiek kiek jam norejosi. Dabar, kadangi keliauja i lopseli, dienos metu zindau triskart: ryte, apie pavakarius ir vakare. Kieta maista valgo gerai: pusryciai, pietus, pavakariai, vakariene, kartais duodame uzkandziams dziuveseliu, vaisiu, trapuciu. Tik geria nedaug - atsigeria siek tiek vandens arba svelnios zoleliu arbatos. Nakties metu zindau pagal poreiki (nuo 2 iki 4 kartu dazniausiai). Pienuko gerimas uztrunka apie 5min., kartais ilgiau.

Pirmasis nestumas ir gimdymas buvo sklandus. Dabar taip pat gerai jauciuosi. Kartais zindymo metu pradedu jausti gimdos susitraukimus, tad nesu tikra, ar nepakenks vaisiui. Kitas nerimas - ar uzteks statybiniu medziagu tiek besivystanciam vaikiukui, tiek mano suneliui per pienuka?

Vyras ir seima labiausiai nerimauja del naktiniu maitinimu, taciau nezinau, kaip ju tureciau atsisakyti, nesukeliant vaikui didelio streso.

Tikiuosi sulaukti Jusu patarimo.

Geros dienos,
Ieva
Atsakyti
Miela Ieva,

Kai mama žindo kūdikį, dėl krūtų spenelių nervinių receptorių dirginimo hipofizė į kraują išskiria hormoną oksitociną, kuris, skatindamas susitraukti aplink alveoles esančias lygiąsias raumenines ląsteles, priverčia pieną tekėti iš krūtų. Iš panašių lygiųjų raumeninių ląstelių sudarytas ir gimdos sienelės raumeninis sluoksnis Todėl oksitocinas taip pat yra svarbus gimdymo metu. Apie tai girdėjusios mamos nerimauja, ar žindymo metu išsiskiriantis oksitocinas neišprovokuos gimdos susitraukimų ir nesukels persileidimo ar priešlaikinio gimdymo?
Laimei, per visą pirmąją nėštumo pusę, iki maždaug 20-24 savaičių, gimdos raumenys dar būna oksitocinui visai nejautrūs. Taigi iki tol Jūs dar turite mažiausiai 12 savaičių, arba 3 mėnesius absoliučios ramybės. Paskui, kai gimda savo raumenų pajėgumą pradės palaipsniui didinti ir treniruoti būsimoms „varžyboms“ – gimdymui, labai pamažu didės ir tų raumeninių ląstelių jautrumas oksitocinui. Todėl labai nestiprūs gimdos sienelės raumenų susitraukinėjimai, toli gražu negalintys išprovokuoti priešlaikinio gimdymo, antrajame ir ypač trečiajame nėštumo trimestruose yra įprastas reiškinys. Tai daug kartų atsitinka ir meilės glamonių bei lytinių santykių metu. Iki pat normalaus natūralaus gimdymo pradžios, dėl žindymo (spenelio dirginimo) išsiskiriantis nedidelis (vis mažėjantis, nes retėja ir trumpėja žindymai) oksitocino kiekis ne tik pirmiausia bus panaudojamas būtent pieno varymui iš krūtų, bet ir to kiekio neužtektų per tą laiką daugelį kartų padidėjusios gimdos susitraukimams sukelti. Nedidelė jo prisidėjimo tikimybė teoriškai gal būt (bet ne būtinai, nes įrodančių faktų nėra) rastųsi tik dėl kitų priežasčių atsiradusio gręsiančio priešlaikinio gimdymo atveju.

Dėl mitybos. Jūsų sūnaitėliui jau dabar mamytės pienas jau nebėra pagrindinis maistas. Savaitėms ir mėnesiams bėgant jis paragaus ir įpras valgyti dar daugiau ir įvairesnių papildomo maisto produktų. Jūsų pieno jam tada reikės dar mažiau, negu šiandien. Taigi ir maisto medžiagų stygius Jūsų pilve augančiam jaunėliui irgi negręsia; juk Jūs tikriausiai nesiruošiate badauti?
Sėkmės! 4u.gif
Atsakyti
Mano mazylei 4 men, maitinu tik MP.
Zinau, kad normalu, jei kudikis nesitustina net kelias paras, tad kai manoji kelis kartus nesitustino ilgeliau (kas 2-4 paras) nereagavau. Vakar, pirma karta kai buvo 5 para be kakucio, vakare prasidejo klykimas, pirdaliojimas, rietimasis - akivaizdu, kad del pilvuko, tai gelbejom su termometro galiuku. ji pradejo tustintis, ir.... pridare tikrai nemazai, o ir kvapas buvo ypatingai nekoks sad.gif
Sakykit, ar tai irgi vis dar normalu, ar jau bedele? viduriukai nepasakyciau kad uzkieteje, mase tokia kaip ir visada, kai budavo kasdien.
Atsakyti
Miela Juracka,

Jūsų dukrelės amžiaus – 4 mėnesių - kūdikio virškinimo sisema jau yra gerokai stipresnė negu naujagimio, todėl ir gerokai mažiau nesuvirškintų atliekų lieka išmatoms. Kol susirenka tuštinimosi refleksą sužadinti pakankamas išmatų kiekis, užtrunka ilgiau, po kelias dienas, ir spec literatūroje dar normaliu laikomas 1 savaitės laikotarpis. Po motinos pieno suvirškinimo, atliekose lieka daugiau ar mažiau laktozės, kurios molekulės turi savybę traukti prie savęs vandens molekules, todėl žindomų kūdikių išmatos niekada nesukietėja (viduriai neužkietėja). Be to, laktozei – pieno cukrui – rūgstant, išsiskiria ir kaupiasi dujos.

Todėl aš nelaikau normalia kūdikio blogą savijautą dėl ilgai žarnyne užsibuvusių išmatų rūgimo sukelto pilvo pūtimo ir dieglių. Medicinos požiūriu tarp išmatų užsilaikymą sąlygojančių priežasčių dažniausios yra dvi: (1) funkcinė - per lėta žarnų peristaltika ir (2) anatominė - riestinės žarnos, kurioje išmatos kaupiasi iki pasituštinimo, per didelė talpa. Pastaruoju atveju dirbtinai maitinamiems kūdikiams ir vyresniems vaikams bei suaugusiems taikomos priemonės (maistinės ir vaistinės) didinačios išmatų purumą/minkštumą, dėl ko jos greičiau užpildo didelę riestinę žarną ir sukelia tuštinimosi refleksą anksčiau. Žindomiems kūdikiams tai mažiau aktualu, nes, kaip minėjau aukščiau, pačios motinos pieno medžiagos neleidžia iš jo susidarančioms išmatoms sukietėti.

Žarnyno peristaltiką – judesius skatina ir bendras organizmo tonusas. Laukinėje gamtoje žmonės daug juda, kartu su mamomis juda ir mamų nešiojami kūdikiai: praktiškai mažai judriai jie guli/miega tik tada, kai miega (šalia) jų mamos. Civilizuotiems butuose su visais patogumais gyvenantiems ir daug laiko lovelėse praleidžiantiems kūdikiams galimybių pajudėti tenka sudaryti valingomis/tikslingomis tėvų pastangomis: nešiojant kūdikį ir nuolat kaitaliojant jo kūno padėtį, dažnai padarant masažėlį, ypač pilvo (“pagal laikrodžio rodyklę”) ir mankštinant kūdikį įvairiais pratimėliais. Na, o jeigu to neužtenka ir kūdikis, kaip tai atsitiko Jūsų dukrelei, pradeda jaustis nesmagiai, galima pasinaudoti ir Jūsų jau pritaikytu aliejumi sutepto “termometro metodu”, tik reikia tai daryti labai atsargiai.
Atsakyti
Matyt taip tikrai ir būna, kol žindai. Ir mums kaip tik trečią mėnesį dukrytei viduriukai suretėjo iki vieno karto per dieną, o ketvirtąjį irgi būdavo kad po tris dienas “taupydavo”. mirksiukas.gif Bet vis tiek nesukietėdavo kakutis ir nebūdavo labai daug. Nors mažylė augo puikiausiai ir buvo sveikutė thumbup.gif
Atsakyti
Laba diena,

Dukrai jau du metai, bet vis niekaip manes nenori paleisti, naktimis vis ima kruty. Laukiuosi antrojo vaikelio. Norejau paklausti - ar mazes, dings pienas per nestuma man? Ar sumazes tik jo gamyba?
Atsakyti
QUOTE(gyd.K.Vitkauskas @ 2011 11 18, 23:05)
Miela Juracka,
dekoju Jums gydytojau.
Taciau del judrumo tai manau kad mums neiseitis, nes judesio buvo nemazai, lankem ir manksteles kas antra diena, bet vis tiek pasiturtina kas 4-5 para. Na bet gal tai jau ir nieko baisaus, nes siuo metu didelio diskomforto, pilvo putimo nera.
Zinoma gyd siulo jau Difolac (ar kazkas pan) duoti mergytei, bet man taip nesinori tu vaistu..... nebent jau butu butinybe
Atsakyti
QUOTE(Juracka @ 2011 11 27, 18:37)
dekoju Jums gydytojau.
Taciau del judrumo tai manau kad mums neiseitis, nes judesio buvo nemazai, lankem ir manksteles kas antra diena, bet vis tiek pasiturtina kas 4-5 para. Na bet gal tai jau ir nieko baisaus, nes siuo metu didelio diskomforto, pilvo putimo nera.
Zinoma gyd siulo jau Difolac (ar kazkas pan) duoti mergytei, bet man taip nesinori tu vaistu..... nebent jau butu butinybe


Bifolac yra gerosios bakterijos, o ne vaistai, na, bent jau ne ta klasikine prasme rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(prieblanda @ 2011 11 28, 09:37)
Bifolac yra gerosios bakterijos, o ne vaistai, na, bent jau ne ta klasikine prasme  rolleyes.gif

Manau, kad turėta omeny Duphalac smile.gif
Atsakyti
QUOTE(HappyAngel @ 2011 11 28, 11:41)
Manau, kad turėta omeny Duphalac smile.gif

taip, atsiprasau, apie sita kalbejau
Atsakyti