Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jau ruošiatės gimsiančio vaikelio maitinimui?

QUOTE(prieblanda @ 2011 09 28, 09:37)
Atėjau pasiguosti,
visiškai nesiruošė: nei psichologiškai, nei žiniomis, ligoninėje taip pat nesulaukė kvalifikuotos pagalbos, nes kaip teisingai įduoti krūtį ji sužinojo praėjus pusantros savaitės po gimdymo, kai pas ją aš atėjau  doh.gif

na zinoma, gaila paluzusios mamytes, bet aisku ji vaikuciui reikalinga linksma ir pailsejusi. Gal siuo atveju jau taip geriau. O jusu pastangos neveltui, vis papildomai 2 sav vaikelis gavo MP
Atsakyti
QUOTE(prieblanda @ 2011 09 28, 11:19)
O kodėl kenčiat tuos skausmus? Speneliai?

Jau buvau minėjusi - areoles laaaabai skauda, kai sukanda... Ir nežinau kaip sau padėti... Kai pavalgo - krūtis irgi skauda tiesiog ramioje būsenoje, toks perštintis skausmas, lyg krūva kačių būtų apdraskiusios... Kenčiu, nes vis viliuosi, kad va tuoj tuoj praeis, nes šeštadienį jau bus mums mėnuo, o visi tik ir guodžia, kad po mėnesio bus lengviau...
Tik manau, kad skausmas yra labai negerai... mąžta pienas vienoje krūtyje... Ir tikiuosi, kad kai praeis skausmas - prisišauksim vėl pienelį su mažiaus pagalba smile.gif

Man būtų įdomi gydytojo nuomonė areolių skausmo klausimu... Kam pasakau, tai visi vis tiek galvoja, kad man su speneliais problema, nes sako 'o, man padėjo tas ir anas tepaliukai...'. Nu gal nesu jau visai atbukus ir jaučiu, kad man ne spenelį skauda, o daug didesnį plotą aplink jį... nes ir pamaitinus, ir palietus areolę - ją nemaloniai peršti...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VinDi: 28 rugsėjo 2011 - 14:40
Labas vakaras, gerb. Gydytojau 4u.gif
Labai norėjau Jums padėkoti asmeniškai už nuostabų straipsnį "Tandeminis žindymas" išspausdintą šio mėnesio "Mamos žurnale " thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Pagaliau gavau visus atsakymus į visus mane kamavusius klausimus, nes antras pastojimas buvo toks netikėtas, kad sunerimusi dairiausi informacijos ta tema per visus įmanomus kanalus: Super Mamų, Tėvų Darželio forumuose, skaičiau literatūrą internete rusų ir vokiečių kalbomis.. Deja, informacija šia tema vis dar yra padrika, galbūt todėl, kad vis dėlto tai nėra labai dažnas atvejis žindyti ir lauktis kito vaikelio, o galbūt ir todėl, kad kitų žmonių ar net gydytojų suklaidintos mamos nutraukia pirmagimio žindymą bijodamos liūdnų pasekmių vaisiui. Nors informacijos apie žindymą, jo naudą kūdikiui ir mamai yra begalės, tačiau labai dažnai patys gydytojai vadovaujasi senaisiais kriterijais: liepia mamoms nusitrauktį pienuką ir pažiūrėti kiek jo yra, neleidžia dažnai maitinti, nes taip ištampomas mažylių skrandis, skatina girdyti vaikelius vandenuku, nes gerti kūdikiams būtina..
Todėl turėdama kokių nors klausimų dėl žindymo įkyriai klausiu tų, kurie šį dalyką išmano geriausiai thumbup.gif
Dar sykį iš visos širdies dėkoju už straipsnį 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Man ir į galvą nešovė mintis "ruoštis" negimusio vaikelio maitinimui. Gimė - ant krūtinės - iškart maitinau. Nereikėjo jokio ruošimosi ir du metus žindžiau. Turėjau vargo, kad pienas nebesigamintų, nes manoji būtų turbūt iki mokyklos į krūtį įsikibusi blink.gif Ir dabar niekaip ypatingai nesiruošiu. Gims ir maitinsiu. Irgi porą metų - ne ilgiau.
Atsakyti
QUOTE(jbs @ 2011 09 29, 22:44)
Man ir į galvą nešovė mintis "ruoštis" negimusio vaikelio maitinimui. Gimė - ant krūtinės - iškart maitinau. Nereikėjo jokio ruošimosi ir du metus žindžiau. Turėjau vargo, kad pienas nebesigamintų, nes manoji būtų turbūt iki mokyklos į krūtį įsikibusi  blink.gif Ir dabar niekaip ypatingai nesiruošiu. Gims ir maitinsiu. Irgi porą metų - ne ilgiau.

Labai džiugu, kad Jums taip sėkmingai ir jokių sunkumų neiškilo. Tačiau ne visoms šitaip
Atsakyti
na kaip ir niekaip nesiruošiau. Išskyrus tai,kad perskaičiau esmę kaip gaminasi pienas ir kad jo reik duot kiek vaikelis nori ir tada pieno bus kiek reikia. Ir buvau rami ir žinojau,kad žinau smile.gif Ir rezultatas puikus. Bet pas mane iš pradžų jau labai daug pieno buvo, kai bagėsi priešpienis.

Manau mamas paveda ta technika. Pientraukiai, mililitrai. Dar kokia piadtrė poliklinikoj pareiškia pažiūrėjusios į kažkokią lentelę "jūs priaugot per mažai svorio, matyt turit mažai pieno. Reiks duot mišinuko" Tada mama išsigasta, galvoja ar tikrai mažai, matuojasi ir pergyvena. O jei dar paklauso ir duoda mišinuką... doh.gif Dėl to svorio man iki šiol sako ir sako, nors mergatė valgo viską ir atrodo sveikai.
Atsakyti
Klausimas: ar įmanoma žiūrint į krūtis, pamatyti, kad yra pienligė?..
Atsakyti
QUOTE(VinDi @ 2011 10 06, 20:05)
Klausimas: ar įmanoma žiūrint į krūtis, pamatyti, kad yra pienligė?..

Miela VinDi,

Pienligė yra infekcinė/užkrečiamoji liga, sukeliama Candida grybelių, todėl dar vadinama Kandidoze.
Taip, krūtų pienligė/kandidozė atpažįstama pagal būdingą išvaizdą bei jutimus, kuriuos sukelia moteriai.

Dėl Candida infekcijos atsiradęs uždegiminis spenelių odos paraudimas gali būti įvairaus atspalvio – nuo blyškaus melsvai-rausvo iki ryškiai raudono. Tačiau kartais infekuota oda gali nesiskirti nuo normalios sveiko spenelio odos. Priklausomai nuo uždegimo intensyvumo speneliai daugiau ar mažiau sutinsta ir gali pasidaryti labiau, negu įprastai, iškilę. Neretai ant jų matosi ir žaizdelės. Kandidoziniam uždegimui išplitus į areolę, oda aplink spenelius parausta, atrodo išdžiūvusi, įtempta, blizganti, šerpetoja. Dėl netolygaus pleiskanojimo ir epidermio lupimosi ji netenka dalies pigmentacijos ir atrodo marga, o paviršius darosi nelygus, gruoblėtas, gali atsirasti smulkučių vandeningų pūslelių. Savo išvaizda kandidozės pažeista oda primena būklę po ūmaus stipraus įdegimo saulėje. Kartais ant spenelių gali atsirasti ir pienligei būdingų baltų taškelių, o areolėje net ir didesnių kandidozinio apnašo lopinėlių. Tačiau tai pasitaiko retai – tuomet, kai grybeliais užkrėsta krūtis apleidžiama, t.y., nei gydoma, nei duodama kūdikiui žįsti.

Kadangi spenelis yra daug nervinių receptorių turinti kūno vieta, uždegiminiai pakitimai moteriai gali sukelti ir nemalonių pojūčių. Pradžioje moteris ima justi diskomfortą žindymo metu, kuris greitai tampa ryškiu spenelių skausmingumu, tarsi deginimu kartu su niežuliu. Kai kandidozės infekcija yra gausi, ji gali prasiskverbti ir į pieno latakus bei pieno ančius, esančius už spenelio. Žindymo metu kylančius skausmus moterys palygina su dilginimu, raižymu, svilinimu, „ugnimi pieno latakuose“ „adatų ar sugrūstų stiklo šukių badymu krūtyje“. Dažnai šis vidinis deginimas užtrunka kelias minutes po to, kai kūdikis paleidžia krūtį. Kartais skausmai plinta net į rankas ar nugarą.
Skirtingai negu trauminiai spenelių skausmai, atsiradę kaip kūdikio blogo prigludimo prie krūties pasekmė, kandidoziniai skausmai juntami ne tik žindymo metu, bet ir dar kurį laiką po to, o kartais neatlėgsta iki kito maitinimo. Stipraus pieno tekėjimo reflekso sukeltas smulkaus dygliavimo krūtyje jutimas gali būti šiek tiek panašus, tačiau jis greitai praeina. Kitas esminis skirtumas yra tai, jog esant Candida infekcijai, skaudūs ir žaizdoti speneliai negyja net ir tada, kai kūdikis prie krūties priglunda gerai. Reikalingas ir specialus priešgrybelinis gydymas.
Atsakyti
Laba diena,vakar grįžome iš gymdymo namų.Buvau nusiteikusiu ir planavau maitinti pati.Bet Bet priešpienis pas mane atsirado kraujingas,o vėliau tamsiai rudos spalvos.Gimdykloje iš karto daviau krūtį,nes dar nepastebėjau šios problemos.Vaikutis pavalgė šito priešpienio ir jo skrandukoas nepriemė,tai vėliau viską išvemė.Visi daktarai uždraudė duoti krūtinę,bet niekas napaiškino kas čia per problema pas mane ir ką turiu daryti,nes visiems sakiau,kad labai noriu maitinti pati.Viena daktarė iš vis nuotaiką "pakėlė" ir sakė,kad man reikia kreiptis pas onkologą,tai po tokio patarimo ilgai negalėjau ašarų sustabdyti verysad.gif Dabar kol kas duodame mišinuką,bet aš dar nusiteikusiu maitinti pati.
Nusprendžiau parašyti čia,nes noriu gauti daugiau informacijos ir patarimo 4u.gif
Iš anksto labai dėkoju 4u.gif
Atsakyti
Miela Olchik,

Neišsigąskite, savo mamytės kraujas jos naujagimiui/kūdikiui nėra nuodas. Net ir pats motinos pienas/priešpienis yra padaromas iš jos kraujo, yra tarsi to kraujo filtratas. Ne viena gentis šiame pasaulyje bmotinos pieną vadina “baltuoju krauju”.
Pienui/priešpieniui pagaminti reikalingos medžiagos į pieno liaukutes – alveoles patenka iš supančio smulkių kraujagyslių – kapiliarų tinklo. Išties kiekviena pieną gaminančią ląstelę laktocitą nuo kapiliarais tekančio kraujo skiria tik pusiau pralaidi sienelė, turinti praleisti ką reikia ir sulaikyti ko nereikia. Nereikia per daug baltųjų kraujo ląstelių – leukocitų, ir visai nereikia raudonųjų ląstelių. Jeigu jų vis dėlto į pieną patenka, ir ypač jeigu patenka daug – tai reiškia, jog dėl kažkokių priežasčių sienelių tarp kraujo ir laktocitų pralaidumas pasidarė per didelis. Gal būt tai susiję su laikinais pokyčiais mamos organizme dėl hormonų svyravimų ar medikamentų naudojimo, kartai – vitaminų trūkumo. Tarp priemonių, mažinančių per didelį kapiliarų pralaidumą, paminėčiau vitaminus C ir P; vartoti patogus galėtų būti jų derinukas tabletėse “askorutinas”.

Kol piešpienis labai kruvinas, rekomenduojama kūdikio nežindyti (bet ir nedraudžiama), o krūtis per tą laiką išmelžti dirbtinai rankomis ar pientraukiu (bent kas tris valandas), kad būtų skatinama tolesnė pieno gamyba ir kad nesidarytų pieno sąstovis, kurį siauruose latakėliuose iš sulipusių eritrocitų susiformavę krešuliukai dar labiau komplikuotų. O vėliau, kraujo priemaišų sumažėjus, žindykite drąsiai.

Beje, kruvinas kraujas gali pasidaryti ir kraujui į pieną patenkant ir žaisdelių spenelyje, kurios dažniausiai atsiranda kūdikį blogai/netinkamai priglaudžiant prie krūties, kai savo burna apžioja tik spenelį ir jį traumuoja, maigydamas tarp dantenų ir siurbdamas.
Atsakyti
QUOTE(gyd.K.Vitkauskas @ 2011 10 08, 00:27)
Miela VinDi,

Ačiū gydytojau už tikrai platų ir išsamų atsakymą, kuriuo pasidalinau su kitom mamom. Ir iškilo dar vienas klausimas: įdomu, ar gali būti pas mamą pienligė, bet nepersiduoti vaikui?
Iš anksto ačiū už atsakymą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo VinDi: 10 spalio 2011 - 07:56
TRUPUTĮ PAPILDYSIU:

Ačiū gydytojau už tikrai platų ir išsamų atsakymą, kuriuo pasidalinau su kitom mamom. Ir iškilo dar klausimų:
1. Įdomu, ar gali būti pas mamą pienligė, bet nepersiduoti vaikui?
2. Ar galima sau padėti be specialistų pagalbos?
3. Didžiausias mamų nusiskundimas, kad ružavi speneliai ir skaudanti krūtinė, o maitinant ypač skauda... Tai jau grėsmė?

Medikai vienai mamai išrašė stiprius antibiotikus su baisiais šalutiniais poveikiais, mama tikrai pasimetusi ir nežino ką daryti... Nenori nutraukti maitinimo, bet jau nevilty, kad pradeda apie tai galvoti - reikia tikrai pagalbos patariant.

Iš anksto ačiū už atsakymus.
Atsakyti