Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

sveiki, o gal kažkam teko susidurti su situacija, kai iš pradžių buvo dirbta pagal autorinę, o vėliau pagal darbo sutartį (atlyginimas į rankas nelabai skiriasi)? ar sutarties pobūdis daro kažkokią įtaką pašalpos skaičiavimui? man tai labai svarbu, nes atostogų ketinu išeiti jau po liepos 1, tad reikės 24 išdirbtų mėnesių..
Atsakyti
Sveikos merginos,gal kas galetu padeti man?Nu man niekaip neiseina suprasti tuos istatymus doh.gif verysad.gif

Isejau i dekreta kai reikejo tik 9men darbo stazo,tiek ir turejau,gaunu motin.pasalpa,mazyliui bus kita men jau metukai,pastojau vel ir noriu zinoti ar mokes man uz antra mazyli pasalpa ir kokio dydzio,metus ar dviejus? Ar skaiciuosis man pagal ta staza,kuri turiu ar jau taikys kaz kokius naujus istatymus? Gimdymo data mazdaug 2011.06.20. Gal kas turit panasia situacija ir jau zinot atsakymus i rupimus klausymus?
Atsakyti
QUOTE(stirna_Liu @ 2010 10 25, 10:55)
Siulau uzduoti klausima sodros psl. ir gausite rastu oficialu atsakyma. http://www.sodra.lt/index.php?cid=4458. tai bus tiksliausia. jei net ir atsakys vienaip, o paskui padarys kitaip (kas pasirodo pasitaiko), tai turesite irodyma ir galesite "akis padraskyti" smile.gif

irnesakyk.gif anoks cia ir irodymas butu. Nors as ir skambinausi, ir parasiau cia. Rasyto atsakymo nesulaukiau dar, o telefonu man pasirode neuztikrintai sneka.

QUOTE(ADA @ 2010 10 25, 10:55)
Manyčiau apsidraudžiant ir siekiant skaičiavimo pagal senąją tvarką geriau rašyti iki 2 m., o paskui jei bus poreikis - tiesiog nutraukti  blush2.gif  4u.gif

tai ir as taip manau. bet jei JAU parasyta metams. kaip tada man idomu

QUOTE(l'eau @ 2010 10 25, 11:18)
ačiū kad informavote smile.gif sodra vpa nepratęsinėja, prašymą reikia rašyti darbdaviui. atsakymą pati parašėte - kada išeisite tuo metu galiojanti tvarka ir bus taikoma. jei kas nors gali atsakyti - atsakys, jei ne - užuot spaminus su copy-paste verčiau užklausti sodroj, nes sm visgi nėra jos padalinys smile.gif

ir kas galejo pagalvoti kad SM, ne sodors padalinys?! Tokiu principu vadovaujantis daugeli SM temu rekomenduoju panaikinti...
Atsakyti
QUOTE(Elzė @ 2010 10 25, 14:33)

Užklausčiau raštu, tai turėtumėt atsakymą. Nes mes visos tik savo nuomonę reiškiam 4u.gif
Atsakyti
Na mano pamąstymas būtų, kad kadangi jau pašalpa yra paskirta ir atostogos būtų tik tęsiamos, tai ir pašalpos mokėjimas turėtų būti pratęsiamas, o nebe skiriamas iš naujo, tai lyg turėtų būt viskas taip pat, o bet tačiau... nežinia ar Sodra traktuotų taip pat. g.gif Mane tik visada stebina, kodėl mamos sugalvoja imt ne maksimalias atostogas iš karto, o prasitęsinėt jas kas metus - juk taip ir popierizmo daugiau ir garantijų mažiau, kas žino gal po metų darbdavys bus bankrutavęs ir nebus kur prasitęst, gal įstatymai bus pasikeitę, gal dar kas. Juk geriau iškart imt maksimumą ir tuomet bet kuriuo metu nutraukt, juk niekas neverčia ir sėdėt namie tuos trejus metus, nutraukt galima kada tik nori. Niekaip nesuprantu to atvirkštinio varianto. Būtų įdomu sužinot motyvus.
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2010 10 25, 14:32)
Na mano pamąstymas būtų, kad kadangi jau pašalpa yra paskirta ir atostogos būtų tik tęsiamos, tai ir pašalpos mokėjimas turėtų būti pratęsiamas, o nebe skiriamas iš naujo, tai lyg turėtų būt viskas taip pat, o bet tačiau... nežinia ar Sodra traktuotų taip pat. g.gif Mane tik visada stebina, kodėl mamos sugalvoja imt ne maksimalias atostogas iš karto, o prasitęsinėt jas kas metus - juk taip ir popierizmo daugiau ir garantijų mažiau, kas žino gal po metų darbdavys bus bankrutavęs ir nebus kur prasitęst, gal įstatymai bus pasikeitę, gal dar kas. Juk geriau iškart imt maksimumą ir tuomet bet kuriuo metu nutraukt, juk niekas neverčia ir sėdėt namie tuos trejus metus, nutraukt galima kada tik nori. Niekaip nesuprantu to atvirkštinio varianto. Būtų įdomu sužinot motyvus.

O kažin, ar Sodra ne automatiškai rašo, kad "išėjo į VPA iki sueis 3 metai" g.gif ? Galima prisijungus per sodrą pasižiūrėt, bent pas mane rašo, kad iki 3 metų (nors 1 darbe rasiau iki 2m. 5 men., o kitam iki 3 m.)
Čia irgi mano pamąstymas mirksiukas.gif , tiksliai negalėčiau garantuot 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Elzė @ 2010 10 25, 14:33)
irnesakyk.gif  anoks cia ir irodymas butu. Nors as ir skambinausi, ir parasiau cia. Rasyto atsakymo nesulaukiau dar, o telefonu man pasirode neuztikrintai sneka.

taip irodymas. o atsakyma pagal istatyma privalo pateikti ar per 14 d., ar per 30 d. tiksliai negaliu pasakyti.
Atsakyti
QUOTE(Tacė @ 2010 10 25, 12:57)
sveiki, o gal kažkam teko susidurti su situacija, kai iš pradžių buvo dirbta pagal autorinę, o vėliau pagal darbo sutartį (atlyginimas į rankas nelabai skiriasi)? ar sutarties pobūdis daro kažkokią įtaką pašalpos skaičiavimui? man tai labai svarbu, nes atostogų ketinu išeiti jau po liepos 1, tad reikės 24 išdirbtų mėnesių..

priklausomai kelinti cia metai buvo kai pagal autorine sutarti turejot pajamu, t.y. ar nuo jos buvo mokami soc. draudimo mokesciai. jei taip, tuomet ziuri ar pajamos per menesi sieke minimalia alga, jei taip, reiskia buvot ta menesi drausta taip skaiciuoja staza, pajamu santykis is darbo santykiu ir individualios veiklos ar autoriniu pajamu yra panasiai 1/3, t.y. skaiciuojant draudziamasias pajamas ims tik kazkur trecdali pajamu. O kad butu tiksliau reikia zinoti daugiau faktu, ypac apoie kuriuos metus eina kalba, kaip dirbta pagal ta autorine ir pan.
QUOTE(Enita @ 2010 10 25, 16:32)
Na mano pamąstymas būtų, kad kadangi jau pašalpa yra paskirta ir atostogos būtų tik tęsiamos, tai ir pašalpos mokėjimas turėtų būti pratęsiamas, o nebe skiriamas iš naujo, tai lyg turėtų būt viskas taip pat, o bet tačiau...

ne, pasalpa skirs is naujo.

QUOTE(stirna_Liu @ 2010 10 25, 16:42)
taip irodymas. o atsakyma pagal istatyma privalo pateikti ar per 14 d., ar per 30 d. tiksliai negaliu pasakyti.

per 20 darbo dienu. atsakymas turi buti pateiktas tokia pat forma kaip uzklausimas.
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2010 10 25, 15:32)
Na mano pamąstymas būtų, kad kadangi jau pašalpa yra paskirta ir atostogos būtų tik tęsiamos, tai ir pašalpos mokėjimas turėtų būti pratęsiamas, o nebe skiriamas iš naujo, tai lyg turėtų būt viskas taip pat, o bet tačiau.

tikrai taip. kadangi įstatyme priešingai nei dabar galiojančiame nėra numatyta kad paskirtos pašalpos bus perskaičiuojamos, taip ir nebus. jei atostogos nebus nutrauktos, o po to tęsiamos, apskaičiavimo tvarka nesikeis.

-------------------------------------------------------------------------------------
Žinutė redaguota dėl grubaus tono. Moderatorė Niktė
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 10 25, 23:08)
neskaitykit gi jei teisybė akis bado, bet kažin ar nuo plekšnojimo per kaktą baimė praeis. nebūtina tepti kitų kuo pati kvepiat, jei pati pikčiurna, tai kiti nebūtinai privalo tokie būti rolleyes.gif

tikrai taip. kadangi įstatyme priešingai nei dabar galiojančiame nėra numatyta kad paskirtos pašalpos bus perskaičiuojamos, taip ir nebus. jei atostogos nebus nutrauktos, o po to tęsiamos, apskaičiavimo tvarka nesikeis.

esat isitikinus? nes kiek praktikoje maciau sprendimu, tai...jei pristatyti dokumentai paslapai iki vaikui sueis metai - priimamas sprendimas del pasalpos skyrimo metams su konkreciais paskaiciavimai tik tiems metams. Kai pristatomi doekumentai apie atostogu pratesima, priimamas sprendimas del pasalpos paskyrimo antriems vaiko prieziuros metams (kai kuriuose nurodoma 'paslapos mokejimas tesiamas'), velgi su konkreciu paslapos paskaiciavimu antriems metams.
Del sventos ramybes, siulau prasitesti vaiko preiziuros atostogas is anksto, kad i sodra dokumentai butu pristatyti iki pasikeiciant tvarkai.
Atsakyti
Sveiki, pas mane situacija tokia, gal kazkam buvo taip. Turiu dekretiniu iseiti lapkricio 30d. arba gruodzio 1 d. ginekologe pasakys tik lapkricio menesi. Siuo metu biliotenije esu, nes buvau susirgusi, neseniai isgirdau tokia naujiena is darbo, kad planuojamas skelbti bankrotas, bet dar nezinoma kada. Pagrindinis direktorius yra uzsienyje, vietoj jo yra paskirtas igaliotas asmuo, kiek jau girdejau to zmogaus igaliojimas greitai turetu baigtis, tai imone liks be igalioto asmens, as man jau reikalauti jau reikalingu dokumentu, kurios reiks pristatyti i sodra, kai jau isleis i dekretines? Bijau, kad nebutu taip to igalioto asmens nebebus, o direktorius uzsienyje. O zinau, kad jie viska padarys, kad man blogiau butu, nes ir taip per juos vos vaika nepraradau. Aciu.
Atsakyti
QUOTE(jurates1 @ 2010 10 26, 18:43)
Sveiki, pas mane situacija tokia, gal kazkam buvo taip. Turiu dekretiniu iseiti lapkricio 30d. arba gruodzio 1 d. ginekologe pasakys tik lapkricio menesi. Siuo metu biliotenije esu, nes buvau susirgusi, neseniai isgirdau tokia naujiena is darbo, kad planuojamas skelbti bankrotas, bet dar nezinoma kada. Pagrindinis direktorius yra uzsienyje, vietoj jo yra paskirtas igaliotas asmuo, kiek jau girdejau to zmogaus igaliojimas greitai turetu baigtis, tai imone liks be igalioto asmens, as man jau reikalauti jau reikalingu dokumentu, kurios reiks pristatyti i sodra, kai jau isleis i dekretines? Bijau, kad nebutu taip to igalioto asmens nebebus, o direktorius uzsienyje. O zinau, kad jie viska padarys, kad man blogiau butu, nes ir taip per juos vos vaika nepraradau. Aciu.

Igaliotas asmuo turi buti (nebent su pertraukele kokia, kol dokumentu jokiu netvarko). Gi ir popieriu, dokumentu visokiu su parasais direktoriaus ar igalioto asm. reikia. O ka jie gali jums bepadaryt, jei uz menesio i dekreta iseinat? g.gif . juk jiems vienodai turetu but, gi po menesio jums moket pinigeliu nebereikes - Sodra mokes. Jei norit, kad kiek maziau popieriuku Sodrai reiktu, tai prasykit gydytojos, kad nuo gruodzio 1d. isleistu i dekreta. Manau, kad gyd. supras, jei pasakysit priezasti. O Sodrai popieriu imone tikrai nesutvarkys, kol jus biuletenio negausit, nes nezinos nei jo numerio, nei datos...
Bet kokiu atveju buhaltere jusu popierius tures tvarkyt - ji kiekviena men. Sodrai, Mokesciu insp. popierius turi pateikt, tad ir jusu popierius tures ji uzpildyt. O jei gauna ji ta parasa ant tu lapu, tai ir ant jusu gaus. O jei elektronini priejima prie Sodros turi, tai galbut jai tas slaptazodis ir patiketas??? Jei neramu, galit jos paklaust. Blogesniu atveju jusu pasalpa veluos, bet pateikti jie privalo apie jus viska, kas priklauso.
Papildyta:
Tik kazkaip idomiai jus anksciau isleisti zada, nei sueis 30 savaiciu blink.gif i dekreta g.gif . Ar liniuote neteisinga? mano maziuko laikas su jusu tik viena diena skiriasi, o iseisiu tik apie gruodzio viduri - 30 sav. sueina 12d. g.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natele: 26 spalio 2010 - 18:05