Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(Enita @ 2010 09 27, 10:16)
Tai pasidalinkit, ką jums patarė, gal ir kitoms mamos, atsidūrusioms tokioj situacijoj, pravers.

Patare susirasti darbeli uz kuo mazesne alga (nes tiek kiek uzdirbsiu nuskaiciuos nuo pinigu gaunamu uz pirmaji vaikeli). Kitaip vaikelis bus apdraustas, bet pasalpos negaus (na ten kazkokia minimali galbut yra, bet neklausiau as). Ir ieskotis siek tiek anksciau, kad nekiltu itarimu.

Tai va mamytes, jei praradote darba jau gimus vaikeliui ir netrukus pastojote, tai ieskokit bet kokio darbelio, kad gautumet tuos pacius (na pagal procentus jau sumazintus) pinigelius uz antra vaikeli.
Atsakyti
laba, labai neramina vienas klausimas, jei kas turi info ir galit atsakykit smile.gif
Dabar esu nemokomose vaiko prieziuros atostogose iki vaikui sueis 3m. Vasario men iseisiu i dekreta. Pries tai dirbau dvejose darbovietese, bet kai vaikui suejo 2m, is vienos isejau. tai ar dabar man jau nebeskaiciuos is tos kur isejau, gausiu tik pagal atlyginima is vienos kur dirbu? ar cia nesvarbu? ar skaiciuos pagal ta pasalpa kur gavau per tuos 2metus? blush2.gif
Atsakyti
Sveiki, gal cia kasnors gales atsakyti ax.gif Ar priklauso atostoginiai uz 3 metus kai buvau vaiko prieziuros atostogose? g.gif
Atsakyti
sveikos, griztu su naujienom, nepavydetinom biggrin.gif doh.gif
darbdaviui parasiau prasyma nutraukti VPA kai mazai sukako 2 metai, ir ka gi galvojat, ta pacia diena darbdavys mane atleido, tipo "savo noru". nuvykau i sodra ir ten man pasake, kad esu atleista savo prasymu. kurio as nerasiau !!!!! doh.gif kreipsiuos i VDI. tik db pasimeciau Darbo Kodekso labirintuose ax.gif

170 straipsnis. Darbo stažas kasmetinėms atostogoms gauti

1. Į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, įskaitoma:

1) faktiškai dirbtas laikas;

2) laikas, per kurį pagal įstatymus darbuotojui išsaugoma darbo vieta (pareigos) ir visas darbo užmokestis arba jo dalis;

3) laikas, per kurį pagal įstatymus darbuotojui išsaugoma darbo vieta (pareigos) ir mokama stipendija arba kitos išmokos, išskyrus laiką, kai darbuotojas yra išėjęs vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sueis treji metai
4) laikas, kurį darbuotojas gavo ligos arba motinystės pašalpą;

5) mokamos kasmetinės atostogos;

6) nemokamos atostogos iki keturiolikos kalendorinių dienų;

7) nemokamos atostogos iki trisdešimties kalendorinių dienų invalidams;

8) nemokamos atostogos iki trisdešimties kalendorinių dienų asmenims, slaugantiems invalidą;

9) priverstinės pravaikštos laikas darbuotojui, grąžintam į ankstesnį darbą;

10) teisėto streiko laikas;

11) kiti įstatymų nustatyti laikotarpiai.

2. Darbo metai, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, prasideda nuo darbuotojo priėmimo į darbą dienos.
iki isejimo i dekreta, neisnaudojau jokiu atostogu. tai kaip dabar man priklausys, atostogos iki dekreto, dar atostogos gautos uz tas 126 dekreto dienas, ir viskas? nes kazkaip tas 170str 3 ir 4 dalis priestarauja viena kitai. tai tie 2 metai kai auginau vaika ir gavau pasalpa is sodros iejo man i staza atostogoms gauti ar ne? mano supratimu iki kol augini vaika iki 2 metu ir gauni pasalpa tai i atostoginiu staza iskaitoma, o jei pratesi iki 3 metu jau nebe. nors ta savo nuomone abejoju.
Atsakyti
QUOTE(doviliuke @ 2010 09 28, 10:44)
Sveiki, gal cia kasnors gales atsakyti ax.gif Ar priklauso atostoginiai uz 3 metus kai buvau vaiko prieziuros atostogose? g.gif

Atostogos skaičiuojamos tik už laikotarpį kai buvot nėštumo ir gimdymo atostogose, o už laikotarpį iki 1, 2 ar 3 metų atostogos nesuteikiamos blush2.gif
Papildyta:
Atkopijuoju (šaltinis vdi.lt)
http://www.vdi.lt/in...php?-1510223041

Ar į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, įeina darbuotojo vaiko priežiūros, kol jam sueis dveji metai, atostogų laikas?

DK 170 straipsnio 1 dalies 3 punktas numato, kad į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, įskaitoma laikas, per kurį pagal įstatymus darbuotojui išsaugoma darbo vieta (pareigos) ir mokama stipendija arba kitos išmokos, išskyrus laiką, kai darbuotojas yra išėjęs vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sueis treji metai.

DK 180 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad pagal šeimos pasirinkimą motinai (įmotei), tėvui (įtėviui), senelei, seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai. Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis.

Vaiko priežiūros atostogos suteikiamos nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos iki vaikui sueis treji metai. Vadovaujantis DK 170 str. 1 d. 3 p., darbuotojo vaiko priežiūros atostogų iki vaikui sueis treji metai laikas neįskaitomas į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos.

Pažymėtina, kad DK 170 str. 1 d. 4 punktas numato, kad į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, įskaitomas laikas, kurio metu darbuotojas gavo ligos, motinystės arba tėvystės pašalpą.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 5 straipsnio 3 dalimi, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos skiriamos turintiems teisę jas gauti apdraustiesiems asmenims šiais atvejais (išskyrus šio straipsnio 5 dalyje numatytus atvejus):

1) motinystės – moterims nėštumo ir gimdymo atostogų metu;

2) tėvystės – apdraustajam asmeniui tėvystės atostogų metu, kol vaikui sueis vienas mėnuo;

3) motinystės (tėvystės) – apdraustajam asmeniui vaiko priežiūros atostogų metu, kol vaikui sueis dveji metai.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad sąvokos „motinystės“ ir „motinystės (tėvystės)“ pašalpos nėra tapačios. Jos žymi atskiras pašalpų rūšis. DK 170 str. 1 d. 4 p. minimos ligos, motinystės ir tėvystės pašalpos yra atitinkamai Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 5 straipsnio 2 dalyje nurodyta ligos pašalpa, 5 straipsnio 3 dalies 1 punkte - motinystės pašalpa (nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu) bei 5 straipsnio 3 dalies 2 punkte – tėvystės pašalpa (tėvystės atostogų metu, kol vaikui sueis vienas mėnuo). Remiantis minėtomis nuostatomis, į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, įskaitomas:

1) laikas, kai darbuotojas yra laikinai nedarbingas (gauna ligos pašalpą);

2) laikas, kai darbuotoja yra nėštumo ir gimdymo atostogose (gauna motinystės pašalpą);

3) laikas, kai darbuotojas yra tėvystės atostogose (gauna tėvystės pašalpą).

Vaiko priežiūros atostogų iki vaikui sueis treji metai (DK 180 str.) laikas nėra įskaitomas į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos (DK 170 str. 1 d. 3 p.).

Pažymėtina, kad į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos taip pat neįeina vaiko priežiūros atostogų dalis iki vaikui sueis vieneri, dveji metai ar kitas laikotarpis, kai darbuotojas jo metu gauna motinystės (tėvystės) pašalpą.

Atsakyti
QUOTE(Lukos_mama @ 2010 09 27, 22:58)
laba, labai neramina vienas klausimas, jei kas turi info ir galit atsakykit  smile.gif
Dabar esu nemokomose vaiko prieziuros atostogose iki vaikui sueis 3m. Vasario men iseisiu i dekreta. Pries tai dirbau dvejose darbovietese, bet kai vaikui suejo 2m, is vienos isejau. tai ar dabar man jau nebeskaiciuos is tos kur isejau, gausiu tik pagal atlyginima is vienos kur dirbu? ar cia nesvarbu? ar skaiciuos pagal ta pasalpa kur gavau per tuos 2metus?  blush2.gif

nesvarbu. skaičiuos ne pagal dvejus metus gautą pašalpą, o galėsite rinktis - ar gauti pagal jau paskaičiuotą du (jis buvo paskaičiuotas jums skiriant pirmąją pašalpą, kad darbinė padėtis keitėsi nėra svarbu) arba pagal dabar galiojančią tvarką, kuri temoje jau buvo ne kartą aprašyta smile.gif
QUOTE(doviliuke @ 2010 09 28, 10:44)

ne. jie skaičiavosi tik už dekreto laikotarpį.
QUOTE(brunera @ 2010 09 28, 10:55)
iki isejimo i dekreta, neisnaudojau jokiu atostogu. tai kaip dabar man priklausys, atostogos iki dekreto, dar atostogos gautos uz tas 126 dekreto dienas, ir viskas? nes kazkaip tas 170str 3 ir 4 dalis priestarauja viena kitai. tai tie 2 metai kai auginau vaika ir gavau pasalpa is sodros iejo man i staza atostogoms gauti ar ne? mano supratimu iki kol augini vaika iki 2 metu ir gauni pasalpa tai i atostoginiu staza iskaitoma, o jei pratesi iki 3 metu jau nebe. nors ta savo nuomone abejoju.

nurodytos dalys viena kitai neprieštarauja, įsiskaitykite mirksiukas.gif atostogos skaičiuojamos tik už dekreto laikotarpį.
Atsakyti
noreciau paklausti kai baigsis NGA reikes vaziuot i darba paasyt prasyma del 2 m atostogu ir i sodra nuvaziuot parasyt prasyma ir viskas taip?
Atsakyti
Aciu atsakiusioms, tai man reikia nuvaziavus i darba rasyt kazkoki prasyma del tu atostoginiu ar kaip? Cia buhalterija turi paskaiciuot kiek man priklause atostogu ir kiek turiu gauti atostoginiu? Nes as nebuvau atostogu ir pries dekreta, nors buvau isdirbus metus laiko, bet gal jau jos nusibrauke g.gif
Atsakyti
QUOTE(doviliuke @ 2010 09 28, 19:18)
Nes as nebuvau atostogu ir pries dekreta, nors buvau isdirbus metus laiko, bet gal jau jos nusibrauke g.gif

tikrai ne.
Atsakyti
Sveikutes nestukes,

Labai trumpai klausimas jau patyrusioms situose reikaluose - norint gaut motinystes ismokas senaja tvarka, o ne ta kuri isigalios nuo 2011 liepos 1d, ar reik spet pagimdyt ar iseit i dekreta iki 2011 liepos 1d?
Labai aciu uz atsakyma:)
Atsakyti
QUOTE(monciarama @ 2010 09 28, 21:18)
Sveikutes nestukes,

Labai trumpai klausimas jau patyrusioms situose reikaluose - norint gaut motinystes ismokas senaja tvarka, o ne ta kuri isigalios nuo 2011 liepos 1d, ar reik spet pagimdyt ar iseit i dekreta iki 2011 liepos 1d?
Labai aciu uz atsakyma:)

Reikia spėt išeit ir į vaiko priežiūros atostogas.
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2010 09 28, 21:23)
Reikia spėt išeit ir į vaiko priežiūros atostogas.

Vadinas reik kad lelius gimtu iki liepos 1d:)
Aciu
Atsakyti