QUOTE(bitule @ 2010 08 30, 19:03)
Taip, kuo mažesnio augumo obelys, tuo tankiau jos sodinamos eilėse, bet tarp eilių vistik paliekami pakankami atstumai (dėl kurių, net tarp profesionalų yra skirtingų nuomonių ) (tujų eilę aš šiuo atveju prilyginu obelims ). Be to žemaūgių vaismedžių sodinimas tujų pašonėje kažkiek kelia abejonių , nuskriaus tujos tas mažašaknes kaimynėles....
Aš kalbėjau apie normalias obelis (tarp kitko, vadinamos vidutinio augumo obelys, mėgėjiškai auginamos, per eilę metų taip pat pasiekia neblogą ūgį). Norint, kad vaismedžiai netrukdytų judėti keliuku, iš jo pusės tektų genėti šakas bent 2,5-3 m aukštyje. Mano manymu, tai pakankamai aukštai
Aišku, galima bandyti genint formuoti plokščius obelų vainikus...bet tam jau reikia tam tikro profesionalumo lygio sodininkystėje
Aš kalbėjau apie normalias obelis (tarp kitko, vadinamos vidutinio augumo obelys, mėgėjiškai auginamos, per eilę metų taip pat pasiekia neblogą ūgį). Norint, kad vaismedžiai netrukdytų judėti keliuku, iš jo pusės tektų genėti šakas bent 2,5-3 m aukštyje. Mano manymu, tai pakankamai aukštai
Aišku, galima bandyti genint formuoti plokščius obelų vainikus...bet tam jau reikia tam tikro profesionalumo lygio sodininkystėje
As globaliai rasiau apie atstumus, o konkreciu atveju tai sutinku - per maza vietos prie tuju.
Apskritai, vaikscioti pro obelimis na nezinau..vainikas zemai, reikes lenktis, laja velgi...na gal jei profesionaliai genima super verpstes forma tada nekliudo.
Papildyta:
QUOTE(bitule @ 2010 08 30, 15:46)
Nors jau visos labai teisingai atsakė, bet kad būtum tikra : STR 2.02.01:2004, 1 priedas, VIENBUČIŲ IR DVIBUČIŲ GYVENAMŲJŲ NAMŲ VALDŲ
UŽSTATYMO IR TVARKYMO REIKALAVIMAI (žr. 5 punktą)
Pacituosiu kas sakoma:
'5. Nuo kaimyninių sklypų ribų ir gatvės raudonosios linijos medžių ir krūmų sodinimo atstumai turi būti:
5.1. krūmų ir gyvatvorių ne mažiau kaip 1 m;
5.2. žemaūgių medžių, išaugančių ne daugiau kaip iki 3 m aukščio, 2 m;
5.3. kitų medžių 3 m.
6. Formuojant gyvatvorę, jos aukštis sklypo šiaurės, šiaurės rytų ar šiaurės vakarų pusėje turi būti ne didesnis kaip 1,3 m.'