PROLOGASŠių metų vasara buvo kažkokia sujaukta: mano žmona kelionių mėnesį birželį negavo atostogų, aš liepą negalėjau sau leisti ilgiau nei savaitę atostogauti. Bet per atostogas sėdėti namie??? Čia ne man...
Ant mano darbo kabineto sienos kabo nemažas Europos kelių žemėlapis 170x121 cm, mastelis 1:2600000 (mano darbas šiek tiek susijęs su Europos keliais). Taigi, vieną dieną bežiūrint į jį, susidėliojo kelionė: Berlynas (mano dukra jau seniai norėjo jį aplankyti), Vokietijos perlas Drezdenas, pirmoje mūsų kelionėje neaplankytas Karlovy Vary kurortas va ir planas savaitės kelionei. O toliau jau detalus planavimas, užsakymai... Viešbučius užsisakau per
booking.com esu žemaitis iš prigimties, tad jei jau kas patiko, liksiu tam ištikimas
. Ši rezervacinė sistema manęs dar nė karto nepavedė. Šį kartą užsisakiau nakvynes tuose viešbučiuose, kuriems įvertinimas bookinge nemažiau 8
(čia po šių metų patirties Barselonoje
).
Toliau jau tenka nerti į interneto platybes. Žinoma, pirmasis pagalbininkas planavime SM forumo kelionių ir atostogų Europos subforumas. Beskaitant kelionėje atsiranda Bastei uolos prie Elbės, Pravčička Brana Čekijos Šveicarijoje. Labai daug naudingos informacijos randu miestų puslapiuose:
Berlynas,
Karlovy Vary,
Drezdenas,
Čekijos Šveicarija .
Važiuojant į Vokietijos didmiesčius, reikia nepamiršti, kad daugelyje jų yra įvestos vadinamosios ekologinės zonos, į kurias galima įvažiuoti tik su nustatytos formos lipdukais. Besiaiškinant pasirodė, kad Lietuvoje už juos reikia mokėti apie 100 litų, Vokietijoje kai kur apie 40 eurų. Bet
šiame puslapyje galima užsisakyti lipduką tik už 6 eurus: reikia tik užpildyti formuliarą, prisegti automobilio registracijos liudijimo kopiją, sumokėti 6 eurus, ir po savaitės pašto dėžutėje guli vokas su lipduku. Svarbiausia, kad jis galioja visuose Vokietijos didmiesčių ekologinėse zonose neribotą laiką - iki tol, kol išbluks užrašyti automobilio valstybiniai numeriai arba reikės keisti priekinį stiklą
.
Dar vienas objektas, į kurį reikalinga išankstinė registracija Reichstago kupolas.
Šiame puslapyje užpildomas formuliaras, nurodant pageidaujamą laiką. Į elektroninį paštą atsiunčiamas užsakymo patvirtinimas, lieka tik jį atsispausdinti ir nurodytu laiku atvykti prie apsaugos pastato. Visa tai nemokamai
.
Viską suplanavus, belieka sulaukti to kelionės ryto. Nors pati kelionė nesudėtinga ir neilga (lyginant su, pavyzdžiui, stopkaime kelionėmis), bet vis tiek širdį kutena malonus prieškelioninis jaudulys
.
Papildyta:Pirmoji diena. Tradicinė pervažiuoti LenkijąAnkstų liepos 19 rytą mūsų ekipažas aš su žmona ir abu mūsų vaikai - pajuda iš gimtosios Klaipėdos. Netoli sienos su Lenkija degalinėje užsipilam kuro. Nežinau kaip kitiems, bet aš štai šitoje vietoje visada suvokiu, kad kelio atgal nebėra kelionė prasideda. Priekyje tik pažinimo džiaugsmas
.
Šį kartą Varšuvą pasiekti nusprendžiame ne per Lomžą, o per Baltstogę (Bialystoką). Kadangi važiuojame šeštadienį, furų nedaug, tik prie Baltstogės vyksta autostrados statybos (šiuo metu jos jau turėtų būti pasibaigusios). Tad pakankamai greitai pasiekiame Varšuvą, be jokių trukdžių išlekiame į A2 autostradą. Bet netrukus patenkame į kamštį, apie 10 kilometrų judame kokiu 30 km/h greičiu. Pasirodo, autostradoje didelė avarija. Šiurpiai nuteikia vaizdas: prie stipriai sudaužyto automobilio stovi moteris su tuščiu kūdikio nešiojamu lopšiu...
(šioje kelionėje matėme daug avarijų
). Bet mums reikia lėkti toliau. Iki sienos su Vokietija reikia keturis kartus sumokėti kelių mokestį. Mums tai kainuoja 16.75 EUR. Pavakary be jokių nuotykių pasiekiame šios dienos tikslą praktiškai ant sienos su Vokietija esantį miestelį Slubice. Jame esame užsisakę
viešbutį Horda . Čia apsistojame jau trečią kartą. Jis mums labai patinka: švarus, tylus, geri pusryčiai. Vakare suskaičiavau bene 9 automobilius su lietuviškais numeriais lietuviai jį pamėgę.
Nuvažiuota virš 1100 km, todėl anksti užmiegam. Ryt mūsų laukia didingasis Berlynas
.