QUOTE(krikstoline*** @ 2012 01 10, 11:39)
Labas mamytės,noriu ir aš pasidalinti savo rūpestėliais,nebeišmanau kaip besielgti.Gal čia ne visai jau auklėjimo tema,bet gal sulauksiu patarimų.mano panelei jau 6metai.Ir ji nuo mažens labai jautri,būna ožiukai,bet kažkaip susitvarkom mes su jais,o čia jau matau,kad jos toks charakteris yra,nu labai užsispyrusi,neperkalbama,su tokia savo nuomone kaip sunutė kokia.ir man jau sunku darosi su ja bendrauti,jaučiuos kaip išsiurbiama,pabendravus valandžiuke mane visos jėgos apleidžia,protinga mergaitė nieko nesakau,bet nu ne vaikiška tokia,labai greitai susigraudina,jei ką susigalvojo perkalbėt nu sizifo darbas,iš vienos pusės gal ir gera savybė,bet iš kitos,kad ir va sugalvojo nebevalgysiu daugiau saldainių ir jau daugiau nei mėnuo nevalgo,klausiu kodėl čia taip nusprendei aš kai turiu viską suvalgau,su niekuo nepasidalinu,jie man labai skanūs,tai aš saiko nejaučiu.
nors nieko panašaus mes jai nesakėm,kad nepasidalini ar kaip,tiesiog pasakydavau,kad dantukai gali sugest nuo saldumynų jei daug valgysi ir tiek.Tai čia mano požiūriu geras visai jos sprendimas,bet va tokia kategorišką nuomonę turi beveik visais klausimais.Kai nuotaikoj tvarkos,padeda,nu viskas čiki,bet užeina koks jai ten nepašnekink,nešnekės pusdienį,biški kas graudenasi.Ir pašnekam ,bendraujam jau kiek galiu visa save jai atiduodu,nepaisant,kad yra dar ir mažiukas,supranta,ir vėl savo.Ar ir jūsų vaikučiai tokių sudėtingų charakterių?Gal aš čia jau pati per jautriai reaguoju,bet tiesiog nuvargina jos tie nuotaikų svyravimai.

tikrai jūsų mergaitė yra labai faina. aišku, mums, suaugėliams, labai nepatinka, jeigu vaiko netgi gerosios savybės sukelia mums nepatogumų. va kitą vaiką gali pagąsdint, kad jei neklausysi, negausi saldainio

ką esu girdėjus iš vaikų psichologo -- žmogus turi tam tikrus įgimtus charakterio bruožus. ir auklėjant juos reikia nukreipt pozityvia linkme.
jūsų dukrytę tikriausiai reikėtų išmokyt rankdarbių -- reikalauja susikaupimo, atkaklumo, ir jinai gali tuo užsiimti viena pati -- mezgimas, nėrimas, modeliukų klijavimas, siuvinėjimas.
QUOTE(something else @ 2012 01 10, 19:41)
O kaip tuomet su patikėjimo/žodžio laikymosi klausimais? nes, tarkim, jei yra suplanuota pramoga ir kažkoks ateities pažadas, tai vaikui nusižengus, tas pažadas kaip ir niekinis pasidaro... Man tai labiau panašu į manipuliaciją, o ne auklėjamąją bausmę 

jeigu vaikas sugalvoja, kad jis neprivalo padoriai elgtis, laikytis taisyklių (įskaitant savo paties pažadus), tai AR AŠ PRIVALAU organizuoti ir finansuoti jam pasilinksminimus?

šiaip jeigu ką, savo vaikų beveik nebaudžiu. tik į tam tikrą elgesį manau turiu teisę ir pareigą kažkaip sureaguoti.