ŠurmaSveikutės, SM kulinarės
Šiandien išaušo graži dienelė, lietučio nėr, ir saulė nepleškina link +40 C.
Taigi, nutarta palepinti šeimyną tikru uzbekišku troškiniu: šurma (kaurma), bet...gamins jį vyras, o aš pakomentuosiu procesą. Tikiuosi, kad būdamos sode ar gamtoj (ypač rudenėjant) t.p. susigundysit pakartoti šį šedevrą
.
Mažutė įžanga:gimiau aš Dušambėj (Tadžikijoje), ir savo vaikystės didžią dalį praleidau Vidurinės Azijos kraštuose (tėvų darbas buvo surištas su kelionėmis). O tie azijiniai aromatai lyg šiol labai atsimintini- tai kažkas...netgi tie melionai ir arbūzai- tai visai ne tas kas dabar mūsų parduotuvėse su užrašu Labai saldūs. Na kur ten jau,-be konkurencijos
Taigi, mano mama, didžioji uzbekiškos virtuvės žinovė susišnekėjo su mano vyru, kuris turi gurmanišką gyslelę savy, ir pasidalino tikrais tikrais vidurio azijos receptais. Ir dabar, norėdami atšvęst įsimintinesnį gyvenimo etapą (gimtadienį ar kitką), grįžtame prie tos nuostabios virtuvės...
Pradedam gamint šurmą:
Reikės:
Avienos ar veršienos šonkauliukų (galima panaudoti ir šiaip gražią mėsytę,pvz. kumpio gabalėlius).Apie 800-1000 g.
Svogūnai: keturios didelės galvos- pjaustom stambiai žiedais.
Morkos: jei didelės- gal kokias 5-6 imam ir pjaustom stambiais šiaudais.
Bulvės: 5-6: pjaustom stambiai, vidutinio dydžio bulves- į keturias dalis.
Paprika: bulgariška, du vnt. pjaustom šiaudeliais .
Aliejus: geriau alyvuogių.
Prieskoniai: juodieji ir kvapnieji pipirai, lauro lapai, tomatų padažas, česnako skiltelės (8-12), zira (azijiniai kmynai- dabar jau galim gaut, nes yra prekyviečių su egzotiškais prieskoniais), druska.
Nuotraukoj trūksta paprikos, vėliau atsinešiau iš šiltnamio
Važiuojam,... štai kaip vyko procesas:
Įkaitinam kazaną (špižinį puodą), po penkių minučių įpilame apie 100-150 g. aliejaus, ir laukiame iki aliejus pradės virt.
Sumetame šonkauliukus (ar mėsytę), ir maišom puode iki šiek tiek įkeps (apie 20-30 min.).
Sudedame svogūnus, maišome iki įgaus auksinį atspalvį.
Morkos. Pasūdome nedaug: gal koks 1/3 valg. šauštas druskos. Maišom.
Paprika, pjausytą šiaudeliais.
Suberiam česnako skilteles ir prieskonius, tomatų padažą, užpilam vandeniu, kad apsemtų virš troškinio apie vieną cm. Troškinsim apie pusvalandį. Šis troškinys vadinas azijoje ZERVAK-u.
O dabar jau sumetam bulves,
pasūdom vėl gi nestipriai- apie ½ valg. šaukšto druskos, supilam vandenį,kad apsemtų troškinį (2-3 cm. virš), ir troškiname dar pusvalandį.
Vat, viskas- mėgaukimės nuostabaus skonio patiekalu
Skanaus
P.S. O jau kokį plovą kazane gamina mano mama ar vyras---restoranai "ilsisi"...