Įkraunama...
Įkraunama...

Braškės

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 05 30, 22:12)
Man iškilnodavo, kai paruošusi lysvę, išravėjus, supurenus iš karto daigus susodindavau ax.gif Žemė per kiek laiko susiguli, o kereliai ir likdavo iškilę doh.gif Dabar visada naujai lysvei leidžiu lietaus sulaukti, o tada jau susodinu. Po savaitės, ar dviejų. Ir mulčiuoju ax.gif
Papildyta:

Turiu ir aš vieną- iš viso neravėkite, o piktžoles nukarpykite palei žemę ax.gif Nukarpytas norite išmeskite, norite lysvėje palikite ax.gif Žemėje likusios šaknys tampa trąša, ir žolės sunkiau atželia ax.gif

* tai kad.. man antrametes iskelnojo doh.gif

** oho, tai kiaulpienes saknis bus kaip burokas po keliu menesiu g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 05 30, 23:41)
O kaip Jūs tada ravite g.gif Jug vistiek žoles ne glėbiu raunat g.gif Galvojate kirpti labai ilgai užtrunka- nieko panašaus ax.gif Turiu tokias iiiilgas žirkles, specialiai žolei kirpti, o jei ne smarkiai paaugę- sodo žirklėmis praeinu rolleyes.gif Man puikiai toks metodas tinka ax.gif Be to, dažniausiai tai ką nukerpu- atgal į lysvę atgula ax.gif

Man didžiausia bėda su pienėm,va ten tai doh.gif per savaitę 20cm.šaknis išauga,o jei karpyčiau kaip būtų doh.gif ir dar vienoj lysvėj varpučio neatsikratau,rauk kiek nori vistiek,tai šen tai ten išlenda.Vienu žodžiu...Tai ir sakau,kad patiktų karpyti thumbup.gif nors šiemet pabandžiau mulčiuoti,tai tikrai,kad žolių žymiai mažiau.
Atsakyti
Gal dar kas atras naudingos informacijos braškių tema:) Iš archyvų atradau straipsnį smile.gif
user posted image
user posted image
Mėnulio kalendorius netinkamas, nes straipsnis yra 2004 metųsmile.gif

P.S jei kas nelabai perskaitys parašykit į a.ž savo elektronini persiųsiu jums failąsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo spyglencija: 31 gegužės 2011 - 06:52
QUOTE(GIZZI5 @ 2011 05 30, 23:45)
Man didžiausia bėda su pienėm,va ten tai doh.gif per savaitę 20cm.šaknis išauga,o jei karpyčiau kaip būtų doh.gif ir dar vienoj lysvėj varpučio neatsikratau,rauk kiek nori vistiek,tai šen tai ten išlenda.Vienu žodžiu...Tai ir sakau,kad patiktų karpyti thumbup.gif  nors šiemet pabandžiau mulčiuoti,tai tikrai,kad žolių žymiai mažiau.

Nu taigi ir sakau, kad vis nukerpant antžeminę dalį,(ypač prieš žydėjimą, nors aš nelaukiu tokio ūgio lotuliukas.gif )- augalas silpsta, kol palaipsniui visai nunyksta mirksiukas.gif O šaknys lieka maistu sliekiukams ir kitiems geriems dirvos "gamintojams" ax.gif Stengiuosi dirvą kuo mažiau judinti blush2.gif Varpučio visai išrauti neįmanoma. Jo šaknys labai plačiai paplitusios, o kai "išrauni", likusios smulkios šaknelės visu pajėgumu išravėtoj dirvoj thumbup.gif suželia ir atgal snukin duoda doh.gif Pasaka be galo doh.gif Jau trečius metus taip darau, tai pienė viena kita lysvėje belikus pro mulčą prasikala thumbup.gif Tiesa, pienių šaknų galima prisikasti ir susidžiovinti blush2.gif Žiemai vitaminų šaltinis blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(GIZZI5 @ 2011 05 30, 23:45)
Man didžiausia bėda su pienėm,va ten tai doh.gif per savaitę 20cm.šaknis išauga,o jei karpyčiau kaip būtų doh.gif ir dar vienoj lysvėj varpučio neatsikratau,rauk kiek nori vistiek,tai šen tai ten išlenda.Vienu žodžiu...Tai ir sakau,kad patiktų karpyti thumbup.gif  nors šiemet pabandžiau mulčiuoti,tai tikrai,kad žolių žymiai mažiau.

varputis sliauziantis po zeme, tai tau reikia ne tik lysveje naikint, bet ir aplink. Lysve nezinau kiek mulciuoji, bet aplink , koki pusmetri, ir mulciuok ar plevele dek. (as dar ir truca koki naudojo pradzioj, po to tik dengiu - nebelenda - to pasekoje ir i lysve nebelenda - ten ji raviu, jei jau braskes).
nuo kiaulpieniu pakankamai gerai mulcas, jei nenoriu ar negaliu , pieniu zydejimo metu dengiu agroplevele (ne tik braskes) - tik kai suzydi, ziedus atidengiu - bitelems.
mane i nevilti varo asiuklis nei nutruciti nei nuravet nei apmulciut, viskas jam pofik - ot dinozauras doh.gif, man visos kitos zoles - dievo avineliai.
Atsakyti
QUOTE(Bircis @ 2011 05 31, 22:15)
varputis sliauziantis po zeme, tai tau reikia ne tik lysveje naikint, bet ir aplink.  Lysve nezinau kiek mulciuoji, bet aplink , koki pusmetri, ir mulciuok ar plevele dek. (as dar ir truca koki naudojo pradzioj, po to tik dengiu - nebelenda - to pasekoje ir i lysve nebelenda - ten ji raviu, jei jau braskes).
nuo kiaulpieniu pakankamai gerai mulcas, jei nenoriu ar negaliu , pieniu zydejimo metu dengiu agroplevele (ne tik braskes) - tik kai suzydi, ziedus atidengiu - bitelems.
mane i nevilti varo asiuklis nei nutruciti nei nuravet nei apmulciut, viskas jam pofik - ot dinozauras  doh.gif, man visos kitos zoles - dievo avineliai.

ir aš su asiūkliu kariauju doh.gif skaičiau, kad jie auga rūgščioj dirvoj, taigi nukalkinimas jiems turėtai labai nepatikt, o netinkamoj dirvoj jie neaugs. Tik svarstau kas geriau kalkės ar dolomitmilčiai g.gif
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2011 05 29, 00:09)
doh.gif  Siandien puse lysves nuravejau doh.gif Ai, bet jos jau su uogytem g.gif

Labai atsiprašau, kad įsiveržiau į šitą temukę... blush2.gif ...ir perskaičiau tik kelis paskutinius postus... Na kad nevargtumėte su braškėmis daugiau...kad jų auginimas taptų toks pat saldus kaip ir jų uogytės.. vacation4.gif vacation1.gif ploja.gif
Taigi, kokia mano ilgametė braškių auginimo patirtis schmoll.gif Trumpai... ax.gif Svarbiausia geros veislės thumbup.gif ...o geros tos, kurioms tinka jūsų dirva ir kurių uogas mėgstate labiausiai... Taigi, kiekvienam savo... Antra, braškėms apskritai tinka šilta auginimo vieta...geriau su nuolydžiu į pietus... ir apsaugota nuo vyraujančių vėjų kulisais, sodu, pastatais... Aš, pvz., šiaurės-vakarų kampu auginu aviečių, saulėgrąžų, kukurūzų, daržo kanapių užuolaidas...toliau yra spygliuočiai, sodas... Trečia, sodinu į naują vietą stambius gerai įsišaknijusius braškių daigus po 3 į vieną vietą šachmatine tvarka. Sodinu pavasarį iš savo daigyno, į kurį praėjusių metų rugpjūčio mėn pasodinu pirktinius daigus. Ketvirta, mažiausiai 5 metus naudojamas braškynas. Kaip? Neravimas niekada. Pasodinus naujai palaistomair apklojama visa žemė aplink kerelius žole ar šiaudais gana neplonu sluoksniu, apie 10 cm... retkarčiais, bet nuolat, patikrinama pakėlus kraštą mulčio, ar nepūva, ar pakanka drėgmės? Prasausus palaistoma... Sudžiūvus apklotui papildoma nauju, bet jau nuo liepos vidurio naujų žolių nededam...kad natūraliai įsišaknytų nauji auginiai (ūsai). Penkta, kaip sakiau, nieko neravim, nei žolių, jei kokia pro apklotą prasimuša...nei braškių ūsų netraukom... Kiek tų naujų kerelių auga, tiek ir lieka... Šešta, jau antrais auginimo metais visas braškyno plotas gana tankiai užauga vien braškėmis... tuomet jokio mulčio vegetacijos metu dėti nereikia, nes nėra plikos žemės... ax.gif Žiemojimui braškės nenupjaunamos, kaip augo, taip ir paliekamos...tik jei šąla ir būna mažai sniego žiemos pradžioje, uždedama sluoksnis šiaudų...geriau apkasti sniegu vėliau...svarbu, kad braškių lapų nesimatytų... Atėjus pavasariui tas nestoras sluoksnis šiaudų jau būna sukritęs, subiręs, pasklidęs tarp braškių...tik į naudą...
PABAIGA: praktiškai tai ir visas braškių auginimo ciklas... nieko perdaug nedirbant ir nenusidirbant... biggrin.gif tongue.gif Bet užtad derlius mažiausiai 5 kartus didesnis palyginus su tais metais, kai keliais eidavom ravėdami kiekvieną žolelę, laistydami nuolat, raugindami karvės dovanėles ir tręšdami, purkšdami pavasariais kalio permanganato tirpalu,vėliau dilgėlių, pomidorų lapų raugais... Chemijos mat tai jau niekada nono.gif ...nei trąšų, nei purškalų nuo ligų ar kenkėjų... Daug paukštelių sode perisi...štai ir dabar prie pat namo senos obels uokse per 1,5 m nuo žemės dvi zylutės su kuodukais taip maitina savo cypsintį turtelį, kad siuva ir siuva su vabalėliais, kirminukais snapeliuose pirmyn-atgal kaip švytuoklės... 4u.gif
Prisegu savo braškyno fragmentą...agroplėvelių netiesta, žydėjimas neišpasakytai gausus, bet jau yra ir didokų žalių uogyčių... o kaimynystėje po mulčium - auga agurkai... biggrin.gif
Atsakyti
gražu, nei gėlyno nereikia thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Fonda @ 2011 05 31, 23:27)

Perskaičiau lyg mylimiausią romaną rolleyes.gif Ačiū oro_buckis.gif dabar tik taip darysiu,jau prieš tai pastebėjau,kad mulčas gerai,o dabar tai mulčiuosiu ir lauksiu uogyčių vacation1.gif
Atsakyti
nezinau, kaip prie tokio budo pereiti.... g.gif g.gif nesitiki man....ta prasme tikiu kad jum gaunasi, bet labai abejuoju ar man taip gausiis.. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2011 05 31, 22:19)
ir aš su asiūkliu kariauju doh.gif  skaičiau, kad jie auga rūgščioj dirvoj, taigi nukalkinimas jiems turėtai labai nepatikt, o netinkamoj dirvoj jie neaugs. Tik svarstau kas geriau kalkės ar dolomitmilčiai g.gif

iiiiitariu, kad nukalkinimas suveiks gerokai ne is kart(nes poveikis 4-5 metam), nes saknys dvimetrines doh.gif
juolab, kad aplink sklypai "nesikalkins'". pas mane dar ir silauoges pasodintos ...na suprantat ten asiuukliui rojus.. Siandie, kazko as pikta ant jo, ne kazko????? o mano morku lysve "suede" parazitass,
As ne pries jokias zoles (nesivercia man lezuvis piktomis jas vadint), bet turi dalintis: cia mano morkos cia ju pieva - veiskites bet i morkas ir braskes gun_bandana.gif

del "laukinio" auginimo budo ...jei mama pasirasytuuuu as manau liux, braske ir "parazitine" - lenda kur neprasoma - tai kogi ne thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Fonda @ 2011 05 31, 21:27)
Na kad nevargtumėte su braškėmis daugiau...kad jų auginimas taptų toks pat saldus kaip ir jų uogytės..
...geros tos, kurioms tinka jūsų dirva ir kurių uogas mėgstate labiausiai...
...Antra, braškėms apskritai tinka šilta auginimo vieta...
...Trečia, sodinu į naują vietą stambius gerai įsišaknijusius braškių daigus po 3 į vieną vietą šachmatine tvarka. Sodinu pavasarį iš savo daigyno, į kurį praėjusių metų rugpjūčio mėn pasodinu pirktinius daigus.
...Ketvirta, mažiausiai 5 metus naudojamas braškynas.
Neravimas niekada. Pasodinus naujai palaistomair apklojama visa žemė aplink kerelius žole ar šiaudais gana neplonu sluoksniu, apie 10 cm... retkarčiais, bet nuolat, patikrinama pakėlus kraštą mulčio, ar nepūva, ar pakanka drėgmės? Prasausus palaistoma... Sudžiūvus apklotui papildoma nauju, bet jau nuo liepos vidurio naujų žolių nededam...kad natūraliai įsišaknytų nauji auginiai (ūsai). Penkta, kaip sakiau, nieko neravim, nei žolių, jei kokia pro apklotą prasimuša...nei braškių ūsų netraukom... Kiek tų naujų kerelių auga, tiek ir lieka...
...Šešta, jau antrais auginimo metais visas braškyno plotas gana tankiai užauga vien braškėmis... tuomet jokio mulčio vegetacijos metu dėti nereikia, nes nėra plikos žemės... ax.gif Žiemojimui braškės nenupjaunamos, kaip augo, taip ir paliekamos...tik jei šąla ir būna mažai sniego žiemos pradžioje, uždedama sluoksnis šiaudų...geriau apkasti sniegu vėliau...svarbu, kad braškių lapų nesimatytų... Atėjus pavasariui tas nestoras sluoksnis šiaudų jau būna sukritęs, subiręs, pasklidęs tarp braškių...tik į naudą...
PABAIGA: praktiškai tai ir visas braškių auginimo ciklas... nieko perdaug nedirbant ir nenusidirbant...

Fonda, grožybė thumbup.gif Noriu paklausti, jei savo braškyno foto įdėčiau ar galėtumėt man patarti kaip man savo kuklią lysvę prižiūrėt? ax.gif Mat daržo aš beveik neturiu, tik tokį mini daržiuką, ten padaryta 1 lysvė braškėms. Kažkaip man jos labai ūsus augina, tik neapsižiūrėk ir jau koks ūsas į tarplysvį įsikabina... gal mano veislės nelabai tinkamos? Kai vietos nedaug nelabai sumastau kaip Jūsų patirtį perimti ax.gif 4u.gif
Atsakyti