Is gydytoju diagnozuotu hiperaktyviu vaiku is tikro dar reikia atrinkti. Gal siandien labiau pasitikiu raidos centru ir Kaune dar yra kokia tai aparatura, tirianti tokius vaikus. Didziule musus psichologes patirtis su siais vaikais, ir dar tai ir parode metu projektas Klaipedoje, skirtas hiperiukams.Pati dristu ta pati teigti, nes dirbu su labai sunkiais vaikais, o hiperaktyvus maciau per du metus 3. Nors pas mus labai vaikai trumpai gyvena, iki puses metu, ju buvo tiek, kad as jau ne visus vardus atsimenu. Ir tai as ne gydytoja, nedristu iki galo teigti. Be hiperaktyvumo, dar yra ir kitu bedu opozicinis neklusnumas, nerimastingas vaikas, emociju bei elgesio sutrikimas, galu gale vaikas, kur tevai netaiko jokiu ribu, apleistas vaikas, islepintas ir pan. Kuo tai skiriasi? Tokius vaikus galima isgydyti, ypac pakeitus seimos aplinka. Hiperaktyvaus ne. Gal visoje dideleje mokykloje gali buti 3 hiperaktyvus vaikai, bet ne 3 darzelio grupeje.
Labai suprantu mama globeja, kur turi ne viena vaika is globos namu, vadinasi jau su kokiom tai psichologinem problemom, bet tvarkosi ir tur but labai gerai, o va hiperiukas viska isbalansavo, ji tikrai turi hiperiuka.
Del draugijos, tai galiu pasakyti, kad jau 3 metai yra zinoma apie sankpeterburgo metodus, gydant tokius vaikus. kad vaziuoti, reikia sponsoriaus, mediko, kuris apsimokins dirbti, kelione taip pat reikia apmoketi. Ar gali tai padaryti draugija? Musu nera tiek daug, kaip jus galvojate, nes tokie vaikai ir taip uzima labai daug laiko, kur dar savo siekiai, darbas ir pan? Todel labai pasistengus galima padaryti kazka privataus. Ar visi tevai tures pinigu gydyti vaika? O jei nepades? Juk su hiperiuku labai daug stebuklu nera.
Kodel nesikreipia i sveikatos ministerija, kad ir raidos centras? Tai va, kad butu didesnis mamu burys, kurios rinktusi kartu, planuotu gaetu ir isreikalauti, sutvarkyti ta reikala.
Mamos, kurios esate Vilniuje ir norite pasisakyti zurnalistei, straipsniui apie hiperiukus, rasykite man, duosiu telef. nr., o kitoms ir el pasto adresa. Taip pat draugijos pirmininkes koordionates, tik norekite.
Nezinau, kas vyksta su svetaine,vel neveikia forumas, bet nuorodos i rusijos svetaines yra, ten taip pat forumai, galite juose dalyvauti, ar pasiskaityti.
aukseklaipeda, mano vaikui diagnozavo opozicini nepaklusnuma..as maniau, kad tai tiesiog buitiskai sakant priesgyna, bet pasirodo, kad tai diagnoze...nors dabar vaiks nerealiai gera ir keiciasi, del kalbos sugebejimu, kai vaikai ir suauge eme ji geriau suprasti, gal ir nuo poilsio vasara ir branda galiausiai...bet turbut tik cia rasancios mamos gali suprasti, kaip gera isgirsti, akd vaikas siandien buvo geras ir klause ir niekam nieko nepadare.
QUOTE(Alchemie @ 2006 09 12, 17:35)
aukseklaipeda, mano vaikui diagnozavo opozicini nepaklusnuma..as maniau, kad tai tiesiog buitiskai sakant priesgyna, bet pasirodo, kad tai diagnoze...nors dabar vaiks nerealiai gera ir keiciasi, del kalbos sugebejimu, kai vaikai ir suauge eme ji geriau suprasti, gal ir nuo poilsio vasara ir branda galiausiai...bet turbut tik cia rasancios mamos gali suprasti, kaip gera isgirsti, akd vaikas siandien buvo geras ir klause ir niekam nieko nepadare.
Kad as ir nesakiau, kad tai diagnoze.
Taip, as lankausi labai daznai mokykloje (mes mokomes toliau nuo namu ir mazoje mokykleleje), tai ir as isgirstu geru zodziu. Na pvz.siandien jis buvo labai geras, o zinot kodel? Nes vakar uz judruma gavo nuo mokytojos (svelnu) pliauska, tam, kad nejudetu. Visiskai nepykstu, nes tai buvo nepiktybiska. O jis tada net keikesi, kad vaiku negalima liesti ir pan. 4 kl., po to visai nebedirbo. As jo nebariau, nemusau, tada as tik nutaisau molio veido mina ir neleidau i treniruotes, jis viska turejo atlikti namie, to ko nepadare per pamoka. Siandien viskas liuksus,net namu darbai paruosti. lauksim rytojaus.
Ka darau, kad butu ramesnis mokykloje.
1. Butinai turi pats atsibusti, vadinasi nueiti miegoti laiku.
2. Jokiu priekaistu ryte, jei jau ko nesusidejo, sudedu as is vakaro. Tam, kad rytas butu ramus.
3. Karsti pusryciai butinai, bent jau arbata.
4. Gyvoji bakterija zarnynui (kurias geriame po antibiotiku), ji labai sveika. "Acidophilus with pectin" ir demesiui padedantis sukaupti, atminti gerinanti zolele, kuri tinka hiperaktyviems vaikams "bio biloba".
5. Butinai ryte pasakau, kad kazkas lauks smagaus po pamoku. Ryt mes vaziuosime susitvarkyti dviracio padangos uz du litus, bet jei elgsis negerai, sedes namie.
Ko nedarau, bet yra gerai letas vaiksciojimas, tai i mokykla eiti reiktu paciam.
Ir dar, labai svarbu hipiuka ismokyti uzbaigti. Tegu kapryzai buna didziuliai, bet ramiai ir ziurint i akis, be isteriju, turite likti nenugaleti. Va uz tai aciu musu brangiai mokytojai, kuri turi kantrybes ta dalyka isugdyti. Kartais ateinu jo pasiimti, o ji ir sako: "neskaitei, dabar mama palauks, o tu skaityk".
labai dziaugiuosi, kad aisku reikia truputi pasigincyti, bet namu darbus kai seda ruosti: "mama as pats". Cia jau jai valerjonus geriancios mamos per daug. Labai blogai skaito, einam pas logopede, gal jus kas nors zinot buda, kai ismokyti gerai skaityti, jis jau eina i 4 kl.
Bet kaip visa tai nusibodo, kaip norisi i viska nusispjaut.
QUOTE(Alchemie @ 2006 09 12, 15:35)
Alchemie džiaugiuosi už jus
O aš dabar Lietuvoje, sesija man. Palikau savo vyrus vienus tvarkytis. Truputėlį neramu
Papildyta:
QUOTE(aukseklaipeda @ 2006 09 12, 18:04)
Bet kaip visa tai nusibodo, kaip norisi i viska nusispjaut.
Aukseklaipeda ką aš čia dabar girdžiu? Net negalvok taip Mes esam labai stiprios ir mes viską galim dėl savo vaikų ištverti Laikykis
aukseklaipeda..na maniskis va visas raides pazista, o jungti niekaip, neskaito..na dar laiko yra, bet manau, akd cia irgi labai tampriai su kalba surista..tiesiog zmogus nesuvokia jungimo ir skiemenu. Pvz. logopede aiskino, kad vaikas turi isgirsti pirma ir paskutine raides, o maniskis girdi pirma ir antro skiemens kircuota raide rasyti raso tik tris sakralines raides TAM, t.y. tetis, jo vardo pirma raide, ir mama..nors kartais paraso ir MAT
Su pabaigimu iki galo, tai pamenu turejau tokia isterija ir gal puse valandos morelines kovos, kuris kuri, kai parejes nusirenge ir paliko batus numestu vidury kambario ir striuke koridoriuj..liepiau susitvarkyti..dauzesi, metesi, bet sakiau, kad kol nesusitvarkys, negaus kazkokio trokstamo daikto. Vietomis is jo protesto eme juokas, vietomis norejosi verkti, bet susitvarke ir dabar dar ir teciui liepia po saves susitvarkyti..bet stiprybes kainuoja...ui
Aukseklaipeda, as manau, kad net jei tu ir numestum ir pabegtum, labai greitai griztum, nes pirma esi mama, antra is nuotolio labai gerai matosi rezultatas ir ateina suvokimas, kad jei tiek sugebejai padaryti, tai ta Sizifo virsune ne taip jau ir aukstai.
Svarbiasuia, kad turime zmoniu, kurie mums padeda...as ir mano vaikis isimyleje logopede (vaikis ja itraukes i seimos nariu sarasa), tu turi mokytoja, kuri mokykloje supranta vaiko sunkumus (manau, kad tai superdaug) va ant tokiu zmoniu ir laikosi musu ir vaiku pasaulis, labai grazus pasaulis
Su pabaigimu iki galo, tai pamenu turejau tokia isterija ir gal puse valandos morelines kovos, kuris kuri, kai parejes nusirenge ir paliko batus numestu vidury kambario ir striuke koridoriuj..liepiau susitvarkyti..dauzesi, metesi, bet sakiau, kad kol nesusitvarkys, negaus kazkokio trokstamo daikto. Vietomis is jo protesto eme juokas, vietomis norejosi verkti, bet susitvarke ir dabar dar ir teciui liepia po saves susitvarkyti..bet stiprybes kainuoja...ui
Aukseklaipeda, as manau, kad net jei tu ir numestum ir pabegtum, labai greitai griztum, nes pirma esi mama, antra is nuotolio labai gerai matosi rezultatas ir ateina suvokimas, kad jei tiek sugebejai padaryti, tai ta Sizifo virsune ne taip jau ir aukstai.
Svarbiasuia, kad turime zmoniu, kurie mums padeda...as ir mano vaikis isimyleje logopede (vaikis ja itraukes i seimos nariu sarasa), tu turi mokytoja, kuri mokykloje supranta vaiko sunkumus (manau, kad tai superdaug) va ant tokiu zmoniu ir laikosi musu ir vaiku pasaulis, labai grazus pasaulis
Aciu uz palaikyma. Sakes, pasirodo kaip is tikro to reikia. Mazai kas mus supranta, o ka jau kalbet apie vaika. Juk jis taip pat turi teise, teise buti vaiku, tureti mylincius ir amzinai nerekiancius teti ir mama, ji vertinancia, o nepriekaistaujancia, nemegstancia jo mokytoja. Juk jis toks mazas.
Gal kas skaitet vaikiskas knygeles:"Emilis is Lionebergos",(hiperaktyvaus vaiko gyvenimas pries daug metu atgal), ar "Tomo Sojerio nuotykiai"? As skaiciau pries metus, siulau paskaityti. Labai gerai paskaityti vaikui pries miega, po to buna diskusiju sou: "o as tai taip ', 'o man tai taip".
Gal kas skaitet vaikiskas knygeles:"Emilis is Lionebergos",(hiperaktyvaus vaiko gyvenimas pries daug metu atgal), ar "Tomo Sojerio nuotykiai"? As skaiciau pries metus, siulau paskaityti. Labai gerai paskaityti vaikui pries miega, po to buna diskusiju sou: "o as tai taip ', 'o man tai taip".
QUOTE(aukseklaipeda @ 2006 09 13, 11:57)
Šakės, skaičiau šias knygutes dar savo vaikystėj kai dabar pasakei tai tikrai pagalvojau - apie hiperaktyviukus ten Reikės paskaityti žiogui vakarais. Dabar skaitom Harį Poterį prieš miegą. Galiu pasakyti, kad skaitymas veikia labai gerai, vaikas labai nusiramina.
Maniškis irgi skaitė blogai,skiemenuodamas, nors kažkaip dabar, kai mokykloje pradėjo jam sektis ir kai jį pradėjo mokyti skatyti švediškai, tai žiūriu, jis man ir lietuviškai skaityti ėmė
Mergaitės, o kaip jums su vaikų miegu? Na, mano žiogas, tai niekad nemiegojo, tik dabar kai jau ne mažas ir nereikia prie jo sėdėti, tai atsikelia 6 val ryto ir multikus žiūri. Tas blogai, bet jei atjungsiu teliką, tai ką jis veiks pora valandų.
Maniskis kai tik strese, tai pietu miego darze neina ir tada..ui..bet vakare ji paguldyti irgi sunku, tai filmukas, tai to tai ano..dabar padariau taip, apie 8.30 vakare ijungiu filmuka, apie 9.45 valomes dantis (jau pats labai nori ir valosi dantis, nors as dar vis sveiciu, kad nesugestu) tada lopsines (tris dainuoju) apsikabinimai, ritualiniai pazadai ir palinkejimai ir uzgesinu sviesa. Siaip nepamenu ar minejau, bet vienas akupunkturistas man parode akupresuros taskus, kur spausti vaikui jei yra tas motorinis judejimas. Taskai yra ant pedos tarp nykscio is sekancio pirsto pirmu sanariuku. Pirstu gerai jauciasi, kaip igula i duobute tarp tu kauliuku. Mus truputi padeda..dar susake veido zonoje akupresurinius taskus, bet cia sunku aprasyti. maniskis kartais pats papraso parodyti kur jie ir pasimasazuoja..atlegsta itampa ir nervai. Kartais tie taskai ir mamai labai padeda..bet cia reiktu kazkaip gyvai ta padaryti, parodyciau.
Aukseklaipeda, zinai toki posaki ispaniskai is "Riesutu duonos" no pasaran! reiskia nepasiduosime, nes mes jega ir manau, kad tokios meiles, kokia parodo dekingi vaikai, turbut nera jokiuose romanuose ir jokiose pasakose, ji tiesiog stebuklinga
Aukseklaipeda, zinai toki posaki ispaniskai is "Riesutu duonos" no pasaran! reiskia nepasiduosime, nes mes jega ir manau, kad tokios meiles, kokia parodo dekingi vaikai, turbut nera jokiuose romanuose ir jokiose pasakose, ji tiesiog stebuklinga
Maniškis irgi vakar iškėlė isteriją, nenorėjo eiti iš darželio, dar norėjo pažaisti kieme... Įsitempiau klykiantį mašiną, visi aplinkui žiūrėjo ir jų veiduose buvo parašyta: "oi, koks išlepintas ožys"... Aš irgi, kaip neturėjau vaikų, tai galvodavau apie mažuosius isterikus Ir žinokit dabar vengiu šeimos susibūrimų, pasisvečiavimų pas draugus ar giminaičius, nes man atrodo, kad jie nemėgsta mano mažojo isteriko. Tik tiek, kad aš pati žinau ir jaučiu, kad jis po truputį taisosi, supranta, ką jam aiškinu ir šniurkščiodamas nosimi sako: supratau... daugiau taip nedarysiu... Bet kažin ar ilgai. Stiprybės Jums visoms, kartu ir sau...
QUOTE(flight @ 2006 09 14, 11:28)
Sveikos Esu pasimetusi...Kartais galvoju, kad mano ikimokyklinukas - hiperiukas, o kartais - kad tiesiog labai aktyvus vaikas. Kur yra tas esminis skirtumas tarp hiperaktyvaus ir aktyvaus, o gal - palepinto vaiko?
Kartosiuos, bet vienintelis buitinis budas patikrinti hiperaktyvus vaikas, ar ne, reikia isbandyti raminanciais vaistukais. Tai ir b grupes vitaminai ir valerjonu tabletes ir melisa ir panasus nepiktybiski vaistukai. Jei jis po ju palieka dar aktyvesnis, reikia susimastyti.
Merginos, siaip tai manau, kad nuo amziaus dar priklauso su tasi aktyvumais. As siaip tikrai ami, kad maniskis ne hiperiukas,bet tiesiog labai stipraus charakterio aktyvus, imlus, gretai emociskai pavargstantis ir turintis kalbos problemu..o tai jau pakanamai sukuria barjeru normaliai siame pasaulyje kurti rysius su zmone,is tu kutrie ir patys turi problemu ir nebutinai nori suprasti kita zmogu.
DonaldaB, as pvz. toku atveju (jei nera ten kokio labai skubaus susitikimo suvaiku aps gydytoja ar pan.) tai pabunu kartu darzelyje su vaiku, neverciu jo eiti..nes taip pazisti, ka jis ten veikia, su kuo zaidzia, ka aukletojos pasako..zodziu tokia informacijos gavimo sistema..pernai pamenu su grupe vaiku stateme sniego tvirtove, kol visu vaiku nepasieme tevai. BUvau slapia, nes nesiojau rutulius,juos kroviau, vaikai uzsidege ir bandziau spresti konfliktus, kurie kilo mano vaikui norint vadovauti ir kitu vaiku norams pvz. grezti skyles tvirtoveje...tokiu budu bandziau sustiprinti vaiku santykius, akd jie nematytu vien tik priestaravimu tarpusavyje..turiu apsakyti, kad paskui iki pavasario, vaikai su manim svekindavosi ir savo tevams mane pristatydavo, nes jiems tai buvo ivykis, kuriame suauges dalyvavo kaip ir jie.
Tiesiog noriu paguosti tas, kuriu vaikai aktyvus, imlus ir labai greitai gyvenantys, gal nesuprasti, kad ilgainiui jie isauga
DonaldaB, as pvz. toku atveju (jei nera ten kokio labai skubaus susitikimo suvaiku aps gydytoja ar pan.) tai pabunu kartu darzelyje su vaiku, neverciu jo eiti..nes taip pazisti, ka jis ten veikia, su kuo zaidzia, ka aukletojos pasako..zodziu tokia informacijos gavimo sistema..pernai pamenu su grupe vaiku stateme sniego tvirtove, kol visu vaiku nepasieme tevai. BUvau slapia, nes nesiojau rutulius,juos kroviau, vaikai uzsidege ir bandziau spresti konfliktus, kurie kilo mano vaikui norint vadovauti ir kitu vaiku norams pvz. grezti skyles tvirtoveje...tokiu budu bandziau sustiprinti vaiku santykius, akd jie nematytu vien tik priestaravimu tarpusavyje..turiu apsakyti, kad paskui iki pavasario, vaikai su manim svekindavosi ir savo tevams mane pristatydavo, nes jiems tai buvo ivykis, kuriame suauges dalyvavo kaip ir jie.
Tiesiog noriu paguosti tas, kuriu vaikai aktyvus, imlus ir labai greitai gyvenantys, gal nesuprasti, kad ilgainiui jie isauga