Siaip jau ribos tokiems vaikams reiskia sauguma, nes kai viskas leidziama, jie kaip ir turi atsakomybe patys uz save ir pasaulis pasidaro baisus ir sudetingas.
O siaip tai tikrai patarimas rimtas ir ne syki kartotas, jei Jusu vaikui nenustate diagnozes po tyrimu gydytojai, kad vakui yra hiperaktyvumas, nevadinkite ju taip...jie normalus vaikai, tik judrus ar turintys kitu kokiu problemu, bet ne hiperiukai.
Siechas, beje hiperaktyvumas mano ziniomis nustatomas apie 6 metus, nes anksciau tiesiog vaikas nepadaro testu.
Jei nori mazdaug pasiziureti ar taviskis vaikiukas turi hiperaktyvumo bruozu va tau keletas dalyku:
1. Prasta koordinacija, daznai griuna, kliuna uzsigauna,
2.Slapinasi i lova (gali net ir 7 metu)
3. Negali ramiai apsedeti,ta prasme, kad kazkuri kuno dalis nuolat judinama
4. Nesukaupia demesio
5. Nori nauju daiktu ir beveik tuoj pat juos sulauzo , t.y. nemoka zaisti
Cia grubiai aprasyta, bet daznai tie normalus aktyvus vaikai turi puikia koordinacija. O agresyvumas ir judejimas kyla pvz. del kalbos neisvystimo (mano vaiko atveju, kai vaikas bando kompensuoti kuno kalba saviraiska)
[quote=avei,2006 02 03, 09:16]
Tai va uztat,kad neiseina Mes su vyru save daznai uz tai baram O dabar tai kuriam planus,kaip jau cia tas taisykles ivesim vaikinuka parsiveze.Viena karta jau bandem.Pasikabinom ant sienos tas taisykles ir nutarem ju laikytis.Surasem bausmes,kurios bus taikomos prasizengus(gydytoja patare).Tai jau pirma diena visos buvo sulauzytos,bausmes pritaikytos Sekancia diena nebebuvo vaikui del ko stengtis...Tai va taip ir sekesi As tikiuosi kad ta knyga pades mums stengtis ir nepersistengti.Ir,aisku,iiiiiilgas darbas.
As kai perskaitau,ka ALCHEMIE raso,va cia tai jauciasi stiprybe Reiketu imti pavyzdi.
Tai va uztat,kad neiseina Mes su vyru save daznai uz tai baram O dabar tai kuriam planus,kaip jau cia tas taisykles ivesim vaikinuka parsiveze.Viena karta jau bandem.Pasikabinom ant sienos tas taisykles ir nutarem ju laikytis.Surasem bausmes,kurios bus taikomos prasizengus(gydytoja patare).Tai jau pirma diena visos buvo sulauzytos,bausmes pritaikytos Sekancia diena nebebuvo vaikui del ko stengtis...Tai va taip ir sekesi As tikiuosi kad ta knyga pades mums stengtis ir nepersistengti.Ir,aisku,iiiiiilgas darbas.
As kai perskaitau,ka ALCHEMIE raso,va cia tai jauciasi stiprybe Reiketu imti pavyzdi.
QUOTE(Alchemie @ 2006 02 03, 17:16)
O siaip tai tikrai patarimas rimtas ir ne syki kartotas, jei Jusu vaikui nenustate diagnozes po tyrimu gydytojai, kad vakui yra hiperaktyvumas, nevadinkite ju taip...jie normalus vaikai, tik judrus ar turintys kitu kokiu problemu, bet ne hiperiukai.
O jei mano vaikui nustatė hiperaktyvumą, tai ką, maniškis jau nenormalus???
Maniškis normalesnis už daugelį ne hiperaktyvių vaikų, todėl nereikia čia su tokiais pareiškimais
pagal DSM-IV dėmesio trūkumo hiperaktyvumo sutrikimai turi būti stebimi daugiau kaip pusę metų ir turi išryškėti mažiausiai 8 žemiau išvardyti požymiai:
1.dažnai nenustygsta vietoje, mosuoja rankomis ir kojomis, rangosi kėdėje
2.turi sunkumų sėdėti ramiai, kai to reikalaujama
3.lengvai išblaškomas pašalinių dirgiklių
4.turi sunkumų belaukiant žaidimų eilės ar esant panašioms situacijoms
5.dažnai skuba su atsakymais į klausimus, kai dar nebaigiama paklausti
6.turi sunkumų laikantis kiyų instrukcijų ne dėl priešiško elgesio ar sugebėjimo suprasti
7.turi sunkumų dėmesio sukaupime tam tikrų užduočių atlikimui
8.dažnai pereina nuo vienos nebaigtos veiklos nuo kitos
9.turi sunkumų žaisti tyliai
10.dažnai pernelyg daug kalba
11.dažnai trukdo kitiems, pvz.:įsikiša į kitų vaikų žaidimus
12.dažnai atrodo, kad neklauso, kas jai arba jam yra sakoma
13.dažnai pameta daiktus, būtinus užduotims mokykloje ar namuose:žaislus, knygas, pieštukus
14.dažnai imasi fiziškai pavojingos veiklos, neatsižvelgdamas į galimas pasekmes
15.pradžia turi būti pastebėta ankstyvajame amžiuje ir diagnozuotaiki 6m.amžiaus
1.dažnai nenustygsta vietoje, mosuoja rankomis ir kojomis, rangosi kėdėje
2.turi sunkumų sėdėti ramiai, kai to reikalaujama
3.lengvai išblaškomas pašalinių dirgiklių
4.turi sunkumų belaukiant žaidimų eilės ar esant panašioms situacijoms
5.dažnai skuba su atsakymais į klausimus, kai dar nebaigiama paklausti
6.turi sunkumų laikantis kiyų instrukcijų ne dėl priešiško elgesio ar sugebėjimo suprasti
7.turi sunkumų dėmesio sukaupime tam tikrų užduočių atlikimui
8.dažnai pereina nuo vienos nebaigtos veiklos nuo kitos
9.turi sunkumų žaisti tyliai
10.dažnai pernelyg daug kalba
11.dažnai trukdo kitiems, pvz.:įsikiša į kitų vaikų žaidimus
12.dažnai atrodo, kad neklauso, kas jai arba jam yra sakoma
13.dažnai pameta daiktus, būtinus užduotims mokykloje ar namuose:žaislus, knygas, pieštukus
14.dažnai imasi fiziškai pavojingos veiklos, neatsižvelgdamas į galimas pasekmes
15.pradžia turi būti pastebėta ankstyvajame amžiuje ir diagnozuotaiki 6m.amžiaus
egliosha..aciu, kad papildei ir tiksliau nusakei, bet manau, kad mano 3 metu vaikui galejo pritaikyti pagal siuos nuostatus ir hiperaktyvumo diagnooze, ypac tie "gydytojai", kurie meta aki ir jau zino diagnoze
(dazniausiai jie pasitaiko autobusuose, parduotuvese ir pan. vietose) bet per pora metu viskas issivadejo...Be to..zinant, kad musu visuomene is viso zalio supratimo neturi, kas yra DHS, net ir gydytojai-pediatrai (deja, gal naujoji karta jau ir turi tu ziniu) abejoju ar gali nustatyti vaikams iki 6 metu ir diagnozuoti ankstyvame amziuje.Cia tik mano nuomone
Visi vaikai normalus, nenorejau izeisti, tiesiog mano atveju salia zodzio hyperaktyvus (tipo nenorint izeisti, kad nesirupinu vaiku ir jo negydau) paskui jau eidavo zodis nenormalus. AVEI, AS TIK NOREJAU PABREZTI, KAD TAI YRA RIMTA LIGA IR NUO JOS KENCIA NE TIK APLINKINIAI, TEVAI, KURIEMS REIKIA DIDZIULES KANTRYBES IR JEGU, BET IR PATS VAIKAS KENCIA...nors mano nuomone (cia jau tokia mano filosofija). kad vaikai patyre kancia greiciau bresta dvasiskai ir daznai sugeba daug geriau suprasti ir uzjausti, nei sakysim vaikai, kurie gyveno nerupestingai, be ribu ir pan...tiesiog sio tipo vaikai veliau pamato,kad pasaulis turi ir sunkiaja puse, ne tik laiminga.
As vis suku i tai, kad reikia (kazkaip man paciai reiktu pagaliau rasti laiko pasikalbeti su hyperkatyviu vaiku bendruomene Vilniuje ir pradeti kazkokias akcija ar informacijos skleidima, kas tai yra ir kaip su tokiais vaikais gyventi) informuoti visuomene, kad butu ir visuomenei ir tiems vaikams gyventi lengviau. Nes niekas nera apsaugotas nuo to, kad tures toki, o ne kitoki vaika.
(dazniausiai jie pasitaiko autobusuose, parduotuvese ir pan. vietose) bet per pora metu viskas issivadejo...Be to..zinant, kad musu visuomene is viso zalio supratimo neturi, kas yra DHS, net ir gydytojai-pediatrai (deja, gal naujoji karta jau ir turi tu ziniu) abejoju ar gali nustatyti vaikams iki 6 metu ir diagnozuoti ankstyvame amziuje.Cia tik mano nuomone
Visi vaikai normalus, nenorejau izeisti, tiesiog mano atveju salia zodzio hyperaktyvus (tipo nenorint izeisti, kad nesirupinu vaiku ir jo negydau) paskui jau eidavo zodis nenormalus. AVEI, AS TIK NOREJAU PABREZTI, KAD TAI YRA RIMTA LIGA IR NUO JOS KENCIA NE TIK APLINKINIAI, TEVAI, KURIEMS REIKIA DIDZIULES KANTRYBES IR JEGU, BET IR PATS VAIKAS KENCIA...nors mano nuomone (cia jau tokia mano filosofija). kad vaikai patyre kancia greiciau bresta dvasiskai ir daznai sugeba daug geriau suprasti ir uzjausti, nei sakysim vaikai, kurie gyveno nerupestingai, be ribu ir pan...tiesiog sio tipo vaikai veliau pamato,kad pasaulis turi ir sunkiaja puse, ne tik laiminga.
As vis suku i tai, kad reikia (kazkaip man paciai reiktu pagaliau rasti laiko pasikalbeti su hyperkatyviu vaiku bendruomene Vilniuje ir pradeti kazkokias akcija ar informacijos skleidima, kas tai yra ir kaip su tokiais vaikais gyventi) informuoti visuomene, kad butu ir visuomenei ir tiems vaikams gyventi lengviau. Nes niekas nera apsaugotas nuo to, kad tures toki, o ne kitoki vaika.
Būtina atminti jog:
1)hiperaktyvumas nėra vaiko kaltė, jį sukėlė dėmesio ir savikontrolės sutrikimai, kurie dažniausiai būna įgimti;
2)pasekmės būna lengvesnės jei tėvai kantrūs ir atlaidūs;
3)hiperaktyviems vaikams reikia papildomos pagalbos, kad išliktų dėmesingi namie ir mokykloje;
4)kai kurie vaikai turi sunkumų užaugę, bet dauguma sugeba prisitaikyti.
1)hiperaktyvumas nėra vaiko kaltė, jį sukėlė dėmesio ir savikontrolės sutrikimai, kurie dažniausiai būna įgimti;
2)pasekmės būna lengvesnės jei tėvai kantrūs ir atlaidūs;
3)hiperaktyviems vaikams reikia papildomos pagalbos, kad išliktų dėmesingi namie ir mokykloje;
4)kai kurie vaikai turi sunkumų užaugę, bet dauguma sugeba prisitaikyti.
Mano jauneliui 4 su puse, jo budui tinka visi 8-uoni EGLIOSOS isvardinti punktai(na tik nesislapina naktimis, bet gana ilgai turejo problemu su slapimo nelaikymu, tiesiog nepajusdavo, kad jau laikas i tuoleta), kad kazkas ateityje pasikeistu, ar pageretu - prosvaisciu nematau (bent kol kas).
Tai gal jau net dabar butu pats laikas kreiptis i psichologus, kad kuo greiciau butu galima pradeti padeti savo vaikui, kaip toj patarlej - "Lenk medi kol jaunas!".
Patarkit mielosios mamytes!!!
Tai gal jau net dabar butu pats laikas kreiptis i psichologus, kad kuo greiciau butu galima pradeti padeti savo vaikui, kaip toj patarlej - "Lenk medi kol jaunas!".
Patarkit mielosios mamytes!!!
astuxx, stenkis vaikui duoti mažiau cukraus, nes girdėjau, kad tai vaikučius labai suaktyvina...
kazkurioj temoj buvo apie dietas tokiems vaikams. Tai kuo maziau (geriau is viso visiems vaikams) neduoti limonadu su saldikliais, cipsu ir pan. dalyku. Salduma pakeisti vaisiais ar dziovintais vaisiais.
Astuxx..linku tau daug kantrybes ir nuejimas pas psichologus pades ne tik tavo vaikui, bet ir tau, nes zinau, kaip nuo nuolatinio demesio skyrimo pavargstama.
Astuxx..linku tau daug kantrybes ir nuejimas pas psichologus pades ne tik tavo vaikui, bet ir tau, nes zinau, kaip nuo nuolatinio demesio skyrimo pavargstama.
Aciu uz patarimus ALCHEMIE, nuo pat vaiku gimimo mano isankstine nuostata yra jokiu cipsu, limonadu, kokakolu, saldainiu...isimti padarau tik tada kai kas nors pavaisina(tai buna tikrai nedaznai). Kai kai kurios pazistamos mamos isgirdusios tokia mano nuomone apie visus siuos produktus atrezdavo:, 'kaip tau iseina, mano vaikas i parduotuve iejes zuzia tol kol nenuperku'. As tiesiog su savo vaikais esu susitarusi gal daugiau paaiskinusi, kad tai yra ne maistas, o slmstas.
Cukraus jie gauna tik su rytine arbatele, na ji gana saldi.
Mes taip pat stengiames ivesti taisykles, bet kartais pritruksta kantrybes ju laikyti ir man paciai. Stengiuosi vaikams aiskinti, kad as kai pasakau, antra karta to paties kartoti nenoriu, turit mane isgirsti pirma karta pasakius.
Jei jau visai nervus sugadina tai nuvarau i kambari, ir kuri laika liepiu pabuti ten(kazkur skaiciau kad tokiu vaiku negalima bausti ramia veikla), tai jis nuvarytas i kambari, gali kuri laika vienas pats azaisti su zaisliukais, bet pati ilgai nelaukusi turiu uzeiti ir paziureti ar nekrecia ko nereikia.
Labai daznai pamirsta kur pasidea daiktus, amzinai buna pamirses, kai reikia surasti.
Cukraus jie gauna tik su rytine arbatele, na ji gana saldi.
Mes taip pat stengiames ivesti taisykles, bet kartais pritruksta kantrybes ju laikyti ir man paciai. Stengiuosi vaikams aiskinti, kad as kai pasakau, antra karta to paties kartoti nenoriu, turit mane isgirsti pirma karta pasakius.
Jei jau visai nervus sugadina tai nuvarau i kambari, ir kuri laika liepiu pabuti ten(kazkur skaiciau kad tokiu vaiku negalima bausti ramia veikla), tai jis nuvarytas i kambari, gali kuri laika vienas pats azaisti su zaisliukais, bet pati ilgai nelaukusi turiu uzeiti ir paziureti ar nekrecia ko nereikia.
Labai daznai pamirsta kur pasidea daiktus, amzinai buna pamirses, kai reikia surasti.
bandyk daryt paskatinimus. mums dėstytoja sakė, kad reikia sugalvot sistemą su žetonais. padaręs gerą darbą vaikutis gauna žetoną geltoną daleiskim. surinkus tam tikrą skaičių žetonų leisti kokią nors pramogą, kaip naują žaisliuką ar picą picerijoj nupirkti...
bet tam reikia daug kantrybės ir svarbiausia nenuleisti rankų...
bet tam reikia daug kantrybės ir svarbiausia nenuleisti rankų...
QUOTE(Alchemie @ 2006 02 04, 08:18)
Kas tiesa, tai ne melas Mūsų visuomenei dar labai toli iki supratimo ir tolerancijos. Rašai, kad reikia pradėt akcijas, informacijos skleidimą- sveikinu Aš dėja, rankas jau nuleidau 4 metus viską tempiau į paviršių ir supratu, kad tai kova su vėjo malūnais Dabar išvažiuojam. Imu vaiką po pažastim ir išvešiu jį į tokią šalį kur labiausiai rūpinamasi vaikais turinčiais ADHD sutrikimą. Laikykit kumščius, kad mums pasisektų