Įkraunama...
Įkraunama...

Kur geriau vestuves: restorane ar sodyboj?

QUOTE(senmerge @ 2011 06 17, 19:12)
Kiek esu buvusi vestuvėse , tai bandysiu pasidalinti patirtimi  smile.gif nors gal tai ir gali netikti . Pirmas užsėdimas būna be jaunųjų kiek pamenu dar be valgymų tik su alkoholinių gėrimų vartojimų , šaltais užkandžiais ir netikrų jaunųjų sėdėjimu laukiant , kada grįš jaunieji su palyda iš trumpos fotosesijos gamtoje ir išpirks stalą . Vyksta visų svečių prisistatymai , stalo komendantų išrinkimas ir t.t.  Bet viskam vadovauja piršliai ir muzikantai . Švediškas stalas būna su alum ir užkandžiais ir saldus stalas su tortais ir kava . Kaip švenčiama restoranuose - nežinau .

vat pasisakysiu ir aš: pirmą kart girdžiu, kad būna tokie užsėdimai be jaunųjų, su prisistatymais, komendantų rinkimais ir pan. Kiek teko domėtis/dalyvauti ir pan., tai piršliai visą dieną nuo ryto būna su jaunaisiais, juos lydi fotosesijos metu ir t.t. Ir pirmas užsėdimas būna tik atvykus jauniesiems. Juk piršliai būna vieni pagrindinių asmenų išsiperkant stalą ir t.t. O svečiai laukdami jaunųjų patys, jei turi noro organizuojasi visus stalo "užgrobimus", o vaišinasi tik užkandėlėmis (pvz.: sūris, sumuštinukai ir pan.) O Jūsų paminėti komendantų rinkimai, prisistatymai vyksta jau visiems susėdus (įskaitant ir jaunuosius).

Nors gal čia nuo regiono priklauso g.gif Nors net kiek esu skaičiusi apie senuosius Lt papročius tai atitinka mano patirtį... Juk į bažnyčią važiuodavo su piršliais, o gryžusius visus tėvai pasitikdavo. Juk negali žmogus būt dviejose vietose vienu metu g.gif blink.gif
Atsakyti
QUOTE(mafijozė @ 2011 06 17, 22:33)
Pagalvokit, kas nurinkinės tuščias lėkštes, kai žmonės pavalgys? Be to atsiras tokių, kurie pasiims ne vieną ir ne dvi tų lėkščių, dėsis to maisto kiek yra marmituose ir jei nebus kas nurenka lėkštes, tai tikrai bus betvarkė  doh.gif

Šeimininkės nurenka .
Papildyta:
Dabar nebėra svečių persirenginėjimų netikrais jaunaisiais ir piršliais prieš jauniesiems su palyda parvykstant . Bet tai buvo gera tradicija - stalo išsipirkimas .
Papildyta:
QUOTE(pasisiutus @ 2011 06 17, 23:19)
vat pasisakysiu ir aš: pirmą kart girdžiu, kad būna tokie užsėdimai be jaunųjų, su prisistatymais, komendantų rinkimais ir pan. Kiek teko domėtis/dalyvauti ir pan., tai piršliai visą dieną nuo ryto būna su jaunaisiais, juos lydi fotosesijos metu ir t.t. Ir pirmas užsėdimas būna tik atvykus jauniesiems. Juk piršliai būna vieni pagrindinių asmenų išsiperkant stalą ir t.t. O svečiai laukdami jaunųjų patys, jei turi noro organizuojasi visus stalo "užgrobimus", o vaišinasi tik užkandėlėmis (pvz.: sūris, sumuštinukai ir pan.) O Jūsų paminėti komendantų rinkimai, prisistatymai vyksta jau visiems susėdus (įskaitant ir jaunuosius).

Nors gal čia nuo regiono priklauso  g.gif  Nors net kiek esu skaičiusi apie senuosius Lt papročius tai atitinka mano patirtį... Juk į bažnyčią važiuodavo su piršliais, o gryžusius visus tėvai pasitikdavo. Juk negali žmogus būt dviejose vietose vienu metu  g.gif  blink.gif

Apie tai ir kalbėjau , tik gal reikėjo viską surašyti eilės tvarka , sunumeruojant , kad būtų aiškiau .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 17 birželio 2011 - 22:16
QUOTE(senmerge @ 2011 06 17, 23:13)
Dabar nebėra svečių persirenginėjimų netikrais jaunaisiais ir piršliais prieš jauniesiems su palyda parvykstant . Bet tai buvo gera tradicija - stalo išsipirkimas .

Uoj vyksta dar ir kaip biggrin.gif Tik viskas manau priklauso nuo svečių ir pačių jaunųjų. Vat savo vestuvėse aš nenoriu tokios tradicijos, nes ji papraščiausiai praradusi savo tikrąją esmę - dabar tai pasidarė "išpešk kuo daugiau alkoholio", kas man visai nepriimtina. Man priimtina būtų, jei tai būtų išperkamas "sodas" ir tikrai kitokiomis dovanomis. Tai kad nebūtų tokių "bajerių" visus perspėjau, ir dar tikrai patikimų asmenų (kurie lauks mūsų parvykstant) paprašysiu pasergėti.. nes bijau kad tikrai bus žmonių, kurie gali nepaisyti mano noro ir bandyti organizuoti užsėdimą... Kai tuo tarpu planuose visiškai kitoks pasitikimas mūsų numatytas ax.gif
Atsakyti
Pasisiutus, cia teisingai parasete, kad grizusius tevai pasitikdavo, o i baznycia vaziuodavos su pirsliais? Taip iseina, kad tevu nebudavo banycioje..?
Atsakyti
Vietoj alkoholio galima išsipirkti žemiškomis (daržovėmis) ir dangiškomis (saldainiais) gėrybėmis .
Papildyta:
QUOTE(Ugnelė88 @ 2011 06 18, 14:36)
Pasisiutus, cia teisingai parasete, kad grizusius tevai pasitikdavo, o i baznycia vaziuodavos su pirsliais? Taip iseina, kad tevu nebudavo banycioje..?

Bažnyčioje tėvai dalyvauja . Jie nedalyvauja fotosesijoje ir žaidimuose gamtoje , o važiuoja į šventimo vietą jaunųjų sutikimui su duona ir druska . Pasitinka jaunuosius su muzikantais , ir liepia įvykdyti užduotis - suvystyti lėlę , perskelti į malkas medžio kaladę , su jaunąja ant rankų jaunasis turi užlipti ant lėkštutės ir sudaužyti , jaunieji turi pagulėti kartu ant siauro suolo . Paskui jau vyksta jų sutikimas su duona ir druska .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 18 birželio 2011 - 13:00
QUOTE(Ugnelė88 @ 2011 06 18, 13:36)

Taip - ankščiau į bažnyčią važiuodavo tik svita. Visi kiti - ne. Kada tai pasikeitė - negaliu pasakyt, bet dar kai mano tėvai tuokėsi (prieš 26 metus) - tėvai dar nedalyvaudavo. Net ir dabar, kai paklausiau tėčio ar važiuos į bažnyčią (mama a.a.) - tai net nusistebėjo ir pasakė: "mūsų laikais tėvai nedalyvaudavo". Bet žinoma, nusileido mano norams. Taip kad tėvų ir svečių dalyvavimas ceremonijos metu - gan nesenas "reikalas" sakyčiau.
Atsakyti
Kas del tevu dalyvavimo baznycioje, tai yra prietaras is senu laiku, kad negerai yra jog tevai dalyvauja baznycioje-nesiseks gyvenimas ar kazkas panasaus. nors dabar madinga,kad tevai buna baznycioje...nezinau-visi daro kaip kas nori ir kaip kam patogiau,o ar nuo tevu dalyvavimo priklauso seimos laime ir tvirtumas tai nemanau...
Atsakyti
Geras, kaip idomiai:) nebuciu net pagalvojus, kad tevu buvimas baznycioje buvo laikomas blogas zenklas..
Atsakyti
QUOTE(Ugnelė88 @ 2011 06 18, 19:27)
Geras, kaip idomiai:) nebuciu net pagalvojus, kad tevu buvimas baznycioje buvo laikomas blogas zenklas..

Neklausykit , tėvai turi dalyvauti , jie nedaulyvauja jaunųjų ir palydos ekskursijoje gamtoje. Tėvas verda jaunąją prie altoriaus . Nejaugi jūs apsimetinėjat , kad to nežinot ? smile.gif Ar aš čia tuščiai pirštus gadinu , nes tuoj man jie pradės skaudėti nuo įtikinėjimo . smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 18 birželio 2011 - 19:09
QUOTE(senmerge @ 2011 06 18, 20:09)
Neklausykit , tėvai turi dalyvauti , jie nedaulyvauja jaunųjų ir palydos ekskursijoje gamtoje. Tėvas verda jaunąją prie altoriaus . Nejaugi jūs apsimetinėjat , kad to nežinot ?  smile.gif Ar aš čia tuščiai pirštus gadinu , nes tuoj man jie pradės skaudėti nuo įtikinėjimo .  smile.gif

Na turbūt tikrai tuščiai pirštus gadinatės tongue.gif - nes pagal tikrąsias Lietuviškas tradicijas pire altoriaus žengdavo kartu jaunieji. O tėvai tikrai nebūdavo, bet laukdavo namie su druska, vandeniu ir duona. O ši tradicija, kai tėvas atveda jaunąją prie altoriaus atėjusi iš kitų šalių (jei neklystu anglijos ar pan.).

O ir gerai pagalvojus man tai absurdiškai atrodytų toks variantas: atvažiuoja jaunasis pas jaunąją, ją pasiima (pagal Lt tradicijas), nuvažiuoja į bažnyčią, o čia vėl ją atgal paima tėvas ir tada vėl veda jaunajam, laukiančiam prie altoriaus. Taip, kad pagal mane, reik rinktis vieną variantą: jei yra išlydėjimas iš namų, tada prie altoriaus žengia kartu jaunieji. O jei nedaromas išlydėjimas, ir jaunieji susitinka bažnyčioje - tada ir tas tėvelio atlydėjimas jaunosios prie altoriaus yra tinkamas smile.gif

Vat aš tai renkuosi Lietuviškas tradicijas, nes man jos tikrai mielesnės, nei atėjusios iš kitų šalių. ax.gif Na bet kiekvienam savo, nes tikrai yra merginų, kurios nori būti atlydėtos tėvų iki altoriaus smile.gif
Papildyta:
va dar pridursiu. Pakankamai plačiai apie visas šias tradicijas yra vieno lietuviu autoriaus knygoje aprašyta, tik deja tiksliai nepamenu. Jei nemaišau J. Trinkūno "baltų tikėjimas: lietuvių pasaulėjauta, papročiai, apeigos, ženklai". Ten išsamiai aprašyti visi gyvenimo tarpsniai nuo gimimo iki mirties, su visomis tradicijomis ir pan. Tikrai naudinga smile.gif Ir sužinai tai, ko nežinojai smile.gif
Atsakyti
Kiek žinau tai senovėje Lietuvoje jaunikiai nuotakas ne pasiimdavo o grobdavo iš namų , dėl to matyt ir tradicijos nebuvo , kai tėvas vesdavo jaunąją prie altoriaus , iš to kilo ir dar viena vestuvių atrakcija - suvaidintas nuotakos paslėpimas nuo jaunikio , kilęs iš to kai nuotakų amžiaus merginos slėpdavosi nuo pagrobėjų antrame - pirmame tūkstantmetyje prieš kristų . Visa tai aprašoma Pranės Dundulienės knygose apie vestuvių papročius . Galit perskaičiusios jos knygas susigalvoti savo atrakcijų , jei švęsit sodybose .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 18 birželio 2011 - 21:12
QUOTE(senmerge @ 2011 06 18, 22:04)
Kiek žinau tai senovėje Lietuvoje jaunikiai nuotakas ne pasiimdavo o grobdavo iš namų , dėl to matyt ir tradicijos nebuvo , kai tėvas vesdavo jaunąją prie altoriaus , iš to kilo ir dar viena vestuvių atrakcija - suvaidintas nuotakos paslėpimas nuo jaunikio , kilęs iš to kai nuotakų amžiaus merginos slėpdavosi nuo pagrobėjų antrame - pirmame tūkstantmetyje prieš kristų  . Visa tai aprašoma Pranės Dundulienės knygose apie vestuvių papročius . Galit perskaičiusios jos knygas susigalvoti savo atrakcijų , jei švęsit sodybose .

O dėkui už pasiulymą - reiks užsukt į bibioteką ir prigriebt kokią knygutę mirksiukas.gif nes tikrai manau galima rasti senų, jau pamirštų, bet tikrai įdomių pramogų smile.gif
Atsakyti