QUOTE(Satura @ 2010 07 12, 09:17)
ar įmanoma praktiškai atskirti, ar butelis yra iš PC? Ta prasme, gal kur nors ant dugno, šono ar kitoje vietoje yra įspaustas koks nors ženkliukas?
QUOTE(Odora @ 2010 07 12, 09:19)
pikkolo, o kaip yra su zydrais vandens buteliukais? Puse ausies girdejau, kad tie zydri dazai nieko gero.
Papildyta:
kad PET tai raso ant butelio apacios dazniausiai o to PC nesu maciusi
Iš akies nepasakysi iš kokio plastiko pagamintas, bet paprastai užrašo po ženkliuku PC. Bet tai dažniausiai didelės talpos buteliai, na tie kur būna įstaigose skirti atsigerti iš aparato. Pas mus toks stovi ir mačiau kad užrašyta PC. Maži buteliai tikrai yra PET (arba PETE rašo), ant dugno yra ženkliukas, o po juo parašyta. Dangteliai gaminami iš HDPE, bet retai mačiau, kad užrašytų.
Dėl žydrų butelių esu girdėjusi, kad deda cirkonio. Bet negaliu patvirtinti. Internete šiuo klausimu nelabai yra info. Spalvoti buteliai yra irgi iš PET, tik iš jo izomero, kuris lengviau nusidažo. Teoriškai dažai neturėtų kenkti žmonių sveikatai ar tirpti vandenyje. Vanduo nėra geras tirpiklis. Bet jeigu laikysite netinkamose sąlygose, visko gali būti. Dėl to ir rašoma, kad nelaikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose, nelaikyti šaldymo kameroje.
Aš visada perku tik skaidrius buteliukus (jei perku).
Plastiko didžiausia žala gamtai yra ta, kad jie nebiodegraduojantys, tad jei žmonės vis perka ir perka buteliukus, o paskui išmeta, tai plastiko susidaro kalnai. Nors PET yra perdirbamas, bet tai nėra ekonominiu požiūriu naudinga, nes turi būti perdirbami atskirai skirtingų spalvų buteliai. Tad kažkas turi juos išrūšiuoti.
Žinoma mokslas ir čia nestovi vietoje, yra kuriami bioplastikai, kuriami biopriedai, kurie pagreitina plastikų biodegradaciją. Tačiau dėl to dažnai kenčia kokybė. Tarkim galima į polietileninį maišelį įterpti krakmolo fragmentą, dėl ko maišelis greičiau suirs, tačiau jis taps minkštesnis, praras stiprio savybes.
Papildyta:
QUOTE(Džiaugsmoji diena @ 2010 07 12, 10:53)
Atidarius dureles kvapas pats sklinda. Man nepriimtinas indų rauginimo būdas savaitę laiko indaplovėje, nesvarbu, kad susitaupo kažkiek vandens ir elektros.
Aš jum ir neliepiu rauginti indų indaplovėje. Bet jei man tai priimtina kodėl turėčiau elgtis taip kaip jūs?