Hmmmm O aš štai ką radau:
Laikymas. Pomidorai gali būti laikomi raudoni, rausvi, pieniės brandos ir žali. Pomidorų derlių skirtą laikymui, būtina nuimti, kol ne mažiau kaip 5 laipsniai C šilumos. Žemesnėje temperatūroje nuskinti laikymo metu mąsiškai pūva, o pieninės brandos ir žali nebeprinoksta. Laikymosi trukmė pomidorų veislės nevienodos. Ilgiau laikosi tų vaisiai, kuriuose daugiau ląstelienos ir sausųjų medžiagų. Smulkiavaisiai ir vidutinio vaisių dydžio pomidorai laikosi geriau negu stambiavaisiai. Laikyti paliekami tik visiškai sveiki vaisiai.
Standartiniai raudoni ir rausvi pomidorai dedami į dėžes ne storiau kaip 3 eilėmis ir laikomi ant padėklų šaldytuve. Dėžes galima apdengti polietileline plėvele. Raudonų ir rausvų pomidorų optimali laikymo temperatūra 1-2 laipsniai C, santykinis oro drėgnumas 85-90%.
Pieninės brandos ir žali pomidorai dėžėse laikomi ne vėsiau kaip 10-12 laipsnių C temp; santykinis oro drėgnumas-80-90%. Patartina juos dėžėse susluoksniuoti su 30-32% drėgnumo kraikinėmis durpėmis. Sluoksniuoti galima ir su kitomis medžiagomis: sausais svogūnų lukštais, laiškais, pjuvenomis, šienu. Laikymo metu būtina kas savaitę peržiūrėti ir atrinkti raudonus ir sudegusius vaisius. Laikymą pratęsti galima modifikavus orą.
Gal kas iš praktikos daugiau pasisakytų
Nu, cia jau profesionaliai labai.. Man uztenka ir dezutese perdengtu popieriumi pomidoru. Zinoma, juos reikia laikas nuo laiko patikrinti, isrinkti, jei kokie pomidorai puna.
Bet siais metais jauciu visus zaliuosius i misraines sudesiu. Radau kazkoki idomu recepciuka. Paeksperimentuosim
Bet siais metais jauciu visus zaliuosius i misraines sudesiu. Radau kazkoki idomu recepciuka. Paeksperimentuosim
merginos,padėkit,nežinau kas šiemet buvo mano pomidorams???? pati užsiauginau vynuoginius tai jie vienentiliai buvo su skoniu.O tuos kur dave anyta visos alei viena rūšis be skonio bet jau taip kad užsimerkęs neatspėtum kad pomidorus valgai.Kiekvienais metais iš jos imu daigus visada normaliai o šiemet kažkokia nesamonė gavos.O pas ją iš tų pačių daigų normalūs su skoniu
Pasižiūrėjau mano kaimynė visus lapus pomidorams nuskynė,gal kuri žinot kodėl taip daroma,stovi plikutėliai
QUOTE(Lady Dy @ 2010 09 13, 22:05)
Pasižiūrėjau mano kaimynė visus lapus pomidorams nuskynė,gal kuri žinot kodėl taip daroma,stovi plikutėliai
Gal susirgo ?
Nes maniškiai pradėjo sirgti maru - dabar nuskyniau sergančius lapus, gal pristabdys.... Nors jau yra ir pomidorų pajuodavusių...
Laba
kada žadate nurinkti neprinokusius pomidorus? kada šiltnami valysite?
kada žadate nurinkti neprinokusius pomidorus? kada šiltnami valysite?
Sveikos pomidorų mylėtojos, kaip ten yra su tais lapais, ar reikia juos nupjauti? Ir jei nupjaunat,tai kaip dažnai ir po kiek lapų į savaitę pjaunat?
QUOTE(Angelux @ 2010 09 15, 00:16)
Sveikos pomidorų mylėtojos, kaip ten yra su tais lapais, ar reikia juos nupjauti? Ir jei nupjaunat,tai kaip dažnai ir po kiek lapų į savaitę pjaunat?
dar tik lapus zadat pradet geneti??
Sveikos,
Su lapais mes darydavom taip: kai ant pirmos kekes atsiranda pomidorai, nuskinam visus apatinius lapus. Ir taip augant pomidorams po truputi kylame i virsu palikdami po viena lapa virs pomidoru kekes, tik jokiu budu ne po keke. Skindavome lapus, kad sumazinti ligas, kad pomidorai geriau ir greiciau sirptu, geresne oro cirkuliacija, jei tresiame per lapus, maziau trasu reikia. Gal tai ne aktualu, kai daigu nera daug, vietos jiems uztenka ir pomidoru išsirpimas ir ju paciu dydziu vienodumas ner toks svarbus. I savaite negalima skinti daugiau kaip po 2-3 lapus. Rugpjucio pirmomis dienomis nuskindavome virsunes. Tai tiek
Su lapais mes darydavom taip: kai ant pirmos kekes atsiranda pomidorai, nuskinam visus apatinius lapus. Ir taip augant pomidorams po truputi kylame i virsu palikdami po viena lapa virs pomidoru kekes, tik jokiu budu ne po keke. Skindavome lapus, kad sumazinti ligas, kad pomidorai geriau ir greiciau sirptu, geresne oro cirkuliacija, jei tresiame per lapus, maziau trasu reikia. Gal tai ne aktualu, kai daigu nera daug, vietos jiems uztenka ir pomidoru išsirpimas ir ju paciu dydziu vienodumas ner toks svarbus. I savaite negalima skinti daugiau kaip po 2-3 lapus. Rugpjucio pirmomis dienomis nuskindavome virsunes. Tai tiek
QUOTE(Casual @ 2010 09 15, 11:10)
dar tik lapus zadat pradet geneti??
Tai aišku kad ne , bet norėjau išsiaiškint, ar tai sveika pomidorams ir kiek ir kada galima pjaut apatinius lapus
Ačiū SAMOGITIJAi už atsakymą
Samogitija: labai aciu uz issamu atsakyma. Mane irgi visad masino klausimas, kaip tuos pomidorus apskabyt. Niekaip nesuprasdavau, kaip pas kaimyna tie pomidorai taip graziai ir gausiai auga.
Nežinau ar mes teisingai darydavom, kažkur taip skaitem, tai taip ir skabydavom. Esu bandzius vienus skabyt, kitu ne. Tai lyg tie skabyti greiciau sirpsta, grazesni tokie, o ir siltnami zymiai tvarkingiau atrodo, lengviau pomidorus galinius pasiekti. Tiesa, lapus skinti reiktu silta sauleta diena ir jau tadien, o dar ir kita diena nelaistyti, kad zaizdeles greiciau uzdziutu.