Laba diena, kepėjėlės.
Seniai jau varvinu seilę čia į duonutes su raugu, bet tik dabar išdrįsau pabandyti ir kad jau gavosi - dalinsiuosi patirtimi, gal kam pravers.Taigi, kepti orkaitėje ar tikroje krosnyje neturiu galimybės, belieka tik duonos kepimo mašina. Turiu Booman. kvietinės duonutės pagal pridėtus receptus gerai išeidavo. Tik va raugo neturėjau. Ir radau vienoje 1956m leistoje knygoje "Valgių gaminimas" tokį receptą:
SENOVIŠKAS RAUGAS500gr ruginių miltų; 25gr mielių (ne sausų, nes tuo metu, manau, kaži ar apie tokias kas nors iš vis žinojo); 1 - 1,5l šilto vandens, bent 0,5 gero rūgusio pieno (kaimiško neieškojau, bet įpyliau iš prekybcentrio rastą rūgpienio pavadinimu
). Viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kol išrūgsta. Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti.
Taigi, padariau, kaip buvo parašyta. Raugas pakilo, nuslūgo ir... Kepu duonelę pagal receptą iš tos pačios knygos, tik svorius paskaičiavus kad tam aparačiukui tiktų. Feeee, niekas nesigavo - duona susmegusi, nedakepusi, net kraštukai, kur turėjo labiau apskrust, ir tie neskanūs - nei rūgštelės, nei skonio
Nors šiaip raugas ir rūgštus atrodė.
Sekantis žingsnis - į SM, pas kepėjėles. Gi čia raugo receptas 1-ame psl. visai kitoks - be jokio rūgpienio ir mielių
Ai, sakau, blogiau jau nebebus. Taigi, toliau kankinu savo raugą pagal tą 5 dienų receptą su ruginiais miltais - dapilinėju po 0,5 puodukus vandens ir miltų.
Šiandien kaip tik pribrendo laikas bandyti tą raugą. Susirandu būtent tokiai duonkepei skirtą receptą su raugu:
Rauginta duonaŠviežias raugas - 50gr
Vanduo - 250 ml
Margarinas ar sviestas 1,5 valg š.
Druska - 3 arb. š. (kitą kartą tiek nedėsiu - man per daug)
Cukrus - 2 valg š
1150 tipo miltai - 180 g
1050 tipo miltai - 360 g
Mielės sausos - 0,5 pakelio.
Programa Normal.
Aš ką dariau kitaip - gi ėmiau du puodelius (po 200 ml) ruginių miltų ir 1 kvietinių. O ir mielių siūbtelėjau visą pakelį (pamasčiau, jei vėl neišeis, tai kur aš tą pusę pakelio dėsiu
) Ir programą naudojau ne NORMAL, o VOLLKORN - rupiai nesijotų miltų duonai. Ji mano aparate beveik ilgiausiai grojanti - 3val. ir 40 min.
Taigi, pagaliau gavosi gaminys, kurį be baimės jau galiu vadinti duona
Su rūgštele (ir kiek per daug druskos
) Bet tai pataisoma, svarbu raugas suveikė