Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(Rittule @ 2010 07 21, 17:23)
Žinau konkretų atvejį, kai mergina pastojo dirbdama pagal terminuotą sutartį. Darbo sutarties terminas baigėsi jau vaiko priežūros atostogų metu, bet Sodra ir toliau moka/mokės iki vaikui sueis 2 metai. Tik jei dabar ji pastotų, tai už antrą vaiką jau nebegautų nieko, nes nėra socialiai draudžiama  4u.gif

o stažas eina irgi tokiu atveju ar tik pinigėliAI?
Atsakyti
QUOTE(zuzu @ 2010 07 22, 06:30)
o stažas eina irgi tokiu atveju ar tik pinigėliAI?

Manau, kad neis stazas atleistam is darbo zmogui.

Papildyta:
QUOTE(zuzu @ 2010 07 21, 19:56)
mielosios, kreipiuos darsyk, ikas žinot, atsakykit, ir jūs, destiny73,
šiaip ne taip susitvarkiau popierius, kad neatleistų manęs iki dekreto. bet kadangi sutartis darbo buvo TERMINUOTA, PAGAL ĮSTATYMĄ, JIEATLEIS MANE IŠ DARBO, KAI VAIKUI SUEIS 3MĖN. žodžiu, po 56d. po gimsdymo, dar galėsiu rašyt prašymą mėnesiui paaugint vaiką, dar mėnsį jie LEIS-po to atleidžia.
TOKIU ATVEJU - ar vistiek gaučiau vaiko auginimo pinigus iš sodros? ar man ieškotis darbdavio naujo,m bet kada tai padaryt?????? ir kokiu būdu? g.gif  g.gif

Teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą turi vienas iš tėvų (įtėvių), globėjas, kuris:

1.
draudžiamas ligos ir motinystės socialiniu draudimu (už jį mokamos socialinio draudimo įmokos);
2.
suteiktos vaiko priežiūros atostogos, išskyrus kai asmuo atleistas iš darbo dėl įmonės, įstaigos ar organizacijos likvidavimo, bankroto ar pasibaigus terminuotai darbo sutarčiai arba paskyrimo į pareigas terminui ar įgaliojimų laikui ir dėl to nesuteiktos šios atostogos, išskyrus dirbančius tik pagal autorines sutartis, sporto ar atlikėjo veiklos sutartis ir savarankiškai dirbančius asmenis **;
3.
iki pirmos vaiko priežiūros atostogų dienos turi ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą*.

Paskutinis punktas apie reikiama staza vaiko p. atostogoms, kur kazkas klause.
Papildyta:
Dekreto pasalpai gauti lygiai tie patys punktai surasyti.
Atsakyti
QUOTE(Deimante Mazute @ 2010 07 21, 17:40)
Bet nuo š.m. liepos 1 d. NGA pašalpa nesikeitė - išliko 100 proc.

Lubos mažėjo.

QUOTE(Nenyte82 @ 2010 07 22, 00:40)
Sveikutes,turiu klausimuka(cia ne apie save),ir atsiprasau jei ne i tema,bet gal yra zinanciu.Kiek reikia laiko but isdirbus iki nestumo norint gaut dekreto pinigelius.Anksciau uztekdavo but pradirbus 3men,o dabar?Ta moteris jau pusantru metu buvo ne LT,ir nedirbo ten.Tada grizo atgal i LT,susirado darba,tris men pradirbo,ir ja atleido.Uz dvieju sav susirado kita darba,dabar dirba gal jau antras menuo,ir mazdaug antras men nescia.Ar ji gali gaut dekreta,ar tik po tuos 93 ar kiek ten dabar nezinau yra LT per men.

Per paskutinius 24 mėnesius reik būt išdirbus 12 mėnesių. Nepatingėkit pasižiūrėti internete, tai jokia paslaptis: http://www.sodra.lt/lt/pasalpos
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pikkolo: 22 liepos 2010 - 07:32
Sveikos smile.gif turiu ir as klausimuka 4u.gif Spali vaikui bus 2metukai, kova gims antras leliukas del vpa viskas aisku skaiciuos kaip su pirmu ismokas.Bet pakomentuokit kaip skaiciuosisis NGA i kurias tureciau apytiksliai iseiti sausio pradzioje (10 kokia) sodroj radau:

Nuo 2010-07-01 kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas pašalpos dydis, bus apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios mėnesį.

Pavyzdžiui, asmenims, įgijusiems teisę į pašalpą 2010-07-01, kompensuojamais uždarbis bus apskaičiuojamas iš laikotarpiu nuo 2009-06-01 iki 2010-05-31 gautų draudžiamųjų pajamų

Nu nesuprantu kaip jie tuos menesius ima, nes iki sio istatymo tai eme pries NGA buvusius 12 men, tai mano atveju butu pora men tusciu uz kuriuos imtu 0, bet pagal nauja istatyma tai tie men man nebus imami i NGA apskaiciavima.
Atsakyti
Laba diena,

turiu toki klausima, o tuo paciu ir atsakima i ji, nes skambinausi i sodra... bet noriu ir jusu pritarimo, kad viska supratau taip, kaip reikia, o ne taip, kaip norisi rolleyes.gif
Man nestumo ir gimdymo atostogos numatytos 2010.09.07 (30sav.), taciau atsizvelgdama i nesudetinga darbo pobudi as planuoju padirbeti (aisku su gydytojo palaiminimu) iki kokios 34sav. Pagal mano skaiciavimus uz rugseji gausiu alyginima ir tuo paciu (iseidama 34sav.) visus uz 126d. numatytus pinigelius g.gif taip sakant uz viena menesi gautusi dvigubas atlyginimas...
Tuo tarpu, uz vaiko prieziura gauciau lygiai iki kol jam sueis 2metai, imant nuo jo gimimo dienos. TAIP? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(exsiauliete @ 2010 07 22, 11:58)
Laba diena,

turiu toki klausima, o tuo paciu ir atsakima i ji, nes skambinausi i sodra... bet noriu ir jusu pritarimo, kad viska supratau taip, kaip reikia, o ne taip, kaip norisi rolleyes.gif
Man nestumo ir gimdymo atostogos numatytos 2010.09.07 (30sav.), taciau atsizvelgdama i nesudetinga darbo pobudi as planuoju padirbeti (aisku su gydytojo palaiminimu) iki kokios 34sav. Pagal mano skaiciavimus uz rugseji gausiu alyginima ir tuo paciu (iseidama 34sav.) visus uz 126d. numatytus pinigelius g.gif  taip sakant uz viena menesi gautusi dvigubas atlyginimas... 
Tuo tarpu, uz vaiko prieziura gauciau lygiai iki kol jam sueis 2metai, imant nuo jo gimimo dienos. TAIP? ax.gif

Vaiko priežiūra Jums prasidės ne tada, kai vaikas gims, bet tada, kai pasibaigs nėštumo ir gimdymo atostogos. Kai pasibaigs tos 126 d. tik tada prad4site gauti pinigus už vaiko priežiūrą. Jeigu vėliau išeisite į nėštumo ir gimdymo atostogas, tai vėliau prasidės vaiko priežiūra. Čia visai nesvarbu, kada vaikas gims.
Atsakyti
QUOTE(exsiauliete @ 2010 07 22, 11:58)
Laba diena,

Man nestumo ir gimdymo atostogos numatytos 2010.09.07 (30sav.), taciau atsizvelgdama i nesudetinga darbo pobudi as planuoju padirbeti (aisku su gydytojo palaiminimu) iki kokios 34sav. Pagal mano skaiciavimus uz rugseji gausiu alyginima ir tuo paciu (iseidama 34sav.) visus uz 126d. numatytus pinigelius g.gif  taip sakant uz viena menesi gautusi dvigubas atlyginimas... 

Tai atlyginimą gausi tik už išdirbtas dienas. O pinigėlius už dekretą perveda per 15 dienų, bet daug kur vėluoja. Už vaiko priežiūrą gausi kai baigsis tos 126 dienos, bet ne ilgiau iki kol vaikui sueis 2 metai.
Atsakyti
QUOTE(exsiauliete @ 2010 07 22, 10:58)
Laba diena,

taip, pinigelius visada moka iki vaikui sukaks 2 metai, iseisite menesiu veliau i dekreta, tai dar vienu menesiu maziau gausite vpa.
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 06 21, 18:53)
žinoma gausite mirksiukas.gif

skaičiau straipsnį, su analogiška situacija.Mamai nebuvo paskirta jokia pašalpa.
Atsakyti
QUOTE(kristinita @ 2010 07 23, 16:31)
skaičiau straipsnį, su analogiška situacija.Mamai nebuvo paskirta jokia pašalpa.

yra skirtumas ar su antru pastotan jau paskelbus įmonės bankrotą / apie būsimą jau žinant ar ne. nereikia painioti, nes tai nėra "analogiška situacija"
Atsakyti
QUOTE(Naira @ 2010 06 23, 10:37)
Laba diena,
gal padesit ir man susigaudyti  4u.gif

Esu vaiko prieziuros atostogose, o pries kelias dienas isejau vel i dekreta. Pagal ka skaiciuosis man dekretas? Ar taip kaip ir pirmam vaikui, nors tada buvo skaiciuojama pagal 3 menesius, ar pagal dvylika menesiu pries dekreta?
Jei pagal dvylika menesiu, tai kurie menesiai skaiciuojasi, ar pries si dekreta, ar pries pirmaji dekreta?
Nezinau ar ar aiskiai paklausiau  blush2.gif
Bet buciau dekinga, jei kas atsakytu  4u.gif

Sveikos, man analogiška situacija. Dėl dekreto supratau viską-gausiu tą patį, o va dėl vp kyla klausimas, matote su vaiku vp (po mano dekreto) išėjo vyras.Aš į vp išėjau tik kai vaikui buvo 1m.3mėn(vyras išbuvo vp lygiai metus). Klausimas:jie man leis rinktis pagal laikotarpį, kurį būčiau galėjusi rinktis su pirmu vaiku, jei nebūčiau po dekreto grįžus į darbą, ar iš to laikotarpio, kurio dirbau ikii kol išėjau į vp...
Atsakyti
QUOTE(zuzu @ 2010 07 21, 18:56)
mielosios, kreipiuos darsyk, ikas žinot, atsakykit, ir jūs, destiny73,
šiaip ne taip susitvarkiau popierius, kad neatleistų manęs iki dekreto. bet kadangi sutartis darbo buvo TERMINUOTA, PAGAL ĮSTATYMĄ, JIEATLEIS MANE IŠ DARBO, KAI VAIKUI SUEIS 3MĖN. žodžiu, po 56d. po gimsdymo, dar galėsiu rašyt prašymą mėnesiui paaugint vaiką, dar mėnsį jie LEIS-po to atleidžia.
TOKIU ATVEJU - ar vistiek gaučiau vaiko auginimo pinigus iš sodros? ar man ieškotis darbdavio naujo,m bet kada tai padaryt?????? ir kokiu būdu? g.gif  g.gif

tik nesugalvokit rasyti prasymo i vpa vienam menesiui, rasykit 3 metams, kai jus atleis is darbo nes pasibaige terminuota sutartis, mokes toliau sodra. jei parasysit tik vienam menesiui, tai tada bus problemu
Atsakyti