Gal kas žinot tiksliai?- ar 2011 m. liepos 1 d. įsigaliosianti nauja tvarka (vaiko priežiūra 1 metai su 100 proc. arba 1 metai -70 proc ir 2 metai-40 proc.) bus taikoma atsižvelgiant į vaiko gimimo datą ar į vaiko priežiūros atostogų pradžią
Jei kam įdomu, paskaičiavau, kad dar galiotų dabartinė tvarka (jei gimdymas nekomplikuotas) skaičiuojant naujo leliuko VPA, tai vėliausiai pask mėnesinių diena turėtų būti 2010 liepos 28 d. mergytės, iki rugp. pirmos pusės (pastojimas 08 11) dar turit laiko susiimti http://supermama.lt/.../view/3735/108/
Tada dekretas 2011 02 23, gimdymas 2011 05 04 (40 savaičių), NGA baigiasi 2011 06 29, o 2011 06 30 prasideda VPA.
Bet aišku, mažiukų dydį skaičiuoja pagal echoskopą. Tai bent viena diena ir galima nebetilpt į šį terminą. Nors jei tikrai žinotumėt pastojimo datą, tai manau, kad turėtų būti viskas
SĖKMĖS visoms bandančioms
Tada dekretas 2011 02 23, gimdymas 2011 05 04 (40 savaičių), NGA baigiasi 2011 06 29, o 2011 06 30 prasideda VPA.
Bet aišku, mažiukų dydį skaičiuoja pagal echoskopą. Tai bent viena diena ir galima nebetilpt į šį terminą. Nors jei tikrai žinotumėt pastojimo datą, tai manau, kad turėtų būti viskas
SĖKMĖS visoms bandančioms
QUOTE(pikkolo @ 2010 07 21, 11:54)
Atleiskit, bet nelabai suprantu ko čia nesuprasti. Į VPA išeinama kai baigiasi nėštumo ir gimdymo atostogos, o ne kai gimsta vaikas.
nu tai jei nesuprantat, nekomentuokit
žinau, kada išeinama į VPA
dabar jau išskaičiau, kad nauja tvarka galios nuo 2011 m. liepos 1 d. išėjusiems
į vaiko priežiūros atostogas, nes spaudoje daug kur buvo rašoma, "kad tėvai, susilaukę vaikų po 2011 m. liepos 1 d. galės pasirinkti atostogų apmokėjimo būdą..", vienu žodžiu klaidina, dėl to ir pasitikslinau.
geros dienos!
QUOTE(donna bella @ 2010 06 22, 09:28)
Tai jau dabar, po liepos pirmos visoms mažės 10 proc. ir dar mažės visoms nuo kitų metų liepos. Klausiau sodroj, tai gal man auginant vaiką antrus metus mokės 75 proc. dar pagal seną tvarką, atsakė, kad jei mažins mažins visoms, o kiek mažins jie patys nežino.
nieko nebesuprantu tai nuo s.m liepos 1d. pasalpos bus mazinamos visoms mamoms ar tik naujai isejusioms i motinystes atostogas? nes kiek esu girdejus tai jei i motinystes atostogas buvo iseita iki 2010 07 01, tai ismokos nesikeis 1m-100% 2m-85% o jei jau kas iseis po 07-01 tai jiems galios nauji istatymai...
na va ka as isskaiciau..."Motinos, kurioms pašalpos bus paskirtos iki 2010-ųjų liepos, išlaikys esamas pašalpas - 100 proc. gauto darbo užmokesčio pirmais ir 85 proc. antrais metais".
"Liepos pabaigoje Seimas buvo nutaręs mažinti šias pašalpas jau nuo šių metų rugsėjo, bet prezidentė Dalia Grybauskaitė pataisas vetavo ir pasiūlė savo pataisą - motinystės (tėvystės) pašalpas 10 proc. sumažinti nuo 2010 metų liepos 1-osios ir tik naujai skiriamoms pašalpoms".
tai jei jau as motinystes atostogose esu 1,3m. tai kita men jau gausiu 10% mazesne ismoka ar nea gal kuri apsviesit
QUOTE(vaidoolia @ 2010 07 21, 14:58)
tai jei jau as motinystes atostogose esu 1,3m. tai kita men jau gausiu 10% mazesne ismoka ar nea gal kuri apsviesit
Mažinama visiems, nes motinystės (tėvystės) pašalpa skiriama kiekvieną mėnesį, o ne iškarto visam laikotarpiui. Už dekretą skiriama iškarto visam laikotarpiui, todėl tos kurios išėjo iki šių metų 07-01 gavo pagal didesnes lubas.
Papildyta:
QUOTE(Rittule @ 2010 07 21, 14:30)
dabar jau išskaičiau, kad nauja tvarka galios nuo 2011 m. liepos 1 d. išėjusiems
į vaiko priežiūros atostogas, nes spaudoje daug kur buvo rašoma, "kad tėvai, susilaukę vaikų po 2011 m. liepos 1 d. galės pasirinkti atostogų apmokėjimo būdą..", vienu žodžiu klaidina, dėl to ir pasitikslinau.
Bet tai pašalpa mokama pagal įstatymus, o ne pagal spaudą.
Pasiskaičiau įstatymą ir norėjau pasitikslint ar teisingai traktuoju
Mano diedas, gimus vaikučiui, norėtų eiti Tėčio atostogų mėnesiui. Jo veiksmai:
1. Rašo prašymą darbdaviui, kad eina tėvystės atostogų (mėnesiui) ir prideda pažymos kopiją apie vaikučio gimimą;
2. Gauna pažymą iš darbovietės apie savo pajamas ir įsakymo (potvarkio) apie atostogas nuorašą;
3. Eina į Sodrą su ta pažyma plius vaiko gimimo pažyma (arba gimimo liudijimu) ir rašo ten prašymą gaut pašalpai.
4. Prižiūri su manim vaiką ir laukia pinigų
Mano diedas, gimus vaikučiui, norėtų eiti Tėčio atostogų mėnesiui. Jo veiksmai:
1. Rašo prašymą darbdaviui, kad eina tėvystės atostogų (mėnesiui) ir prideda pažymos kopiją apie vaikučio gimimą;
2. Gauna pažymą iš darbovietės apie savo pajamas ir įsakymo (potvarkio) apie atostogas nuorašą;
3. Eina į Sodrą su ta pažyma plius vaiko gimimo pažyma (arba gimimo liudijimu) ir rašo ten prašymą gaut pašalpai.
4. Prižiūri su manim vaiką ir laukia pinigų
QUOTE(jul-ija @ 2010 07 16, 23:19)
aciu uz paaisknimus, aisku, kad kolkas niekas neaisku juodas miskas man musu soc. draudimo sistema
O kas cia neaisku? Sodra labai aiskiai viska apie datas surase - net su pavyzdziais. Tiesiog gal nelabai susigaudai, kada tas dekretas ir kada tos vaiko augin. atostogos . O vaiko atostogos prasideda ne ta diena, kai maziukas gimsta. Nestumo ir dekreto atostogu gydytoja isleiadzia kazkur 30 savaite. Tada pridek 126 dienas ir zinosi, kada iseitum vaiko auginimo atostogu. O gimdymas cia nelabai ka duoda, nes pagimdyt gali ir anksciau, ir veliau. Tad jei gimdymo data butu numatyta birzelio 15d., tai vaiko auginimo atostogu iseitum rugpjucio antroj pusej.
Papildyta:
QUOTE(opalė @ 2010 07 18, 09:40)
taip - negali... ..nors ir po vienos dienos būtų pateikta pažyma. ...žinoma jei mamytė neišsigas ir nepasirašys, kad išeina pati ar ko nors panašaus
Bet jeigu darbdavys apkaltins nesaziningumu - laukeisi, o neispejai isidarbindama? Ypac jei jau lankeisi pas gydytoja ir tai yra medicin. irasuose . Negi tada darbdavys, noredamas atleisti is darbo, butu istatymu neginamas?
QUOTE(pikkolo @ 2010 07 21, 14:34)
Už dekretą skiriama iškarto visam laikotarpiui, todėl tos kurios išėjo iki šių metų 07-01 gavo pagal didesnes lubas.
Bet nuo š.m. liepos 1 d. NGA pašalpa nesikeitė - išliko 100 proc.
O dėl sumažėjusių VPA pinigų - kiek man žinoma, jie mažinami pagal įstatymą tik naujai paskirtoms mamoms, o jau anksčiau išėjusioms mamoms į VPA - tik solidarumo principu! Dėl to jau yra renkami skundai dėl kreipimosi į teismą. Per žinias dar vakar berods rodė p.Paulauskienę
http://www.delfi.lt/...a.d?id=34646689
mielosios, kreipiuos darsyk, ikas žinot, atsakykit, ir jūs, destiny73,
šiaip ne taip susitvarkiau popierius, kad neatleistų manęs iki dekreto. bet kadangi sutartis darbo buvo TERMINUOTA, PAGAL ĮSTATYMĄ, JIEATLEIS MANE IŠ DARBO, KAI VAIKUI SUEIS 3MĖN. žodžiu, po 56d. po gimsdymo, dar galėsiu rašyt prašymą mėnesiui paaugint vaiką, dar mėnsį jie LEIS-po to atleidžia.
TOKIU ATVEJU - ar vistiek gaučiau vaiko auginimo pinigus iš sodros? ar man ieškotis darbdavio naujo,m bet kada tai padaryt?????? ir kokiu būdu?
šiaip ne taip susitvarkiau popierius, kad neatleistų manęs iki dekreto. bet kadangi sutartis darbo buvo TERMINUOTA, PAGAL ĮSTATYMĄ, JIEATLEIS MANE IŠ DARBO, KAI VAIKUI SUEIS 3MĖN. žodžiu, po 56d. po gimsdymo, dar galėsiu rašyt prašymą mėnesiui paaugint vaiką, dar mėnsį jie LEIS-po to atleidžia.
TOKIU ATVEJU - ar vistiek gaučiau vaiko auginimo pinigus iš sodros? ar man ieškotis darbdavio naujo,m bet kada tai padaryt?????? ir kokiu būdu?
[quote=pikkolo,2010 07 21, 15:34]
Mažinama visiems, nes motinystės (tėvystės) pašalpa skiriama kiekvieną mėnesį, o ne iškarto visam laikotarpiui. Už dekretą skiriama iškarto visam laikotarpiui, todėl tos kurios išėjo iki šių metų 07-01 gavo pagal didesnes lubas.
Papildyta:
Iki 2010 m. liepos 1 d. paskirtoms motinystės (tėvystės) pašalpos dydis toks: nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos iki vaikui sueis vieneri metai mokama 100 procentų, iki vaikui sukaks 2 metai - 85 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
Po 2010 m. liepos 1 d. paskirtų motinystės (tėvystės) pašalpų dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 90 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, 75 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
Tai vadinasi neturetu mazint visoms.
Papildyta:
Iki 2010 m. liepos 1 d. paskirtoms motinystės (tėvystės) pašalpos dydis toks: nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos iki vaikui sueis vieneri metai mokama 100 procentų, iki vaikui sukaks 2 metai - 85 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
Po 2010 m. liepos 1 d. paskirtų motinystės (tėvystės) pašalpų dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 90 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, 75 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
Tai vadinasi neturetu mazint visoms.
QUOTE(zuzu @ 2010 07 21, 19:56)
mielosios, kreipiuos darsyk, ikas žinot, atsakykit, ir jūs, destiny73,
Žinau konkretų atvejį, kai mergina pastojo dirbdama pagal terminuotą sutartį. Darbo sutarties terminas baigėsi jau vaiko priežūros atostogų metu, bet Sodra ir toliau moka/mokės iki vaikui sueis 2 metai. Tik jei dabar ji pastotų, tai už antrą vaiką jau nebegautų nieko, nes nėra socialiai draudžiama
Sveikutes,turiu klausimuka(cia ne apie save),ir atsiprasau jei ne i tema,bet gal yra zinanciu.Kiek reikia laiko but isdirbus iki nestumo norint gaut dekreto pinigelius.Anksciau uztekdavo but pradirbus 3men,o dabar?Ta moteris jau pusantru metu buvo ne LT,ir nedirbo ten.Tada grizo atgal i LT,susirado darba,tris men pradirbo,ir ja atleido.Uz dvieju sav susirado kita darba,dabar dirba gal jau antras menuo,ir mazdaug antras men nescia.Ar ji gali gaut dekreta,ar tik po tuos 93 ar kiek ten dabar nezinau yra LT per men.