Jeigu tikrai reikia - jei trūksta augalui kažkurių tai elementų - galima naudoti. Bet kitas klausimas - ar reikia? Dažnai gi tręšiam (ypač kambarinius) iš įpročio Augalas jau iš proto eina nuo žalumos (azoto daugiau negu gana..), o mums atrodo, kad dar bus geriau jei dar patręšim, negi gaila - ir pilam...
Biotrąšų sudėtyje yra mikroorganizmai, kurie, apsigyvenę ant šaknų, padeda augalui pasisavinti visas dirvožemyje esančias medžiagas, kurios šiaip yra augalui nepasiekiamos formos. Vėliau galima šiek tiek papildyti, bet nepadauginti - azoto perteklius stabdo kai kurių grupių mikroorganizmų dauginimąsi Na, matysis pagal augalą ar ko reikia..
Pvz. šiemet mano šiltnamis žalias ir sveikas, nors pavasarį dėjau tik kompostą ir biol. trąšas šiltnamiams. Vėliau paprikų viršūnėlės kažkodėl pasirodė šviesesnės, tai joms dar papyliau po šaukštelį tų paukščių granulių. Na ir visiems - žuvies miltų (fosforas). Viskas gražu, viskas auga, dera ir jokių mineralinių trąšų.
Insekticidus naudoti galima. O geriausias akaricidas (ir insekticidas) jei reikia nedidelio kiekio - "Žalioj stotelėj" yra pirkti kažkokio augaliuko ištrauka (žalias butelis, apie 20Lt kainuoja). kambariniams augalams - nepamainomas, erkučių užpultas sanpaulijas labai greit "pastato ant kojų" Atrodo, 'Insectspry' vadinasi ..
QUOTE(dahlia+++ @ 2010 07 13, 11:52)
. O geriausias akaricidas (ir insekticidas) jei reikia nedidelio kiekio - "Žalioj stotelėj" yra pirkti kažkokio augaliuko ištrauka (žalias butelis, apie 20Lt kainuoja). kambariniams augalams - nepamainomas, erkučių užpultas sanpaulijas labai greit "pastato ant kojų" Atrodo, 'Insectspry' vadinasi ..
Kas kas ten nuo erkuciu padeda? Kazka naudingo lyg ir suskaiciau - gali placiau? Ar jis nuodingas? Jei as purksciau cili pipirus? O jeigu prieskonius?
Ačiū labai, Dahlia
Jūs visiškai teisi, daug ką darom iš įpročio ir tikriausiai nemažai laiko praeis, kol persilaušiu...
Jei jau užsiminėt apie žuvų miltus, tai norėčiau paklausti ir apie juos
Varčiau varčiau įpakavimą - vis negalėjau suprasti, jų man reikia ar nelabai... Kokie Jūsų atsiliepimai apie šitas trąšas? Domina mane ir toks niuansas, kaip kvapas . Mat namuose katės gyvena. Visai nesinorėtų, kad jos trintųsi apie vazonus
O jei grįžt prie bioluxo,
Ar galima stebėti atsparumo erkėms požymius? Kaip Jūsų sanpaulijos šiemet jaučiasi?
Atleiskit, kad truputį suku pokalbį nuo ekologinio sodo Taip jau nutiko, kad visas mano daržas vazonuose...
Jūs visiškai teisi, daug ką darom iš įpročio ir tikriausiai nemažai laiko praeis, kol persilaušiu...
Jei jau užsiminėt apie žuvų miltus, tai norėčiau paklausti ir apie juos
Varčiau varčiau įpakavimą - vis negalėjau suprasti, jų man reikia ar nelabai... Kokie Jūsų atsiliepimai apie šitas trąšas? Domina mane ir toks niuansas, kaip kvapas . Mat namuose katės gyvena. Visai nesinorėtų, kad jos trintųsi apie vazonus
O jei grįžt prie bioluxo,
Ar galima stebėti atsparumo erkėms požymius? Kaip Jūsų sanpaulijos šiemet jaučiasi?
Atleiskit, kad truputį suku pokalbį nuo ekologinio sodo Taip jau nutiko, kad visas mano daržas vazonuose...
Nu tai Lietuva Nieko neradau lietuvių k. apie Insect Spry Bet jei skaitot angliškai, tai va čia yra. Ir tokioj pat pakuotėj pas mus parduodamas. Kadangi tai ištrauka iš kažkokios chrizantemos, tai po dienos kitos, praplovus vandeniu , nupurkštas darožves galima naudot. Purškiu nuo erkutės, amarų, netgi miltuotuosius vienai sanpaulijai prie šaknų juo išnaikinau (beje, jį pirkau prieš pora metų, naudojasi labai taupiai, užtenka papurkšti l. nedaug .. Tik patarimas - labai jau laistantys tie originalūs purškikliai. Aš persipilu į geriau skleidžiantį kokį nors purškikliuką (pvz. nuo kokios plaukų priežiūros priemonės, tokie nedideli būna) ir ilgai bei patogiai naudoju...
---------------------
Žuvų miltus naudoju kaip nepamainomą trąšą žydintiems ir derantiems augalams. Pvz. granuliuotos fosforo trąšos tirpsta labai lėtai ir dirvą jomis geriausia tręšti iš rudens. Skystos - greitas efektas, bet greit ir išsiplauna (na, vienkartinis efektas ). O fosforas iš žuvų miltų paimamas pamažu ir per ilgesnį laiko tarpą, o kadangi tai organinė medžiaga - augalui lengvai prieinamas O dar turint omenyje, kad panaudojam biotrąšas mikroorganizmų pavidalu, kurie pirmiausia organines medžiagas padeda augalams pasisavinti - efektu abejoti nedera. Kambariniams augalams jų dar nepyliau, o šiltnamyje- padarius griovelį, pribėrus ir vėl užkasus - jokio kvapo nei kitą dieną, nei po savaitės (na, nepalyginsi su dilgėlių raugu, kai bėgt toliau nuo jo norisi )..
Šiemet erkių ant sanpaulijų dar neteko purkšti, bet... Ir anksčiau buvo laikotarpių, kai po 1-2m. erkių pas mane išvis nebūdavo, tad apie atsparumą būtent erkėms tvirtint dar negaliu.. O kad peržiemot be puvinių padeda - jau galiu tvirtint .
---------------------
Žuvų miltus naudoju kaip nepamainomą trąšą žydintiems ir derantiems augalams. Pvz. granuliuotos fosforo trąšos tirpsta labai lėtai ir dirvą jomis geriausia tręšti iš rudens. Skystos - greitas efektas, bet greit ir išsiplauna (na, vienkartinis efektas ). O fosforas iš žuvų miltų paimamas pamažu ir per ilgesnį laiko tarpą, o kadangi tai organinė medžiaga - augalui lengvai prieinamas O dar turint omenyje, kad panaudojam biotrąšas mikroorganizmų pavidalu, kurie pirmiausia organines medžiagas padeda augalams pasisavinti - efektu abejoti nedera. Kambariniams augalams jų dar nepyliau, o šiltnamyje- padarius griovelį, pribėrus ir vėl užkasus - jokio kvapo nei kitą dieną, nei po savaitės (na, nepalyginsi su dilgėlių raugu, kai bėgt toliau nuo jo norisi )..
Šiemet erkių ant sanpaulijų dar neteko purkšti, bet... Ir anksčiau buvo laikotarpių, kai po 1-2m. erkių pas mane išvis nebūdavo, tad apie atsparumą būtent erkėms tvirtint dar negaliu.. O kad peržiemot be puvinių padeda - jau galiu tvirtint .
Nuo pernai metų yra likę nuo vyno gaminimo juodųjų serbentų uogų nemažas kiekis.Vyną nupylėme,o uogos rūsyje taip ir liko. Dabar jau reiktų pradėti gaminti šviežią vyną,ar galima kaip trąšą tas uogas kur panaudoti.Ten grynai uogos ir cukrus ištirpęs.
Dahlia +++, Jūs tikriausiai gyvenat neįtikėtinai idealioj vietoj, kur nebūna erkių
Net negaliu įsivaizduoti, kad gali būti tokia palaima... kad ir 1-2 metams.
O gal taip tik atrodo? Gal tai pasiekiama?
Gal yra ir daugiau būdų (be biotrąšų), kaip galima būtų stiprinti natūralų augalų atsparumą kenkėjams?
Net negaliu įsivaizduoti, kad gali būti tokia palaima... kad ir 1-2 metams.
O gal taip tik atrodo? Gal tai pasiekiama?
Gal yra ir daugiau būdų (be biotrąšų), kaip galima būtų stiprinti natūralų augalų atsparumą kenkėjams?
Na, bet aš irgi žinau kas yra erkutė Džiaugiuosi, kad kol kas ji lengvai pasiduoda InsectSpray biologiniam purškalui. Bet ir jį naudoti tenka retai.. Vadinasi - tai pasiekiama. O nieko ypatingo nedarau ir tikrai neturiu laiko kasdien tūpčioti apie tuos pačius augaliukus. Žinoma, kad neatspariausi ligoms būna azotu pertręšti augalai. Tai gal ir kenkėjams? Aš tręšiu tikrai mažai..
Juk kažkam ir baltasparnis yra neįveikiamas, nes ... niekas nepadeda, tai net nieko ir nedaro Nes apie grybinį preparatą "Verticiliną" net nėra girdėję. O negirdėję todėl, kad tai ekologiškas, ne chemija ir pas mus nepopuliaru Argi nusipurškę lauksim savaitę, kol grybas suvalgys baltasparnio lervas? Juk reikia greito efekto - iš ryto nupurškėm, o vakare kad niekas jau mums neskraidytų..
Augalų stiprinimas - tai nepakenkimas jiems. Nepertręšiam, neperlaistom, neperdžiovinam ir .. neperkraunam namų augalais. Juk jiems taip pat reikalinga šiokia tokia erdvė (na, lyg ir įsivaizduojamas maitinimosi plotas). Jei ta erdvė užgrūsta - lentyna prie lentynos, vazonas prie vazono - bus ligos, bus kenkėjai. Džiunglėse, kur viskas žalia ir bujoja, praeina šimtmečiai, kol liga ar kenkėjas įgyja natūralų priešą iš gamtos, o mes padarome džiungles naujuose namuose ir visko norim ir karto..
Papildyta:
Uogos ir cukrus ten buvo pernai, o šiemet - tai jau spirituotas raugas. Jokiu būdu ne trąša Aš dedu vyno gamybos atliekas į kompostą, bet ne po metų, o po pirmo nupylimo, kai laipsnių ten dar beveik nebūna
Juk kažkam ir baltasparnis yra neįveikiamas, nes ... niekas nepadeda, tai net nieko ir nedaro Nes apie grybinį preparatą "Verticiliną" net nėra girdėję. O negirdėję todėl, kad tai ekologiškas, ne chemija ir pas mus nepopuliaru Argi nusipurškę lauksim savaitę, kol grybas suvalgys baltasparnio lervas? Juk reikia greito efekto - iš ryto nupurškėm, o vakare kad niekas jau mums neskraidytų..
Augalų stiprinimas - tai nepakenkimas jiems. Nepertręšiam, neperlaistom, neperdžiovinam ir .. neperkraunam namų augalais. Juk jiems taip pat reikalinga šiokia tokia erdvė (na, lyg ir įsivaizduojamas maitinimosi plotas). Jei ta erdvė užgrūsta - lentyna prie lentynos, vazonas prie vazono - bus ligos, bus kenkėjai. Džiunglėse, kur viskas žalia ir bujoja, praeina šimtmečiai, kol liga ar kenkėjas įgyja natūralų priešą iš gamtos, o mes padarome džiungles naujuose namuose ir visko norim ir karto..
Papildyta:
QUOTE(IngridaB @ 2010 07 13, 15:18)
Nuo pernai metų yra likę nuo vyno gaminimo juodųjų serbentų uogų nemažas kiekis.Vyną nupylėme,o uogos rūsyje taip ir liko. Dabar jau reiktų pradėti gaminti šviežią vyną,ar galima kaip trąšą tas uogas kur panaudoti.Ten grynai uogos ir cukrus ištirpęs.
Uogos ir cukrus ten buvo pernai, o šiemet - tai jau spirituotas raugas. Jokiu būdu ne trąša Aš dedu vyno gamybos atliekas į kompostą, bet ne po metų, o po pirmo nupylimo, kai laipsnių ten dar beveik nebūna
QUOTE(dahlia+++ @ 2010 07 14, 10:40)
Tai vadinasi ant daržo nerizikuoti?Ir medžiams net netinka?Gal kalifornijos sliekams atiduoti?
QUOTE(IngridaB @ 2010 07 14, 20:49)
Tai vadinasi ant daržo nerizikuoti?Ir medžiams net netinka?Gal kalifornijos sliekams atiduoti?
Užpilk vandens,įdėk mielių.Po kelių dienų,ar trijų atsiras toks kaip alaus kvapelis.Tada skies vienas ant dešimt,bus vietoje stimuliatoriaus.O aplink medelius visos puvenos tinka,dar šiaudais kokiais uždedu.Nepastebėjau,kad nepatiktų
Ačiū Dahlia už užsakymą .Purkšiu šiandiena vakare.
Merginos, gal kas aną kartą nespėjo ar vėl kam prisireikė - Biomikss purškalo nuo daugaugelio ligų?
Vėl užsakiau 10L, nes .... anytai prireikė, negaliu atsakyt Pamatė, kad pas mane pomidorai žali kaip rūtos (na ir raudonų vaisių daug..), o pas ją dėmėti lapai - nori nusipurkšt. Žinoma, purškalas dėmėtų lapų nepadarys žaliais, bet ligą sustabdys, o ir nupurkšti neprinokę pomidorai, jeigu maro jau paliesti, nepradės pūti.. Dar aš planuoju nusipurkšti agurkus lauke nuo miltligės, vynuoges ir kriaušę nuo rūdžių..
Bet 5L dar atlieka Rašykit, jei kam reikia...1L kaina - 15Lt (beje, purškalas skiedžiamas vandeniu 1:10, tai 1L pakanka visam purkštuvui)
Užsakymas iš Rygos atvažiuoja į Kauną penktadienį. Kas anksčiau norėjo Biokompostuotojo - irgi atveža. Jei dar kam ko reikia - iki ryt ryto galit dar parašyt.
Vėl užsakiau 10L, nes .... anytai prireikė, negaliu atsakyt Pamatė, kad pas mane pomidorai žali kaip rūtos (na ir raudonų vaisių daug..), o pas ją dėmėti lapai - nori nusipurkšt. Žinoma, purškalas dėmėtų lapų nepadarys žaliais, bet ligą sustabdys, o ir nupurkšti neprinokę pomidorai, jeigu maro jau paliesti, nepradės pūti.. Dar aš planuoju nusipurkšti agurkus lauke nuo miltligės, vynuoges ir kriaušę nuo rūdžių..
Bet 5L dar atlieka Rašykit, jei kam reikia...1L kaina - 15Lt (beje, purškalas skiedžiamas vandeniu 1:10, tai 1L pakanka visam purkštuvui)
Užsakymas iš Rygos atvažiuoja į Kauną penktadienį. Kas anksčiau norėjo Biokompostuotojo - irgi atveža. Jei dar kam ko reikia - iki ryt ryto galit dar parašyt.
Dar pridursiu, kad šeštadienį yra galimybė purškalą perduoti į Alytų , jei kam reikia...