Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologija darže ir sode

QUOTE(diuni @ 2011 11 02, 12:59)
g.gif nu pagal vaizdą tai tikrai atrodo kad spragšiai...su nuotraukomis nete palyginau...spalvų irgi būna nuo šviesios iki tamsios ...ir tas jų galas vat svarbiausia vienodas yra...nežinau ten galva ar uodega biggrin.gif

4u.gif įdėkit, prašau, nete rasto tamsaus spragšio foto. "Maniškės" visos lervutės nuo geltonos iki tamsiai oranžinės - lotuliukas.gif gal pusbroliai kokie dar yra. Pas diasaja, mano nuomone, ne spragšiai.
Atsakyti
Pradžioj tokia citata...
Lietuvoje randama apie 50 rūšių spragšių. Žemės ūkio augalams dažniau kenkia: žaliasis (Selatosomus aeneus), juostuotasis (Agriotes lineatus), vakarinis (Agriotes ustulatus), tamsusis (Agriotes obskurus), pasėlinis (Agriotes sputator), juodasis (Athous niger) ir plaukuotasis (Athous hirtus) spragšiai. Rečiau pasėliuose galima aptikti šukaūsį, strazdanotąjį, rudašonį, pietinį, geltonūsį, raibąjį, krantinį, gluosninį (siaurakūnį), pūkuotąjį spragšius.
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2011 11 02, 13:11)
Pradžioj tokia citata...
Lietuvoje randama apie 50 rūšių spragšių. Žemės ūkio augalams dažniau kenkia: žaliasis (Selatosomus aeneus), juostuotasis (Agriotes lineatus), vakarinis (Agriotes ustulatus), tamsusis (Agriotes obskurus), pasėlinis (Agriotes sputator), juodasis (Athous niger) ir plaukuotasis (Athous hirtus) spragšiai. Rečiau pasėliuose galima aptikti šukaūsį, strazdanotąjį, rudašonį, pietinį, geltonūsį, raibąjį, krantinį, gluosninį (siaurakūnį), pūkuotąjį spragšius.

4u.gif tačiau jų visų lervų spalva ir storis daugmaž vienodas, kiek spėjau googlėj peržvelgti. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Otaip @ 2011 11 02, 13:15)
4u.gif  tačiau jų visų lervų spalva ir storis daugmaž vienodas, kiek spėjau googlėj peržvelgti.  rolleyes.gif

biggrin.gif tai gal...gal ir ne jos , nerandu dabar jau taip greitai , tų šaltinių , kur mačiau... negaliu ginčytis...man atrodo tiesios , kad tai spragšiai , o entomologijoj esu visiškas nežiniukas biggrin.gif biggrin.gif dar vieną citatėlę galiu įmesti...
Sprakšiai aptinkami ant įvairiausių augalų ir dirvos paviršiuje. Lervos volelio formos, geltonos ar rudos spalvos, kietos, su krūtinės kojomis. Jos gyvena dirvoje, trūnijančioje medienoje, senuose kelmuose. Daugumos rūšių lervos labai žalingos žemės ir miškų ūkiui, nes minta požeminėmis augalų dalimis, išėda sėklas. Veiklūs naktį.

Pasaulyje yra daugiau kaip 8500 rūšių. Lietuvoje žinoma apie 70 rūšių.

http://www.harpercol...eggs/thumb.html
click-beetle spragšiai taip suprantu...
na čia šiek tiek yra...ir juodos net visai yra , ir rudos... biggrin.gif nieko gražaus ...bjaurios kaip reta biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 02 lapkričio 2011 - 12:39
Na,spraksiai tai visi kietoki,o sitie minksti.As perziurejau ta nuoroda,tai manau kad tai yra Tipula lervos,turbut uodo,nes nesuprantu tos kalbos,bent pas mane tai identiskai tokie,nes ir tokiu uodu esu kazin kiek macius sode,tik niekada nepagalvojau,kad ju tokios lervos.Ir kaip dabar jas naikinti,jei net nenuspesi kurioj vietoj jas aptiksi,as kol kas tik komposte aptikau,bet gali buti ir kir.tuNa sitoj nuorodoj neradau nei vienos panasios,kaip Diasajos paveksl.ir mano taippat,nes jas gerai istyrinejau apciupinedama,jokiu koju ir galvu ten nera.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Venta9: 02 lapkričio 2011 - 12:47
unsure.gif uodų...tokie gigantiški jie g.gif aš tai įsivaizdavau , kad uodų lervos , tai tos kur grybuose būna , mažiukės...oj , net nežinau...reik entomologo rolleyes.gif

Nors , žinokit , pagal nuotraukas irgi panašu... doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 02 lapkričio 2011 - 12:47
QUOTE(diuni @ 2011 11 02, 13:21)
biggrin.gif tai gal...gal ir ne jos , nerandu dabar jau taip greitai , tų šaltinių , kur mačiau... negaliu ginčytis...man atrodo tiesios , kad tai spragšiai , o entomologijoj esu visiškas nežiniukas biggrin.gif biggrin.gif dar vieną citatėlę galiu įmesti...
Sprakšiai aptinkami ant įvairiausių augalų ir dirvos paviršiuje. Lervos volelio formos, geltonos ar rudos spalvos, kietos, su krūtinės kojomis. Jos gyvena dirvoje, trūnijančioje medienoje, senuose kelmuose. Daugumos rūšių lervos labai žalingos žemės ir miškų ūkiui, nes minta požeminėmis augalų dalimis, išėda sėklas. Veiklūs naktį.

Pasaulyje yra daugiau kaip 8500 rūšių. Lietuvoje žinoma apie 70 rūšių.

http://www.harpercol...eggs/thumb.html

na čia šiek tiek yra...ir juodos net visai yra , ir rudos...

4u.gif visos mes čia su panašiomis žiniomis - užtai ir super, kad dalinamės 'nemokamai" biggrin.gif . Kadangi daržas pas man tik už durų - nuvariau pasikapstyt ir pafotkint. "maniškiai":
čia, mano nuomone - spragšiai
user posted image

user posted image

O čia - uodo lervos
user posted image

Ir dar pagal ką atskirti galima, kaip supratau - tai pagal "pakenkimą" - spragšiai griaužia gumbus ir pan. kas yra po žeme (bent jau pas man tai taaaip biggrin.gif ), o tų uodo lervų kažkaip niekur bėdos neužmačiau, gal kad jų pas man ne "kibirais", kaip pas diasają. Jos gal kiek kitaip kenkia? Nuo spragšių aiškiai matosi skylutės ph34r.gif ..
Aha, dar kart perskaičiau http://aav.vaat.lt/index.php?id=122 apie pakenkimus uodo lervų:
"Pažeidimų simptomai. Vystantys ir džiūstantys augalai, apgraužta apatinė augalo stiebo dalis, arba šaknys. Žuvus pažeistiems augalams pasėlys išretėja, drėgnesnėse vietose matomi dyki ploteliai."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Otaip: 02 lapkričio 2011 - 12:53
smile.gif aha , jo tie tai tikrai gelsvi spragšiai...nėr abejonės...bet , kad jų vat be galo daug rūšių...dėl to ir sunku atsirinkti biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Venta9 @ 2011 11 02, 13:42)
Na,spraksiai tai visi kietoki,o sitie minksti.As perziurejau ta nuoroda,tai manau kad tai yra Tipula lervos,turbut uodo,nes nesuprantu tos kalbos,bent pas mane tai identiskai tokie,nes ir tokiu uodu esu kazin kiek macius sode,tik niekada nepagalvojau,kad ju tokios lervos.Ir kaip dabar jas naikinti,jei net nenuspesi kurioj vietoj jas aptiksi,as kol kas tik  komposte aptikau,bet gali buti ir kir.tuNa sitoj nuorodoj neradau nei vienos panasios,kaip Diasajos paveksl.ir mano taippat,nes jas gerai istyrinejau apciupinedama,jokiu koju ir galvu ten nera.

g.gif nu jeigu kojų nėr , tai matyt kito vabalo ten lervos... schmoll.gif

tai pasirodo ir uodo lervos žalingos... doh.gif nu visi , kas netingi darže šeimininkauja doh.gif
bigsmile.gif tipula veidukas...o , sakot , nėr galvos biggrin.gif
user posted image
juokai juokais , bet man tai baisu irgi tų lervų visokių...neaišku , kaip jas išgyvendinti g.gif jei rastųsi...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo diuni: 02 lapkričio 2011 - 13:07
Kazkaip anksciau ju nepastebedavau,bet praejusi vasara buvo silta ir dregna,tai matyt prisiveise visokios bjaurasties,bet kaip juos naikint be chemijos?Kiek radau isnesiau ir sutraiskiau,o kiek dar liko?Jie kruvom buna,spraksiai ne.Oi ,negasdinkit,ir kur radot tokia.As po mikroskopu netyrinejau,bent nesimate plika akim snukio,atrode abu galai vienodi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Venta9: 02 lapkričio 2011 - 13:12
taigis labai skaniai suniamnioja kirminus rupūžės, driežai, ežiukai, žalčiai. Manasis šuniukas didžiausius kirminus ir lervas iškapsto. Vištos labai padėtų, bet jei jų nėra, tai kvieskit laukinius paukščius į kiemus - kaip tik dabar būriais iš miško, laukų vis užsuka.
Palesinu, tai jie prie to pačio dar ir darže pašeimininkauja.

Neseniai kapsčiausi aplink braškes, tai tik sliekus radau. Augantys česnakai šalia gal kiek atbaido.
Atsakyti
[quote=Gaudvilė,2011 11 02, 14:34]
kvieskit laukinius paukščius

geras patarimas ..bandysiu priviliot paukštelius..gal kokios bulkos jiems patrupint tose vietose? kaip manot? kaip dar juos priviliot?
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 11 02, 14:34)
taigis labai skaniai suniamnioja kirminus rupūžės, driežai, ežiukai, žalčiai. Manasis šuniukas didžiausius kirminus ir lervas iškapsto. Vištos labai padėtų, bet jei jų nėra, tai kvieskit laukinius paukščius į kiemus - kaip tik dabar būriais iš miško, laukų vis užsuka.
Palesinu, tai jie prie to pačio dar ir darže pašeimininkauja.

Neseniai kapsčiausi aplink braškes, tai tik sliekus radau. Augantys česnakai šalia gal kiek atbaido.

Rupuziu,driezu ir pauksciu pakankamai yra,bet tos lervos juk zemeje o ne virs jos.Jeigu as jas iskapstysiu ir pabersiu ant tako ir lauksiu kol atskris pauksciukas,jos atgal sulys i zeme.
Atsakyti