Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo mulčiavimas

QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 04 26, 16:25)
taigi tavo irgi taip atrodys, jei mulčiuosi  lotuliukas.gif ))))

Va tas ir juokingiausia, kad einant gamtinės žemdirbystės kiltivavimo keliu, sterilius vaizdzialius tenka pamiršti, nes reikia sklype ir vietos kur vapsvos galėtų slėptis, ir krūvelės suverstų šakalių, ir t.t. ir pan.

Tiesiog gamtoje neviskas taip, kaip mes pripratę ją savaip "prievartauti"  mirksiukas.gif

Teko matyt ne viena mulciuota darza, bet lietuviski man gerokai mielesni sirdziai smile.gif Net forume yra kelios dalyviu foto, kur darzai tiesiog pavyzdiniai atrodo, nors ir mulciuoti. Nekalbant apie kitas civilizuotas salis. Naturalus ir gamtinis, nebutinai reiskia "sabakstynas".
Na, bet cia mano nuomones - niekam as jos nepersu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(polfast @ 2011 04 26, 17:27)
Na, bet cia mano nuomones

pritariu, norėtųsi ir akims gražesnio vaizdo nei siūlo rusai gamtininkai 4u.gif

Beje, visa reikalinga informacija laisvai guli net gi čia, SM. Matyt reikalingas laikas suvirškinti informaciją, patreniruoti nuojautą ir nereiks jokių pinigų vakariečiams mokėti. Nors ir tame pliusą įžiūriu, priverčia nors vieną užsienio kalbą išmokt biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 04 26, 16:25)
taigi tavo irgi taip atrodys, jei mulčiuosi  lotuliukas.gif ))))

O man mulčiuotas daržas pats gražiausias wub.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 04 26, 19:17)

Gražiausias daržas su daržovėmis ir be žolių wub.gif , bet.... tai nemažai laiko reikalaujantis darbas rolleyes.gif
Atsakyti
Citatos iš http://gerazemdirbyste.home.lt, autorius Saulius Jasionis

Daugelis kažkiek išmanot apie žmogaus virškinimo sistemą. Žinot, kad maistas virškinamas žarnyne, kuriame gyvena daug bakterijų- žmogaus simbiontų, gaminančių fermentus.
Augalai šitoj vietoj labai panašūs į mus. Jų šaknys- kaip mūsų žarnos, tik išverstos į išorę. Virškinimas vyksta ne žarnų viduje, bet išorėje. Bakterijos, virškinančios maista, gyvena ne viduje, bet išorėje- dirvoje. Augalai maistą virškina dirvoje, ne patys virškina, kaip ir mes ne patys. Dirva- didelis bendras jos gyventojų žarnynas. Ar įmanoma įsivaizduot?
Turit mintyse nusipiešt aiškų šio proceso paveikslą, tiksliau ne paveikslą, o filmuką.
Jei virškinimas geras- jaučiamės gerai, jei sutrinka- darosi nelabai gerai, kartais ir visai blogai. Mes tą jaučiam, augalai irgi, taip pat tas matosi tiek mūsų, tiek augalų išoriniuose požymiuose. Sutrikęs virškinimas- daugelio ligų priežastis. Jis gali sutrikt ir dėl netinkamo maisto, ir dėl simbiontų trūkumo, ir dėl paties organizmo sutrikimų. Įsidėmėkit: augalų virškinimo sistema- dirvožemis. Jei sutriko augalo virškinimas, priežasčių pirmiausia reikia ieškot ne augale, o jo žarnyne- dirvožemyje. Sveikas ir stiprus augalas gali būt tik tas, kuris turi sveiką virškinimo sistemą. Suprantama? T.y. tik tas, kuris auga sveikoje dirvoje. Ir niekaip kitaip būt negali. Jei pastebėjot kažkokius negerus požymius ant augalų- tvarkykit jų pilvą, o ne odą.
Galima nesunkiai patikrint, kas vyksta dirvoje tradicinio ūkiniko laukuose: valgykit vien konservus ir maisto papildus, protarpiais paimkit dozę antibiotikų (profilaktikai), o kai ant odą pradės mėtyt dėmės ir spuogai- imkit antibiotikų jau rimtesnę dozę ir dažniau, ir dar papildų nepamirškit. Tik jokiu būdu nevartokit jokio šviežio maisto! Ir gali būti, kad visai gražiai atrodysit

Kuo geriau mulčiuot, žole ar mediena, aš sprendžiu taip: miško augalams (obelims, kriaušėms, vynuogėms, serbentams, avietėms ir pan.) geriau mediena ir lapai, o atvirų vietų augalams (bulvėms, pomidorams, arbūzams ir t.t.)- geriau žolė. Tiesiog reikia atsižvelgt į kiekvieno augalo prigimtį. Kiek sunkiau su svetimšaliais, reikia pasidomėt jų natūraliomis augimo sąlygomis. O, pvz., su morkomis paprasta: pažiūrėkit kaip pievoj auga ir sudarykit panašias ir dar geresnes sąlygas.

P.s. Laukinėmis morkomis vadinam paprastąsias morkas Daucus carota. Mūsų vietinis augalas. Dydžiu nedidukės, bet skoniu- nepalyginsi. O kad didelės neužauga- tai čia dėl kitų priežasčių, ne dėl nepalankių sąlygų.

Spygliuočių pjuvenos- pats geriausias variantas visoms sodo kultūroms (vaismedžiams, uogakrūmiams), braškėms, bruknėms, šilauogėms, spanguolėms- praktiškai viskam, išskyrus daržoves. Daržovėms tiks tik tuo atveju, jei mulčiuojamas visas daržo plotas (takai taip pat) ir pradžiai duodamas geras startas mėšlu, EM preparatais, miško paklote ar pan. Bet pradedantiems rekomenduočiau pjuvenomis mulčiuoti tik daugiametes kultūras, vienmetes geriau žole. Ir visišai netiks jokios pjuvenos bulvėms.

Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 04 26, 20:37)

Braškėms pjuvenos tikrai netinka schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 04 26, 17:07)
tušti vazonėliai mėtosi  biggrin.gif

Vat tie vazonėliai ir man iš kart užkliuvo g.gif Kažkaip nepanašu, kad čia būtų daigų vazonėliai, nes jų per mažai g.gif Ir jeigu aš teisingai įžiūriu, tai jie ant šniūro visi suverti guli:hm Čia kokia tai mįslė g.gif Ir daržas šitas dar labai tvarkingas, palyginus su kai kuriais mano matytais GŽ varijantais iš Kaimynų...O gal čia ne GŽ? Jie turi kitokią sąvoką.
Bet labiausiai man patinka, kaip daržininkas savo rezultatu "džiaugiasi" :lotuliukas Tiesiog kankinys, ypač kur bulvės lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 04 26, 20:17)
Bet labiausiai man patinka, kaip daržininkas savo rezultatu "džiaugiasi" :lotuliukas Tiesiog kankinys, ypač kur bulvės lotuliukas.gif

nu netikiu, kad tokiu derliumi galima nesidžiaugti... rolleyes.gif gal jam fotkintis nepatinka, tai ir kenčia žmogus... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 04 26, 18:17)

Ne tik tau, bet daug kam tavo mulčiuotas daržas pats gražiausias ir pavyzdinis wub.gif aš ir apie tokį pasvajoju, o kadangi savjonės + mulčas nieko nekainuoja, tai kas belieka biggrin.gif kaip skant didelis noras ir darbo jėga thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2011 04 26, 18:17)

Man irgi tavo darzas graziausias 4u.gif

QUOTE(uolma @ 2011 04 27, 00:12)
Ne tik tau, bet daug kam tavo mulčiuotas daržas pats gražiausias ir pavyzdinis  wub.gif aš ir apie tokį pasvajoju, o kadangi savjonės + mulčas nieko nekainuoja, tai kas belieka  biggrin.gif  kaip skant didelis noras ir darbo jėga  thumbup.gif

Aplenkei smile.gif
Atsakyti
Ar jums po mulčo sluoksniu nesiknisa kurmiai? Aš aplink medelius apdėjau pernai žolės, tai baisu kas darosi doh.gif Ten matyt sliekų daugiau prisiveisė, tai kas dabar daryt verysad.gif ? Prie kiekvieno kamieno kurmiarausiai blink.gif
Atsakyti
Skaičiau skaičiau aš čia ir sugalvojau:
O kaži, jei kambarinių triušių visą gėrį bandyt panaudot? g.gif Į narvelį jiems dedamos pjuvenų granulės. Tik kaip paskui elgtis su tuo gėriu??? g.gif bandyt užmerkt su visom pjuvenom? Ar tiesiog pabarstyt nedaug kur tarpvagiuos? g.gif
kaip jūs manot?
Atsakyti