Sveiki, skaitau sia temute, labai idomu.
Gal cia tikrai naujove, arba labai nepopuliaru buvo, nes mano tevai irgi apie tai nieko nezino, nors visa gyvenima kaime gyvena, tradiciskai viska augina. Papasakojau apie mulciavima, tai sako, pirma karta girdziu toki dalyka, ta prasme, kad taip augina sarzoves. Tai va, sakau, ant senatves pradesim kartu mokytis. Labai dziaugiuosi, kad vis idedat nuotrauku, viskas zymiai aiskiau pasidaro. Reikes siemet ir mums koki ploteli pamulciuot pabandymui. Zoles labai daug buna vien tik kiema sienaujant. Pas mus labai nedekinga zeme, vienas smelis. Ir dar varputys karaliauja, labai sunku su juo kovot. Tai gal tas mulciavimas pasiteisintu, bent jau dregme daugiau laikytu...
Beskaitant iskilo klausimas - nuemus derliu, ka su ta zeme daryti? Taip ir palikti tas zoles per ziema? Jos supuna? Pavasari vel turbut kazkaip reikia paruost ta zeme naujam sejimui/sodinimui? Gal jau kazkur rasyta buvo, gal praleidau...
QUOTE(diasaja @ 2011 02 18, 12:19)
Neturime nei šiltanamio , nei komposto krūvos
Turime plotą kurima pernai beveik nieko neišaugo, nes buvo labai sausa, morkos susodintos labai tankiai, bandžiau retint tai lapai liko rankoj o morka žemėj , su burokais tas pats. Anyta jei sukiša ką į žemę, tai kaip Dievas duos, na ne visda duoda, dažniausiai niekada . Tai va žemė sausa, po pernykščio aparimo užklota sniegu. Pavasarį kai reiks sodinti va ir mastau kokie veiksmai būtų teisingiausi. Lysvės neformuojamos paUtenoj , tiesiog beriamos dėklos į vagą. Tai va nors ir skaičiau temą, bet klausimas liko, kaip žaliai žaliai miesčionkai sėti, kad darbo būtų nedaug, ir nauda , na važiuojame retokai, du kart per mėnesį
Beskaitant iskilo klausimas - nuemus derliu, ka su ta zeme daryti? Taip ir palikti tas zoles per ziema? Jos supuna? Pavasari vel turbut kazkaip reikia paruost ta zeme naujam sejimui/sodinimui? Gal jau kazkur rasyta buvo, gal praleidau...
Tikrai ir man taip patiko toks metodas mulciavimo,bandysiu ir as siais metais taip daryti,jeigu neklystu ,tai ir darbo maziau bus darze,maziau ravet reikes.Ir man toks klausimelis iskylo,ka daryti nuemus derliu.
Jus tokios saunuoles,atsistebeti negaliu!!!
QUOTE(diana7777 @ 2011 02 18, 12:49)
Tikrai ir man taip patiko toks metodas mulciavimo,bandysiu ir as siais metais taip daryti,jeigu neklystu ,tai ir darbo maziau bus darze,maziau ravet reikes.Ir man toks klausimelis iskylo,ka daryti nuemus derliu.
Mano klausimas tai atvirkštinis, ką daryti kai derlius nuimtas, dirva suarta, ir dabar artėjatas laikas kai išbandysiu jėgas ūkyje.
Na, aš tai mulčiuoju tam, kad padidinti humusingą dirvožemio sluoksnį ( piktžolės ir poreikis laistymui, jau čia antriniai dalykai)
nuėmus derlių pasisėt sideratus ( rugiai, avižos, garstyčios, lubinai, žirniai, pupelės, pupos ir t.t.). Vienus palikti žiemot, kitus galima prieš žiemą nupjaut, lengvai įterpti ir .. laukti pavasario.
Papildyta:
dirvos suarti nereikia, galima tik lengvai įterpti. Ir čia ne joks tingėjimas, tiesiog kaskart po žiemos dirva tampa puri, humusinga.
nuėmus derlių pasisėt sideratus ( rugiai, avižos, garstyčios, lubinai, žirniai, pupelės, pupos ir t.t.). Vienus palikti žiemot, kitus galima prieš žiemą nupjaut, lengvai įterpti ir .. laukti pavasario.
Papildyta:
QUOTE(Skambanti tyla @ 2011 02 18, 11:56)
Mano klausimas tai atvirkštinis, ką daryti kai derlius nuimtas, dirva suarta, ir dabar artėjatas laikas kai išbandysiu jėgas ūkyje.
dirvos suarti nereikia, galima tik lengvai įterpti. Ir čia ne joks tingėjimas, tiesiog kaskart po žiemos dirva tampa puri, humusinga.
QUOTE(zaika @ 2011 02 18, 12:39)
Žemės tuščios ir plikos negalima palikti. Jeigu neturiu atliekamų sėklų, tai tuščią žemę taip pat užmulčiuoju. Šiemet sėsiu augalus -sideratus, kad sunaikintų piktžoles ir žemė pailsėtų nuo daržovių. Planuoju vikius ir dar ką nors pabandysiu.
Mulčiuotas žoles visas palikti reikia, jų rinkti nereikia. Iki pavasario pilnai supus. Jau sekantį pavasarį pamatysite pirmuosius gerus žemės pasikeitimus Žemė taps žymiai puresnė.
pavasarį žemę mes ruošiame taip: kur yra mažasis daržas-vyras negiliai su kultivatoriumi rankiniu supurena, nekasame žemės, kur yra didysis daržas-pavasarį ir rudenį išdirbame tradiciškai su traktoriumi (vis dar negaliu perkalbėti savo mamos dėl netradicinio žemės išdirbimo, bet nieko, keli metai ir perkalbėsiu )
QUOTE(diasaja @ 2011 02 18, 13:09)
Žemės tuščios ir plikos negalima palikti. Jeigu neturiu atliekamų sėklų, tai tuščią žemę taip pat užmulčiuoju. Šiemet sėsiu augalus -sideratus, kad sunaikintų piktžoles ir žemė pailsėtų nuo daržovių. Planuoju vikius ir dar ką nors pabandysiu.
O tai kada juos sėjat
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 02 18, 13:00)
Na, aš tai mulčiuoju tam, kad padidinti humusingą dirvožemio sluoksnį ( piktžolės ir poreikis laistymui, jau čia antriniai dalykai)
O aš pradėjau mulčiuoti atvirkštiniu variantu-dėl piktžolių ir drėgmės sulaikymo. Sekantį pavasarį ( jau ir rudenį pasimatė žemės gerėjimo požymiai) mulčiavimu labai likau patenkinta, nes žemė akivaizdžiai keitėsi
Papildyta:
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 02 18, 13:00)
Gaudvile, perkėliau tavo pasisakymą į šią temą "Ekologija darže ir sode":
http://www.supermama...;#entry44748186
jeigu gali, užeik
Militux, bandom diskutuoti toje temoje, nes šita apie mulčiavimą, kitoms forumietėms gal neaktualu apie sideratus skaityti.
O man iskilo klausimas-mulciavimui tinka tik trumpa nupjauta zolyte? Nes pas mus tokios pievos-tai kai nupjauna-ta zole kokia 40-50 cm.. tai tokia zole tinkama mulciavimui?
Tai as isivaizduoju mazdaug taip: pavasari viska pasejam/pasodinam kaip visada, tada sudygus daigams (o pasodintus is karto) apmulciuojam zole, siaudais ar dar kuo tik turim. Storai mulciuot iskart turbut negalima, kad zole nesustu? Det plona sluoksni, kai jis apdzius det kita ir t.t. Ir kokio storio jis turi gautis? Ir laukt gero derliaus. Na as cia taip grubiai. Rudeni nuemus derliu uzset sideratais. Pas mus tai nemazai aru gaunasi to darzo (cia su bulvem). Kazin ar bus imanoma viska uzset.... Ka reiskia "lengvai iterpti"? Ta prasme su kultivatorium praeiti? Kita pavasari speju taip pat suartume, nes kitaip dar neisivaizduoju, kaip kazka seti butu galima. Bet po metu kitu gal kitaip atrodys.
Kai pagalvoji, tai tas mulciavimas turetu buti super dalykas - ir zeme gereja, ir ravejimo, laistymo maziau, tiesiog pasaka. Kodel anksciau apie ji nepagalvojom.
Kai pagalvoji, tai tas mulciavimas turetu buti super dalykas - ir zeme gereja, ir ravejimo, laistymo maziau, tiesiog pasaka. Kodel anksciau apie ji nepagalvojom.
QUOTE(madmuazele @ 2011 02 18, 13:27)
O man iskilo klausimas-mulciavimui tinka tik trumpa nupjauta zolyte? Nes pas mus tokios pievos-tai kai nupjauna-ta zole kokia 40-50 cm.. tai tokia zole tinkama mulciavimui?
trumpa greičiau supūva, o jeigu gaučiau tokių ilgesnių, tai guldyčiau gal į tarplysvius plonu sluoksniu nupjauta trumpa žolė man tuo aptogu, kad papurčius žolę ant lysvės, ji įsiterpia ir tarp augalų.
Tai vat-man cia didziausia problema Na, bandysiu nors tarpulysvius apdeti ta didele zole