Bitule, turėjau sąlygas kelis metus žaisti su garstyčiomis. Pradžioj susiradau info, kad jų šaknys teisingai 'skaldo' dirvožemį, neleidžia plėstis piktžolėms. Nupjaudavo vyras žolepjove, žaliąją dalį į tarplysvius, o ant nupjautų plotų ir vėl užsėdavau naujai. Paskutinį užsėjimą ir nupjovimą palikdavau supūti per žiemą, sekantį sezoną ir vėl dainelė iš naujo. Čia ir dabar variantas tikrai netinkamas, nebent vasaros pabaigoj tikrai tikrai žinai, kur pavasarį bus plečiamos gėlyno ribos
Na, o kas dėl trūkumo, tai tenka sugudraut, kas antrą tarplysvę užsėti sideratais, vaikščioti neužsėtomis. Kai jau ateina laikas nupjauti, tuomet užsėji tuos, kur nebuvo. Pjautą vejos žolę dedu tik ant lysvių, po tujomis ir šiltnamy. Kadangi apdžiovinti kartais nelabai yra laiko, tai plonu sluoksniu pabarstyti užtenka visur. Be to dar ir seka yra, vienas pjovimas eina daržui, sekantis kartas šiltnamiui, trečias kartas - po tujų gyvatvore. Ketvirtas kartas - nuo pradžių. Ant žolės barstau durpes - per sezoną tik pusė tos didelės pakuotės sunaudoju. Taip per laiką ir pasigamina didokas mulčo sluoksnis
Labai ačiū tikrai vertinga patirtis . Miesčioniškam sklype kiekviena pėda atrodo reikalinga (kažkaip nerasdavau vietos kur tuos sideratus įterpti), todėl dar neteko su jais susidurti. O čia neišnaudoti rezervai Jei teisingai supratau, pirmą kartą garstyčias sėjat tiesiai į velėną?
Tik ramybės neduoda viena mintis - estetinis vaizdas , nes jau žolės mulčas po virtuvės langu ne itin tvarkingai atrodo, o paaugusios garstyčios nešviečia darže kaip nenuravėtos svėrės? Iki kokio dydžio jas leidžiat augti? Jei gyvenčiau vienkiemyje ar sodyboje - nebūtų jokios problemos, bet priemiesty nesinori, kad kaimynai kreivai žiūrėtų dėl darže želiančių "piktžolių" (jau ir taip kaimynų akimis mūsų sklypas keistokas). Tai ir laviruoju tarp natūralios žemdirbystės ir miesčioniškos estetikos .
Tik ramybės neduoda viena mintis - estetinis vaizdas , nes jau žolės mulčas po virtuvės langu ne itin tvarkingai atrodo, o paaugusios garstyčios nešviečia darže kaip nenuravėtos svėrės? Iki kokio dydžio jas leidžiat augti? Jei gyvenčiau vienkiemyje ar sodyboje - nebūtų jokios problemos, bet priemiesty nesinori, kad kaimynai kreivai žiūrėtų dėl darže želiančių "piktžolių" (jau ir taip kaimynų akimis mūsų sklypas keistokas). Tai ir laviruoju tarp natūralios žemdirbystės ir miesčioniškos estetikos .
QUOTE(bitule @ 2011 02 15, 22:31)
O kaip jūs sprendžiat nuolatinį mulčio trūkumo klausimą (negi čia tik man taip nutinka ).
ne tau vienai jo trūksta. naudoju tik pjautą žolę, o medžio drožles tik šilauogėms.
QUOTE(bitule @ 2011 02 16, 11:00)
Jei teisingai supratau, pirmą kartą garstyčias sėjat tiesiai į velėną?
Tik ramybės neduoda viena mintis - estetinis vaizdas
Tik ramybės neduoda viena mintis - estetinis vaizdas
kad prisiminčiau. Man rods iš to strioko, kad vien daugiametės piktžolės buvo, gal pirmą kartą herbicidais nupurškiau ir tik tada užsėjau. Senokai tai jau buvo. Kadangi vyko statybos, tai ir veją sėjom nedideliais ploteliais - pirma įterpėm garstyčias, tuomet vejos sėklą. Garstyčios pirma sudygo ir neleido užsisėti piktžolėms, o kai atėjo laikas tankinti veją, tai per 3-4 kartus ir nusiplovė garstyčios. Kaip dažnai pasitaiko, kad iš vejos tenka piktžoles ravėt, tai tokiu būdu sėjant, atkrito 'ravėjimas' ar purškimas Banvelu.
Darže leidžiu joms sužydėti - gražiai geltonai, kaimynams galima sakyti, kad prieskoninės žolės auga ir tai nebus melas
O kas dėl šieno ant lysvių, tai nevisur jis ir matosi. Moliūgų, cukinijų, agurkų lapija uždengia per laiką, o kitur ant susidariusio šieno durpes užbarstau. Tiek iš arti, tiek iš toli žiūrint matosi gražus, tvarkingas daržas.
Tiesa, dar patiko tas dalykas, kad mulčiuoti tarplysviai nesusitrypia vaikštant ir pagal poreikį sekantį sezoną galima į juos sodinti Kaip pavyzdį galiu pateikti savąjį braškių auginimo metodą - 3-4 metus braškės auga su truputį didesniais tarplysviais nei reiktų ( juose auga tagetės, kad atbaidytų grambuolių lervas ir nematodus), 4 metais jau nuo augančio krūmelio vieną ' ūsą' paleidžiu augti į tarplysvį. Kai tik jis įsitvirtina, motininį krūmelį raunu lauk ir buvusias braškių lysves paverčiu tarplysviu sekantiems 3-4 metams
QUOTE(bitule @ 2011 02 15, 21:31)
O kaip jūs sprendžiat nuolatinį mulčio trūkumo klausimą (negi čia tik man taip nutinka ). Gaunat iš kaimynų? Perkat? Ką aplamai naudojat mulčavimui?
zole nuo pieveles, siaudai is lauku rugpjuti, kai javus ukininkai nuimineja, lapai is misko, pjuvenu tik dar nesugalvojau is kur imti
Skaitau jūsų pokalbį ir galvoju pasiklausiu jūsų nuomonės- vienoje vietoje noriu prasiplėsti daržą,pasidaryti kelias papildomas vagas.Dabar ten auga super vešli veja,kurioje net vejapjovė stringa ją pjaunant. Rudenį norėjau,kad vyras pereitų su kultivatorium,bet dėl tam tikrų priežasčių to nepadarė. Palikom tą darbą pavasariui,galvojom,kad nuimsim vejos paviršių ir tada darysim lysves. Dirva tikrai nemolinga ir ne šlapia. O tokiu atveju darytumėt jūs?
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 02 16, 12:15)
Kadangi vyko statybos, tai ir veją sėjom nedideliais ploteliais - pirma įterpėm garstyčias, tuomet vejos sėklą. Garstyčios pirma sudygo ir neleido užsisėti piktžolėms, o kai atėjo laikas tankinti veją, tai per 3-4 kartus ir nusiplovė garstyčios. Kaip dažnai pasitaiko, kad iš vejos tenka piktžoles ravėt, tai tokiu būdu sėjant, atkrito 'ravėjimas' ar purškimas Banvelu.
Gaudvile, nelabai supratau, kaip tu cia apie savaji vejos sodinimo buda papasakojai. Man si pavasari nusimato namo aplinkos tvarkymas, nes jau baigtos statybos. Praeitais metais bandziau apsitvarkyti nors maza ploteli ir labai energingai mosikavausi kastuvu., rinkau varpucio sakneles. Bet dabar skaitau jusu postus ir matau, kad viska darau ne taip
Dabar pas mane visas plotas islygintas smeliu, gal 20 cm storio sluoksnis. Jame tiesiog bujoja varputis. ant pavirsiaus jo beveik nesimato, bet saknu ten toks raizgalynas, kad niekas neispainios. O salia yra didele kruva nustumtos derlingos darzo zemes, kuri iki dangaus apzelus piktzolemis. Taigi as ta kruva turesiu isstumdyti ant to smelio ir tada seti veja.
Tai kaip man geriau butu daryti. Ar perkasti ir isrinkti visas varpucio saknis ir visas piktzoles is juodzemio kruvos. Ar tiesiog stumdyti, paliekant zoles zemeje ir tiketis, kad viskas supus ir isnyks. Ir kuriuo momentu cia tas garstycias butu pravartu seti
Vat man irgi įdomu,noriu plėsti avietėms daržą,bet velėnoje ne kiek varpis ,bet garšva klesti. Kiekvieną kartą su kastuvu kasu po metrą ir renku garšvos šaknis,palieki netyčia nors gabaliuką iš karto ji nugali tave. Žadu pavasarį purkšti uraganu,bet čia padės tik nuo varpio,garšva toliau klestės.Patarkite ką daryti?
Apie ekologinį daržovių ir vaismedžių auginame diskutuojame čia:
http://www.supermama...howtopic=608166
http://www.supermama...howtopic=608166
Gaudvile, ačiū labai įdomus braškių auginimo būdas Tik tagetės man truputį linksmus prisiminimus sukelia - bandžiau kadaise apsaugoti jomis vieną lysvę - tai sukviečiau į balių visas apylinkės vynuogines sraiges (pasirodo joms tos gėlės didžiulis skanumynas ).
Su varpučiu ir garšva didelės patirties neturiu, bet jei tikėti teorija, mulčiuojamoje vietoje jie turėtų išnykti. Mulčo sluoksnis tiesiog "uždusina" šias piktžoles, nes jų šaknys yra paviršinės ir daugiau mėgsta sunkesnę, vientisesnę žemę, puri puveninga joms ne prie širdies.
Va, apie šių piktžolių savybes radau straipsneliuką. Tik gilų aparimą šiuo atveju keisčiau storu mulčiavimu - esmė ta pati - šaknys "uždus".
O pas mane didžiausios piktžolės - usnys ir dirviniai vijokliai visiška bėda, nes jei jau kur įsisuka, tai iškilnoja ir apraizgo storiausią mulčo sluoksnį.
Su varpučiu ir garšva didelės patirties neturiu, bet jei tikėti teorija, mulčiuojamoje vietoje jie turėtų išnykti. Mulčo sluoksnis tiesiog "uždusina" šias piktžoles, nes jų šaknys yra paviršinės ir daugiau mėgsta sunkesnę, vientisesnę žemę, puri puveninga joms ne prie širdies.
Va, apie šių piktžolių savybes radau straipsneliuką. Tik gilų aparimą šiuo atveju keisčiau storu mulčiavimu - esmė ta pati - šaknys "uždus".
O pas mane didžiausios piktžolės - usnys ir dirviniai vijokliai visiška bėda, nes jei jau kur įsisuka, tai iškilnoja ir apraizgo storiausią mulčo sluoksnį.
QUOTE(bitule @ 2011 02 16, 18:19)
dirviniai vijokliai visiška bėda, nes jei jau kur įsisuka, tai iškilnoja ir apraizgo storiausią mulčo sluoksnį.
Vijoklių ir pas mane dirvoje nemažai