labas, vieno dalyko neatrandu recepte. kur panaudoti raudonaji svoguna. visa kita dar galiu isivaizduoti kaip ka kur. dekui
Sveiki,
Kepta žąsis (antis) su apelsinų padažu
Maximos kalėdiniame buklete buvo ir anties (aš kepiau žąsį) receptas. Gavosi
, todėl perrašau ir Jums - gal kas dar iškeps Naujiems Metams
[attachmentid=125277]
(nuotraukos kitos ner, nes spejau nubėgt iki tuoleto ir žąsis jau buvo supjaustyta ir išdalinta
)
Patiekalui gaminti reikės:
1 žąsies arba anties (~2.5-3.5kg)
2cm ilgio imbiero šaknies gabalėlio
2-3 česnako skiltelių
1 raudonojo svogūno
4 šaukštų medaus
tarkuotų 2 apelsinų žievelių
4 šaukštų sojų padažo
1 šaukštelis malto cinamono
pusė stiklinės vandens
1 šaukšto acto
1.5 šaukšto jūros druskos
0.5 šaukšto šviežiai maltų pipirų, maltų kmynų
Gaminame:
Druską, pipirus ir kmynus pakepiname sausoje keptuvėje. Atvėsiname ir sutriname. Paukštį nuplauname šaltu vandeniu, nuo visur (išskyrus sparnelius ir sprandą) nuimame riebalus. Įtriname paukštį druskos ir pipirų mišiniu ir palikti uždengtą nakčiai.
[attachmentid=125270]
Susmulkiname imbierus, česnakus, sumašome su 2 šaukštais medaus ir 2 šaukštais sojų padažo, apelsinų žievelėmis, vandeniu. Viską užviriname, paliekame šiek tiek atvėsti.
[attachmentid=125272]
[attachmentid=125273]
[attachmentid=125274]
Užsiuvame kaklą..
[attachmentid=125271]
..ir supilame dar karštą marinatą į pilvo ertmę. Pilvą taip pat užsiuvame.
Dedame į skardą ar britvoną ir kepame.
[attachmentid=125275]
Kepti galima 2 būdais:
1. Įvyniojame paukštį į foliją, padedame ant skardos ir kepame 40min. 200 C karščio orkaitėje. Tuomet išvyniojame iš folijos, įpilame į skardą truputį vandens. Kepame likusį laiką 175 C karščio orkaitėje.
2. 15min. kepame paukštį krūtinėle aukštyn 220 C karščio orkaitėje. Tada sumažinam karštį iki 175 C ir pusę likusio laiko kepame pavertus ant vieno šono ir kita pusę laiko - ant kito šono.
[attachmentid=125276]
O tuo tarpu..
Sumaišome likusį medų su sojos padažu ir actu. Pagardiname pipirais ir druska. Šiuo mišiniu aptepame paukšti likus kepti 10min iki kepimo pabaigos.
Svoris kg - Kepimo laikas
1.5 - 1val ir 15-25min
2 - 1val ir 25-35min
2.5 - 1val ir 35-40min
3.5 - 1val ir 50-55min
4 - 2val
4.3 - 2val ir 10-15min
4.7 - 2val ir 15-20min
5.2 - 2val ir 20-30min
5.5 - 2val ir 30-40min
Kimštai žąsiai reikia pridėti dar apie 20-40 minučių.
Įsmeigus į storiausią paukščio vietą, turi bėgti blyškiai geltonos sultys arba temperatūra toje vietoje turi būti apie 82C (čia naudojant mėsos termometrą matuoti.. ne gyvsidabrinį
).
[attachmentid=125277]
------------------------------------------------------------------------------------------
Padažas
Paukštį galima valgyti su įvairiais padažais - tiek bruknių uogiene, tiek tomis pačiomis sultimis+riebalais, kuriuose jis kepė (čia jeigu kepate ne skardoje, o britvone - tada prisirenka nemažai..). Šį kartą dariau pagal receptą ir patiekiau su apelsinų padažu. NIAM NIAM
Apelsinu padažui reikės:
200 ml. vandens
150g cukraus
2-3 apelsinai supjaustyti griežinėliais
8 arbatin. šaukšteliai žuvų padažo
80 ml. žaliųjų citrinų sulčių
1 lazdelės cinamono
Gaminame:
Užviriname vandenį su cukrumi, tuomet sumažiname ugnį ir dar paverdame 5-8min. Suberiame apelsinus, prieskonius, sukrečiame žuvies padažą (aš tiesa tokio neradau, tai naudojau Austrių padažą - suėjo ne ką prasčiau) ir dar 5min. paverdame. Tuomet supilame žalių citrinų sultis (aš naudojau 1/2 paprastos citrinos) ir nukaičiame puodą. Laikome šiltai, nes į stalą jis turi būti patiekiamas neatvėsęs.
Ruošiama 12val. Pagaminama per 2-3val.
...aš dar pridėjau bulvių.. nes man nerealiai skanu, kai jos kepa žasies taukuose.. niam niam
... Bulves reikia dėti maždaug 40-50min iki paukščio kepimo pabaigos ir kelis kartus pavartyt bei apliet taukais.
[attachmentid=125278]