Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

sveikos smile.gif

Noelle, man patinka tavo foto, sviesa gerai. Dabar domiuosi ja - kol kas tik ziuredamas viena kita pavyzdeli, nes literaturos skaityt neturiu laiko, tai kiek nuovoka duoda suprast kas gerai kas negerai tiek ir isidedu galvelen. Bendrai reiketu pirmam puslapy ideti kazka apie sviesa, juk ji dalyvauja visose iki vienos fotografijose. Visiems naujokams bent uzvedima ant kelio ir pasakyma kaip tai yra svarbu reiketu bruksteleti. Galetu kas labiau patyres parasyt koki posmeli smile.gif

ohara, antras visai nieko, siaip idomu butu ir saule tame kadre matyti, tada kazkokia minti dar gilesne galima butu islauzt, vis tiek gaudai tik kontura skraiduolio, tai saule nepagadintu reikalo. Nu ir nezinau ar sitame ne per daug i apacia sustumtas skraiduolis. Visumoj man pliusas.

Akasha, ar naudoji koki nors specialu softa triuksmams mazinti? Jei ne, butinai susirask. Siaip cia sitoj issisukai, nes spalvas nublankinai, bet klientui nezinau ar patiktu, jei visos foto butu tokiu blankiu spalvu. Kadangi turi stimula, butu neblogai kad pasidalintum ir daugiau testu rezultatu smile.gif. Pvz., siulyciau pratestuoti fotkinti viena kadra (ar kelis) su tuo paciu iso, bet kontrasto zonomis - tamsi vieta - ten tikeciausi daugiau spalvinio triuksmo, vidutine palyginimui ir sviesi - kur tikeciausi ne tokiu dideliu triuksmu. Beje, kiek pas tave tas ISO dugnas? 1600? Paprastai mazdaug iki 800 yra acceptable. Beje, yra niuansas su auto-iso - jis dirba 1/3 stopais, o rankiniu budu gali nustatyti tik full stopus. Ai nu dar - paziurek ar fotike nustatytas triuksmu mazinimas (yra meniu tokia funkcija), paprastai geriau post processinga daryti kompe ir fotike isjungti sitas nesamones (nors kita vertus, vis tiek raw naudosi, tai gal ir neaktualu) smile.gif.

Maggie, man kazkaip visose tavo foto norisi "labiau pritupt", o antrojoje "miesto" vos vos, per marytes plauka i kaire pasislinkt. Ji man labiausiai ir patiko biggrin.gif

Griztant prie oharos katino, nu kur ateivis ar kas ten, tai galvojau nu kazkodel jis man ziurisi. Kompozicijos taisykles prisimines nupaisiau toki:
user posted image
Tai jus dabar man protingieji kurmiai ir kompoziciju ismanytojai pasakykit as cia visai durnas ar tik biski? Man tas trikampis vapshie kazkokia mistika kompozicijoj, kada ji ten galima paisyt kada ne smile.gif

Aj nu dar del temos - tai imam skaicius/raides? ar kaip?
Atsakyti
QUOTE(paprasta @ 2010 05 24, 12:52)
nuostabiai, Akasha  bigsmile.gif  bigsmile.gif  bigsmile.gif

Dekui labai... Nesitikejau, kad taip patiks.... blush2.gif

QUOTE(robobebras @ 2010 05 24, 12:58)
sveikos smile.gif
Akasha, ar naudoji koki nors specialu softa triuksmams mazinti? Jei ne, butinai susirask. Siaip cia sitoj issisukai, nes spalvas nublankinai, bet klientui nezinau ar patiktu, jei visos foto butu tokiu blankiu spalvu. Kadangi turi stimula, butu neblogai kad pasidalintum ir daugiau testu rezultatu smile.gif. Pvz., siulyciau pratestuoti fotkinti viena kadra (ar kelis) su tuo paciu iso, bet kontrasto zonomis - tamsi vieta - ten tikeciausi daugiau spalvinio triuksmo, vidutine palyginimui ir sviesi - kur tikeciausi ne tokiu dideliu triuksmu. Beje, kiek pas tave tas ISO dugnas? 1600? Paprastai mazdaug iki 800 yra acceptable. Beje, yra niuansas su auto-iso - jis dirba 1/3 stopais, o rankiniu budu gali nustatyti tik full stopus. Ai nu dar - paziurek ar fotike nustatytas triuksmu mazinimas (yra meniu tokia funkcija), paprastai geriau post processinga daryti kompe ir fotike isjungti sitas nesamones (nors kita vertus, vis tiek raw naudosi, tai gal ir neaktualu) smile.gif.

Griztant prie oharos katino, nu kur ateivis ar kas ten, tai galvojau nu kazkodel jis man ziurisi. Kompozicijos taisykles prisimines nupaisiau toki:
Tai jus dabar man protingieji kurmiai ir kompoziciju ismanytojai pasakykit as cia visai durnas ar tik biski? Man tas trikampis vapshie kazkokia mistika kompozicijoj, kada ji ten galima paisyt kada ne smile.gif

Aj nu dar del temos - tai imam skaicius/raides? ar kaip?

Pas mane iso dugnas 1600... Gera minti davai padaryti testuka... Del spalvu mazinimo, tai zinok ir spalvotoje panasiai tie triuksmai matosi, nera, kad labai reztu aki, net ir nebuvo dar tod dideles tamsos lauke... Nors siaip jau ir be uzkelto iso nuotraukos gana tamsios prie 1/100 islaikymo.... Triuksmu mazinima fotike esu isjungusi, nes nieko jis ten labai nemazina, o fotkiko greiti tai uztikrintai mazina biggrin.gif
Programu triuksmu mazinimui irgi jokiu nenaudoju ir nezinau ar verta ju ieskoti... Kaip bebutu nemegstu as tu triuksmu smile.gif Cia tik extriniai tokie pabandymai... Dabar laukiu, kada blykste atkeliaus ir tikiuosi, kad tai bus isgebejimas, kai kuriose situacijose...
O siaip jei mazai sviesos tai pas mane ir prie 400 jau triuksmauja fotikas, tai speju, kad uzkelus iki dugno triuksmai maziau bado akis... reikes tikrai bandytu prasitestuoti... o tada ir su jumis pasidalinsiu rezultatais...
Del kompozicijos taisykliu, tai tu cia labai teisingai viska nubraizei... ir sita trikampiu taisykle galima daug kur taikyti... ir daug kur iziureti... smile.gif
Del sviesos ir pirmo puslapio tai tikrai butu labai naudinga paieskoti kokio straipsnelio apie sviesa... Jei nepatingesiu tai gal ka ir surasiu... zinau, kad esu daug skaiciusi, bet nebepamenu kur...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Akasha: 24 gegužės 2010 - 12:25
QUOTE(Akasha @ 2010 05 24, 13:25)
Programu triuksmu mazinimui irgi jokiu nenaudoju ir nezinau ar verta ju ieskoti...

kiek teko matyti, tai labai verta. neveltui gi jos kuriamos smile.gif. Net kelbis savo knygoj kazkurioj kazka rase apie "noise ninja".

O blicas tai atskiras menas, nespesi tu su juo rimtai susidraugaut, as kol kas net nebandau biggrin.gif. Koki pasiemei? Man vis kirba mintis pasiimt kazka tokio http://www.dealextre...ils.dx/sku.6201, tada biski laisves atsiranda su blicu, negu vien "tiesiai i nosi", kai bouncinti nera nuo kur.
Atsakyti
QUOTE(Akasha @ 2010 05 24, 12:41)
Butu labai fainas kadras, bet tas actiono Ruko efektas, tai man viska sugadina... Bet cia zinoma skonio reikalas...

aisku, kad skonio reikalas wink.gif actionas cia nedetas, nenaudoju ju niekad smile.gif bet manau, kad tas rukas del to, kad foto pati nebuvo labai ryski.. is esmes, tai butu geriausia perfotkinti. nes cia jau spaudziau is jos ka galejau biggrin.gif

el alyvu, tai man antra labai grazi smile.gif o cia jau zvakiu sviesoj? pirmoj man spalvos gal nelabai.. nelabai primena alyvos kazkodel smile.gif bet siaip abi foto fainos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(robobebras @ 2010 05 24, 13:45)
kiek teko matyti, tai labai verta. neveltui gi jos kuriamos smile.gif. Net kelbis savo knygoj kazkurioj kazka rase apie "noise ninja".

O blicas tai atskiras menas, nespesi tu su juo rimtai susidraugaut, as kol kas net nebandau biggrin.gif. Koki pasiemei? Man vis kirba mintis pasiimt kazka tokio http://www.dealextre...ils.dx/sku.6201, tada biski laisves atsiranda su blicu, negu vien "tiesiai i nosi", kai bouncinti nera nuo kur.

Na tikiuosi, kad nereikes, man tos programos smile.gif aisku nauvu, bet tikrai tikiuosi...
Blykste irgi is dealextreme pirkau http://www.dealextre...ls.dx/sku.32981 va tokia... kaip tik bus proga pramokti ir susidraugauti... Siaip del blykstes trigeriu, tai gera ideja... Bet siaip nebutina blykste statyti kad tiesiai zibintu... Galima gulvute i virsu uzlenkti ir kazkoki atsvaituka uzsideti, kad sklaidyta sviesa eitu, taip pat kazkiek pasukti i sona... iseiciu visada yra... maziau kaip pazystamas fotografas dirba, bendysiu ir as panasiai verstis.... Priprasti zinoma reikes laiko ir susidraugauti su ja.... Bet tikiuosi pavyks...

QUOTE(brumbrumai @ 2010 05 24, 13:47)
aisku, kad skonio reikalas wink.gif actionas cia nedetas, nenaudoju ju niekad smile.gif bet manau, kad tas rukas del to, kad foto pati nebuvo labai ryski.. is esmes, tai butu geriausia perfotkinti. nes cia jau spaudziau is jos ka galejau biggrin.gif

el alyvu, tai man antra labai grazi smile.gif o cia jau zvakiu sviesoj? pirmoj man spalvos gal nelabai.. nelabai primena alyvos kazkodel smile.gif bet siaip abi foto fainos smile.gif

Taip zvakiu sviesoj cia abi... istikro pameginau ir labai patiko ta sviesa... tik foto buvo kiek geltonos, nes wb niekaip teisingai neisejo nustatyti, tai po to zaidziau siek tiek su spalvom, tai ir gavosi taip... pirmoje is tikro spalva gavosi naturali smile.gif tokios jos ir buvo...
Atsakyti
QUOTE(Akasha @ 2010 05 24, 14:08)
Na tikiuosi, kad nereikes, man tos programos smile.gif aisku nauvu, bet tikrai tikiuosi...
Blykste irgi is dealextreme pirkau http://www.dealextre...ls.dx/sku.32981 va tokia... kaip tik bus proga pramokti ir susidraugauti... Siaip del blykstes trigeriu, tai gera ideja... Bet siaip nebutina blykste statyti kad tiesiai zibintu... Galima gulvute i virsu uzlenkti ir kazkoki atsvaituka uzsideti, kad sklaidyta sviesa eitu, taip pat kazkiek pasukti i sona... iseiciu visada yra... maziau kaip pazystamas fotografas dirba, bendysiu ir as panasiai verstis.... Priprasti zinoma reikes laiko ir susidraugauti su ja.... Bet tikiuosi pavyks...

tas atshvaitukas oficialiai akiu blikam skirtas, jei tu apie ta pati kur as turiu omeny - nu kur prie paties blico buna. E, sugalvojau, imk sketi dar is dealextreme, kaip nuotaka po baznycia galesi palakstyt biggrin.gif lotuliukas.gif
Ai dar atsiminiau amazonkej ziurejau kazkada pripuciama difuzeri, ten tipo priputi ir uzsidedi ant blico, keli dolcai tekainuoj, raso kad veikia puikiai, mazai vietos uzima, bet prajuokino vienas minusas - atrodai kaip idiotas, ypac kol priputineji biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(robobebras @ 2010 05 24, 14:36)

o is kur tu tiek daug visko visko zinai? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(robobebras @ 2010 05 24, 14:36)
tas atshvaitukas oficialiai akiu blikam skirtas, jei tu apie ta pati kur as turiu omeny - nu kur prie paties blico buna. E, sugalvojau, imk sketi dar is dealextreme, kaip nuotaka po baznycia galesi palakstyt biggrin.gif lotuliukas.gif
Ai dar atsiminiau amazonkej ziurejau kazkada pripuciama difuzeri, ten tipo priputi ir uzsidedi ant blico, keli dolcai tekainuoj, raso kad veikia puikiai, mazai vietos uzima, bet prajuokino vienas minusas - atrodai kaip idiotas, ypac kol priputineji biggrin.gif

Na truputeli neteisingai mastai... Tas daiktas kuris prie blico pritvirtintas realiai naudojamas kaip sviesos sklaidytuvas... Ne del bliku jis ten dadetas, o del to kad ji uzvertus ant blykstes sklaido sviesa, o jei ji naudoti stacia tai sviesa kiek kitaip sklaidosi.... Be to kiek maciau, tas pazystamas fotografas tiesiog balta kortele tvirtina prie blico ir problemu nemato biggrin.gif
Skecio kolkas tikrai neimsiu, nes kaip nuotaka lakstyti nesiruosiu lotuliukas.gif O ir padejejo jokio neturiu, kad palaikytu blykstes ar atsvaitus... teks suktis vienai ax.gif Difuzeriu ivairiu yra ir kainuoja jie nedaug... Labiausiai tai man patiko sitas ringas http://www.ray-flash.com/ .. Portretams ar mados fotografijai liuks dalykas... graziai sklaido sviesa ir seseliu beveik nebesimato, nes tiesiai nuo objektyvo eina... O deal extreme sitas daiktas kiek kitaip padarytas, ir jau nebetaip graziai dirba....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Akasha: 24 gegužės 2010 - 14:05
QUOTE(Akasha @ 2010 05 24, 15:02)
Na truputeli neteisingai mastai... Tas daiktas kuris prie blico pritvirtintas realiai naudojamas kaip sviesos sklaidytuvas... Ne del bliku jis ten dadetas, o del to kad ji uzvertus ant blykstes sklaido sviesa, o jei ji naudoti stacia tai sviesa kiek kitaip sklaidosi.... Be to kiek maciau, tas pazystamas fotografas tiesiog balta kortele tvirtina prie blico ir problemu nemato biggrin.gif
Skecio kolkas tikrai neimsiu, nes kaip nuotaka lakstyti nesiruosiu  lotuliukas.gif  O ir padejejo jokio neturiu, kad palaikytu blykstes ar atsvaitus... teks suktis vienai  ax.gif Difuzeriu ivairiu yra ir kainuoja jie nedaug... Labiausiai tai man patiko sitas ringas http://www.ray-flash.com/  .. Portretams ar mados fotografijai liuks dalykas... graziai sklaido sviesa ir seseliu beveik nebesimato, nes tiesiai nuo objektyvo eina... O deal extreme sitas daiktas kiek kitaip padarytas, ir jau nebetaip graziai dirba....

jei uzverti visai ant blico, tai tada jis sklaido, bet tada blico nenukreipi i virsu (kaip sakiau jei nera nuo kur bouncinti), jo esme yra placiakampiui objektyvui, kad sviesa centre nebutu zymiai intensyvesne nei krastuose. O seseliu jis neminkstina, nes seseliu astrumas priklauso nuo to, is kokio ploto sklinda sviesa - tiesiog perejus per difuzeri, centre apsvietimas susilpneja, kad sustipretu periferijai. Jei palieki stacia, tai jis aisku bouncina biski, bet to uztenka tik pvz kaip sakiau blikams, nu ir nebent is labai arti fotkini. Balta kortele zymiai geriau bouncina nei tas stacias skaidrus difuzeris, tik jei nera nieko nuo ko daugiau bouncinti tikraji sviesos srauta, ir ji savo plotu nera zymiai didesne uz blico efektyvuji plota, tai neizivaizduoju kuo tai skiriasi nuo tiesiog blico nukreipimo i objekta. Netgi tiesiog blicas turi savo pliusa - sumazini outputa taip taupydamas batareikas.
Atsakyti
QUOTE(Cheles @ 2010 05 23, 00:54)
keiciam diafragma:

gerai? blogai?

gal dar kazkas gali uzskaityt arba pasakyt kas blogai? smile.gif eiciau tada prie sekanciu uzduociu..

o tos alyvos zvakiu sviesoj tai mmm kaip graziai.. cia viasai neprofesiolali nuomone smile.gif
Atsakyti
Laba,

mažai laiko truiu tai greitai brūkštelsiu.
Robobebras užsiminė apie trikampius. Yra trikampių taisyklė, vat čia galima pasiskaityti
http://www.picture-t...olden-triangle/

O čia dar viena nuoroda, ir apie šviesą kažkiek yra.
http://markasm.weebl...kompozicija.pdf

Ačiū dar kartelį už komentarus mano nuotraukėlei.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Noelle: 24 gegužės 2010 - 16:42
QUOTE(Cheles @ 2010 05 24, 17:30)
gal dar kazkas gali uzskaityt arba  pasakyt kas blogai? smile.gif eiciau tada prie sekanciu uzduociu..

uzteks jau tau tu "taip", eik daryt toliau smile.gif lauksim smile.gif
Atsakyti