QUOTE(Narajana @ 2010 05 29, 06:39)
Toliau išlaikymas.Nusistatom ant raidės Tv arba S. Pasižiūrim kokie skaičiukai prie tos raidės stovi. Jei nėra viršuje '' tokių kabučių, tai kuo skaičiukų daugiau tuo išlaikymas trumpesnis. Vienuose fotoaparatuose bus rašoma 1/10 kituose tik 10. Jei fotografuojate judančius objektus diafragma turi būti kuo trumpesnė. Jau ne dešimtosios dalys o šimtosios ir tūkstantosios. Jei juda labai lėtai gali būti 1/60-1/100, jei greit jau trumpesnis išlaikymas.
Pats žmogus gali išlaikyti objektyvą nejudantį, na kas kaip aš maždaug kai išlaikymas yra 1/15 1/40. Bet jei kas nepratęs, tai greičiausiai išlaikys jau kai bus 1/60 ir trumpesnis.
Jei viršuje atsirado tie kabliukai " vadinasi išlakymas pasidarė ilgas. Pvz. 0"3. O jei prieš kabliukus atsirado skaičius 1, vadinasi jūsų išlaikymas yra sekundė.
Labai jums ačiū už žmogišką paaiškinimą.

Iki šiol tik paskaitinėju šią temelę, o pati dar nedalyvauju. Nenoriu kelti bet kokių darbų. Šiuo metų stiklas truputį pagedęs, neveikia automatinis ryškumo nustatymas. Tai man pasitaikė proga išmokti fotografuoti su M-u. Tik kad bėda tie mano lakstantys gražuoliai.

O taip norisi be blico namie kokią nors išraišką pagauti, bet man koja pakišdavo išplaukimas, plius laiku nepagautas ryškumas.

Aišku dažniausiai save guodžiu, kad labai jau meniškai galima į tai pažiūrėti, bet kaip jau minėjau, noriu tobulumo.
Dėkui labai dar kartą.
P.S. kai sugalvosiu ką nors gero su ND, pradėsim bendrauti.