Gal galima išsamiau, kuo remiantis toks teiginys?
Mano supratimu viskas labai paprasta. Plikas tenas - tai tiesiog elementarus rezistorius. Rezistoriaus esminis parametras - varža. Yra ir galios parametras, matuojamas vatais, bet tai tiesiog ribinė rezistoriaus galia. Ten kur reikalingas pvz 0,25W rezistorius, drąsiai gali dėti 10W, veikimas iš esmės nesiskirs, tik daugiau kainuos ir užims vietos.
Jei tai 220V 2kW tenas, pagal Omo dėsnį gaunam, kad jo varža 24 omai. Tokį teną tiesiogiai pajungus prie 0,5kW saulės panelių, pagal tą patį Omo dėsnį gaunam, kad įtampa užkils iki 110V, srovė iki 4,5A. Taigi tereikia parinkti paneles ir jungimo būdą, kurios "veža" tuos minėtus 110V ir 4,5A. Tenas kais, ir suvalgys visus 0,5kW, kuriuos gaus iš panelių. Kur kitur saulės generuota energija gali dingti? Na šiek tiek nuostolių bus išprakaituota laiduose, juos irgi reikia atitinkamai parinkti, kad tų nuostolių būtų kuo mažiau. Ir labiau ne dėl pačių nuostolių, o dėl laidų apsaugos nuo perkaitimo ir izoliacijos išsilydymo.
Bandėt 220V kaitrinę lemputę prijungti prie 110V? Ji irgi yra elementarus tūpas rezistorius. Šviečia, tik daug silpniau. Prijungus prie 12V, jau nebešvies, tik lengvai šils.
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 11, 23:29)
Jei bus tenas 2kW, o batreika 0.5kW ir inverteris tiesiogiai pajungtas prie teno net per saules pika tenas nekais.
<{POST_SNAPBACK}>Inverteris, prijungtas prie tinklo, efektyvumą pagerina ta prasme, kad sugeba į tinklą paduoti 220V tiek gaudamas iš panelių 10V, tiek 400V, ar kiek ten maksimum būna inverterio IN. Tūpas daiktas nesugeba iš 10V tinklo tiekti energiją į 220V, tuo tarpu gudras inverteris tai sugeba. Tame ir efektyvumas - saulės elementai atidavinėja energiją į tinklą ne tik kai saulė plieskia, bet po truputį moka trupinti net nuo mėnulio šviesos. Tuo tarpu ant neprijungtų teno kontaktų įtampa 0. Atsiradus bet kokiai įtampai ant PV, energija samatioku teka į teną, be jokios pagalbos.
Jei aš neteisus, tai paprotinkit mane, kokiu būdu tenas nuo PV per inverterį veikia efektyviau, nei tiesiogiai.
QUOTE(Verteris @ 2015 02 12, 09:20)
Inverteris ne šiaip atlieka DC-AC konversiją, inverteris saulės moduliams sudaro maksimaliai idealias sąlygas generuoti energiją, be jo jų efektyvumas krenta (ir gan drastiškai, kiek pamenu pasiskaitymus ta tema). Taigi jei daryt paprastą sistemą PV moduliai -> DC tenas boileryje, tų modulių reiktų instaliuot atitinkamai daugiau. Kiek daugiau, dabar nepasakysiu, pasigooglinti reikia (buvau radęs kažkada). Kaip Mantesas minėjo, galima pas saulininkus rasti ir gatavų sistemų 'PV moduliai-tenas' pirkti.
<{POST_SNAPBACK}>