Įkraunama...
Įkraunama...

Saulės kolektoriai ir baterijos - 2

QUOTE(MantasD @ 2010 05 22, 12:00)

Dario tas variantas uz 2500, pas vienus as ir ji mates, jei kalbam apie tuos pacius. Tik ir taip ir taip skaciavau ir niekaip neradau galu smile.gif nes kai paziuri I atskitas kainas ir komplekto, skirtumas isties nemazas, tai arba istikro atiduoda uz savikaina(tokiu atveju idomu kiek ilgai tokia imone tems) arba..

kitas dalykas, del boilerio, jei zmogus jau turi kazkokia sistema ir nori pilnai viska isirengi, tai isbrangimas gausis tikrai ne 500.(na bet cia aisq jau atskiras variantas). Na ir jei kalbam is ties apie tuos pacius, tai kiek pamenu ten kompeltas skirtas ne 3-4asm, bet 2-3.

del elektros kainu kilimo, tai kad jos kils tai faktas, kiek cia jau kitas klausimas, gal bus 2 lt gal maziau, gal daugiau, to pasakyti niekas negali, bet kad nemazes tai manau tikrai
Tai atskirai pas visus prekeivius detales perkant brangiau gaunasi. O jei perki 2 komplektus tai dar pigiau susitari. Cia normalu, atskirai susipirkinet brangiau, o komplektai pigiau. Visur tas pats.

Del zmoniu kurie isirengineja upgradindami jau kazkokia esama sistema tai jiems kaina kazkiek daugiau paauga. Cia normalu. Kitas dalykas, galima lygiagreciai jau esamam boileriui "samatioko" principu pajungti elementaru tarkim 100L boileri su 1 gyvatuku. Jie nera brangus, o ir saules sistemoms skirtieji dabar nuo 1300Lt uz 200L ir su visais priedais.

Na as paskaiciavau esamom salygom be jokiu "o jeigu pabrangs" noredamas parodyt, kad atsiperkamumas vistiek ne 30m, o vos keli.
Atsakyti
Visiems dalyviams:
pakaiciavau 30 metu su ta salyga kad niekas nebrangsta (mes skaiciuojam vienaip), kiti kitaip - paskaiciavau kaip kiti skaiciuoja, tam kad neprasidetu "ooo prasidejo reklamos ir produkto kisimas" - t.y. tampam "tarybu sajunga" ir jokios infliacijos nieko nera.
Snekant apie kinietiskus kolektorius (MantaiD neiziseisk - nieko asmenisko), variantas lyg ir neblogas, tik va sklinda gandai kad vieno universiteto katedra (nezinau tikrai kas ir kaip), padare bandyma - pasistate tuos kolektorius ir pradejo matuot naudinguma, pirmais metais viskas ok, antrais lyg dar dar, treciais naudingumas nukrito 40%. Va tuomet ir prasideda kad 200L reikia ne 20 o 40 kolbu ar daugiau.
Cia yra gandai ir ju priimti tiesiogiai nereikia, bet sakau tai ka girdejau.
Manau yra su kinais taip:
yra kinai kurie siulo brangiausiai is pigiausiu ir tikrai deda idirbi i ta reikala, bet yra kinai kurie vaikosi kainos o ne kokybes, del to 5-6 asmenims galite rasti kolektoriu rinkinuka ir uz 5klt (uzjauciu ta imone kuri tokius parduoda, prasides pykciai is klientu, o kinu gamintojas graziai "uzdarys duris" pries nosi palikdamas "ant ledo").
Atsakyti
Paliukas, na as manau taip visur visokiu yra. kinas kaip kinas, jis gal per daug ant ledo ir nepaliks, man panasesnis kitas var, ziurint i tai kokia nuolaida jie padare, tai isties panasu, kad tai yra arti savikainos, jei taip na manau ilgai imone taip dirbdama negali issilaikyti, ir tada va jau tikrai klausimas, prireikos garantijos kas ja suteiks
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 05 23, 20:50)
Snekant apie kinietiskus kolektorius...
Manau yra su kinais taip:
yra kinai kurie siulo brangiausiai is pigiausiu ir tikrai deda idirbi i ta reikala, bet yra kinai kurie vaikosi kainos o ne kokybes, del to 5-6 asmenims galite rasti kolektoriu rinkinuka ir uz 5klt (uzjauciu ta imone kuri tokius parduoda, prasides pykciai is klientu, o kinu gamintojas graziai "uzdarys duris" pries nosi palikdamas "ant ledo").

Na va- kaip ir atradome sąlyčio tašką diskusijoje dėl China produkcijos kokybės: „Kinai čia visiškai niekuo dėti. Viskas priklauso tik nuo to ką įveža mūsų tautiečiai“. To, kad ABSOLIUČIAI IDENTIŠKĄ produktą dažniausiai 10-20 % pigiau užsakyti pagaminti (ir atsivežti) China, nei gamintis bet kur Europoje ar net savo kieme- to jau mes turbūt niekaip nepakeisime...

Vis tik- šiokia tokia problemėlė su tais vežėjais egzistuoja. Vienas iš galimų sprendimų: gal būt vežantieji paprasčiausiai viešai deklaruotų savo China gamintoją? Taip būtų nors kokia tai galimybė pasitikrinti bent jau ar ne „garažinis“ variantas. Nors iš kitos pusės: apsiskelbus „kinu“, teks konkuruoti su brend'ais- nors daugumos iš jų kolbos bus „pūstos“ gretimoje (ar toje pat) gamykloje China...

P.S. „Žaliausių“ organizacijų dvidešimtuke- trys China „alternatyvų“ gamintojai. Vienas iš jų (nuklojęs ne tik Europą hektarais saulės modulių)- tvirtai pirmauja pagal „Dažniausiai minima viešoje erdvėje“. Aplenkė net Greenpeace...
Atsakyti
NA cia vos netapo tarptautiniu skandalu. Vienas lietuvos universitetas Zzzzuuuu . Atliko tyrima palygino vakuumini ir plokscia. Ir padaro isvada, kad vakuuminis ir plokscias lietuvoje visu metu periodu veikai vienodai. Plokscias netgi pagal ju matavimus per istisu metus (net ziemos menesias duoda daugiau kWh nei vakuuminis). Abu kolektoria buvo atrodo vokiski

Na ir platino ten tuos tyrimus straipsnius ras ir t.t. Kaskaip atejo iki DE duomenys. tada gavo klyzma ir pardejo sukti udega kad buvo kinietski ir t.t

Realiai didziausas efektyvumas ploksciu yra vasara nuo 06 men 10 d iki 08 men .15 d.
Vakuuminiu siuo periodu yra mazesnis apie 10-25%.

Vakuuminiu efektyvumas yra didesnis saltomis dienomis <+15 C atikinkamai eina nuo 15 iki 5o%

Zodziu pasauline praktika plokscias efektyvus kaip saules spindulai krinta 90 laipsniu kampu. O jie budami lietuvoje sugebejo tokius duomenis isgauti kaip afrikoje ir dar saltuoju metu periodu.

Pradejo juos ten tampyti, pasirodo kazkokai imonele juos buso nusegus nes daug ploksciu atsiveze ir reikejo issiparduoti. Skadala uzglaiste nes dabar reklamuoja vienos garsios imones saules kolektorius.

O as po siu lietuvisku matavimu nepasitikiu lietuvos matvimais. Emu tik vokeiciu. Nes ten ordun is ordung.

Sau jei gyvensiu pastoviai name ir neemigruoisu tai statysiu vakuuminius,

jie grysiu tik vasara statysiu tik plokscius.


Viso ekspertai ...



[quote=Paliukas,2010 05 23, 20:50]
Visiems dalyviams:
"tik va sklinda gandai kad vieno universiteto katedra (nezinau tikrai kas ir kaip), padare bandyma - pasistate tuos kolektorius ir pradejo matuot naudinguma, pirmais metais viskas ok, antrais lyg dar dar, treciais naudingumas nukrito 40%. Va tuomet ir prasideda kad 200L reikia ne 20 o 40 kolbu ar daugiau.
Cia yra gandai ir ju priimti tiesiogiai nereikia, bet sakau tai ka girdejau.
"
Atsakyti
Xalopas, tas universitetas yra ne ZU (neminesiu, nes oficialiai tarp kito neskelbia to), be to sakiau "tiesiogiai priimti nereiketu".
Taigi dabar isvis nesuprasi kas su kuo sutinka, o kas priestarauja, nes visi turi vis kitokia nuomone blink.gif
Atsakyti
Nedėsiu nuorodų į LT vykdytus tyrimus- pasilinksminimui galima atrasti įdomesnio skaitalo. Kai pradedama lyginti išėmus iš konteksto- tyrimais to pavadinti nepadės nė prof. laipsniai, nei Lietuvos energetikos instituto ar kokio universiteto „priedanga“.

Viską galima pasukti kaip tik nori:

* Palygink vakuuminių standartinį komplektą tik karštam vandeniui ruošti su plokščiu naudojamą ir vandeniui ruošti, ir šildymo „palaikymui“, ir baseino vandeniui pašildyti, ir geoterminiam žemę apie horizontalų kolektorių pašildyti, ir malkoms džiovinti (naudoja ir tokiems dalykams)– aišku, kad plokščių saulės kolektorių efektyvumas bus nuo „dvigubai“ didesnis.

* Palygink abi sistemas vienodomis sąlygomis, o vietoje standartinių vakuuminių užmesk ant stogo 131 % efektyvesnius (efektyvumas patvirtintas vokiško TÜV antspaudais ir parašais)– plokštiems nebeliks jokių šansų.

O kad vakuuminio efektyvumas retkarčiais (labai retkarčiais) krenta ir po mėnesio eksploatacijos- čia jau ne be nuodėmės ir China, ir garsiausi brend'ai...
Atsakyti
Taigis kaip pasirinkti, stai kur klausimas. I kaina siais laikais ziureti nelabai verta. Uz brangiai nusipirkt gali ir gera daikta ir visiska muliaza. Jei suvedam i tai kad plokstieji ilgainiui nepraranda efektyvumo ar islaiko daugiau maziau toki pati tai tada kam isviso juos pirkti ar tuo labiau siusdintis is kinijos jei betkuris santechnikas nekreivu ranku, dirbantis su variu gali toki pagamint? Medziagos 2kv.m kolektoriui nekainuos daugiau 400Lt. Tai kam moket po 1000-1300Lt? Kur rast patikimos info, normalesniu tyrimu ar bandymu? Vaziuosiu dar pas viena zmogeli pasiziuret kaip jam su vakuuminiais sekasi, neseniai maciau 2x40 vamzdeliu uzsimagariojo ant stogo ir dar i pietvakariu puse.
Jei kinietiski parduodami lietuvoje tikrai labai jau nekokybiski, o "a la" vokiski kainuos dvigubai tai as tada pasidarau ploksciaji pats be didesniu problemu ir perku tik boileri tinkama ir automatika. Pora tukstanteliu atliks maziausiai.
Atsakyti
Va radau syta idomaus: http://chuck-wright....s.php?loggerids[]=485E700680A6C389&tab=0 Palyginimas realiu laiku, galima pastaruju metu intervale atsipjaut ivairiais pjuviais grafikus. Kas idomiausia geresni rezultatai suminiai plokscio. blink.gif
P.S. kopinti visa nuoroda, nes pameta codas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dario: 24 gegužės 2010 - 20:41
QUOTE(Dario @ 2010 05 24, 21:39)
Va radau syta idomaus: http://chuck-wright....s.php?loggerids[]=485E700680A6C389&tab=0 Palyginimas realiu laiku, galima pastaruju metu intervale atsipjaut ivairiais pjuviais grafikus. Kas idomiausia geresni rezultatai suminiai plokscio.  blink.gif
P.S. kopinti visa nuoroda, nes pameta codas.


Na taip cia pas ji matavimai apytikria normalus tik nuo TUV skiresi tuo, kad saltuoju periodu Plokscias (falt solar collector) duoda vienoda naudingumo koeficenta kaip ir vakuuminis. TUV matavimuose vakuminis saltuoju periodu nuo {+10; +7;} pradeda isrisketi vakuuminio kolektoriaus pranasumas, o prie niegemos temperaturos gerokai isauga pranasumas vakuuminio.

Bet negalima jo klatinti nes zemiausias temperaturos intervals pas ji -5.
Panasus i realius.

Lietuviskuose matavimuose plokscias pastoviai rode gerokai didesnias gamybos mastus net kelias kartais, net prie - 15 C -20C. Cia kaip matoma prie -5 pas ji suvienodeja.

Gal cai reiketu pamaisyti: deti viena plokscia ir viena vakuumini.

Teoriskai plokscai turi duoti didesnius nuostolius, saltuoju periodu, bet uzima maziau vietos, vakuminis daugaiu uzimas nes tarpai tar vamzdziu yra, bet sildys ir prie minuso jei bus saules.

O cia is rasanciu yra kas sumontaves plokscia arba vakuumini?

Atsakyti
QUOTE(xalopas @ 2010 05 25, 09:23)

Teoriskai plokscai turi duoti didesnius nuostolius, saltuoju periodu, bet uzima maziau vietos, vakuminis daugaiu uzimas nes tarpai tar vamzdziu yra, bet sildys ir prie minuso jei bus saules.

O cia is rasanciu yra kas sumontaves plokscia arba vakuumini?


o stiklopaketas virsh ploksciojo nesuvienodys tuos parametrus prie - ? Is vis kodel nepastacius ploksciojo prie lango namo viduje? smile.gif
Atsakyti
Jei su saulės kolektoriais reikia spręsti galvosūkį „Ką daryti su karšto vandens pertekliumi vasarą“. Jei skaičiuojama „Kaip pasiekti ne momentinį maksimumą, o maksimaliai dengti metinį karšto vandens poreikį“. Kodėl reikėtų rinktis sistemą, kurį grubiai: „plėšysis“ tik pusmetį (kai sistemos „stropumas“ mažiausiai pageidautinas), ir kone visai „užmigs“ kitam pusmečiui (kai sistemos „stropumas“ labiausiai pageidautinas)?

P.S. Dario. Gal kiek perlenkiau su tais „vakuumas kolboje dingsta po mėnesio eksploatacijos“. Neturiu garantinių statistikos, bet jei spręsti pagal vokiškus forumus- panašiau į galimybes laimėti aukso puodą.
Atsakyti