Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip susitvarkot su kalyte, kai ji rujoja?

QUOTE(*VICI* @ 2005 12 20, 15:13)
Tai kastruoti tik tuo atveju, jei po rujos pradės darytis netikri nėštumai, kaip kad minėjo Manjana?

Tai yra tik mano nuomonė. Ir netgi ne tada, jeigu prasidės netikri nėštumai - tariamas nėštumas yra kiekvienos rujos dalis, tai yra natūralu, tik vienom kalytėm pasireiškia silpniau, kitom stipriau. Aš daugiau kalbėjau apie tai, kad kastruočiau, jeigu rujos būtų nereguliarios, nenormalios (su pertrūkiais ir pan.), jeigu tariamas nėštumas būtų labai sunkus - su pieno atsiradimu, labai pasikeitusiu elgesiu, ir to nepanaikintų didelis fizinis krūvis ir apribotas maistas. Kai rujos yra nenormalios, didesnė tikimybė kalytei susirgti, todėl apsidrausčiau kastravimu.
Atsakyti
QUOTE(zay @ 2005 12 20, 15:16)
bet dėl šventos ramybės vis vien dabar kastruočiau iki pirmos rujos biggrin.gif

http://lekolltaksa.f...-0-0-1133308907
Jau kartą buvau įdėjusi šitą nuorodą, bet tikriausiai neskaitei. Paskaityk, įsigilink - tu gi biologė, mokėsi padaryti teisingas išvadas. Be abejo, tam straipsnyje yra ir ginčytinų dalykų, pvz., aš kategoriškai nepritarčiau siūlymui reguliuoti lytinį ciklą vaistais. Tačiau yra ir tiesos, apie kurią mes retai susimąstom.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daiva D.: 20 gruodžio 2005 - 14:23
Niu tai ir gerai, dabar kaip tik pas mažę pirma ruja, po jos žiūrėsiu ar nebus jokių ten nesąmonių ir po kiek laiko bus kita ir kokia ji bus... Dabar per pirmą rują ir toliau po lovas duodasi ir miega ir net kraujo nėra, susitvarko pati thumbup.gif
P.S. bet pas mano pirmąją kalytę rujos buvo reguliarios, visada kas puse metų du kart į metus, bet viskas baigėsi pyometra... unsure.gif tik kad pas ją tos rujos buvo labai ilgos apie 2 mėn. tai gal čia šuo pakastas??? (jinai buvo neveislinė ir manėm, kad neveislinių rujos ilgesnės)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *VICI*: 20 gruodžio 2005 - 14:26
QUOTE(zay @ 2005 12 20, 15:16)
Nesiginčysiu, nes pati tyrimų nedariau biggrin.gif bet dėl šventos ramybės vis vien dabar kastruočiau iki pirmos rujos biggrin.gif Vici-tiesiog anksčiau mes visi vieningai kastraciją vadinome sterilizacija, manau Laura daro tą pat klaidą, kažkaip neskubėjome šių dviejų terminų išskirti. Be to sterilizacija padės nuo piometrų, nes kaip minėjau sterilizacijos metu išpjaunama gimda, o gimdos uždegimas ir yra piometra, taigi nėra gimdos-nėra piometros, bet kiaušidės gi lieka, tad ir ruja išlieka. Tad kodėl neišsivadavus ir nuo šito vargelio, jei jau pajauni, tai sakyčiau viską. Kastruoti niekada nevėlu, tik tiesiog gal tada reikia iš karto, o ne pirma sterilizuot, o po to kastruoti.

Aš abejoju, ar dar kas nors daro sterilizacijas g.gif Tiesiog tas terminas prilipęs,kad kales sterilizuoja, patinus kastruoja, ir dažnai nuo liežuvio nusprūsta smile.gif
VICI, jeigu jau apsispręsi pasirinkti operaciją, tai tik kastraciją, ne sterilizaciją. ir jau jokiu būdu ne pirma sterilizaciją, paskui kastraciją biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*VICI* @ 2005 12 20, 15:23)
bet pas mano pirmąją kalytę rujos buvo reguliarios, visada kas puse metų du kart į metus, bet viskas baigėsi pyometra... unsure.gif tik kad pas ją tos rujos buvo labai ilgos apie 2 mėn. tai gal čia šuo pakastas??? (jinai buvo neveislinė ir manėm, kad neveislinių rujos ilgesnės)

Tikriausiai tokios ilgos rujos ir buvo hormonų sutrikimo signalas. O iš kur tokia keista mintis, kad neveislinių ruja ilgesnė?? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Daiva D. @ 2005 12 20, 14:34)
Tikriausiai tokios ilgos rujos ir buvo hormonų sutrikimo signalas. O iš kur tokia keista mintis, kad neveislinių ruja ilgesnė?? biggrin.gif

Na tuomet dar neturėjau interneto, šunų žurnalai kažkaip tokių dalykų irgi nerašė, nu tai ir galvodavom taip kaip sugalvodavom ax.gif nieks gi negimė visko žinantis, aš tada net nežinojau, kad šuo gali sirgti vėžiu, kosėti ar sloguoti... Gyveni žmogus ir mokaisi, tik aišku labai gaila, kad gyvuniuko sąskaita, bet turbūt yra taip, kaip turėjo būti, nes tada dabar aš neturėčiau savo antro angelėlio Džinytės wub.gif
Atsakyti
QUOTE(*VICI* @ 2005 12 20, 15:40)
Na tuomet dar neturėjau interneto, šunų žurnalai kažkaip tokių dalykų irgi nerašė, nu tai ir galvodavom taip kaip sugalvodavom ax.gif nieks gi negimė visko žinantis, aš tada net nežinojau, kad šuo gali sirgti vėžiu, kosėti ar sloguoti... Gyveni žmogus ir mokaisi, tik aišku labai gaila, kad gyvuniuko sąskaita, bet turbūt yra taip, kaip turėjo būti, nes tada dabar aš neturėčiau savo antro angelėlio Džinytės wub.gif

Aha, kai atsimenu, kaip anksčiau šunis ir kates auginau doh.gif
Internetas - jėga biggrin.gif
Atsakyti
Sakykit ar man čia prisisapnavo, ar rujojančiai kalytei reiktų šiek tiek apriboti maisto davinius, kad po to nekiltų tie visi netikri nėštumai, ar apriboti tik tuo atveju, jei jau yra tie nėštumai?
Atsakyti
QUOTE(*VICI* @ 2005 12 21, 14:07)
Sakykit ar man čia prisisapnavo, ar rujojančiai kalytei reiktų šiek tiek apriboti maisto davinius, kad po to nekiltų tie visi netikri nėštumai, ar apriboti tik tuo atveju, jei jau yra tie nėštumai?

aš tai per rują maitą pakeičiu į mažiau baltymų turinčią rūšį
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2005 12 19, 19:35)
musu kale pradejo rujoti kai buvo gal kokiu 1.5 metu!nu nebent anksciau as nepastebejau...buna tai du kartus per metus, arba net ir viena...na tikrai pamatysi,kada "tai"jau vyksta...ji daug dazniau prades "praustis" , laizyti savo vietele... o be to, prisimenu kai pirma karta pamaciau, tai nusigandau, toks kazkoks baltas "reikalas" kaip puse rutuliuko islindes jai ten buvo, tai jau persigandau,sakau gal organai lauk lenda blush2.gif  bet nee... o kraujuoja tai nelabai daug, isislaizo viska. ir cia kazkas kaip ir sake, tai prie vartu (na musu lauke gyvena) padaugedavo besiduodanciu sunu, ant kuriu ji dar labaiu puldavo!
o kai seniau turejom kita kale, tai kad ir ji isbegdavo i gatve per ruja ar dar kada, nei karto "neprisidirboi" ir per 16 metu jokiu palikuoniu nebuvo schmoll.gif

Maniškei jau 11 mėnuo įpusėjo ir nieko kolkas, tik kaip čia rašai apie baltą "reikalą" išlindusį, tai aš irgi pastebėjau, bet nebuvo vyro, tai bijojau apžiūrinėti viena, lyg ir ta vietelė padidėjusi buvo ir laižėsi dažniau, ir draugeliai uostinėjo intensyviau lauke, bet tai vyko gal savaitę, tik kraujo jokio nepastebėjau. O kai vyrui papasakojau, kad kažkas balto iš ten matėsi, tai apžiūrėję nieko neradom, o vyras mane paranojike palaikė. Tai gal ir buvo čia pirma ruja. Jos mama pirmą kartą 11 mėn rujojo. Arba bus man "pareik ant švenčių".
Atsakyti
QUOTE(*VICI* @ 2005 12 19, 23:10)
Ir šventųjų pirštai į save lenkti smile.gif veterinaras užsidirbti tiesiog norėjo, o kad studentam dėsto, tai dar ne tokie š.... universitetuose dėstytojauja, o jūs blogi šeimininkai tuom, kad turint gyvūną reikėtų daugiau pasidomėt, juk šiais laikais tam tikrai yra priemonių ir galimybių, nes veterinarai dar ir per rują gali pasiūlyti pasterilizuot, ne jų gi šuniukas, jiem dar geriau, kad po to vėl jį atvesit gydyt su po to sekančiom problemom, net žmonių daktarai teisybės nesako, reikia pačiam savo ligom domėtis, o čia tau gyvūnų daktaras pasakys...

Kaip tik sekancia diena vel gi prasikonsultavau siuo klausimu, sia tema, tai yra gan daznai atliekam ir joks nenusikaltimas is veterinoriaus puses, pasirodo tokioje shemoje yra savi niuansai ir pliusai. Be to jau po musu operacijos traejo 5 metai ir aciu dievui viskas gerai ir be komplikaciju, kalyte iki siolei del sveikatos neturi problemu. Yra zinoma daug ir literaturos sia tema, bet kadangi mano visos knygeles rusu autoriu tai nesiimsiu isversti, galiu likt nesuprasta. Cia tik kompitetingas veterinorius galetu nupasakoti kodel kalyte kastracija yra sveikiau padaryti butent per pirmaja nestumo stadija. Jai kartai atkapstysiu literaturos lietuviskose knygose butinai parasysiu ir pabandysiu pagristi sia nuomone.
Atsakyti
Ir vėl aš, tikiuosi dar neužknisau, bet dabar jau tikrai paskutinis klausimas: nuo kada skaitosi rujos pradžia, kai vietelė jau padidėja, ar tik tada, kai kraujukas pasirodo? Ir kiek laiko turi tęstis ruja, pas sveika kalę (mažų veislių)? Iš anksto dėkoju už atsakymus 4u.gif
Atsakyti