Įkraunama...
Įkraunama...

Vilkdalgiai (iris) II tema

O dėl kokių priežasčių dabar gali ruduoti barzdotųjų lapai. Pradedantiesiems gėlininkams labai sunku suprasti, ko griebtis, kaip gelbėt. Gal gelbėt nė nereikia? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Gintaras Klimaitis @ 2010 07 20, 12:22)

Su viendienemis...ypac zemesnemis,kompaktiskesnius kerus formuojanciomis veislemis...irisai(visokie) "sugyvena" kuo puikiausiai  smile.gif ..bent jau mano kolekciniuose gelynuose... mirksiukas.gif

Dėkui 4u.gif Dabar belieka tik susiplanuoti kelionę link Jūsų smile.gif Ir dar vietą pasiruošti augaliukams. Tikiuosi, kad rugpjūčio vidurys dar tinkamas vilkdalgiams sodinti?
Atsakyti
QUOTE(minus @ 2010 07 20, 12:40)
O dėl kokių priežasčių dabar gali ruduoti barzdotųjų lapai. Pradedantiesiems gėlininkams labai sunku suprasti, ko griebtis, kaip gelbėt. Gal gelbėt nė nereikia? g.gif

Jūsų vilkdalgius pažeidė tikriausia heterosporiozė.Tai dažnas svečias pas vilkdalgius. Liga atsiranda esant drėgnam orui, ar kai augalai auga tankiai arba po medžiais, kai dirvoje trūksta fosforo ir kalio. Kiek galima nuskinkite ir nupjaukite nurudavusiusius lapus, nepalikite sergančių lapų gėlyne (juose lieka ligos sukėlėjo sporos,kurios pasilieka ir per žiemą). Pavasarį vilkdalgius patręškite kompleksinėmis trąšomis. Jei jie sužėlė labai tankiai, po žydėjimo išretinkite. Be to, po žydėjimo reikia išpjauti visus peržydėjusius žiedynkočius, o pasirodžius pirmosioms dėmelėms ant lapų viršūnių, nupurkškite fungicidais. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo merga: 01 rugpjūčio 2010 - 08:53
Šiandien surizikavau ir persodinau dalį savo vilkdagių. Pasirodo, ne taip jau ir sudėtinga. bet dabar nežinau, ar tie visi patarimai dėl 15 cm lapų ir šaknų patrumpinimo(aš patrumpinau labai, palikau maximum 5 cm) liečia tik barzdotuosius vilkdagius, ar ir kitus, aukštaūgius, kurie pas mane? Ir dar man įdomu, ko dabar man laukti--ar jie prigijo kaip pamatyti, už kiek laiko. Nedrįsau palikti gumbo matytis pavirsiuje, kaip rodo knygoje, man nesilaiko taip, aš truputi pamyniau koja, kad lietus neisplautu, ir jau nesimato.Bet gal nevėlu ištaisyti po savaitės, kai nuvaziuosiu. O gal geriau lapus visai žemai nukirpti, kad šaknys suaktyvėtų?
Atsakyti
QUOTE(Eslieu @ 2010 08 01, 23:22)
Šiandien surizikavau ir persodinau dalį savo vilkdagių. Pasirodo, ne taip jau ir sudėtinga. bet dabar nežinau, ar tie visi patarimai dėl 15 cm lapų  ir šaknų patrumpinimo(aš patrumpinau labai, palikau maximum 5 cm) liečia tik barzdotuosius vilkdagius, ar ir kitus, aukštaūgius, kurie pas mane? Ir dar man įdomu, ko dabar man laukti--ar jie prigijo kaip pamatyti, už kiek laiko. Nedrįsau palikti gumbo matytis pavirsiuje, kaip rodo knygoje, man nesilaiko taip, aš truputi pamyniau koja, kad lietus neisplautu, ir jau nesimato.Bet gal nevėlu ištaisyti po savaitės, kai nuvaziuosiu. O gal geriau lapus visai žemai nukirpti, kad šaknys suaktyvėtų?

Barzdotieji vilkdalgiai po persodinimo prigyja VISADA-juk ju "mesingose" rizomose(sakniasiebiuose/sakniagumbiuose) dregmes/gyvybes yra pakankamai,tad kad ir kelias savaites,budai nepasodinti,jie nenumirsta smile.gif ...jei puviniai ju neuzpuola-tada jau vargsta(ar net mirsta) ne del persodinimo,o nuo ligu...
..geokai uzdziuve ar nedideli gyvybini potenciala turintys sodmenys gali po persodinimo "prastoveti be judesio" kelias savaites,bet del to pergyventi nereikia-reikia tik patikrinti,ar ju gumbai sveiki/kieti...jei taip ir yra-niekur jie nesides-prades augti mirksiukas.gif
Atsakyti
Laba diena, norejau paklausti ar dabar nurudusius vilkdalgiu lapus galima nukarpyti ? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Arletė @ 2010 08 05, 11:49)
Laba diena, norejau paklausti ar dabar nurudusius vilkdalgiu lapus galima nukarpyti ?  4u.gif

...jei turite zirkles,lapus galima nukirpti bet kada biggrin.gif (tiek zalius,tiek ir "spalvotus")-kada tik toks noras uzeis mirksiukas.gif
...rimciau kalbant,rugpjucio men. logiska nustoti purenti dirva ir (antroje rugpjucio puseje) pritrumpinti (ypac intensyviai augaciu)barzdotuju vilkdalgiu lapus(kerpant piramide),idant sumazetu ju rizomos prieaugis ir centriniai ugliai(is kuriu kitamet isaugs ziedstiebiai) taptu atsparesni salciui.
Atsakyti
QUOTE(Gintaras Klimaitis @ 2010 08 05, 12:14)
barzdotuju vilkdalgiu lapus(kerpant piramide

O kodėl kerpama piramide? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2010 08 05, 16:27)
O kodėl kerpama piramide? ax.gif

Del to,kad pacio paskutinio/jauniausio augancio lapo audinys buna dar nesutvirtejes/nestabilus ir,kerpant trumpai ir tiesiai,neretai "patiria avarija"-deformuojasi ir gali pradeti puti verysad.gif gretutiniai centriniam lapui aukstesni lapai atlieka "saugos dirzu funkcija" smile.gif
...Ankstyvas/trumpas/tiesus lapu kirpimas gali issaukti(ypac lepesniu/ilgesni vegetacijos perioda turinciu veisliu) centrinio augimo tasko uzpuvima...ir yra vienas is populiaresniu budu,kovojant pries vilkdalgiu zydejima mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Gintaras Klimaitis @ 2010 08 07, 10:25)
Del to,kad

Dėkoju už atsakymą 4u.gif
Atsakyti
Žydintis vilkdalgis ax.gif

user posted image
Atsakyti
Jediara, gražumėlis thumbup.gif
Atsakyti