Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam duonelę pačios,

QUOTE(Lung @ 2010 05 19, 00:27)
Vadinasi, bus  smile.gif  Tik šitą kepiau orkaitėje (duonkepėje batoną kepu pagal kitą receptą). Gal šiek tiek ir užima laiko, bet, patikėkit, verta  smile.gif

Batonas "Trys kapeikos" (MB taip pavadino  biggrin.gif )

I etapas. Iš pradžių padariau "raugą":
1 a.š. sausų mielių
500g kvietinių miltų
350g vandens
2 a.š. druskos
Viską sumaišyti ir gerai išminkyti. Tešla gaunasi šiek tiek lipni. Uždengti plėvele ir palikti 6 val. kambario temp., kol pakils dvigubai. Turi gautis labai puri, pilna oro burbuliukų tešla.

II etapas.
900g raugo (visa jau pakilusi tešla)
1 a.š. sausų mielių
250 g kvietinių miltų
50 g vandens
50 g minkšto sviesto
1,5 a.š. druskos

Vandenyje ištirpinti mieles, sudėti po gabalėlį pakilusią tešlą/raugą ir išmaišyti iki vientisos masės. Pridėti minkštą sviestą, druską ir likusius miltus, vėl gerai išmaišyti. Perdėti gautą tešlą ant stalo (paviršiaus miltais barstyti nereikia - tešla nelimpa) ir minkyti (2-3 min.): sulenkti perpus ir iš visų jėgų prispausti, vėl kartoti. Tada prasideda pagrindinis minkymas, kuriam reikia daug jėgų smile.gif T.y. sudėti tešlą pusiau, kočėlu gerai padaužytį (tešlą  biggrin.gif ), iškočioti. Vėl - sudėti pusiau - padaužyti - iškočioti - sudėti... ir t.t. kokių 15 min., kol tešla tampa labai minkšta ir elastinga. Tokia "egzekucija" reikalinga tam, kad išmušti orą iš tešlos ir iškepęs batonas būtų ne su didelėm skylėm, o smulkiai porėtas. Beje, su "daužymais" puikiai susitvarko vyriškiai (man sūnus vos stalo nesulaužė bedaužydamas  lotuliukas.gif )
  Tai va, susukam išvargintą tešlą į kamuoliuką, uždengiam plėvele ir duodam pailsėti 1,5 val. Tada jau formavimas - dalinam tešlą (jei norit įprasto dydžio batono - į 3 dalis, jei nedidukų batoniukų kaip mano nuotraukoj - į 4, o jei norit tikrų trijų kapeikų bandelių - į 10 dalių). Suformuojam, dedam ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vėl uždengiam plėvele ir paskutinį kartą kildinam apie 1 val.
  Tuo metu įkaitinti orkaitę iki 250C. Jei suformavot ne bandeles, o batonus, padaryti įpjovas (pjauti reikia stengtis vertikaliai žemyn, o ne kampu). Orkaitėje pastatyti indą su verdančiu vandeniu. Batonus 5 min. kepti 250C, vėliau sumažinti temperatūrą iki 225C. Viso kepti apie 20-30 min, priklausomai nuo suformuotų bandelių dydžio.

  Romaną parašiau  ax.gif Stengiausi viską smulkiai aprašyti, kad būtų aiškiau. Nėra sudėtinga, o rezultatas  thumbup.gif Būtinai pabandykit ir bus Jums BATONAS  4u.gif  smile.gif

o cukriuko nereikia i si batona? g.gif
Atsakyti
Bandžiau išsikepti kiek rūgštesnės duonelės. Dariau plikytą, maždaug per pusę rugius su kviečiais. Produktus dėjau iš akies. Net rūgpienio įpyliau. Rauginau per naktį. Nu ir ką, ryte iškepiau, o rūgštelės vėl visai nėra.
Tiesa išėmus raugą iš šaldytuvo, tik pamaitinau per pusę perskyriau, pusę į duoną sudėjau, kitą pusę, vėl į šaldytuvą. Nepalikau jo ant stalo parūgti, o gal reiktų?? Kažkaip pamaniau, kad per naktį ir taip parūgštės duona.
Merginos kame mano klaida?? Kaip tos rūgštelės išgauti? Viskas labai pukiai net trigubai išsikelia, skonis geras, bet noriu truputį rūgštėliau blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(misste @ 2010 05 19, 06:44)
o cukriuko nereikia i si batona? g.gif

Visai nereikia. Dietinis batonas gaunasi biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 05 18, 18:34)
Jeigu raugas šaldytuve buvo pajudindas, Jūsų atveju, išmaišytas, tai būtinai reikia pamaitinti! Ir jokiu būdu nemeskite lauk!

Tai čia normalu, kad tas vanduo išsiskyrė? Ir gerai padariau, kad jį nupyliau? Na, bet tai pamaitinau aš jį ir šiandien bandysiu kvietinę duoną su salyklu iškepti, tikiuosi, raugas kojos nepakiš unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Lung @ 2010 05 19, 10:32)
Visai nereikia. Dietinis batonas gaunasi  biggrin.gif

o druskos nperdaug 4.5 a.saukstelio ant 750gr.miltu?
Atsakyti
QUOTE(misste @ 2010 05 19, 11:44)
o druskos nperdaug 4.5 a.saukstelio ant 750gr.miltu?


cia apie batona "3 kapeikos"? tai kad 3.5druskos g.gif ant 1200g teslos
Atsakyti
QUOTE(misste @ 2010 05 19, 11:44)
o druskos nperdaug 4.5 a.saukstelio ant 750gr.miltu?

Margareta teisi, recepte 3,5 a.š. Aš dėjau net 4 a.š., nepersūru, nors druska jaučiasi.
Minėjau, kad šitas batonas primena tą senąjį tarybinių laikų batoną, o jis nebuvo saldus ir išpūstas kaip dabartiniai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 05 16, 10:25)
Patarkit, ką daryt, kad neplyštų duona.
Kartais dar kentėt galima, bet šiandien, kaip kokia sausros iškankinta žemė atrodo  doh.gif
Ir blūdą su vandeniu dedu ir vandeniu palaistau ir įpjovas darau, nieko daugiau nebeišgalvoju  verysad.gif


Aš taip pat siūlyčiau dėti į šaltą orkaitę, neuždengtą. Visos mano rate taip kepa ir nei vienai neskyla pluta schmoll.gif Viršaus aš neįpjaunu. Puikiai atrodo, kai viršus pabarstytas sezamo sėklomis thumbup.gif
Papildyta:
Noriu paklausti, kepiau duoną su medumi thumbup.gif Tačiau mano kolege sakė, jog medaus kaitinti negalima schmoll.gif , nes gaminasi blink.gif doh.gif kažkas kenksmingo (nu niekaip neatsimenu). Reiks pasikuisti internete.
Atsakyti
QUOTE(Song @ 2010 05 14, 13:58)
Rodau savo duoną. Plikyta, pagal receptą, kurį gavau su raugu, labai panašus į Malsenos plikytos naminės duonos receptą.

Pirma fotkė prieš kepimą, jau iškilusi, antra-šiandien prapjauta ax.gif

Labai skaniai atrodo duona thumbup.gif
Atsakyti
Pabandžiau kept dedant į šaltą orkaitę. Vis tiek patrūkinėjo, nors ne baisiai.
Tik kaži kodėl man gavos kaip plastilinas su skylutėm, juk orkaitė tai turbūt ne prie ko g.gif
Ar čia miltų pritrūko, ar per trumpai kepiau. Šiaip skani duona, nu bet tokia palstilininė g.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2010 05 21, 16:14)
Pabandžiau kept dedant į šaltą orkaitę. Vis tiek patrūkinėjo, nors ne baisiai.
Tik kaži kodėl man gavos kaip plastilinas su skylutėm, juk orkaitė tai turbūt ne prie ko  g.gif
Ar čia miltų pritrūko, ar per trumpai kepiau. Šiaip skani duona, nu bet tokia palstilininė  g.gif

Nežinau kaip Jums, bet man gaunasi duona ne tokia duoniška, kai kartais patingėdavau ilgiau ir kokybiškiau minkyti tešlą. Paprastai ramkonis minkau apie 20min., bet kartais sąmoningai "pachaltūrindavau" ir rezultate skonis ne toks ir dar sutrūkinėdavo. Tiesa, taip būdavo anksčiau. Dabar gerai išminkyta tešla visada gaunasi elastinga, minkštoka, bet niekada nesutrūkinėja.
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2010 05 21, 16:40)
Nežinau kaip Jums, bet man gaunasi duona ne tokia duoniška, kai kartais patingėdavau ilgiau ir kokybiškiau minkyti tešlą. Paprastai ramkonis minkau apie 20min., bet kartais sąmoningai "pachaltūrindavau" ir rezultate  skonis ne toks ir dar sutrūkinėdavo. Tiesa, taip būdavo anksčiau. Dabar gerai išminkyta tešla visada gaunasi elastinga, minkštoka, bet niekada nesutrūkinėja.


aš pati tai tinginė blush2.gif tešlos minkyme, bet paprastai duonkepę statydavau porą kart minkyti, o vat šįkart nusprendžiau, kad užteks ir vieno, bet negi tas taip turi įtakos g.gif
Kaži kada aš perprasiu tuos duonos kepimo ypatumus doh.gif
Jau lyg ir viskas gaudavos ir rūgšti nebebuvo ir vėl pravalas doh.gif

Einu šeimynai kibinų pakepsiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo keistuole: 21 gegužės 2010 - 16:47