Is manes ne kokia duonos kepeja batona bandziau kept tai nesamone isejo zodziu rasau save prie nevykeliu duonos kepime
QUOTE(pandora2006 @ 2010 05 18, 11:06)
Is manes ne kokia duonos kepeja batona bandziau kept tai nesamone isejo zodziu rasau save prie nevykeliu duonos kepime
nenusiminkit, nebūtinai iškart gaunasi
Viskam reik įgūdžių, tik vieni jų greičiau įgyja, kiti lėčiau. Bet viskas įmanoma, reik tik noro
QUOTE(nataliuncik @ 2010 05 16, 23:19)
pabandyk pastatyt į šaltą orkaitę ir uždenk duona, kai įšils iki 230 pakepk 15min. ir kepk 170 jau atidengus
kai as meginau kept uzdengta tai sutrukinejo visa pluta kiek imanoma o va kai i salta bet neuzdengta kepu-neplysta
uzminkiau vakar vakare duona grynai rugine, radau kazkurioj is temu, reik para saldytuve laikyt, nu bet kokia kieta man jinai gavosi vakare istrauksiu ir dar kildinsiu pries kepdama 3 valandas, nesigaus akmuo kazin
gal mano raugas per tirstas nes ten tiek nedaug vandens pagal recepta
QUOTE(pandora2006 @ 2010 05 18, 10:06)
Is manes ne kokia duonos kepeja batona bandziau kept tai nesamone isejo zodziu rasau save prie nevykeliu duonos kepime
Na jau, na jau, tik nenuleiskit rankų Kur kepėt: orkaitėj ar duonkepėj? Pagal kokį receptą? Batoną tikrai galima išmokt iškept
Savaitgalį pagaliau iškepiau tikrą batoną, kokio ir prašė šeimyna. Ne bulką, ne išpūstą ir porėtą kaip parduotuvėje, o tikrą standų, batoną, kokie būdavo senais laikais. Atsimenat bandeles "3 kapeikos"? Jei padaryti mažas bandeles, bus viens prie vieno
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Pandora2006, siūlau pabandyti - pakankamai paprasta, turi gautis puikus batonas
QUOTE(Lung @ 2010 05 18, 12:56)
Savaitgalį pagaliau iškepiau tikrą batoną, kokio ir prašė šeimyna. Ne bulką, ne išpūstą ir porėtą kaip parduotuvėje, o tikrą standų, batoną, kokie būdavo senais laikais. Atsimenat bandeles "3 kapeikos"? Jei padaryti mažas bandeles, bus viens prie vieno
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Būtinai įdėkit
QUOTE(qqte @ 2010 05 18, 11:25)
uzminkiau vakar vakare duona grynai rugine, radau kazkurioj is temu, reik para saldytuve laikyt, nu bet kokia kieta man jinai gavosi vakare istrauksiu ir dar kildinsiu pries kepdama 3 valandas, nesigaus akmuo kazin
gal mano raugas per tirstas nes ten tiek nedaug vandens pagal recepta
vien rugine sunkesne kietesne nei su kvietiniais miltais, viskas tvarkoj, pastov4s su raugų bus puresne
pandora2006baik jau, iškepk batoną, kvietine duonele, gausis
QUOTE(Lung @ 2010 05 18, 12:56)
.... Atsimenat bandeles "3 kapeikos"?
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Dar ir kaip įdomu. Kaip tik šiandien planuoju ką nors išsikepti
Išsitraukiau iš šaldytuvo savo kvietinį raugą, tai ant viršaus taip nemažai vandens išsiskyrę buvo Aš tą vandenį nupyliau, išmaišiau jį ir svarstau dabar - maitint man jį ar mest lauk Ką manot?
Beje, ačių Mrs. R už miltus
Beje, ačių Mrs. R už miltus
QUOTE(LinaGustė @ 2010 05 18, 18:16)
Išsitraukiau iš šaldytuvo savo kvietinį raugą, tai ant viršaus taip nemažai vandens išsiskyrę buvo Aš tą vandenį nupyliau, išmaišiau jį ir svarstau dabar - maitint man jį ar mest lauk Ką manot?
Beje, ačių Mrs. R už miltus
Beje, ačių Mrs. R už miltus
Jeigu raugas šaldytuve buvo pajudindas, Jūsų atveju, išmaišytas, tai būtinai reikia pamaitinti! Ir jokiu būdu nemeskite lauk!
QUOTE(Lung @ 2010 05 18, 12:56)
Na jau, na jau, tik nenuleiskit rankų Kur kepėt: orkaitėj ar duonkepėj? Pagal kokį receptą? Batoną tikrai galima išmokt iškept
Savaitgalį pagaliau iškepiau tikrą batoną, kokio ir prašė šeimyna. Ne bulką, ne išpūstą ir porėtą kaip parduotuvėje, o tikrą standų, batoną, kokie būdavo senais laikais. Atsimenat bandeles "3 kapeikos"? Jei padaryti mažas bandeles, bus viens prie vieno
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Pandora2006, siūlau pabandyti - pakankamai paprasta, turi gautis puikus batonas
Savaitgalį pagaliau iškepiau tikrą batoną, kokio ir prašė šeimyna. Ne bulką, ne išpūstą ir porėtą kaip parduotuvėje, o tikrą standų, batoną, kokie būdavo senais laikais. Atsimenat bandeles "3 kapeikos"? Jei padaryti mažas bandeles, bus viens prie vieno
Jei kam įdomu, įdėsiu receptuką.
Pandora2006, siūlau pabandyti - pakankamai paprasta, turi gautis puikus batonas
kolkas kepu duonkepej viska, o kur to bidoniuko receptukas ? noriu batono ir viskas daba bandau kept kazak panasaus i borodino tik be raugo
Labai ačiū Mrs. R už miltus, už sugaištą laiką
QUOTE(pandora2006 @ 2010 05 18, 17:43)
kolkas kepu duonkepej viska, o kur to bidoniuko receptukas ? noriu batono ir viskas
Vadinasi, bus Tik šitą kepiau orkaitėje (duonkepėje batoną kepu pagal kitą receptą). Gal šiek tiek ir užima laiko, bet, patikėkit, verta
Batonas "Trys kapeikos" (MB taip pavadino )
I etapas. Iš pradžių padariau "raugą":
1 a.š. sausų mielių
500g kvietinių miltų
350g vandens
2 a.š. druskos
Viską sumaišyti ir gerai išminkyti. Tešla gaunasi šiek tiek lipni. Uždengti plėvele ir palikti 6 val. kambario temp., kol pakils dvigubai. Turi gautis labai puri, pilna oro burbuliukų tešla.
II etapas.
900g raugo (visa jau pakilusi tešla)
1 a.š. sausų mielių
250 g kvietinių miltų
50 g vandens
50 g minkšto sviesto
1,5 a.š. druskos
Vandenyje ištirpinti mieles, sudėti po gabalėlį pakilusią tešlą/raugą ir išmaišyti iki vientisos masės. Pridėti minkštą sviestą, druską ir likusius miltus, vėl gerai išmaišyti. Perdėti gautą tešlą ant stalo (paviršiaus miltais barstyti nereikia - tešla nelimpa) ir minkyti (2-3 min.): sulenkti perpus ir iš visų jėgų prispausti, vėl kartoti. Tada prasideda pagrindinis minkymas, kuriam reikia daug jėgų T.y. sudėti tešlą pusiau, kočėlu gerai padaužytį (tešlą ), iškočioti. Vėl - sudėti pusiau - padaužyti - iškočioti - sudėti... ir t.t. kokių 15 min., kol tešla tampa labai minkšta ir elastinga. Tokia "egzekucija" reikalinga tam, kad išmušti orą iš tešlos ir iškepęs batonas būtų ne su didelėm skylėm, o smulkiai porėtas. Beje, su "daužymais" puikiai susitvarko vyriškiai (man sūnus vos stalo nesulaužė bedaužydamas )
Tai va, susukam išvargintą tešlą į kamuoliuką, uždengiam plėvele ir duodam pailsėti 1,5 val. Tada jau formavimas - dalinam tešlą (jei norit įprasto dydžio batono - į 3 dalis, jei nedidukų batoniukų kaip mano nuotraukoj - į 4, o jei norit tikrų trijų kapeikų bandelių - į 10 dalių). Suformuojam, dedam ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vėl uždengiam plėvele ir paskutinį kartą kildinam apie 1 val.
Tuo metu įkaitinti orkaitę iki 250C. Jei suformavot ne bandeles, o batonus, padaryti įpjovas (pjauti reikia stengtis vertikaliai žemyn, o ne kampu). Orkaitėje pastatyti indą su verdančiu vandeniu. Batonus 5 min. kepti 250C, vėliau sumažinti temperatūrą iki 225C. Viso kepti apie 20-30 min, priklausomai nuo suformuotų bandelių dydžio.
Romaną parašiau Stengiausi viską smulkiai aprašyti, kad būtų aiškiau. Nėra sudėtinga, o rezultatas Būtinai pabandykit ir bus Jums BATONAS