Įkraunama...
Įkraunama...

Tujos

QUOTE(Gaudvilė @ 2011 07 18, 16:54)
paruduoti atskiros šakelės kelis metus gali - adaptuojasi augalas. Tačiau vėliau jokių problemų dėl nudegimo ar žiemojimo.
O kas dėl laistymo ir traukimo iš vazonų, yra lengvesnis būdas - įstatyti augalus kartu su vazonais į talpa su vandeniu ir gerai atmirkyt. Sudrėkus pilnai visam šaknų gniužului, augalas patirs mažesnį stresą. Pati nusipirkus augalus visada gerai atmirkinu ir ištraukus iš vazonų rankomis ar metalinėmis šakutėmis švelniai atpalaiduoju susipynusias šaknis.

Na ir dar dėl laistymo. Visose turimose literatūrose perspėja per sausras laistyti tujas. Visa likusi priežiūra kaip ir kitų augalų. Jei nemulčiuotas dirvos paviršius, po lietaus ar laistymo supluktą žemę reikia supurenti.

Sausra labai subjektyvus dalykas.Vienai augalu rusiai sausra yra kelios dienos negavimas vandens,kitai-visas menuo ne motais.Jeigu pakrapstote dirvozemio pavirsiu ir jums jis sausas ,tai dar nereiskia,kad daugiametis augalas jau kencia sausra.Kazkada as galejau galva padet,kad augalas vargsta nuo dregmes stygiaus,kol spec.davikliais isitikinau,kad ne velnio taip nera.Sausra dek.augalaui prasideda,jei ant jo nelija mazdaug 1 men-nelabai tikeciau,kad Lietuvoje tai daznas momentas.Kada augini mazuti,kuris netinkamas dar pardavimui-taip tikrai-laistai,nes dar nesusiformavusi pilnai saknu sistema.Jo net negali patiket parduot klientui:saknys dar nesusiformave,pakankamai negiliai.Kita vertus.tikrosios literaturos apie tai labai mazai.Taciau turint ne vieno desimtmecio patirti-susidelioji sekmingo augalu auginimo teorija,kuri eina su kasmetine praktika.Dazniausiai literatura yra verstine is kitu kalbu,kur kalbama ne apie tas salygas,kurias turime cia.Lietuvoje....
O dek.augalas,jeigu isdaigintas,isaugintas Lietuvoje nieko raizgyt saknu nereikia.Negalima judint is viso saknu sistemos.Nes pagrindine salyga sodinant dek.augala,kad nubyretu KUO MAZIAU zemiu ,kurios buvo iskastos kartu su augalo saknu gumulu,negalima ju ISGRYNINT-elgtis labai atsargiai.Kartais vos panesi maza augala su iskasta mase,bet sirdyje klientui duodi 100 proc.prigijimo tikimybes.
Papildyta:
Dajulita augalai tikrai grazus.Saugokit tik augalus nuo suniuko,jeigu ji turite-kad "nepazymetu" smile.gif.Paprastai suniukas pazymi pirma kliuti kuria sutinka,tad tokiu atveju sukalami mazi kuoliukai keliolikos cm atstumu nuo augalo.Gal grozio daug neduoda,bet tai ka padaro ju 'siusiukai'.............Beje,si problema,kaip pastebejau paskut.metu labai aktuali-ruduoja augalo apacia,o zmones stebisi kodel.....
O"mindziojima"apie augala zmones tiesiog isikale i galva,nes taip yra sodinamas sodas(obelys ir t.t),kuriom tas procesas butinas,bet tik ne dek.augalams.Taciau manau,kad tai vienas is nepageidautinu veiksniu,bet ne lemiamas augalo augime.
O del vandens,jei nebuvo labai jau didelis saknies gumulas,o ir pati duobe nebuvo didziule,tai gal ir pakaks to kibiiuko vandens.Saknys eis i gyli ir atliks savo darba .
Atsakyti
Šaknys tilpo apie 40-50 cm skersmens vazone. Prieš tai buvau gerai priliejus vazonus. Žemė buvo gerai drėgna. Duobę kasiau, kad maždaug po 10cm iš kraštų liktų. Tada pripliau vandens ir stačiau augalus. Palaukiau kol susigers daug maž ir užkasiau.
Šuniukų nėra, žinoma, nuo prabėgančio pro šalį galima ir neapsisaugoti. Bet už tai kaimyno katę jau veju lauk: pasodinau aitrųjį šiloką, tai ta jau kasa duobeles lygiai toj pačioj vietoj, kur augaliukai. Minkščiau mat jai doh.gif
Viliausmama, kiek suprantu Jūs pati auginate ir parduodate augaliukus. Gal galite pasakyti iš kur esate?
Beja, pas mane apačioje žvyringa dirva. Todėl net ir esant nedideliai sausrai stengiuosi palieti kartą, o jei kaip, tai ir du kart per savaitę.
Kažkada (jaunystėj) buvau skaičius, kad spygliuočiams rudenį, kad gerai žiemotų reikia daug vandens. Net jei lyja pakankamai - į savaitę augalui užpilti papildomai kibirą vandens. O jei rečiau, tai kasdien po kibirą. Taip jie geriau pasiruošia žiemai, rečiau iššala ir geriau auga sekantį sezoną.

Šiandien buvau pas vieną vietinį augintoją - mėgėją ir išsirinkau tujenį. Man gražus tas augaliukas.
Einu ieškot ką apie jį daugiau rašo. Šiaip tas žmogus tai ką papasakojo, man viskas tiko: atsparus šalčiui, greitai augantis, nebijo pavasarinės saulės ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(Dajulita @ 2011 07 18, 20:48)
Šaknys tilpo  apie 40-50 cm skersmens vazone. Prieš tai buvau gerai priliejus vazonus. Žemė buvo gerai drėgna. Duobę kasiau, kad maždaug po 10cm iš kraštų liktų. Tada pripliau vandens ir stačiau augalus. Palaukiau kol susigers daug maž ir užkasiau.
Šuniukų nėra, žinoma, nuo prabėgančio pro šalį galima ir neapsisaugoti. Bet už tai kaimyno katę jau veju lauk: pasodinau aitrųjį šiloką, tai ta jau kasa duobeles lygiai toj pačioj vietoj, kur augaliukai. Minkščiau mat jai doh.gif
Viliausmama, kiek suprantu Jūs pati auginate ir parduodate augaliukus. Gal galite pasakyti iš kur esate?
Beja, pas mane apačioje žvyringa dirva. Todėl net ir esant nedideliai sausrai stengiuosi palieti kartą, o jei kaip, tai ir du kart per savaitę.
Kažkada (jaunystėj) buvau skaičius, kad spygliuočiams rudenį, kad gerai žiemotų reikia daug vandens. Net jei lyja pakankamai - į savaitę augalui užpilti papildomai kibirą vandens. O jei rečiau, tai kasdien po kibirą. Taip jie geriau pasiruošia žiemai, rečiau iššala ir geriau auga sekantį sezoną.

Šiandien buvau pas vieną vietinį augintoją - mėgėją ir išsirinkau tujenį. Man gražus tas augaliukas.
Einu ieškot ką apie jį daugiau rašo. Šiaip tas žmogus tai ką papasakojo, man viskas tiko: atsparus šalčiui, greitai augantis, nebijo pavasarinės saulės ir t.t.

Esu is Alytaus.Zinoma-kiekvienas turi savo pamastymu,nuomoniu ir teise rinktis.Ka kalbu sia tema-tai yra mano seimos igyta patirtis auginant dek.augalus jau 25m.As dar visai neseniai -palyginus "iejau "i si versla.Yra literaturiniu ziniu,kurios per daug metu mums virto dideliu klaustuku ir didziausiu paneigimu arba tas pats autorius skirtinga raso skirtinguose tekstuose.Bet galiu tvirtai pasakyt,kad tos tikrosios literaturos,kur tarp eiluciu surasyta,kas tureta omenyje paskutiniame sakinyje-nera.Viskas painu ir reikalauna paaiskinimo.
Tujenis visai ne tuju gimines,bet tikrai galima is jo "islauzti"daug ka.Galima auginti,kaip medi ,galima pastoviai karpyti ir tureti veslu,tanku dideli kruma.Taciau nesutikciau,kad tai vienas is tu kuriu nekastelna saule.Vat niekada nemaciau Jusu turimu kadagiu kastetu saules,bet va tujeniu -maciau ir nemazai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Viliausmama: 18 liepos 2011 - 20:07
QUOTE(Viliausmama @ 2011 07 18, 21:04)
Esu is Alytaus.Zinoma-kiekvienas turi savo pamastymu,nuomoniu ir teise rinktis.Ka kalbu sia tema-tai yra mano seimos igyta patirtis auginant dek.augalus jau 25m.As dar visai neseniai -palyginus "iejau "i si versla.Yra literaturiniu ziniu,kurios per daug metu mums virto dideliu klaustuku ir didziausiu paneigimu  arba tas pats autorius skirtinga raso skirtinguose tekstuose.Bet galiu tvirtai pasakyt,kad tos tikrosios literaturos,kur tarp eiluciu surasyta,kas tureta omenyje paskutiniame sakinyje-nera.Viskas painu ir reikalauna paaiskinimo.
Tujenis visai ne tuju gimines,bet tikrai galima is jo "islauzti"daug ka.Galima auginti,kaip medi ,galima pastoviai karpyti ir tureti veslu,tanku dideli kruma.Taciau nesutikciau,kad tai vienas is tu kuriu nekastelna saule.Vat niekada nemaciau Jusu turimu kadagiu kastetu saules,bet va tujeniu -maciau ir nemazai.

Gaila, tolokai esate - važiuočiau į svečius kaip klientė. Gal turite savo puslapiuką internete? Galima ir į AZ jei ką
Ieškau dabar kokio nors aprašo apie tujenius - nieko neužsikabinu. Apdegintų foto -aju radau. doh.gif
Bet tujenis lengvai pakenčią karpymą, ar aš teisi?(tiek jau radau parašyta). Šiaip labai mielas augaliukas. Taip pat radau, kad jis priklauso visai kitai šeimai nei tujos: kiparisinių blink.gif Niekada nebūčiau pagalvojus ax.gif
ax.gif Duok dieve, kad apie Skyrocketus būtų tiesa (pasitvirtintų tai pas mane) - nes jie gaus daug saulės - praktiškai visą dieną. O V ir tėvai jau man baigia ausis "išūžti", kad jie kaip daugelis mano kadagių po pirmos (ar kelintos žiemos) mirs. O aš bliausiu ir tada suprasiu, kad jie teisūs - pasirinkau visišką šššš.... "Reikėjo koloninių tujų pasodint, būtų ir gražiau ir 100 kartų geriau..."
Atsakyti
QUOTE(Dajulita @ 2011 07 18, 21:16)
Gaila, tolokai esate - važiuočiau  į svečius kaip klientė. Gal turite savo puslapiuką internete? Galima ir į AZ jei ką
Ieškau dabar kokio nors aprašo apie tujenius - nieko neužsikabinu. Apdegintų foto  -aju radau. doh.gif
Bet tujenis lengvai pakenčią karpymą, ar aš teisi?(tiek jau radau parašyta). Šiaip labai mielas augaliukas. Taip pat radau, kad jis priklauso visai kitai šeimai nei tujos: kiparisinių  blink.gif Niekada nebūčiau pagalvojus  ax.gif
ax.gif Duok dieve, kad apie Skyrocketus būtų tiesa (pasitvirtintų tai pas mane) - nes jie gaus daug saulės - praktiškai visą dieną. O V ir tėvai jau man baigia ausis "išūžti", kad jie kaip daugelis mano kadagių po pirmos (ar kelintos žiemos) mirs. O aš bliausiu ir tada suprasiu, kad jie teisūs - pasirinkau visišką šššš.... "Reikėjo koloninių tujų pasodint, būtų ir gražiau ir  100 kartų geriau..."

Nelaistykit ir viskas bus gerai su augaliukais,nes paskui tikrai reiks mest lauk biggrin.gif .Musu visa medelyna nedengia ne vienas medis,tai plynas laukas kedenamas veju(auksta vieta),kaitinamas saules ir drebianamas salciu ir sniego lavinu.Net tuo esame patenkint-jei isgyveno pas mus -isgyvens ir pas klienta.Atvirksciai,kai klientas pasako,kad mazai toj ar anoj pusej pas juos augs vienas ar kitas augalas matydamas saule-sakai-augs leciau,ne toks veslus bus,skurdesnis.Jei tinkamai augintas iki Jusu ir jeigu Jus tinkamai ji tesit augint-nieko nenutiks.Saules nereikia bijot,jei nedarai to,kas skatintu ja atlikt bloga biggrin.gif darba.Kaip jau minejau,Jusu augalu saknys turi eit gilyn,o ne i virsu.O dregmes jos priverstos net su savo prigimtim ieskoti gilyn.Augalo saknys,kaip ir zmogus -ji eina ten ,kur lengvesnis gyvenimo kelias.Kai Jus liejat,jam nera poreikio kovoti uz isgyvenima-saknys eina ten kur lengviau pasieks dregme nuolat gaunama -i virsu.Ankstyvo pavasario saulute susvis,pavirsiuje esancios augalo saknys priims ,tai,kaip uz atejusi pavasari-prades savo darba(ivyks mikrovegetacija)-ateis vel saltis-ir daugelis saknu zus.Kalbu buitine kalba,ne specifine.Tiesiog visada su teiginiu,turi buti paaiskinimas,tada tik jis tampa girdimas.
Aplamai daugeli dek.augalu labai puosia karpymas.Dabar atostogaunu(retas keliu dienu geris uzsiimant tokia veikla biggrin.gif ),tad sedziu ne prie savo namu kompiuterio,bet imesiu kada ka galima sukurt karpant pvz.net is tokio kaip Jusu Skyrocketus.Ir tujenis man ne tokio vaizdo,kai jis nera karpomas.Karpymas augala turtina,grazina.Svarbiausia zinot,kad vietoj nukirptos sakeles -isaugs maziausiai 3.o Nesigailekit del koloniniu.Jus busit originalesni.Pas visus istisai kolonines ar pan.tujos i jas,o pas Jus-originalu bus.Tik gal siek tiek reciau buciau sodinusi,kas koki 1,5m jas.Bet nieko-greiciau susilies,suaugs.
Tiesa,apie pirmuosius pavojingus saules spindulius.Pavieniam aplinkos augalams,kuriuos jauciat,kad gali kastelt,nuo pietines puses sukalkit keliolikos cm atstumu nuo augalo2 kuoliukus(priklauso aukstis,koks augalo dydis,plotis) ir pritvirtinkit agroplevele ir padarykit tokia kaip uztvara.Taciau jokiu budu neprilieskit agropleveles prie augalo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Viliausmama: 18 liepos 2011 - 21:07
QUOTE(Viliausmama @ 2011 07 18, 21:40)

Kaip malonu su bendrauti su patyrusiu žmogum. 4u.gif Iš tikrųjų visą tai. apie šaknų augimą esu skaičius, bet.... Juk gaila, kai augaliukas kenčia - palieju. (Kaip jau minėjau pas mane sklype po užvežtos žemės sluoksniu praktiškai žvyras. Kur buvo galimybė spygliukams kasiau daug didesnias duobes už jų šaknų gniužulą ir dėjau juodžemio, kompostinės ir durpių mišiniPavasarį visada patręšiu trąšomis, skirtomis spygliuočiams. Mulčiuoti visi pušies žieve.
Dabar padariau išvadą - išlepinti per daug, tai ir "šokdina" mane doh.gif
Bet tujų gyvatvorės aplink visą perimetrą niekaip nepeauklėaju - kol negavo trąšų. Dabar jau 6-ti metai - tai tapo panašu į gyvatvorę. Iki tol - augo kažkoks šabakštynas

Skyrocketo neplanavau karpyti. Mačiau tik įvairias foto - gyvai neteko - labai graži jų laja ir be karpymo. Bet įdomu būtų pamatyti, kaip jie atrodo karpomi. Labai lauksiu, kol įmesite nuotraukyčių.
Dėl spyglių nudegimo: ar tik priedangomis galima apsaugoti nuo šito "gėrio"?
Beja, šiuo metu darau pertvarką savo sklype. Jei leisit, klausiu Jūsų patarimo renkantis augalus ax.gif

Bet kiti augalai už mane aukštesni. O nudegė daugiausiai. Dengti juos - tai bus pilnas sklypas "baisuoklių". O vėjas, kurio pas mane nemažai užklysta, tik drąskys viską
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dajulita: 18 liepos 2011 - 21:10
Viliausmama Ačiu už žinias aciuks.gif Mums patinka toks Jusu atostogavimo budas biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amarrile: 18 liepos 2011 - 21:22
Visada bijau pirsti savo nuomone,jaustis daug zinanti.Todel i savo pasisakimus-bendravima ziuriu labai atsargiai-bijau kad kazkas kitaip mane supras.Kol kas pati jau kelinti metai tik dirbu ir klausineju kitu seimos nariu,kurie patyre uz mane 100k siuose klausimuose.Pagavau pati azarta.
aciu,kad nesmerkiat uz kaip kuriuos,kaip ir pamokymus smile.gif ,bet darau tai is sirdies.
Skyrocketo tikrai nereikia karpyt Jums,bet tiesiog norejau pasakyt,kad is ju galima prigalvot superformu.Musu medelynas ir siekia auginti tai,kad Lietuvoje auga,o ne vargsta su prisitaikymu.To pasekoje,turi is to pacio augalo prigalvoti keliolika jo pateikimo formu.Tai uztrunka daug daugiau metu,nei galetum parduot augala tradicineje formoje,taciau tas ,ka gali padaryti VEZA.Tame darbe ir yra super ,kai gali leisti savo fantazijai pasireikst.As net parduodama augala klientui pradedu fantazuot ka dar is jo galima padaryt po keliu metu,vedu,rodau pavyzdzius.
Atsakyti
QUOTE(Viliausmama @ 2011 07 18, 22:34)
Visada bijau pirsti savo nuomone,jaustis daug zinanti.Todel i savo pasisakimus-bendravima ziuriu labai atsargiai-bijau kad kazkas kitaip mane supras

Labai gerai, kad dalinatės savo patirtim. Nors jau kaip sakote - skirtingai galima kalbėti apie tą patį. Bet juk kuo daugiau nuomonių - tuo įdomiau. Nėra vienos taisyklės visiems gyvenimo atvejams. Bet žinoti, kad "gali būti ir taip' - yra geriau, nei nežinoti nieko.
Aš tai mėgstu žirklėm pamojuoti. Ne visada išeina taip kaip noriu, bet ... būna įdomu.
Ačiū Jums už tai, kad randate laiko ir atsakote į klausimus 4u.gif
Atsakyti
Sveiki. Norėčiau kreiptis į Viliaus mamą. Turiu didelę sodybą ir man reikia gyvatvorei labai daug smaragdinių tujų. Paskaičiavus išeina labai daug pinigų. Gal jūs galėtumėte čia parašyti, kaip pačiai galima jų prisidauginti, nes labai labai daug jų reikia. Labai jums iš anksto ačiū
Atsakyti
QUOTE(Viliausmama @ 2011 07 18, 21:40)
....Kaip jau minejau,Jusu augalu saknys turi eit gilyn,o ne i virsu.O dregmes jos priverstos net su savo prigimtim ieskoti gilyn.Augalo saknys,kaip ir zmogus -ji eina ten ,kur lengvesnis gyvenimo kelias.Kai Jus liejat,jam nera poreikio kovoti uz isgyvenima-saknys eina ten kur lengviau pasieks dregme nuolat gaunama -i virsu....

doh.gif kad mano mama "interneta" skaitytu ... is vakaro lijo, diena saulute pasviete, vejas papute ..zemes pavirsius pradziuvo, o ji man : "matai zeme pradziuvo, reikia palieti" doh.gif doh.gif paskutini karta atkirtau, kad "braskes ir kopustai ne vandens lelijos" o ji supyko (itariu ir taip, kad pas mane neauga sodas nes pavasari dirva ilgai buna uzmirkus - o cia dar ir laistytoja-manjake sukiojasi)

Viliausmama, ir as noreciau paklausti ax.gif , tujas siemet susodinau H 30 cm (manau lenkiskos, nes Bauhofe pirkau), o sniego gali buti ir 50 cm... tai gal jas pridengt ar koki "nameli" surest????

zilkonas, keli puslapiai atgal buvo nuoroda, kaip tai padaryt (pavasari ir as bandysiu, nes man ju laabai daug reik blink.gif )
Atsakyti
QUOTE(zilkonas @ 2011 07 19, 07:35)
Sveiki. Norėčiau kreiptis į Viliaus mamą. Turiu didelę sodybą ir man reikia gyvatvorei labai daug smaragdinių tujų. Paskaičiavus išeina labai daug pinigų. Gal jūs galėtumėte čia parašyti, kaip pačiai galima jų prisidauginti, nes labai labai daug jų reikia. Labai jums iš anksto ačiū

Kaip mes juokauname ,jeigu taip butu paprasta dauginti,dek.augalu verslu uzsimtu bent 2 is 100 zmoniu.Dabar Lietuvoje yra tik keli medelynai,kurie patys daigina ,augina ir parduoda.Apie dauginima yra prirasyta nemazai oficialios literaturos,taciau yra niuansu,kurie tampa savotiska to verslo paslaptimi(ir jie gali buti ivairus ar skirtingi kiekvienam augintojui).Dauginimas vegetatyviniu budu yra sudetingas.
Galit bandyt is seklu.Mes tokio budo netaikom,nes mazdaug 8augalai is 10 isdygusiu-tampa laukinemis(grizta i laukine forma).Smargadines tujos -labai grazu.Bet man ju grozis isryskeja tik kai is ju daroma aleja(kai jos suaugusios nesusilieja,o turi tarp saves sioki toki atstuma),o ne tvora.
Atsakyti